zondag 13 maart 2016

Vuur, een slowcooker vol tomatensaus, pizzeria Sia, airfryer-omelet, amsoi en linzensoep.



Vanwege een voorgenomen pizzafestijn op dinsdag, op zondag vast een tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Er in zaten: 1 kilo tomaten, 2 flinke wortels, 2 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, 1 ui, allemaal in stukken gesneden, flinke scheut tomatenpuree, ½ blokje groentebouillon, glas water en een vers blaadje laurier. Na 6½ uur pruttelen op laag wat takjes verse kruiden, tijm, rozemarijn, peterselie, selderie, koriander, knoflook-bieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd), een lepeltje paprikapoeder, wat zeezout en flink peper erbij gedaan en nog 1½ uur laten staan op laag. Takjes en blaadje eruit, staafmixer erdoor, prachtige saus, deels ingevroren.

We aten een op het vuur gegrilde lamskarbonade, waarbij ik de lavendel wel een uitdaging vond. Marinade gemaakt van olijfolie, 2 tenen knoflook, in een vijzel tot pasta geplette rozemarijn en lavendel, van ieder een theelepeltje, en een lepeltje honing. De 2 karbonades daarmee ingesmeerd ongeveer 3 uur voor het grillen. Verder lagen er nog een romanesco en een paar bataten. Dit recept was een mooi uitgangspunt. Maar, de smaak van de marinade vond ik niet passen bij de kokos en gember. En knoflook zat al genoeg aan de karbonades. Gekozen voor fruiten van een fijngesneden stengel bleekselderij en sjalotje in olijfolie. Dan de in blokjes gesneden bataat en citroensap toegevoegd en wat water en laten sudderen. Terwijl is de romanesco in z'n geheel gekookt. Beiden in ongeveer dezelfde tijd klaar. Heerlijke combinatie. Vlees roosteren op de "binnenbarbecue", door zelf maken van houtskool eerst lekker een vuur in de keuken. Klassiek gegeven, vlees grillen - mannen :-). Perfect stukje lamsvlees.


De volgende dag een wortelsalade met komkommer. Wortels, 3 stuks, en halve komkommer grotendeels geraspt en laatste stukjes klein gesneden. Een gedroogd rood pepertje en het suiker-witte-wijnazijn mengsel erdoor geroerd. Munt en gemengde noten er over gestrooid. Aardappelpuree en gerookte gebakken spekjes smaakten er goed bij.

En toen volgde dinsdag het pizzafestijn. Met 2 gasten, ieder een pizza met zelf gekozen beleg. Voor het eerst de pizzatoren gebruikt zodat er 4 tegelijk gebakken konden worden. Ik had allerlei dingen al in huis of ingekocht die mogelijk op een pizza zouden kunnen zoals vissoorten, kazen, worstsoorten, champignons, olijven, paprika's rauw en in een pot, tomaten en gedroogde tomaatjes in olie, gember, rode peper, natuurlijk rode en gele ui en knoflook. Maar één keer eerder had ik zelf pizza's gemaakt. Deze keer speciaal pizzameel. En natuurlijk vele recepten doorgekeken om een beeld te vormen van wat kan en wat moet qua beleggen. Met een inspiratie- en keuzelijstje per persoon, hadden we veel plezier. O.a. omdat er ook nog ansjovis en sardines en kappertjes bij hadden moeten staan :-).
Met vooraf een eenvoudige salade van tomaat, zwarte olijven en basilicum.

Die pizza's, nou ja. Het fijne was dat er 4 tegelijk gebakken konden worden, jammer was dan weer dat ze niet goed gebakken waren. De oven kan niet hoger dan 250°, de bovenste pizza was goed, maar verder naar onder werd het steeds minder. Uiteindelijk ze allemaal nog uit het stapelding gehaald en min of meer naast elkaar verder gebakken. En toen waren de andere eters wel tevreden, maar de pizzabakker nog niet helemaal. Overigens waren ze heerlijk, maar het probleem was wel dat de bodems niet helemaal krokant waren. Maar, leuk was het wel in vgls schoonzus Pizzeria Sia.
En als toetje voor ieder een wafel gebakken met een heerlijke espresso-room erop. Vers uit de wafelbakmachine dus niet gegrild. Wel besprenkeld met het koffie-cognac-ahornsiroopmengsel en geschaafde chocolade.

Van de resten gesneden uien, voorgebakken champignons, ontvelde tenen knoflook, in stukken gesneden plakken salami en chorizo, een klein restje tomaat met zwarte olijven en 3 eieren heb ik een omelet-bakhapje gemaakt de volgende dag. Bij juf Anneke op Pinterest (even zoekfunctie gebruiken) de mogelijkheid gevonden om het in de airfryer te maken. Eerst de uien in een met olie ingevet schaaltje voorgebakken, 8 minuten op 180°, halverwege even omgeroerd, dan de rest even meegebakken, 2 minuutjes, daarna geklutste eieren met peper erop en nog 5 minuten op 180°. Gegeten met een stuk brood. Vooraf aten we een kommetje met een deel van de restjes krab, mosselen en garnalen met een scheutje cognac.



Een kool/tomaatsoepje uit de diepvries en een champignonwrap waren de eenvoudige ingrediënten van het donderdagmaal. Op vrijdag diner bij vrienden, dus een dagje rust aan tafel was wel een goed idee. Er waren nog 3 wraps. Eerst 8 grote champignons en een halve rode paprika in stukjes plus een rest van het ei-ui-hapje van de dag ervoor in wat olijfolie in een hapjespan gebakken, dan wat plakjes geitenkaas in kleine stukjes, een lepeltje tomatensaus en verse tijmblaadjes erbij. De wraps na 1½ minuut in de magnetron ingesmeerd met wat tomatensaus, verse blaadjes selderie er op en gevuld met het champignonmengsel. Ieder 1½ was na de kom soep zeker genoeg.


Na een heerlijk diner bij vrienden met andere vrienden op vrijdag (zie menu boven) aten we op de laatste dag van deze blogweek amsoi. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het was in de aanbieding bij onze bio-webwinkel. En iets nieuws proberen is altijd leuk, vind ik :-). Recepten gezocht en omdat het van oorsprong een Surinaamse groente is, dit recept als uitgangspunt gebruikt. Eén bos amsoi. In plaats van zoutvlees heb ik 75 g chorizo en 50 g ontbijtspek gebruikt, restje tomatensaus in plaats van tomatenpuree en iets meer knoflook en geen bouillon of zo. Gegeten met gekookte donkere linzen in plaats van rijst. Lekker eenvoudig maal. De amsoi moet eigenlijk wel gegeten worden als ze binnenkomt. Zelfs 1 dag wachten gaf al wat slappe bladeren. Maar wel heel smakelijk.

Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker. Een beetje richting linzen-tomatensoepDe rest van de gekookte linzen, 4 opscheplepels, afgietvocht van de linzen, ½ rode paprika, 2 grote tomaten, 1 sjalot en 1 teen knoflook in stukjes, 6 takjes koriander en 1 theelepel gemalen komijn aangevuld met water tot bijna maximum en dan op de pureerstand.

En vandaag, zondag? Linzensoep dan maar? En verder een vleesloze dag denk ik.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten