Vanwege een voorgenomen pizzafestijn op dinsdag, op zondag vast een tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Er in zaten: 1 kilo tomaten, 2 flinke wortels, 2 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, 1 ui, allemaal in stukken gesneden, flinke scheut tomatenpuree, ½ blokje groentebouillon, glas water en een vers blaadje laurier. Na 6½ uur pruttelen op laag wat takjes verse kruiden, tijm, rozemarijn, peterselie, selderie, koriander, knoflook-bieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd), een lepeltje paprikapoeder, wat zeezout en flink peper erbij gedaan en nog 1½ uur laten staan op laag. Takjes en blaadje eruit, staafmixer erdoor, prachtige saus, deels ingevroren.
De volgende dag een wortelsalade met komkommer. Wortels, 3 stuks, en halve komkommer grotendeels geraspt en laatste stukjes klein gesneden. Een gedroogd rood pepertje en het suiker-witte-wijnazijn mengsel erdoor geroerd. Munt en gemengde noten er over gestrooid. Aardappelpuree en gerookte gebakken spekjes smaakten er goed bij.
Met vooraf een eenvoudige salade van tomaat, zwarte olijven en basilicum.
En als toetje voor ieder een wafel gebakken met een heerlijke espresso-room erop. Vers uit de wafelbakmachine dus niet gegrild. Wel besprenkeld met het koffie-cognac-ahornsiroopmengsel en geschaafde chocolade.
Een kool/tomaatsoepje uit de diepvries en een champignonwrap waren de eenvoudige ingrediënten van het donderdagmaal. Op vrijdag diner bij vrienden, dus een dagje rust aan tafel was wel een goed idee. Er waren nog 3 wraps. Eerst 8 grote champignons en een halve rode paprika in stukjes plus een rest van het ei-ui-hapje van de dag ervoor in wat olijfolie in een hapjespan gebakken, dan wat plakjes geitenkaas in kleine stukjes, een lepeltje tomatensaus en verse tijmblaadjes erbij. De wraps na 1½ minuut in de magnetron ingesmeerd met wat tomatensaus, verse blaadjes selderie er op en gevuld met het champignonmengsel. Ieder 1½ was na de kom soep zeker genoeg.
Na een heerlijk diner bij vrienden met andere vrienden op vrijdag (zie menu boven) aten we op de laatste dag van deze blogweek amsoi. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het was in de aanbieding bij onze bio-webwinkel. En iets nieuws proberen is altijd leuk, vind ik :-). Recepten gezocht en omdat het van oorsprong een Surinaamse groente is, dit recept als uitgangspunt gebruikt. Eén bos amsoi. In plaats van zoutvlees heb ik 75 g chorizo en 50 g ontbijtspek gebruikt, restje tomatensaus in plaats van tomatenpuree en iets meer knoflook en geen bouillon of zo. Gegeten met gekookte donkere linzen in plaats van rijst. Lekker eenvoudig maal. De amsoi moet eigenlijk wel gegeten worden als ze binnenkomt. Zelfs 1 dag wachten gaf al wat slappe bladeren. Maar wel heel smakelijk.Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker. Een beetje richting linzen-tomatensoep. De rest van de gekookte linzen, 4 opscheplepels, afgietvocht van de linzen, ½ rode paprika, 2 grote tomaten, 1 sjalot en 1 teen knoflook in stukjes, 6 takjes koriander en 1 theelepel gemalen komijn aangevuld met water tot bijna maximum en dan op de pureerstand.
En vandaag, zondag? Linzensoep dan maar? En verder een vleesloze dag denk ik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten