zondag 10 november 2024

Uit de airfryer(s): wraps met kaas, gemarineerde bloemkool; gewokte spruitjes met Worcestershiresaus; stamppot met andijvie en groenlof; luxe zuurkool in de slowcooker en ook nog heerlijke soep uit blik.


We waren zondag op bezoek bij de jarige kleinzoon die 7 werd. Natuurlijk een tafel met bijzondere hapjes en een soep vooraf van aubergine en kikkererwten. Heerlijk. 


Op maandag de salade die zaterdag niet op ging. Erbij in de airfryerXL 2 wraps gebakken maar deze keer naar eigen inzicht de onderste belegd met plakjes knoflookboter en verkruimelde stilton, daar de 2e bovenop geplakt. Bovenop ingesmeerd met wat boter en na een paar minuten nog wat geraspte kaas erop, 7 minuten op 190°. Ook weer heerlijk. 


De volgende dag stamppot rauwe andijvie. Dat doet iedereen natuurlijk op de eigen manier al dan niet met melk, boter, kaas, mosterd, piccalilly etc. Hier deze keer de eenvoudige versie met apart in heet water gewarmde rookworst. Ik had 200g andijvie en 130g groenlof sla fijn gesneden. Daarbij 750g aardappelen geschrapt in de machine en gekookt. Dat is wel teveel maar liever stamppot bewaren dan de groenten weg moeten gooien. Nog wat oude jus aangevuld met klont knoflookboter en daar 100g spekjes in gebakken. Worst apart op tafel met mosterd en voor mij nog geraspte kaas. Heerlijke maaltijd. 


Woensdag een lading heel erg kleine spruiten schoongemaakt. Er bleef 330g over. Op 24 kitchen las ik over spruitjes en het "geheime ingrediënt" van Jamie, fijnsnijden, wokken met boter en veel Worcestershiresaus. Ik wilde ze wel gaar dus iets langer laten bakken in de boter en saus. Witte basmatirijst uit de rijstkoker, deze keer voor 1 persoon want een dikke saus. Saus van jus met restjes spekjes, stukjes rookworst en met een klein beetje Indonesische ovenschotel. Water, ketjap en boter toegevoegd. Lekkere combinatie. Alles op.


De volgende dag gemarineerde bloemkool uit de airfryer. Ongeveer de helft van een grote bloemkool in 4 eetlepels kwark met flinke eetlepel kerrie gemarineerd. Voor het bakken wat olie over de roosjes verdeeld en 15 minuten gebakken in de voorverwarmde airfryerXL in het mandje op 180°. In eigen vet in plakjes gesneden droge worst met truffel gebakken. We aten het verder met couscous met op tafel gedroogde gebakken uitjes en heerlijke whiskey cocktailsaus. Als dessert een vruchtensalade met mandarijnappel, peer en een paar lepels sinaasappelmarmelade. 


Vrijdagavond aten de kleinzoons van 5 en 7 mee. Omdat de wekelijkse bestelling vertraagd was en er van wat ik van plan was te maken niets meer kwam, maakte ik blikken erwten- en tomatensoep open. Vooraf tomaatjes en stukjes komkommer. Lekker brood erbij. De jongens kozen de erwtensoep, die ging erin als... Als toetje een kom gele vla voor de knulletjes. 


In de middag van de laatste dag van deze blogweek had ik slagroom geklopt voor bij de chocomelk en de chocolade muffins voor de kinderen voor ze naar huis werden gebracht. 

's Avonds waren we weer samen, zuurkool de luxe in de slowcooker. Een pond zuurkool met nat, 1 roze ui, 1 sjalot, 3 teentjes knoflook, een kleine rode paprika, ¾ grote appel, 100g spekblokjes, 1 theelepel garam massala, 1 glas witte wijn, paar klontjes boter. Zes uur op laag gezet. Aardappelen gekookt, na 1 minuut 60 minuten in de ecostoof. Apart opgediend. Wat een heerlijke smaken worden dan gemengd na zo'n tijd sudderen. Links zoals het op het bord komt, rechts zoals ik het prefereer :-).


Na de maaltijd met de eerder geklopte slagroom nog een huisgemaakte Irish Coffee met de laatste muffins. 


En vandaag, zondag, controle van de koelkast... Daarover volgende keer weer 🙂.




 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten