zondag 28 april 2024

Uit de airfryer(s): ovenschotel met witte kool en prei, varkenshaas; pasta met 3 kazen en erwten; wilde spinazie; tomatensalade; witlofsalade; themamaaltijd zorgorganisatie; uit de slowcooker: een kool en selderij gerecht.

Wilde spinazie, heerlijk vinden wij het. Zomaar laten slinken met aanhangend water in een grote pan. De helft van een biefstuk van zaterdag zachtjes opgewarmd in lekkere jus, een eitje, de rest van de aardappel / knolselderij opgewarmd, rest krieltjes gebakken, een zondags maaltje en op tijd klaar voor de bekerfinale.


Maandag een ovenschoteltje zonder vlees. Er lag nog ½ witte kool. Ook nog 2 dunne preien en 1 heel grote paddestoel. Noten en mosterd in huis. Nog een restje puree voor bovenop. Eerst de paddestoel gebakken met een klein handje hazelnoten. Dan de prei een minuut of 4 en de kool erbij, nog 8 minuten. Dan 2 kleine lepels crème fraîche en 1 mosterd, wat peper en een snufje zout. Dat in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan, de rest van de puree erop, koud dus, beetje geraspte kaas en 20 minuten gebakken op 160°. Eenvoudige maar smakelijk maaltijd. Kool nog lekker knapperig en de noten gaven er een extra smaakje aan. 

De volgende dag een tomatensalade, natuurlijk afwijkend van het recept. Ik gebruikte 2 coeur de boeuf tomaten, ⅓  komkommer, 1 kleine rode ui. Beetje zout en peper en een scheut olijfolie erover en weggezet. Voor het opdienen een kleine burrata erop. Beetje witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Dan een varkenshaas van 200g ingesmeerd met een beetje olie en peper gebakken in de airfryerXL (zie eerder https://siaweblog.blogspot.com/2021/11/uit-de-airfryers-omelet-groentetaart.html). In het mandje voorverwarmd eerst 7 minuten op 160°, daarna omgekeerd en nog 8 minuten op 180°.  De fetasaus maakte ik met 150g feta verkruimeld in 40g gesmolten boter en daarbij 80ml room en wat witte peper. Nog iets teveel, maar zo heerlijk. 


Woensdag witlofsla met gekookt ei, rolletje ham, gekookte aardappel, jus, opgedroogde fetasaus, mayonaise, maggi-aroma. Lekker hoor.


En dan is het weer tijd voor de themamaaltijd van de zorgorganisatie. Deze keer een koninklijk menu.


Koningsoep was per ongeluk niet geleverd. De salade was heerlijk fris. De witte asperges precies zo gegaard dat ze heel erg lekker waren. De bijgeleverde saus heerlijk. Het dessert zoals eigenlijk altijd weer echt lekker. 

Omdat we nog wat rode wijn hadden staan namen we nog een stukje Franse kaas als extra dessert. Stukje geitenkaas, klein stukje Cabrales en stukje brie. Al met al een heerlijke maaltijd weer. 


Vrijdag een maaltijd uit de slowcooker met witte - en spitskool en knolselderij. In de pot 260g knolselderij, 110g witte kool, 100g spitskool, 1 rode paprika, 1 ui, 100ml crème fraîche, 100g roomkaas, 125g spekjes, 250ml water met bouillonpoeder, handje verse kruiden zoals bonenkruid, bieslook, maggiplant, oregano, dragon. Zonder aardappel en gehakt dus. Vanwege de knol heb ik het bijna 7 uur op laag gehad. Wat een heerlijke combinatie van groenten, kruiden en saus. Met een wit bolletje om te soppen.

Op de laatste dag van deze blogweek aan tafel oudste zoon met partner en de jongetjes van 4 en 6 waar ze een paar dagen op hebben gepast. Ik maakte pasta met 3 kazen. Dat was al met al best veel werk maar ik deed het vroeg in de middag. De hoeveelheden aangepast naar 6 eters hoewel ik wist dat het dan veel te veel zou worden. De pannetjes waren maar 10cm dus extra leek me wel nodig. Eerst 525g macaroni gekookt, de laatste minuut 375g diepvrieserwten erbij. Laten uitlekken. In een grote pan 2 eetlepels boter gesmolten en met 3 eetlepels bloem een roux van gemaakt. Dan 750ml melk erbij en zachtjes laten indikken. Inmiddels in de Onionchef 80g parmezaanse kaas en daarna 75g gruyère fijngemaakt met het zwarte mes. In de saus 300g cottage cheese, de gruyère en de helft van de parmezaan goed doorgeroerd en even laten koken. Dan macaroni met erwten erdoor en de intussen in blokjes gesneden 300g gekookte worst erdoor. Peper, zout en paprikapoeder erdoor, in 6 kleine pannetjes en 1 grote schaal met paneer en kaas weggezet. De pannetjes hadden met 4 tegelijk ook in de airfryer gekund natuurlijk. 


Erbij natuurlijk een schaal sla, tomaatjes en stukjes komkommer. En een heerlijk dessert op koningsdag.


En vandaag, zondag, eten de jongetjes mee die hier verblijven voor een paar dagen. Daarover later dan maar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten