zondag 7 juli 2019

Zalmbonbon, toad in the hole, restsoep en slasoep van Romainesla, tomatencompote uit de soepmaker, savooiekool en bloemkool uit de slowcooker, hamlap met feta, wildburger en andijvie anders uit de airfryer.

Zondag weer gasten aan tafel. Ook deze zondag was het zomer, dus lekker buiten eerst een hapje met een glas champagne.

Daarna een zalmbonbon met garnalenmousse. De biologische gerookte zalm die ik kocht was moeilijk in mooie stukjes te verdelen, dus de bonbons zagen er niet perfect uit (en ik ben niet echt erg handig :)). Ik had 300g garnalen en dat allemaal tot mousse verwerkt met extra mascarpone en Griekse yoghurt. Verse dragon uit de kruidentuin, peper en klein beetje zout erdoor.

Als hoofdgerecht toad in the hole. Met 2 soorten verse worst van De Amsterdamse worstmakers, 2 x lam en kalamata olijven en 2 x wilde venkel. In de schaal niet te zien welke wat is, dus ruilen of halveren mocht. Helemaal in de ochtend gemaakt volgens recept, dus koud in de grote oven, ongeveer een uur op 180°. Perfect van smaak en consistentie. Kan in een kleinere schaal voor 2 personen natuurlijk ook in de airfryer.

We aten er een salade bij. Met rucola, radicchio, ijsbergsla, een paar gekookte krieltjes, een blikje maïs, een halve komkommer. En een dressing in een aparte kom van mayonaise en Griekse yoghurt geklopt met een scheutje balsamico-crème met sinaasappel. Erg lekker.


Deze keer hadden we als  kaas Reade jutterKorenbloem blauw en Comté. En nog een paar stukjes uit de voorraad. Met brood en cracker.

Het dessert bestond uit grapefruit met vermouth-siroop. Oorspronkelijk was de bedoeling sinaasappel, maar omdat er geen rode waren, heb ik 3 rode grapefruits gebruikt. De siroop gemaakt met 3 eetlepels suiker, 90cl lichte Nederlandse vermouth, 90cl water, wat zest van de schil en aardig wat verse tijmblaadjes. Ik had het de dag ervoor al gemaakt en in de koelkast weggezet. Opgediend op  een bordje met een lepel Griekse yoghurt, een eetbaar wild aardbeitje en een blaadje munt. Lekker hapje. Koffie/thee met een klein slokje armagnac en een leuke bonbon maakte de avond compleet.

Er was flink wat sla over en er stond ook nog een doos met kool uit de slowcooker van vrijdag. Een lekkere groen(t)e soep gemaakt in de soepmaker. Verder aten we de Boboti van maandag die toen niet was opgegaan. Met wat knoflooksaus van de shoarma.

Doordat ik inkoop bij Hofweb en na de bestelling te hebben ingestuurd, de plannen veranderden, had ik wat veel groenten in huis. Van een grote krop Romainesla heb ik soep gemaakt om in te vriezen. Het geheel paste niet in de soepmaker, dus deze keer maar weer eens in een grote pan. En met de staafmixer afgemaakt. Prachtige dunne donkergroene soep. Ik denk op een warme dag ook koud heel lekker.

Wel heb ik de soepmaker gebruikt om op de compote-stand tomaten te verwerken. Bijna 550g tomaat en 100ml water. Aan het eind handmatig gemixt. Mooie eenvoudige tomatenprut, maar jammer genoeg de machine wel een beetje aangebrand. Poetsen maar weer.

We aten op dinsdag met de kleinzoon. Als lunch soep met volkoren boterham. 's Avonds spekjes gebakken, rest rijst hierin. Tomatensaus, stukjes komkommer,  beetje garnalenmousse en een in de airfryer afgebakken ciabattinabroodje op tafel. Van alles wat.

In het kader van op tijd groenten wegwerken heb ik de andere helft van de savooiekool in de slowcooker gedaan en daarna ingevroren. Zonder vlees, daarom heb ik 1 ui en 1 sjalot samen met een rode peper zonder zaadlijsten en zaadjes, even gebakken in wat zoute boter voor de smaak. Daarna het mengsel van ketjap, mosterd en 2 tenen knoflook even in de hete bakpan en alles in de pan voor 4 uur op laag. Lekkere pittige kool.

Van de tuinbonen maakte ik ook puree, maar dan om op te eten. Met een schaal radicchio-sla met een rest van de dressing van zondag en hamlap met paprika en feta.
Ooit in een inmiddels best ver verleden, kwam er een doos latex handschoenen in huis voor de verpleging. Nog steeds komen die van pas bij dit soort karweitjes :-).
Van 300g tuinbonen, 2 tenen knoflook, 70g parmigiano, wat blaadjes munt en mooie olijfolie puree gemaakt in de nieuwe magimix.
Omdat het geen mooie amuse op lepels hoefde te worden, alles er tegelijk in gedaan. Ook hiervan de rest in de diepvries.
De hamlap open gesneden en gevuld met feta gemengd met knoflookbieslook. Daarop een geroosterde rode paprika uit een pot. Dichtgebonden met een touwtje in de bakpan gelegd. De airfryer op 170° en na 8 minuten eens gecontroleerd, even omgedraaid en nog 4 minuten. Heerlijk hoor.

Donderdag andijvie anders. De helft van de hoeveelheden heb ik gebruikt en een paar lepels compote van de tomaten in plaats van hele tomaten. Het deeg van de toad van zondag heb ik met de staafmixer bewerkt en dit als brooddekseltje op de andijvie gelegd. Zonder kaas bovenop zo'n 15 minuten in de airfryer op 160°. Wonderwel gelukt met dat dekseltje. Echt lekker. De andere helft van de grote krop andijvie geblancheerd en ingevroren.

In de avond 5 overrijpe bananen ingevroren om de volgende dag voor de kleine jongen bananenijs te maken. Maar er kwam niet van. Voor later dus.

Vrijdag een hele bloemkool uit de slowcooker. Beetje olie onderin, bloemkool van 700g overgoten met 100ml kokosmelk gemengd met 3 theelepels za'atar. Na 3 uur op hoog vond ik hem iets te zacht. De helft over en ingevroren. Met een in de airfryer gebakken wildburger, kroepoek, een beetje pindasaus van pindakaas, stukjes komkommer en een vers afgebakken broodje.

Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, een bijzondere dag. Ons oudste kleinkind, kleindochter, trouwde met haar geliefde en we kregen allemaal te eten. Wat een feest in Kasteel Dussen. Ik had gekozen voor Carpaccio de la maison met truffelmayonaise en een filet van Dorade met aardappelmousseline, groenten en een citroen-botersaus. En natuurlijk leuk dessert toe. Prachtige feestelijke dag en het eten was heerlijk.

 En vandaag, zondag, eten we bij onze jarige buurvrouw. Daarover later dan maar weer.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten