zondag 9 juni 2019

Worstabonnement, wildburger en spinazietaart uit de airfryer, appel-venkelsoep uit de soepmaker, visite en 'groot diner', slowcooker-aardappeltjes, de ijsmachine weer eens gebruikt voor heerlijk aardbeienijs.

Worstabonnement Brandt en Levie
Warme zondag, zoon, schoondochter en kleine jongen lekker in de tuin, badje en de zandbak. Oude vriend van zoon met zijn zoontje van 3 ook op bezoek. Een bijzondere eerste echte zomerdag. Ondanks wel wat eten over van het dinertje van de vorige dag toch maar eten gehaald bij de afhaal-chinees. Niet genoeg resten voor iedereen en ook wel erg moe om iets nieuws te maken.
Voor de kleine man vooraf eerst wat diepvrieserwtjes gekookt in de magnetron en daarna wat Libanese pilaf met een paar hamblokjes ook even in de magnetron gezet. Weer heerlijk buiten gegeten. Een bijzondere eerste echte zomerdag.

De vermicelli-rijst, gegrilde groenten en een klein beetje vlees van het zaterdagse etentje aten we maandag. Een stukje kaas toe. Het laatste van de gegrilde groenten en de saus van het vlees samen met de staafmixer tot een heerlijke saus gemaakt en ingevroren. Vast erg lekker gemengd met geruld gehakt en pasta.

Dan de volgende dag een maaltijd van wat over was van de afhaal-chinees. Allemaal pannetjes, de wok, de magnetron, heerlijk hoor.

Voor woensdag heb ik de eerder in de slowcooker gemaakte en ingevroren groentepuree uit de diepvries gehaald. Met een wildburger gebakken in de airfryer, 7 minuten op 180°. Kijk even bij de verkooppunten waar het Hollands wild te koop is. Een schaaltje gemengde sla er bij met tomaat.

Ook de 2-maandelijkse levering van het worstabonnement van Brandt en Levie was deze avond. Steeds weer verrassend. Altijd verse- en droge worsten met verschillende smaken en deze keer iets nieuws, een potje smeersel, Burro del Chianti. Dat wordt gemaakt van rugvet van het varken met zout, salie, knoflook en rozemarijn. "Lekker bij gebakken aardappeltjes, biefstuk, op een stuk Focaccia" staat op het meegeleverde papier. Het moet wel na 10 dagen op zijn :).

Roergebakken paksoi met extra wat stukjes harde worst en hamblokjes die op moesten aten we op donderdag. Met couscous. Een hele struik paksoi in brede repen gesneden in de breedte met 1 rode peper met zaadjes, 2 bolletjes stemgember (verse gember was op), 3 tenen knoflook en 2 eetlepels sojasaus. Lekker scherp. Zeker niet genoeg voor 4 personen. Was helemaal op.

Ook maakte ik vast appel-venkelsoep in de soepmaker. Ik had er al wel een plan mee, maar het moest vooral nu omdat de venkel op moest. In de machine paste 180g venkel, 160g wortel, 7 bosuitjes en 2 appels. Met 4 kommen water en ½ kom witte wijn, 2 theelepels bouillonpoeder en ½ theelepel tijm op stand 1 gezet. Prachtig soepje voor de diepvries tot volgende week.

Voor vrijdag stond er nog een laatste rest Tjap Tjoy met kip van de Chinees in een pannetje. Ik heb ter aanvulling 2 kleine paprika's gebakken. Beetje oestersaus en extra taugé toegevoegd. Dit gemengd met wat er in het pannetje zat. Beetje noodles gekookt en weer een maaltijd klaar. Ook alvast aan het werk gegaan voor de volgende dag.

Zaterdag, alweer de laatste dag van deze blogweek, weer gasten aan tafel, waarvan één ½ vegetarisch (wel vis), glutenvrij, geen uien en knoflook en beperkt wat betreft lactose. Ik ontdekte de glutenvrijwebshop en heb daar wat dingen besteld zoals baguettes, vegetarische paté, crackertjes.

Getekend door partner.
Voor het hapje vooraf maakte ik verder een paar gevulde eieren. Met iets meer verse bieslook en kerriepoeder.

De spinazietaart heb ik gemaakt in een springvorm van 17cm. De hoeveelheden ongeveer ¾ en hier en daar gesmokkeld. Omdat ik een open pakje kokoscrème had liggen heb ik dat in stukjes mee fijn gemaakt met de noten. Het "deeg" was daardoor steviger dan in het recept gesuggereerd. Pitten er op naar wat in huis was, zonnebloem, pompoen, sesam en nog wat gemengd. Gebakken in de airfryer 25 minuten op 170°. In verband met de al geleverde spinazie, heb ik de taart op maandag gemaakt, laten afkoelen en vervolgens gevacumeerd en bewaard in de koelkast. Kwam daar prima uit en smaakte uitstekend. Alleen wel erg zwaar met al die noten en pitten.

Voor de worteltjes in jus d'orange vond ik geen biologische Parijse worteltjes dus gewone wortels in behapbare stukjes gesneden. In plaats van gedroogde heb ik verse salie gebruikt. Op vrijdag gemaakt en op zaterdag zachtjes opgewarmd. Heerlijk.

Ook het recept voor de aardappeltjes uit de slowcooker is enigszins aangepast. Grote aardappelen (600g Vitabella) in kleine stukken gesneden. De stukken waren dacht ik iets groter dan krieltjes, dus iets langer in de pot gelaten. Waren goed gaar.

Voor de vleeseters was er gansfilet in boter gebakken als biefstuk. Helemaal volgens recept en precies goed wat betreft mate van doorbakken. Goede adviezen dus.

De pittige Mexicaanse balletjes zijn vanwege het dieet gemaakt zonder ui en knoflook. In plaats daarvan heb ik een blikje tonijn op water er door gedaan voor een wat steviger smaak. Zoals altijd kan alles mis gaan in de keuken. De bonen en maïs waren niet genoeg uitgelekt. Ik heb maïsvlokken gebruikt in plaats van haver. Omdat het bonenmengsel veel te nat was extra vlokken in de keukenmachine en daarna in de schaal gedaan. Vervolgens was het nog steeds erg vochtig en heb ik met 2 lepels er hoopjes van gemaakt op het bakblik bekleed met bakpapier. Dat bakpapier was een goed idee want ze waren na een half uur op 170° in de grote oven gemakkelijk op een rooster te schuiven. En bij het voorproeven waren partner en ikzelf tevreden over de smaak. En degene waar ze voor gemaakt waren vond ze gelukkig ook lekker.

Het aardbeienijs had ik al eerder in de week gemaakt van verse aardbeien in mijn fijne ijsmachine. Gewoon volgens recept, dat levert heerlijk ijs op. Ondanks dat het gemaakt was met gecondenseerde melk kon de gast met beperkt lactose toch genieten van een klein schaaltje. Met een glutenvrij biscuitje.

Koffie en drankje met glutenvrije chocolaatjes. Heerlijk einde van een lange visite, begonnen om 16.00 uur en geëindigd om 23.00 uur, met veel plezier en genieten. De wijnen waren goed en passend. De drankjes waren naar keuze dus altijd O.K.

En vandaag, zondag, eters uit België en Frankrijk. Druk, druk, druk dus. Komt vast allemaal weer goed. Volgende week verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten