zondag 4 mei 2025

Uit de airfryer(s): frittata met pastinaak en groenselderij, ovenschotel courgette en aubergine; bloemkool met rijst en spicy sausje; pasta met raapstelen; groenselderij, wortel en ui uit de slowcooker; en ook nog gezellig buiten de deur.


Op deze prachtig zonnige zondag werd het pasta met raapstelen. Er waren 4 bosjes raapsteel meegekomen, daarvan na wassen alle steeltjes een flink stuk afgesneden en weggezet. De rest in stukken gesneden omdat hele raapsteel te moeilijk te mengen is met spaghetti vind ik. Dan 4 grote tenen knoflook in grove stukken gesneden en met wat chilipoeder gebakken in olie en beetje jus. Ik had een grote tomaat van 125g, die in stukjes gesneden. Ruim 150g spaghetti gekookt. Dit in de pan met de knoflook, daar de tomaat en raapsteel bij. Een stuk of 8 kleine mozzarella bolletjes erdoor geroerd. Pijnboompitten geroosterd en apart in een schaaltje. Ook nog geraspte kaas op tafel. Heerlijk met een lekker glas rode wijn. 


Maandag een mediterrane ovenschotel met 180g uit het vel gehaalde braadworsten met majoraan en knoflook. In volgorde van het recept in de pan ½ courgette, ½ aubergine, 1 grote tomaat, 1ui, 2 tenen knoflook, tomatenpuree, chilipoeder, paprikapoeder, beetje peper en snufje zout. Alles goed door elkaar gehusseld en 5 minuten gebakken. Geraspte kaas en een paar plakjes gesneden oude kaas erop in de bakpan van de airfryerXXL, 15minuten op 160°. Krieltjes gekookt. Beetje extra jus gemaakt met boter, een scheut non-alcoholisch rode wijn en een heel klein scheutje ketjap. Heerlijk gegeten. 


De volgende dag weer eens een frittata maar niet volgens recept. Eerst een pastinaak geschild en in heel kleinte stukjes gesneden en ook 4 stengels bleekselderij en een heel klein stukje witte kool. Eén ui en 3 tenen knoflook idem. Wat blad van de bleekselderij en verse peterselie en oregano eveneens. Ik heb de pastinaak, kool en bleekselderij met de ui en knoflook eerst een minuut of 10 voorgebakken om het wat sneller gaar te laten worden zonder verbranden. Zo'n 100g mascarpone en een paar plakjes oude kaas in stukjes door 50ml melk en 4 eieren geklopt met peper, snufje zout en cajunkruiden. Het geheel in de bakvorm, 10 minuten op 180° en 10 minuten op 160° in de airfryerXXL. Erbij een paar gebakken aardappeltjes met wat stukjes kookworst in de jus van maandag. Nog wat sla met een scheutje citroenolie en zwarte peper in een schaaltje. Het was weer goed. 


Er was bloemkool. Een recept gevonden, sweet en spicy. Maar, uiteindelijk de bloemkool in z'n geheel gekookt in bouillon. Rijst gekookt in de rijstkoker. Een spicy saus gemaakt van aubergine, courgette, knoflookpoeder, gembersiroop, sambal, zoute ketjap. Dit gebakken in een restje oude jus. Dan een slok alcoholvrije witte wijn erbij en met de staafmixer saus van gemaakt. Heerlijk bij de zachte smaak van de bloemkool. Ook nog 100g spekjes gebakken. En cassave kroepoek op tafel. In de kookbouillon met de rest van de bloemkool, wat rijst en een paar stukken frittata soep gemaakt voor de diepvries. 


Wegens het prachtige weer gingen we de volgende dag eten bij ons plaatselijk restaurant Gewoon op hun heerlijke terras/binnenplaats. Visbordje, Carpaccio, Kipreepjes piri piri en Diamanthaas pepersaus. Weinig foto's want teveel afleiding. Wel weer heerlijk gegeten en een erg goede wijn erbij.



Er was soep, eerder gemaakt van de rest van de slowcooker-maaltijd van vorige donderdag, later aangevuld met de even gekookte steeltjes van de raapstelen van zondag. Lekker in de vrijdagnamiddag. 


De bleekselderij moest op. Na wat zoeken dit recept gevonden als uitgangspunt. Maar, gekozen voor een slowcooker-hapje. De 5 stengels selderij, 2 flinke handen stukjes wortel uit de diepvries, 4 kleine uien en 4 tenen knoflook allemaal in stukjes. Een koffielepel tomatenpuree, ½ kippenbouillonblokje, 50ml water en 50g boter en een paar takjes verse tijm. In eerste instantie voor 4 uur op laag gezet, toen nog ½ uur erbij.
Erbij gebakken koolvis, gekookte aardappeltjes en de scherpe saus met spekjes. Al met al een heerlijke combinatie. 

Op de laatste dag van deze blogweek grove spinazie, gekookte aardappelen, gekookte eieren en kant-en-klaar gehaktballen. Dat was echt wat je noemt een makkelijke maaltijd. En lekker!


En vandaag, zondag, eters aan tafel. Daarover volgende week dan weer. In ieder geval vroeg het stoofvlees in de slowcooker :). 

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten