Privacyverklaring

zondag 7 september 2025

Uit de airfryer(s): San Sebastian cheesecake, opgebakken pizza, bloemkool met kaas, oeufs en cocotte; uit de slowcooker: kip met preisaus; verschillende salades: paksoi, tomaat, komkommer; risotto uit de rijstkoker en ook nog 'buiten de deur' gegeten.

Cheesecake San Sebastian

Zondagmiddag bezoek van oudste met heerlijke kaasjes en crackers. Met een lekker glas rode wijn uit de voorraad werd eten een latertje. We aten deze zondag een paksoisalade. Een beetje paksoiblad, ¾ tomaat en een stukje komkommer. In de dressing 1 klein sjalotje en ⅓ punt paprika en citroensap, sesamsaus, sambal, gembersiroop en een beetje basilicumolie. Grofgehakte hazelnoten en sesamzaadjes erover gestrooid. Iets teveel noot maar verder precies wat het zijn moest.


Maandag de pizzapunten die over waren van donderdag 5 minuten opgebakken op de pizzaplaat in de airfryerXXL op 180°. Erbij blokjes komkommer met een rest knoflooksaus, peper en zout en een  tomatensalade met kappertjes. Daar had ik 7 tomaatjes voor gehalveerd, een kleine rode ui versneden, kappertjes erover en in het midden ook nog al lang in de balsamicocrème gemarineerde gedroogde zoute kappertjes. Wat balsamicocrème nog over de tomaatjes, beetje peper en wat basilicumolie erover gedruppeld. 

De volgende dag kip met preisaus uit de slowcooker. Twee flinke drumsticks onderin, 2 preien in ringen,  250ml kookroom, peper en zout. Dat 6 uur op laag gezet. Beetje rijst gekookt in de rijstkoker. Een paar 'bootjes' watermeloen erbij voor de frisse smaak. Leuke combinatie.


Dan al weer woensdag. We aten paksoistamppot maar omdat er al wat blad was gebruikt van de struik heb ik een grote rode puntpaprika klein gesneden en in wat jus gebakken. Daar de paksoi even bij geblancheerd. Aardappels gekookt. Deze keer ook knoflook en boter in wat melk laten trekken. Hoeveelheden zijn bij mij soms een beetje toeval. Er lag een plak peperpaté die nodig op moest en waar het maar niet van kwam. Die geserveerd bij de stamppot. Heerlijk hoor. 


Donderdag pasta met bloemkool met kaas. Ik had 400g bloemkoolroosjes, even gekookt. Daarna de roosjes gebakken in wat olie, daar 3 tenen knoflook in stukjes bij, 125 ml crème fraîche en 125g jonge kaas in blokjes. Dit in een ovenschaal gedaan en in de airfryerXL 12 minuten gebakken op 160°. erg lekker met zoveel kaas. Apart pasta gekookt. Ik vind dat pasta altijd iets te hard wordt in ovenschotels in de airfryer vandaar. Nog wat cherrytomaatjes op tafel. Goede keuze op deze manier. 


De volgende dag deed ik wat werk voor de lunch van zaterdag. Daarna maar besloten buiten de deur te gaan eten in ons plaatselijk Restaurant Gewoon. Hoofd en nagerechten op de foto's. Schnitzel cordon bleu, beefburger, French coffee en een kolonel, citroenijs met wodka. 



Op de laatste dag van deze blogweek een vriendin op bezoek voor koffie en lunch. Begonnen met een kop koffie aan de buitentafel met een lekker koekje. 


Voor de oeufs en cocotte 3 ramekins bekleed met ontbijtspek, gevuld met erwten, een ei en wat stukjes paddestoel. Op de bakplaat gezet in de airfryerXL en zonder voorverwarmen 9 minuten laten bakken op 180°. 

De preirisotto met tamme kastanjes gemaakt met 3 flinke stengels prei fijngesneden en gebakken in wat boter. Ik maakte de risotto in de rijstkoker met 1 liter bouillon, 1 deciliter witte wijn en 3 eetlepels boter. Na het garen de prei erdoor geroerd. De fijngemaakte gekookte kastanjes in boter gebakken en samen met blaadjes tijm erover gestrooid. 

Een aangepaste tomatensalade gemaakt met grote tomaten, cherry tomaatjes, Amsterdamse ui, zwarte olijven, kappertjes en bosuiringetjes. Dressing gemaakt van nat van de kappertjes, basilicumolie en zwarte peper. 

Voor de San Sebastian cheesecake 300g roomkaas + 100g Griekse yoghurt gemengd met 175g suiker. Daar 25g bloem boven gezeefd en een snufje zout erbij. Steeds met mijn heerlijke mini mixertje glad gemaakt. Een voor een 3 eieren erdoor en 100ml slagroom. Dat in een kleine met bakpapier bekleedde springvorm gedaan en eerst 30 minuten op 180° en daarna nog 15 minuten op 200° gebakken op de pizzaplaat in de airfryerXXL. 


Later nog een kopje koffie met een stukje chocolade. Fijne visite, heerlijke lunch vond ook de gast.
 
En vandaag, zondag, komen zoon, schoondochter en de kleinzoons genieten van een zomserse dag in de tuin. Over eten dan volgende week weer. 

zondag 31 augustus 2025

Uit de airfryer(s): romanesco gratin, braadworst, boeren omelet; kaassaus zonder bloem; uit de slowcooker: visstoofpotje; bestelde pizza's; soep met een boterham.


De week begonnen met het koken van een hele Romanesco, 15 minuten. Daarbij krieltjes gegaard in de magnetron. Een zeer eenvoudige kaassaus erbij gemaakt met 500ml melk gekookt met 3 tenen geperste knoflook, cayennepeper en paprikapoeder en ingedikt met 24g Kuzu opgelost in 2 eetlepels water. Daarna 85g jonge kaas en 65g pecorino erin gesmolten. Prima gelukt. Verder tomaten met nog een paar buffelmelkparels en 2 avocado's in blokjes met wat olie, zout en peper.  Een heerlijke vleesloze maaltijd. 


Maandag de laatste sla, de laatste tomaten, een rest groenlofstamppot opgebakken in boter van de dag ervoor, droge worst met pistache en citroen, chips met chili en citroen, eventueel nog een beetje zelfgemaakte pesto en knoflooksaus van de pizzeria. 

Dinsdag in het bakaccesssoire van de airfryerXXL een beetje gesmolten boter onderin, daar in plakjes gesneden aardappeltjes, dan in stukjes gesneden halve romanesco en bovenop de kaassaus, allemaal van zondag. Dat werd een romanesco gratin. Koud daarom 20 minuten op 160°, heet en lekker. Ook nog 2 braadworsten gebakken in de airfryerXL, 8 minuten op 180°. 

Ik wilde woensdag een visstoofpotje maken. In de diepvries vond ik deze groente stoofschotel waarin ui, wortel, bleekselderij, courgette en tomaat. Dat leek me een prima basis. Ook pocheerbouillon uit de diepvries. De ontdooide groenten en bouillon met wat kurkuma en takjes dille een paar uur warm laten worden op laag in de slowcooker. Dan de ontdooide koolvis in de pot en deze ¾ uur op hoog gezet. We aten er een broodje bij. Het was heerlijk. Zo door en door gestoofd. Voortreffelijk. 


Donderdag was een rare dag door bezoek aan polikliniek. We bestelden pizza's.


De volgende dag een lekker soepje met een boterham. Het visstoofpotje aangevuld met nog wat bouillon. Stukjes worst erin van maandag. Gemakkelijk en smakelijk. 


Op de laatste dag van deze blogweek de voor de afgezegde visite ingekochte, gemakkelijk te verwerken 3 zakjes spinazie laten slinken in een scheutje olie. Met gekookte aardappeltjes en een flinke omeletMet 3 eieren, beetje romanesco gratin, ½ kromme puntpaprika, 1 grote tomaat, handvol diepvrieserwten, lepeltje diepvries basilicum, zwarte peper en zout. In het met een scheutje basilicumolie ingesmeerde voorverwarmde bakaccessoire in de airfryerXXL, 12 minuten op 180°. Alles op, heerlijke maaltijd met fruit en koffie met slagroom toe. 


En vandaag, zondag, Gezien de inkopen zal het waarschijnlijk een salade worden. Daarover volgende week dan weer. 








zondag 24 augustus 2025

Uit de airfryer(s): preischotel met zalm, aardappelblokjes, opgewarmde sparerib en pitabroodjes; uit de slowcooker: worteltjes met sinaasappel en boter; risotto met groenlof uit de rijstkoker; eten besteld; stamppot groenlof met shoarma; lekkere restenmaaltijd.


Het werd prei deze zondag. Gratis prei gekeregen van de vaste leverancier, Hofweb. Daar zalm bij gekocht en deze schotel met mosterdsaus gemaakt. Prei, 350g gekookt, saus gemaakt met 70g boter, 22g bloem, 70 witte wijn en 200ml room (moest op en geen melk open) en 2 lepels mosterd. Zalm en prei in de bakpan met ietsje olie onderin, saus erover en op de bakplaat gezet in de airfryerXL, was afgekoeld dus eerst 14 minuten op 180° en dan nog 6 minuten op 160°. De airfryerXXL gebruikt om met het smart sensing programma aardappelblokjes te bakken, een uurtje in water, goed afgedroogd en met wat olie en zwarte peper gehusseld. Wat een voortreffelijke maaltijd. Met een heelijk glas witte wijn.


Maandag risotto maar dan met groenlof en blauwe kaas. Ik maakte de risotto in de rijstkoker (ongeveer 25 minuten) met 100g risottorijst, 330ml bouillon, 40ml wijn en 1 eetlepel boter. Apart een flink stuk prei en 2 tenen knoflook gebakken. Ongeveer ½ groenlof in reepjes gesneden. Toen de risotto klaar was alles erdoor geroerd samen met de gemalen pecorino. Nog 5 minuten laten staan op de warmhoudfunctie zodat het groenlof nog wat kon slinken. Inmiddels de pikante gorgonzola verbrokkeld, of eigenlijk meer geprakt want erg zacht en samen met fijngehakte hazelnoten en de pecorino op tafel. Stevige smakelijke maaltijd. 


Dinsdag vooraf kleine hapjes van zalm/prei en risotto met blauwe kaas even opgewarmd in magnetron en pannetje. Lekker buiten met een slokje wijn.

We aten verder sla, tomaten, pesto, zilveruitjes, mayonaise, gehaktballen opgewarmd in een ontdooide vlees/groentesaus met een broodje erbij. Smakelijke saus.


De volgende dag worteltjes in de slowcooker, met sinaasappel en boter maar zonder honing want vind ik te zoet. Vers gesneden en wortelblokjes uit de diepvries, samen 630g, even een paar minuten in de magnetron. Dan met sinaasappelsap, schil van de uitgeperste sinaasappel, takjes verse tijm en wat licht gezoute boter 7 uur op laag gezet. Perfect qua gaarheid en stevigheid en erg lekker. De schone sla erbij op tafel. Er lag nog een stukje gerookte zalm. Ook nog buffelmelk parels in een schaaltje. Tricolore pasta gekookt, gemaakt van paarse en oranje wortel en gele biet. Flesje met siracchasaus op tafel. Leuke combi van smaakjes. En heerlijke zalm moet gezegd. 


Donderdag eten besteld bij Pizzeria Belano. Spareribs voor de één en sucuk en shoarma voor de ander. Natuurlijk met salade, patat, sausjes en brood. Zin in en tevreden over. 


Vrijdag groenlof stamppot. De andere helft van de grote groenlofstruik fijngesneden, ongeveer 310g. Een stuk prei gebakken en de groenlof daarin even mee laten slinken samen met de rest van de shoarma en de ½ bal in stukjes, bij elkaar 160g. Overgebleven frietjes fijngehakt en bij de gekookte en gestampte aardappelen gedaan met een klontje lichtzoute boter (die frietjes geven een apart smaakje). De puree door de groenten gestampt en gehusseld. Een eenvoudige maar smakelijke maalijd. 


Op de laatste dag van deze blogweek wat koelkast-opruimwerk. Er lag nog 1 sparerib, deze opgewarmd in de airfryerXL in het folie waarin geleverd, dus met nog veel saus eraan en heel lichtjes dichtgevouwen. Was prima volgens degene die het at. De salade en sausjes (uien- en knoflooksaus) ook van de bestelling van donderdag. Ook nog 2 pitabroodjes, opgewarmd in de airfryerXXL. Eieren gekookt en een rest tricolore pasta in een pannetje opgewarmd met een beetje olie. Geen vlees voor mij. Pita broodje gevuld met salade, ei en saus, mmm. Beetje rare maar toch ook wel lekkere maaltijd. Een goed glas rode wijn helpt daar natuurlijk wel bij.  

En vandaag, zondag, weet ik nog niet wat het zal worden. Daarover volgende keer. 




zondag 17 augustus 2025

Uit de airfryer(s): geroosterde tomaatjes, broden afgebakken, soort ratatouille, slavinken, omelet met Pecorino; uit de slowcooker: heerlijke witlof; orzo met van zevenblad gemaakt pesto; een klein verjaardagfeestje; salade; soepje.


Ik vond voor de sperziebonen die aan de beurt waren op zondag dit wel een leuk recept omdat ik iets met de ricotta wilde die op moest. Alleen de bereiding staat er niet, want staat in het boek wat ik niet heb. Bonen, 300g, gekookt, trostomaatjes geroosterd in halfjes, beetje Italiaanse kruiden, snufje peper en zout en wat olie, 10 minuten op 200° in het bakpannetje van de airfryerXXL. Saus gemaakt van crème fraîche en ricotta met Italiaanse kruiden en peper en een paar korrels zout. Erg lekker. Een rustiek witbrood ontdooid en afgebakken. Apart nog wat stukjes pittige jonge kaas. 


Maandag maakte ik orzo pasta met pesto, burrata en spinazie. De pesto maakte ik van zevenblad. Daarvan is genoeg te plukken in onze tuin. Een paar blaadjes jonge paardensla en wat toeven krulpeterselie toegevoegd. Maar omdat ik veel geroosterde pompoenpitten had meegekergen in de junibox van No Waste Army, zocht ik of je die kunt gebruikten in de pesto. En ja, dit recept van spinazie-pompoenpitpesto kwam ik tegen. Al met al, 2 handenvol groen, 3 eetlepels gemalen oude Pecorino (in de Onionchef met het roze mes), 2 grote tenen knoflook, 3 eetlepels van de gezouten pijnboompitten, een beetje citroensap, scheutje water en basilicumolie zoveel als nodig. De staafmixer moest er hard voor werken. Geen zout en peper toegevoegd i.v.m. de pompoenpitten. Heerlijk van smaak. 
Verder 150g orzo gekookt, ongeveer 15 minuten. Ongeveer 400g wilde spinazie laten slinken in wat olie. Burrata uit de verpakking, een paar gedroogde tomaatjes versneden. Orzo en spinazie apart op tafel. De pesto, zongedroogde tomaatjes, burrata en de kaassaus van ricotta op tafel. Heerlijk gegeten weer. 


De volgende dag werd de verjaardag van de kleinzoon die 6 werd een beetje gevierd in de tuin. Klein feestje met alleen het gezin en een vriendje van de jarige (het grote feest komt later). Heerlijke taart. Lego dus veel lekker binnen bouwen en daarna buiten met water klooien. Hapjes in de middag achter het huis en voor de avond blikken tomatensoep, 2 heerlijke broden afgebakken, lekkere zoute boter, stukjes echte goede Franse droge worst, water, limonade, witte wijn, rode wijn, prima aan de buitentafel met 30° in de schaduw. 

 

De volgende dag weer erg warm. Salade gemaakt met eikenbladsla, rest gekookte boontjes, rest orzo, stukjes Franse worst en tomaat. Saus gemaakt met de rest van de kaassaus van ricotta, pesto, de rest uit een heerlijk potje uit Frankrijk: rillettes de poules. Stukje brood erbij, prima maaltijd voor een hete dag.
Om een of andere reden wil de link niet op z'n plaats blijven, raar... 

Donderdag witlof uit de slowcooker. Het waren 5 kleine stronkjes. Omwikkeld met jong-belegen kaas en pancetta, 3½ uur op laag gezet met een klein scheutje water. Een paar aardappels gekookt. Beetje oude jus opgewarmd en een lekker maal op een warme dag.


Het was op vrijdag nog steeds wel warm. Ik maakte een soort heel eenvoudige ratatouille van 1 rode paprika, 1 grote tomaat, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, een handvol wortelblokjes, beetje provençaalse kruiden, zwarte peper en olie in het bakaccessoire van de airfryer XXL, 18 minuten op 195°. Beetje rijst gekookt in de rijstkoker (deze keer echt voor 1 persoon volgens het eetmaatje) en twee slavinken in een ovenschaaltje 5 minuten op 190° en daarna nog 9 minuten op 160° in de airfryerXL. Goed eten met een lekker glas rode wijn. 

Van de rest van de salade van woensdag zonder tomaat en worst, met wat stukjes aardappel en een flinke eetlepel pesto aangevuld met water een soepje gemaakt in de soepmachine. Peper en zout toegevoegd. Een smakelijk, beetje kazig soepje door de pesto. Het restje groenten en rijst erbij in de soep gedaan. Voor de volgende dag.

Op de laatste dag van deze blogweek vooraf een kommetje soep. Daarna sla, tomaten, naar wens pesto en mayonaise en tijm-rozemarijnchips. Er stond nog veel geraspte Pecorino en zag dit receptje, maar heb uiteindelijk gekozen om een omeletje te maken door 4 kleine eieren te kloppen met een scheutje melk en flink wat kaas en dit te bakken op de bakplaat van de airfryerXL, 190° voorverwarmd, 10 minuten gebakken en erg lekker. 

                                                          
En vandaag, zondag, ik denk prei of groenlof. Daarover dan volgende keer weer.