zondag 14 juli 2019

Spinazietaartje uit de airfryer, geitenkaasballetjes, veel-kazensaus, portobello's sauteren, meiraapjes-aardappelpuree uit de slowcooker, restaurant en eten met en bij vrienden.

Zondag aten we bij onze jarige buurvrouw. Hamburgers, visburgers, salade, sausjes, heerlijk toetje met ijs en fruit. Gezellig.

Alles verandert in de keuken als je even met vakantie gaat. We bezoeken een oude vriend in Zuid  Frankrijk.

Om mee te nemen heb ik nogmaals het eerder gemaakte spinazietaartje bereid. Vooral omdat de vriend waar we naar toe gingen het destijds bij ons op bezoek zo lekker vond. Ook deze keer in de vorm van 17cm, dus hoeveelheden voor zover mogelijk aangepast. Glutenvrij was niet nodig, maar daar is natuurlijk ook niets tegen als het lekker is. In de airfryer, 25 minuten op 170°. Gevacumeerd mee in de auto in een koeltas.



Ook een pot met geitenkaasballetjes in olie gemaakt om mee te nemen. Het recept van Yvette van Boven stond in de Volkskrant, maar als je daar geen abonnement op hebt, blijk je het later niet te kunnen lezen. Bij deze dan:
* 400 gram verse geitenkaas * zeezout en versgemalen zwarte peper * ½ liter olijfolie (of wat nodig blijkt) * een paar laurierblaadjes * 4-5 eetl. za’atar of andere gedroogde kruiden naar uw eigen smaak
Olie en laurier in een pot met deksel of met plastic folie af te dekken, maak balletjes formaat walnoot, rol ze voorzichtig door de kruiden, doe ze in de olie, aanvullen met zoveel olie als nodig is om ze onder te zetten, minimaal 24 uur wachten, maar 3 weken kan ook. 
Deze keer weer met za'atar gemaakt. Goed afgesloten meegenomen in de koeltas.

Voor het eerst een potje crème fraîche en een potje zure room in de eigen verpakking zonder er in te kijken ingevroren. Ben benieuwd hoe dat er uit komt te zijner tijd. Waren beiden aan het eind van de officiële bewaartijd.

Omdat we dus dinsdag even met vakantie gingen maakte ik van 5 verschillende kazen (mascarpone, Korenbloem, Blue de Bufala, Roombrie en geraspte belegen kaas) met melk, room en kookroom een kaassaus om in te vriezen. Het was ongeveer 600g kaas en 700ml vocht. Het bleef wel dun vond ik, maar zeker in kleinere en grotere bakjes heel bruikbaar later.

Ook 3 portobello's die niet waren opgegaan na even sauteren ingevroren.

Van meiraapjes met aardappel puree gemaakt, ook voor later. Het basisrecept voor puree uit de slowcooker is: 1 kg aardappelen, 60ml water en 60g boter, zout en peper naar smaak en 7 uur op laag. De kilo werd 325g raapjes en 675 aardappel. Ik heb zoute boter genomen dus geen zout toegevoegd. De puree zonder peper en nootmuskaat en melk of room ingevroren.

Van wat er nog lag en op moest maakte ik voor maandag een aardappelsalade met garnalen. Natuurlijk was het recept alleen maar ter inspiratie. Zo'n 50g spinazie, ⅓ van een krop radicchio-sla, een stukje verkruimelde feta, 6 gekookte aardappeltjes en 1 appel in kleine stukjes, een restje komkommerstukjes, 100g gekookte tijgergarnalen en beetje verse dille. Met een dressing van mayonaise, mosterd, scheutje wijnazijn en versgemalen peper.

Op onze route naar Zuid Frankrijk overnachten we al jaren in hetzelfde hotel, Auberge à la Tête de Lard. Met name omdat de eigenaar een uitstekende kok is. Amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert of kaas.


Woensdag op onze bestemming bij een oude vriend in het zuiden van Frankrijk, overigens ook een heel goede kok, kregen we een heerlijk stuk lamsvlees op het vuur geroosterd met flageolettes, een kleine bonensoort. Lekker buiten onder het afdak.


De tweede dag kip met citroen. We aten met een gezin uit de buurt, met 7 aan tafel. Geen foto gemaakt, wel het recept.

's Avonds laat wordt er dan heel licht gegeten, erg lekker op deze manier. Tomaten in een pittig sausjes, rest van de boontjes, kabeljauwpaté, brood en een stukje kaas toe.

De lunchmaaltijd bestond deze keer uit schorseneren uit een pot en een heerlijk gebakken saucijsje. Met vrijwel altijd wel een stukje brood en een glas wijn.

Op vrijdag kwamen er 's avonds 6 mensen eten, dus samen met ons 9 aan tafel. Wel wat laat want er moesten nog vrienden arriveren uit Berlijn. Voor ieder een 'truite' (forel) gebakken op een grote op butagas gestookte bakplaat. Verder meloen met ham, salades en heerlijke rijst.  Degene die de vissen bakte had niet genoeg geduld bleek (of wist het niet). Laat eerst maar vastbakken, laat bij genoeg olie en hitte vanzelf los en dan is de huid nog heel. Maar de smaak was prima hoor.
En een klassieke kersen-clafoutis als dessert.
Geen beter leven dan een goed leven. Alles voorzien van een heerlijke chablis. Goed eten en drinken in goed gezelschap.

De zaterdaglunch bestond uit een stuk gebakken zalmfilet met wat rijst van de dag ervoor. En 's avonds weer vis, dorade, bij vrienden in de buurt.

En vandaag, zondag, Quatorze Juillet. Buurtfeest met hapjes, eten, drinken etc. Daarover volgende week maar weer.

3 opmerkingen:

  1. Dag Sia,
    Wat een leuke, afwisselende week heb je (gehad). Nu lekker in Frankrijk, hét land waar goed eten belangrijk is en waar men waarde hecht aan kwalitatief goed - en lekker eten. En daarvoor ook het geld overheeft. Iets anders dan in Nederland denk ik zomaar... Geniet ervan!
    Je schreef ook over het invriezen van een potje crème fraîche en een potje zure room. Uit ervaring weet ik dat dat best wel kan, alleen na het ontdooien ervan later ziet het er wat vlokkerig/geschift uit. Maar voor gebruik in sauzen en andere gerechten, is het nog prima geschikt. De smaak is hoogstens iets 'vlakker', maar daarmee kan je rekening houden met het verder op smaak maken.
    Ik wens je een goede (eet)week en geniet van het (goede) Franse leven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Florina. Ik had het niet eerder gedaan, maar er wel al rekening mee gehouden dat de zuivel er anders uit zou komen dan zonder invriezen. Alles beter dan weggooien dacht ik maar.

      Verwijderen
    2. eel verhaal getypt, lukte het niet om te posten en was ik het kwijt. Opnieuw even reproduceren dan maar:
      Precies, geen verspilling. Maar dat doe jij zelden. De soepmaker is altijd een redder in nood. En altijd weer een ander smaakje. Ik ervaar dat ook zo. Nooit hetzelfde, iedere keer weer een andere smaak. Fijn is dat.
      En met die zure room komt het dank vast wel goed. Al is het om zo'n soepmakersoepje op smaak te brengen.
      Nu verder genieten van het leven in Frankrijk. DagDag Sia.

      Verwijderen