zondag 31 december 2023

Uit de airfryer(s): aardappelpartjes en röstirondjes, gebakken krieltjes-salade, opnieuw opgebakken broodjes; uit de grote oven: rollade, bladerdeegplakjes; uit de slowcooker: pulled porc; prei- en groentesoep uit de soepmaker; het kerstdiner en meer lekkers.

Sperziebonen met olijfolie, balsamico-crème en blauwe kaas.

De week startte met somberheid, wind en regen buiten. Op zondag vast wat voorbereid voor het kerstdiner op dinsdag. In de soepmachine 2 x preisoep gemaakt. Per keer 350g prei, 50g aardappel, 50g ui, 1 teen knoflook, 750ml bouillon, beetje peper en verse tijm uit de kruidentuin. Een vinaigrette van olie, mosterd, kappertjes en een scheutje citroen om in de kom te doen na inschenken (verhouding is 1 theelepel mosterd. 1 theelepel kappertjes, een eetlepel olie en een ½ eetlepel citroensap). Verse peterselie om erover te strooien. 

Door bezig te zijn met zowel de voorbereidingen in de keuken als met de inrichting qua stoelen en tafels,  geen inspiratie voor een mooie maaltijd. Maar de vriezer is hier altijd gevuld met lekkere resten dus... We aten een kom soep van zaterdag en daarna Libanese pilaf met groentepasta beiden uit de diepvries opgewarmd in de magnetron. En nog een blikje gehaktballetjes uit de voorraad. Toch een smakelijk maaltje. 

Op 1e kerstdag veel keukenwerk voor de volgende dag. Maar we moesten wel ook eten. Ik had een recept gezien en op voorhand vast pastrami gekocht. Het recept was gevulde broodjes met zuurkool, pastrami en kaas. Ik had zuurkool in de diepvriezer: zuurkool en zuurkool. Beiden zaten bij elkaar in een doos. Dat ontdooid. De pastrami was in plakjes en ik had witte tarwe/maïs boterhammen. We vonden de zuurkool koud erg lekker en hebben daarom een koude maaltijd gegeten met plakjes en zuurkool op de boterham. 


Dan 2e kerstdag het kerstdiner met kinderen met partners, kleinkinderen groot en klein en achterkleinkind. 

Van de Fattoria la Vialla kwamen het startdrankje en de antipasti zoals ingelegde stukjes kappertjes, paprika, olijven, pepertjes, artisjokken, olijvenpasta en plakjes ham, crackertjes, zoutjes. 

Vrijwel alle andere boodschappen kwamen van mijn vaste biologische leverancier Hofweb. De rollades en procureur bestelde ik bij JPPuurvlees

Eerst 6 doosjes paddenstoelenmix en 4 kleine uien kleingesneden voor de paddenstoelen-tompouce. Ik heb het recept verdubbeld. De plakjes bladerdeeg pas later gebakken en het geheel opgediend op zwarte bordjes. Heel goed gelukt, echt lekker. En ja hoor, veel te veel.

De koude groentesalade is gemaakt met gekookte en afgekoelde broccoli, wortel en bonen en verder rode en gele paprika en ei. Op een schaal met ijsbergsla-bladeren. Een vinaigrette geklopt van olie, azijn, peper en zout.

Voor de krieltjessalade met linzen ongeveer 1 kilo krieltjes geschrapt in de machine en gaar gekookt. De oven overgeslagen. Koud laten worden, in plakjes gesneden en gemengd met de truffelmayonaise, linzen, 200g spekjes en fijngesneden sjalotten. Op een blad blaadjes van de little gem uitgespreid. Daarop de salade. Geserveerd op kamertemperatuur. Heel veel over maar erg lekker.

De groenten, bloemkool en spruiten, beiden diepgevroren gekocht, zo'n 10 minuten gekookt, bietjes ontdooit. De aardappelhapjes, rösti rondjes en aardappelpartjes, eveneens kant en klaar gekocht en gebakken in de airfryerXL en XXL.

In de grote Copperline wonderpan schoudergebraad gemaakt met 2 runderlende rollades van ieder 1 kilo ontdooit en aangebraden in olie en boter. Oven voorverwarmd op 150°. Na het bruinen 250g wortel (daar even Onionchef met het roze mes voor gebruikt want erg groot en hard), 2 sjalotten, 2 kleine uien, 3 stengels bleekselderij (draadjes eraf gehaald) en 6 tenen knoflook in stukjes in de pan even goudbruin gebakken. Dan 2 koppen rozé zonder alcohol en 2 koppen runderbouillon, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 laurierblad en 6 takjes tijm erbij. Dan de rollades er weer in en 2½  uur laten garen op 90°. In de ene de kerntemperatuurmeter geprikt. Daarna nog 15 minuten in de folie. Heerlijk rosé, en een geweldige saus van de groenten. Zie ook mijn weblog over de pan. Ik heb de link naar runderlenderollade low en slow er even bijgezet hier. 

Voor de pulled porc, maandag gemaakt, had ik 1 kilo procureur. Paste net in de ene pan van de duo-slowcooker. Eerst 2 uien in plakjes onderin. Ik heb van de kruidenmix en de saus direct een gecombineerde saus gemaakt met extra nog 150ml tomatenketchup. Klein scheutje omspoelwater erbij en 8 uur op laag gezet. Voor het eten opgewarmd in een pan in iets minder saus. Werd zeer gewaardeerd.

De muffins met marmelade-gembersaus heb ik gemaakt met deze cakejes. Ik heb deze jam gebruikt. Recept 4 x dus ook 4 x boter en iets meer citroensap. Erg lekker, alles op.

Moe maar tevreden iedereen na koffie of thee en chocolaatjes en drankjes weer naar huis. Het was erg gezellig en ik was heel blij dat alles weer goed gelukt was. 

Woensdag opruim- en afwasdag. Maar gelukkig kwam de hulp die dat grotendeels ging doen. We hadden heel laat ontbeten en voor we naar de Oud en Nieuw show met daarin o.a. zoon en schoonzoon gingen, aten we alleen wat brood. Na afloop thuis nog een stukje koude rollade, zo lekker.

Donderdag van alle gekookte groenten (behalve de bietjes), wortel, bonen, spruiten, bloemkool en broccoli, in de soepmachine met heet water, wat peterselie en peper en zout op de mixstand heerlijke groentesoep gemaakt voor de vriezer. Ook de rest paddenstoelen-ragout en de rest van de groentesaus van de rollades ingevroren.

In de namiddag een schaaltje antipasti uit de Italiaanse potjes met een paar crackertjes. Voor de avond wat groentesaus van de rollade in een pan. Daar stukjes rollade in opgewarmd. De rest van de rösti en aardappelpartjes opnieuw opgebakken in de airfryerX, een kleine 5 minuten. Sla met paprika met een beetje heerlijke truffelmayonaise. 

Voor de maaltijd vrijdag heb ik het bakaccessoire van de airfryerXXL ingesmeerd met een beetje vet van de spekjes, een rest ei even geklopt met wat melk. De rest krieltjes-salade in het bakje, ei erover en bedekt met geraspte kaas. Vanuit koud dus op 180° 20 minuten laten bakken. Een goed idee. Eenvoudig maar erg lekker voorafgaand aan weer een uitje naar de grote stad. 


Op de laatste dag van deze blogweek sperziebonen. Een heerlijk recept met olie, balsamico-crème en blauwe kaas. Griekse bakworstjes gebakken in de echt heel lekkere jus van de pulled porc. Een eerder ingevroren broodje ontdooit en even opgebakken in de airfryerXL er bij om te 'soppen'. Een stukje blauwe kaas toe met laatste stukje brood en lekkere rode wijn. 


En vandaag, de laatste dag van dit jaar, komt de jongste zoon met gezin logeren om de herrie in de stad te ontlopen. En het leuke daarvan is dat schoondochter gaat koken voor ons! Daarover dus volgende week pas meer... Fijne laatste avond van dit jaar en goede start in 2024. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten