zondag 8 juli 2018

Weer gasten, Libanese pilaf, sperziebonen, aardappeltjes en zalm in de airfryer, heerlijke komkommersalade, aardappelpuree -, bijzondere spitskool en bananencake uit de slowcooker.

Redelijk onverwacht (stief)dochter en schoonzoon te eten op zondag. Snel vier heerlijke grote kiploempia's van de poelier uit de vriezer gehaald. Te veel voor de airfryer, dus gebakken in de oven, 20 minuten op 200°.

Als groente heb ik een Aziatische koolsalade gemaakt. Er lagen nog een paar gewone worteltjes, 85g, die klein gesneden. Ook 4 stevige bosuitjes in ringetjes klaargezet. Sinaasappel- en citroensap gemengd met verse gember, honing en sesamolie (alles wat minder dan in het recept) en de wortelschijfjes daarin weggezet. Vlak voor het eten alles gemengd.


Voor het eerst Libanese pilaf gemaakt. Gekozen voor 200g witte basmatirijst en 100g gewone vermicelli. De laatste gebakken in ghee tot lekker bruin en daarna bij de rijst in de rijstkoker gedaan. Verder gewoon gekookt. Lekker van smaak, maar echt veel te veel. Wanneer leer ik dat nou eens.

Een pindasaus gemaakt van scherpe pindakaas. Omdat er al van alles in de pot zit aan kruiderij, heb ik 5 lepels pindakaas op laag vuur gemengd met een blikje kokosmelk van 260cc.

Vooraf wat olijven en crackers met terrine van hert. Na het hoofdgerecht stilton met dadels en een glas port. Daarna muntijs met voor de liefhebbers een slokje ananaslikeur.


Voor zondag was voor samen een flinke biefstuk ontdooit, maar dat liep dus anders. Maandag deze gebakken in de boter van de verse worsten van vorige vrijdag. Biobaby aardappeltjes gekookt in de magnetron en later in schijfjes gebakken in de airfryer, 12 minuten op 180° in de bakpan. De rest van de koolsalade en een beetje pindasaus pasten er wel bij.

Dinsdag een vleesloze dag. Sperziebonen met kaas. De bonen heb ik de dag tevoren 5 minuten geblancheerd. Ik vind dat de kortere duur in de airfryer, 15 minuten op 180°, net te kort is om bonen e.d. goed gaar te krijgen. En de dag tevoren omdat het leuke kleinzoon-jongetje weer opgehaald was en naar huis gebracht. Gebruikt: 450g bonen, 1 teen knoflook, 65 ml room, 30g mozzarella en 35 g Parmezaan. Ik maakte er een smeuïge aardappelpuree bij in de slowcooker. Net iets meer dan 600g aardappel, dus daar de hoeveelheden bouillon, 70ml, en boter, 25g, op aangepast. Wel 2 tenen knoflook er in. Later afgemaakt met alleen een beetje room. Parmezaan zat al op de bonen. Een heerlijke maaltijd.

Weer nieuwe soep gemaakt van restjes gekookte broccoli, rijst en wat guacamole en ongekookte broccoliroosjes en een stuk stam en een stuk spitskool. Hoewel ik weet dat al gekookt spul snel aanbrandt en ik dus eerst water er in heb gedaan en alles goed doorgeroerd, toch weer een beetje aangebrande soepmachine. Schoongemaakt en opnieuw alles er in en eerst even handmatig gemixt. Lekker voor de lunch.

's Avonds aten we wilde sockeye zalm van Fish and More met zelfgemaakte pesto. Bereid volgens de instructies in de airfryer. De pesto gemaakt van 10g basilicumblaadjes, 10g zonnebloempitten, 10g parmezaanse kaas, 2 teentjes gerookte knoflook, 2 flinke eetlepels olie en wat peper met het zwarte mes in de Onionchef.

Als groente een komkommersalade. Ik heb maar 400g kromkommer gebruikt, dus ook de vinaigrette aangepast. Toevallig wel echte imker-honing in huis, gekregen van een vriendin. Met verse dille en mango- in plaats van ciderazijn. Goed idee om het te schudden in een potje met deksel. Een bosuitje fijn gesneden gehusseld met de komkommer daarna de vinaigrette er door. Mooie smaken bij elkaar.


Geïnspireerd door dit recept heb ik voor de maaltijd op donderdag een groenten variant gemaakt. Er stond nog een rest aardappelpuree, dus geen aardappels in de slowcooker. Ik wilde er een hamburger bij eten, dus ook geen gehakt. Een halve spitskool, een rode paprika, 3 bosuitjes en 2 tenen knoflook klein gesneden en zonder bakken in de pot. Blauwe koe, 100g, in plaats van feta. Aardig wat van die kleine taggiasche olijven omdat ze op moesten, met kokend water aangelengde rest pesto in plaats van bouillon, scheut rosé want die stond open. Verse takken oregano en basilicum uit de kruidentuin. Een beetje paprikapoeder en wat zwarte peper. Prachtige pot groenten. Na 4 uur op laag, een dot crème fraîche en nog even geduld, echt een bijzondere heerlijke groenteschotel die samen met de puree prima zonder vlees zou kunnen. Ik had een klein stukje hamburger er bij.

Vrijdag een hapje buiten de deur bij restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Heerlijk buiten in de binnentuin. En natuurlijk genoten van de winst van België op het WK.

Zaterdagmorgen Silphya's uitdaging aangegaan en een bananencake gebakken in de slowcooker. Helemaal volgens recept, inclusief de hoeveelheid melk waar aan getwijfeld wordt door een bezoekster van de site. Ook nog 6 eimuffins met spek gebakken in de grote oven voor de lunchgasten van zondag.

We aten Chinese koolsalade met avocado. Met heel dun gesneden plakjes pancetta van de Amsterdamse worstmakers en een in de airfryer afgebakken stokbrood.


En vandaag, zondag, eerst lunchen met vrienden en daarna naar verjaardag van vriendin-buurvrouw waar ook gegeten wordt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten