Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 10 mei 2020
Witte asperges klassiek, lekker soepje, pannenkoeken; uit de airfryer: perenflapje, boerenomelet, clafoutis met groene asperges, hartige taart met snijbiet; uit de slowcooker: goulash met zoete aardappelen.
We aten zondag witte asperges op klassieke wijze. Geen krieltjes maar gewoon gekookte aardappelen en geen beenham, maar plakjes schouder- en rauwe ham. Wel wat verse bieslook en peterselie door de botersaus gedaan. Van alles minder maar niet precies voor hoeveelheden gekozen :-). Een mooie zondagse maaltijd.
Een open pak melk zou het niet lang meer houden. Partner heeft daarom een stapeltje pannenkoeken gebakken.
Bij een drankje laat in de middag bakte ik een perenflapje. Een rest van een rol bladerdeeg, beetje honing, een peer en een rest sterke geitenkaas. Het deeg ingesmeerd met honing, plakjes peer en stukje kaas er op en 15 minuten op 160° in de airfryer.
De volgende morgen een ontbijtpannenkoek.
Soep gemaakt. Aspergekooknat met schillen en kontjes samen met een rest geroosterde groenten en aardappelpuree en wat couscous in de soepmaker gedaan op de pureerstand. Met verse taugé in de kom was het een lekkere late lunch.
's Avonds maakte ik amsoistamppot. Daar was de vorige zaterdag gemaakte Surinaamse jus voor bedoeld. Met 2 bosjes amsoi en 600g aardappel. Ik heb de stelen in heel kleine stukjes gesneden en vooraf gekookt omdat ik aan zag komen dat ze te hard zouden blijven door maar even mee te koken en we dat niet erg lekker vinden. Mijn aardappelen zijn met 15 minuten meestal klaar. Het blad wel even mee laten koken met de aardappelen en daarna alles door elkaar gestampt met een rest van de botersaus van de asperges. Geen extra zout en peper toegevoegd want de saus was zeer pittig. De rookworst die we er bij aten geweld in een heetwaterbad. Nou ja, gewoon in een pan natuurlijk. Die saus en de amsoi en grove worst pasten geweldig bij elkaar.
In de ochtend van bevrijdingsdag een pannenkoek met zoet bij het ontbijt, in de namiddag een kom soep en 's avonds een soort boerenomelet. Ik heb de airfryer XL gebruikt, want vind de bakplaat daarvan erg fijn voor zoiets als deze omelet. Voorverwarmd op 190° met de bakplaat er in. De omelet samengesteld uit 2 grote en 3 kleine eieren geklutst met een scheutje room, 2 tenen geperste knoflook en een lepel korianderpesto. Een rode puntpaprika, 1½ gekookte aardappel en rest worst allemaal in kleine stukjes en ⅓ bakje taugé door elkaar gehusseld en een minuutje op de hete bakplaat gedaan. Dan het eimengsel er bij en 7 gehalveerde baby-roma-tomaatjes er in gelegd en de temperatuur verlaagd naar 150°. Na 10 minuten gekeken en er in geprikt. Het werd 15 minuten, heerlijk, niet te nat en niet te droog. We aten de omelet met een pannenkoek naar smaak besmeerd met pruimenchutney of spicy currypasta beiden eerder gemaakt door vrienden.
(De pesto had ik overigens ingevroren door kleine hoopjes los van elkaar te bevriezen en die bij elkaar in een plastic zakje te bewaren. Steeds een los klontje ter beschikking dus).
Als dessert de laatste pannenkoekjes, voor de een met alleen stroop, voor de ander (mij) met smeerkaas en stroop.
Woensdag sla, tomaatjes en oerkomkommer met feta en peper. Met een rest penne, hamblokjes en smeerkaas een warme hap gemaakt opgebakken in oude jus. Naanbrood er bij "afgebakken" in de magnetron. Piccalilly en mayonaise op tafel.
Als dessert nog een paar heerlijke stukjes blauwe kaas van Oudwijker. Eenvoudig maar prima maal met een heerlijke Italiaanse wijn er bij.
Dan een voor mij bijzonder recept met groene asperges namelijk een clafoutis. Met ruim 220g asperges maakte ik met vrijwel het geheel van het recept deze "taart". Geen geraspte kaas erover, wel een paar tomaatjes in het deeg gedrukt. Het kiezen voor de hoeveelheid bloem vraagt een beetje ervaring. Je merkt toch wel snel wat een lopend beslag is. Gekozen voor 18 minuten op 180° in de airfryer XXL. Wat een leuk en lekker recept. We aten er een in boter gebakken tartaartje bij, nou ja, de ander vooral :-).
Voor het eerst in ruim 8 weken de oudste twee kinderen in de tuin op bezoek. Ik maakte een hartige taart met snijbiet als lunch. Volgens recept maar met gedroogde munt en peterselie. Met een vochtige vulling wordt het deeg eigenlijk nooit echt knapperig onderin, zeker als je de taart van tevoren klaarzet. Ook niet als ik het bestrooi met paneermeel. Blind voorbakken zou wel helpen, maar dat vind ik dan weer veel moeite. Ik heb daarom deze keer gekozen voor een omgekeerde taart. Gebakken groenten met de feta, geraspte kaas, pijnboompitten, scheutje citroensap en wat witte peper onderin de met boter ingevette vorm gedaan. Daarop toch een beetje ricotta en wat amandelschaafsel, niet voor het mooi maar voor de smaak. Dan een vel bladerdeeg erover en dit goed ingestopt aan alle kanten. In de oven vanwege de maat van de vorm 30 minuten op 180°. Het deeg lekker krokant en het omkeren is goed gelukt.
Als voorgerechtje een glaasje gerookte zalm met appel. Met Griekse yoghurt in plaats van platte kaas en 100g zalm. Bij de koffie later een heerlijke meegebrachte appelflap als dessert.
Laat op de avond alleen nog maar wat brood met beleg. Heerlijke dag.
Op de laatste dag van deze blogweek goulash met zoete aardappelen uit de slowcooker. Alle hoeveelheden gehalveerd. Er lagen nog 2 kleine wortels, die heb ik er maar bij gedaan. Ik vind dat het vlees niet lekker bruin wordt als er al veel groente in de pan ligt, dus dit apart gebakken. Ik heb groentebouillonpoeder gebruikt. Wel met heet water, want koud water op warm vlees geeft taaiheid.
Na 6 uur op laag een grote bataat in stukjes er bij gedaan. Een heerlijk recept.
Vandaag, zondag, nog wat groene asperges maar daarover volgende week weer verder.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten