Een restjesmaaltijd op zondag. Een stukje hartige taart met asperges aten we koud als hapje vooraf. Daarna een salade van komkommer, tomaatjes en witlof met een beetje tonijn en wat mayonaise en tomatenketchup gemengd als sausje. En wat later nog een kom met puree met groene groenten. En alles buiten gegeten.

In de slowcooker maakte ik in 6½ uur op laag nog wat aardappelpuree met ongeveer 350g aardappel, 25g boter, 25ml water en zwarte peper. Een koninklijk maal met een koninklijke wijn.
Dinsdag wel een bijzondere maaltijd. Prei met sinaasappel. Ik had nog 1 heel dikke prei liggen. In stukjes even gekookt en daarna in een ovenschaaltje. Een sinaasappel uitgeperst, daarvan ongeveer ⅔ gebruikt, samen met 3 lepels olie en ½ lepel witte wijnazijn en 2 uitgeperste tenen knoflook over de prei gedaan. In de airfryer op 180° 15 minuten gebakken. Beetje weinig maar erg lekker. Kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer om mee te soppen en om lekker op te eten met de Oudwijker kaasjes. Ik kwam een voor rosé veel te oude fles tegen in de kast. Leuk om even op te zoeken en ik vond deze vertaalde pagina. Raar maar echt waar, donkerder van kleur, wat zwaarder van smaak denk ik, maar nog steeds heel lekker.

We aten de rest van de tajine aangevuld met de andere helft van het blikje kikkererwten met het nat daarvan als een soepje met brood. Wat kaas bij de laatste stukjes brood. De taart als dessert. Met een glaasje licor43. Heerlijke combinatie met de rabarber.
Vooraf garnalenkroketjes uit de diepvries. In de airfryer op 180°. Met citroenmayonaise er bij. Op de site stond dat ze ontdooid en dan in de frituur moesten. Ik heb ze bevroren in de airfryer gedaan, beetje olie op gespraid en uiteindelijk 10 minuten gebakken. Niet bruin, wel lekker.
Op zaterdagmiddag maakte ik alvast voor volgende week Surinaamse jus. Er lagen namelijk 2 flinke tomaten die niet langer konden wachten. Ik heb daarom een dubbele hoeveelheid gemaakt. Met ketjap, want geen marinade zomaar voor handen. En met 1 lepel bouillonpoeder omdat ik het anders te zout vond worden. De gember en knoflook fijn gemaakt met de Onionchef met het zwarte mes. Een rode peper heb ik doormidden gesneden en mee laten koken. Na het koken een halve peper er in gelaten en het geheel met de staafmixer fijngemaakt omdat ik dat aantrekkelijker vond voor deze saus/jus. Heel pittig en een heerlijke geur! Na afkoelen vast een deel in de vriezer gedaan.
Eén doosje champignons aangebakken, dan 2 tenen knoflook, witte wijn en een paar lepeltjes pesto er bij en laten sudderen en op het laatst nog een klontje boter er bij. Het woord sauteren is hier mijns inziens fout gebruikt, want met de wijn er bij lijkt het mij geen sauteren meer. Wat was dat heerlijk zeg. Met wat penne en macaroni gemengd omdat beide zakjes bijna leeg waren.
En bijzondere knakworsten geweld in heet water.
En vandaag, zondag, in ieder geval de witte asperges die zaterdag binnen gekomen zijn. Daarover volgende week verder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten