zondag 15 juli 2018

Jaaaaa, gasten. Bananencake en gehaktballetjes uit de slowcooker, pasta met spinazie uit de airfryer, oven, magnetron, gasfornuis, ijsmachine, soepmaker, rijstkoker, onionchef, blij met al die apparaten.

Nieuw-Zeelandse spinazie
Op zondag kwamen vrienden lunchen. Omdat we 's avonds bij andere vrienden aten, was de lunch niet al te uitgebreid en alleen warm een soepje uit de diepvries.


Ik maakte op zaterdag al ei-muffins met spek in de oven en een bananencake in de slowcooker.
De muffins wilde niet goed loslaten en waren aardig misvormd, maar ze smaakten goed.

De bananencake is eigenlijk niet echt cake. Het "voelt" een beetje als spekkoek. Wel lekker, maar ook zwaar. Fijn dat het niet zo zoet is. Hij zag er prima uit en wilde ook wel loslaten uit de kleine slowcookerpot.

Bij de vrienden aten we heerlijke Mexicaanse gerechten. Met kip, vis en gehakt. En natuurlijk met groenten er om heen als stukjes tomaat, komkommer, wat sla en tortillachips.

De volgende dag waren we vanaf 18.00 uur bij een herdenkingsbijeenkomst van een veel te vroeg overleden vriendin. In een restaurant. Met drankjes en hapjes. Thuis dus niet gekookt.

Dinsdag veel voorwerk gedaan en ook nog zoons en kleinzoon een paar uur op visite. Niet veel zin in koken, dus een rest soep en brood met gebakken ei met reepjes pancetta die toch ook nodig weer op moest.

Woensdag weer gasten aan tafel. We aten met 6 volwassenen een uitgebreid diner, maar dan vanaf 16.00 uur. Menu natuurlijk weer van partner, inhoud van mij.


Een hapje vooraf zoals wat olijven, paté, stukjes salami, olie en balsamicocrème om te dippen, brood en boter.

De hoeveelheden voor de tartaartjes van gerookte zalm aangepast aan 6 personen. Heerlijke dressing.

 De gehaktballetjes in kokosbouillon moesten 5 uur in de slowcooker. Om teveel werk op woensdag te voorkomen heb ik ze vast op dinsdag helemaal klaargezet in de koelkast om de andere dag zo in de slowcooker te zetten. Dubbele hoeveelheden verdeeld over de 2 klein potten. Best wel veel werk voorafgaand aan een slowcookermaaltijd. Erg lekker maar een paar wel uit elkaar gevallen. En natuurlijk veel saus over voor een andere keer.

Ondanks dat het de vorige keer te veel was heb ik voor de Libanese pilaf toch weer 200g basmatirijst en 100g vermicelli gebruikt. Na het bruin bakken van de vermicelli, gemakkelijk in de rijstkoker. Gelukkig maar, want maar een klein beetje over.

Voor de Oosterse sperziebonensalade had ik op dinsdag vast 750g bonen gekookt en na afspoelen koel weggezet. Uiteindelijk toch het recept gevolgd met 600g bonen, 1 komkommer en 5 bosuitjes in plaats van radijs (was even niet te vinden). De rode peper en gember fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes en daarna de dressing er mee gemaakt.

De vijgen in port werden vijgen in Nederlandse vermout. Een dag tevoren gekookt, heerlijk met een stukje Stilton van onze kaaswinkel.

Het aardbeienijs in de ijsmachine ook alvast gemaakt op dinsdag en in de diepvries gezet.

Bij de koffie een plakje bananencake en zoetjes (net als het brood) van onze plaatselijke Verleiding. En ook deze middag / avond weer alles buiten tot en met de koffie om 21.30 uur.

Op donderdag hoestend en proestend, flink verkouden vanaf maandagmorgen, en aardig moe, gekozen voor de restjes. Een klein beetje zalm met tomaat (zonder ei en dressing), wat gehakt in saus, beetje pilaf was er maar over, bonensalade, voor ieder 1 vijg bij een stukje stilton en een schaaltje aardbeienijs voor de ander. Het grootse deel van de kokosbouillon had ik zonder gehakt ingevroren. Na het eten nog steeds een restje bonensalade in de koelkast.

De dag daarna hazenpeper uit de diepvries. En ook de aardappel-knolselderijpuree was van dezelfde maaltijd, dus nu uit de vriezer. Beiden van een diner met kerst. De een, puree, in een pan opgebakken, de ander in de magnetron opgewarmd. Geen echt zomereten, maar wel heerlijk. De rest van de bonensalade aangevuld met Chinese kool.

Na het eten van de salade die over was, nog een stuk Chinese kool, klein stukje komkommer en een restje van de puree aangevuld met water, een soepje gemaakt in de soepmaker. 

We aten 's avonds pasta met spinazie. Maar de spinazie was Nieuw Zeelandse spinazie dus eigenlijk geen spinazie. Ik maakte het 's ochtends klaar. Heb stengels en blad wat fijner gesneden en dit door het spekjesmengsel gedaan. Met 150g fusilli, 100g spekjes, ik denk ongeveer 250g 'spinazie', ½ groene peper van de eigen plant, 2 tenen knoflook, 1 kleine ui, bij elkaar 125g geitenkaas en een scheut koffiemelk met water in een ovenschaal gedaan. Deze heeft 30 minuten in de airfryer gestaan op 160°.

En vandaag, zondag, vroeg op want de kleine kleinzoon sliep hier. Nog geen idee wat te eten. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten