zondag 23 februari 2025

Bijzondere dagen binnen- en buitenshuis. Uit de aifryer(s): geroosterde bloemkool, curryworstjes, bloemkooltaart, 2 x restjes-ovenschoteltje, aardappelpartjes; langzaam gegaarde fazant uit de römertopf; hapjes-buffet en themamaaltijd; uit de slowcooker: Marokkaans gekruide wintergroenten.

Ovenschotel met puree en bonensalade.

Oudste zoon kwam zondag op bezoek en at mee. Ik maakte deze bloemkooltaart. Er was 500g bloemkool. Ik gebruikte 5 tenen knoflook, 4 eieren, 1 ui, verse salie en tijm (3 op 1 dus meer vers dan gedroogd), 25g amandelmeel(op), en 75g boekweitmeel wat chilipeper en sesamzaadjes. In totaal 150g feta, de 2e kaas die in het recept wordt genoemd was niet duidelijk voor mij. De bloemkool met kerriepoeder geroosterd in de airfryerXL op de bakplaat, 10 minuten op 180°. De 3 kleine curryworstjes die ik had ontdooid 10 minuten gebakken op dezelfde bakplaat als de bloemkool. De ovenschaal ingevet met wat olie en het hele spul in de ovenschaal inclusief de worstjes. Afgedekt met feta, ui en sesamzaadjes, voor 35 minuten in de voorverwarmde grote oven op 180°. Beetje ijsbergsla, tomaatjes en een eerder samengestelde dressing op tafel. Wat een heerlijke en natuurlijk gezellige maaltijd met goede rode wijn. 


Maandag in de namiddag een kom soep nog aangevuld met een rest pompoenpuree. 
Van een flinke rest bloemkooltaart en puree met bloemkool een nieuwe hap gemaakt. Goed door elkaar gesneden, in een ovenschaal, geraspte kaas en klontjes oude jus erop, 30 minuten op 160° in de airfryerXL. Erbij 2 eitjes gebakken en wat sla en tomaatjes op tafel. 


                                                De volgende dag een etentje met schoonzus. 


Voor het voorgerecht brood afgebakken, heerlijke crackers in een schaaltje, gezouten boterkoude wrap gevuld met pasticcio di olive met daarbij een kommetje crème fraîche, schaaltjes met olive all 'Arancia
gesauteerde broccoli en rillettes van gans. Een glas Italiaanse Spumante paste daar goed bij.


De aardappelpartjes gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor diepvriesfriet. 


Het recept voor fazant (overigens met een ernstige fout, nooit! oven voorverwarmen) uit de römertopf heb ik een beetje aangepast. Ik heb 1½ grote wortel, 3 stengels bleekselderij en 1 ui kleingesneden en eerst even kort gefruit. Fazant met takken tijm en rozemarijn erg ruim ingepakt in ontbijtspek. Een half blokje kippenbouillon en een flinke slok witte wijn. Heel geslaagd recept. Prima gaar na 2 uur, niet droog en niet gedraaid onderweg maar lekker laten gaan op 175°. En de toevoeging van de groenten was uitmuntend.


Met boterbonencannellinibonen en kidneybonen  een bonensalade gemaakt met verse peterselie, gedroogde Italiaanse kruiden, rode ui en bleekselderij. Dressing van citroenazijn, mooie olijfolie, vers gevijzelde zwarte peper en een snufje himalayazout. 


Er zijn geen aardbeien in februari dus trifle met sinaasappel gemaakt. Met advocaatsinaasappel fruitbelegmini cakesmascarpone, vers sinaasappelsap en vanillesuiker. Per ongeluk eerst de cakejes en dan pas de jam! Paar stukjes cake en partjes mandarijn bovenop. 


Een feestelijke late middag - vroege avond met een heerlijke rode wijn en een kopje koffie toe. 

Op woensdag op stap naar jarige zwager waar een hapjesbuffet klaar stond.  
Eerst een heerlijke uiensoep. Met snippers parmezaan. Stukjes stokbrood natuurlijk. 
Daarna een tafel vol heerlijkheden. En erg gezellig was het ook. 


En dan al weer de maandelijkse themamaaltijd die voortaan elke 3e donderdag van de maand is. Deze keer Vive La France. 

Uiensoep met een stokbroodje met kaas, ja echt..., heel eerlijk, die van zwager was net iets lekkerder en minder zout.

Leuke salade maar omdat wij het hoofdgerecht graag warm eten werd de salade uitgesteld; 


Het hoofdgerecht met ratatouille, een stukje mosterdrollade in champignonsaus en een aardappeltaartje was heel lekker hoewel ik bij zoiets als ratatouille niet gekozen zou hebben voor een champignonsaus, die op zich trouwens heel prima was. Wel passend bij het vlees en de aardappel.


Als dessert nog een crème brûlée ijsje. Lekker hoor!!! Wij dronken er een goede rode wijn bij uit de voorraad en na het diner nog een koffie met cognac. Weer helemaal tevreden dus. 


De vrijdag gebruikt voor een maaltijd met resten. De bonensalade gelaten zoals die was. Het vlees van een stukje fazant geplukt, in een ovenschaaltje en bedekt met groenten en nat uit de römertopf. Aardappelpartjes in kleine stukjes gesneden en met een flinke scheut room met de staafmixer puree van gemaakt. Dat bovenop het schaaltje. Daar klontjes boter en paneermeel over en 30 minuten op 170° gebakken in de airfryerXL


De botjes van de fazant met een beetje water laten trekken tot bouillon. Gezeefd en daarin het afgegoten nat van de bonen, de restjes champignonsaus en ratatouille van de themamaaltijd, restje van de bonensalade, de rest van de groenten van de fazant en een restje rilletje van gans. Heerlijk soepje. Zaterdagmiddag van genoten met nog een lepeltje room wat er nog stond.


Op de laatste dag van deze blogweek wintergroenten met Marokkaans tintje in de slowcooker. Ik had 120g koolraap, 180g wortel, 215g pastinaak en 200g groenselderij met blad, 1 kleine rode ui, 1 appel en 8 gedroogde abrikozen. Alles zonder bakken in de pot. De kruiderij natuurlijk aangepast aan de hoeveelheden. Er stond een potje stifado kruiden. Leek me ook wel kunnen, met extra een beetje komijn, een beetje kurkuma, een puntje chilivlokken, wat zwarte peper en een laurierblad. Dan een lepeltje bouillonpoeder en 100ml water en 8 uur op laag. Erbij couscous en crème fraîche met citroensap. 


En vandaag, zondag, iets met raapstelen want die moeten eerst op. Daarover volgende week dan weer. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten