zondag 10 juni 2018

Witlof met kaas, zalm met groene asperges, rauw gebakken aardappelstukjes en kaasburger uit de airfryer; lekker soepje, ratatouille uit de slowcooker.


Eten in onze tuin

We begonnen de week met eten bij vrienden. Een borrel vooraf met lekkere hapjes, echt goede aspergesoep, bieten-carpaccio, kabeljauw met van alles uit de oven en een heerlijk dessert met yoghurtijs, aardbeien en slagroom. De hele avond buiten, erg gezellig en lekker.

Er stond nog een rest van het gehakt in koolblad. Maandag opgewarmd in de magnetron. Met salade en mini-tomaatjes lekker buiten.

Na een korte oppasbeurt aten we dinsdag de gehaktballen die nog in de koelkast stonden. Met gebakken witlof. Vier kleine witlofstronkjes en verder de beschreven ingrediĆ«nten 's morgens gebakken en dus koud laten worden. 's Avonds afgedekt in een op 200° voorverwarmde airfryer gezet en na 8 minuten wat roomkaas erover gedaan. Eerst nog 4 minuten terug op 200°, maar daarna nog 4 minuten op 150°.  Met twee flinke in de magnetron gepofte aardappelen. En al weer buiten gegeten.

Woensdag zalm met groene asperges. Een stuk zalm van 220g op aluminiumfolie gelegd in een schaal. Daarop iets gesmeerd wat al lange tijd in huis was, een ½ potje meerrettich (mierikswortel) met honing. Een handje verse walnoten van vriendin (die van Stoere mooie dingen ) erover gestrooid en voor ieder 5 dunne asperges even geblancheerd en er omheen gelegd. De asperges eten we liever gaar. Een paar vlokjes boter er bij. In voorverwarmde airfryer op 180° 18 minuten. Heerlijk. Met pasta.

Donderdag voor de lunch de bouillon van 20 augustus '17 uit de vriezer gehaald en hiermee in de soepmaker een soepje gemaakt van een restje hartige taart, een restje kool/gehakt en ¾ gepofte aardappel.

's Avonds een op de pan gegrilde ribeye met een witlofsalade met ei en in de airfryer vers gebakken stukjes aardappel. De witlofsalade bestond uit 3 kleine stronkjes witlof, heel fijn gesneden, 1 sinaasappel, de partjes in stukjes, ½ appel in heel kleine stukjes, een stukje feta in brokjes en een sausje van 3 lepels mayonaise, een scheut curry en verse peper. De 2 hard gekookte eieren heb ik er bovenop gelegd. De aardappelen, 600g, in stukjes gesneden, in het water gezet en na drogen in de airfryer gebakken, eerst 15 minuten op 100° en daarna nog 20 minuten op 185°. De volgende keer doe ik maar 500g voor samen, maar wel weer heerlijk krokant. De ribeye ingesmeerd met een rub die er nog stond en olijfolie, 4 minuten aan de ene kant en nog 2 minuten aan de andere kant op de loeihete grillpan gelegd. Feestmaal met een glas rode wijn.


Vrijdag een soort ratatouille uit de slowcooker. Ik heb gebruikt: 2 grote uien in halve ringen gebakken, daarop 3 paprika's in stukjes, rood, groen en geel, dan 4 tomaten in stukjes en nog 1 in plakjes bovenop en een handje kastanjechampignons in plakjes daar weer op. Er tussen 5 tenen knoflook in plakjes, 2 verse laurierblaadjes en een lepel bouillonpoeder. Zonder blikje tomaten maar wel met een klein scheutje dessertwijn wat er nog stond. Na 3 uur op laag het geheel omgeroerd, na 6 uur gegeten met gebakken chipolataworstjes en afbak-stokbrood uit de airfryer. En de rest in de diepvries voor later.

Op de laatste dag van deze blogweek een vleesloze dag, komkommer met salie, een kaasburger en een beetje Kanda Poha. De 100g rijstvlokken waren na 10 minuten wel erg papperig geworden, maar ik had een uur om ze te laten uitlekken. Wel gebruikt dus. Verder gedaan volgens recept, maar geen verse koriander meer in de kruidentuin, dus gedroogde gebruikt. Heerlijke kleefrijst. De komkommer heb ik gemaakt met 300g komkommer, 1 flinke sjalot, 3 tenen knoflook, 1 eetlepel verse salieblaadjes. Afgemaakt met 50g zure room, een beetje citroensap en wat peper (had iets meer mogen zijn). De kaasburgers kwamen kant en klaar van de biologische webwinkel en moesten een paar minuten in de airfryer. Een apart zaterdags maal al bij al en al weer eten in de tuin.

En vandaag, zondag, echt nog geen idee. Maar daarover later :-).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten