zondag 24 maart 2024

Uit de airfryer(s): broodjes afgebakken, pastaschotel met bladerdeeg; uit de slowcooker: Marry me chicken, hutspot; risotto uit de rijstkoker; al gekookte spaghetti langzaam opgewarmd; een scherpe saus bij een gekregen Surinaamse roti pannenkoek.




Pastaschotel met broccoli en bonen, zie vrijdag.

We begonnen de week met visite want partner was maandag jarig. Eerst op zondag jongste zoon met partner en kinderen. Zij brachten lekkers mee bij de koffie. In de middag crackers met paté en stukjes droge worst. Ik maakte voor 's avonds Marry me chicken. Ik had op Facebook in de groep Slow Cooking een vertaling gevonden van Ingrid Ogden daar neergezet op 18 feb. '24. Dat was erg handig. 

Ik had 650g kipfilet. Dit in flinke stukken gesneden, wat zout en peper erover en gebakken in olijfolie zo'n 5 minuten of tot de stukken lichtbruin werden. Even opzij gezet. Dan in dezelfde pan 3 eetlepels boter, daarin 2 fijngesneden knoflooktenen even gefruit. Dan al roerend met een garde 3 eetlepels bloem, 240ml bouillon, 200ml slagroom, 50g roomkaas en 1 theelepel Italiaanse kruiden toegevoegd. Dat laten pruttelen om wat in te dikken. De kaas moest geraspte Parmezaan zijn en de bouillon van kip, maar beiden toevallig niet in huis. De saus in de slowcooker, daarop de stukken kip, daarop 30g zongedroogde tomaatjes in stukjes. Ik heb gekozen voor 5 uur op laag. Erbij spaghetti, tomaatjes, komkommer en groene paprika. Iets korter had gekund, men vond het lekker maar de kip ook wel iets te weinig sappig. De saus was perfect. Erg leuk recept om uit te proberen. Volgende keer 4 uur in de pot.

Koffie met meegebrachte taart was de start van een leuke gezellige maandagmiddag met de hele tijd de deur open en het zonnetje in huis en tuin. 

Voor de warme lunch met oudste zoon met partner en dochter met partner had ik 2 recepten gecombineerd: risotto met kastanjes en risotto voor de rijstkoker en er zelf een draai aan gegeven. In de rijstkoker 300g Arborio risottorijst, 100ml witte wijn, 1 liter groente bouillon en 3 eetlepels gesmolten boter. Als vulling 150g prei, 70g ui, 15g peterseliesteeltjes, 4 tenen knoflook en 220g oesterzwammen. Eerst de ui met de steeltjes en prei 20 minuten laten sudderen en na 15 minuten de knoflook erbij. De oesterzwammen apart gebakken in boter en later bij de vulling gedaan. De kastanjes verkruimeld gebakken in boter met een scheutje olie en een snuf zout. De rijst klaar, bij de vulling in de pan plus 2 eetlepels crème fraîche. Geen kaas want gekozen voor de kastanjes en de tijm. Een heerlijke risotto. Met in de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodjes en een schaal sla met stukjes groene paprika en zilveruitjes en 2 dressings op tafel. 


Er was flink wat spaghetti over van zondag. In olie heel zachtjes verwarmd. Een klein stukje kip en wat saus erdoor. Stukjes groene paprika even gebakken samen met stukjes droge worst met chili en oregano. Ik had een flink stuk vrij jonge komijnen kaas wat wilde gaan schimmelen. Dat fijn gemaakt met het roze mes in de onionchef. Een paar lepels op de pasta en de rest, was 200g, ingevroren in een vacuüm getrokken zakje. Blaadje sla erbij en dan maak je met wat resten en toevoegingen dus gewoon een lekkere maaltijd. 

En zo moest er de volgende dag ook nog iets met de overgebleven risotto van maandag. Deze heel langzaam opgewarmd in het vet van de uitgebakken droge worst met nog wat extra boter. Een kom sla erbij met dressing en stukjes camembert. Vooraf nog een kommetje soep.

Donderdag hutspot uit de slowcooker. Ik gebruikte 400g gesneden hutspotgroenten en 500g geschrapte aardappeltjes. Uit de diepvries een klein doosje met heerlijke kalkoenjus. Aardappel onderin, groenten erop, een grote rookworst, 250g van Brandt en Levie bovenop. De jus even gesmolten en over het geheel gegoten en nog een beetje bouillonpoeder en een slokje water. Na 7 uur op laag eens even gekeken. Na nog ½ uur echt heerlijk. Ik vind de slowcooker-hutspot het lekkerst door het vermengen van alle smaken. Het was een geweldig idee om wat bewaarde kalkoenjus erdoor te doen. Na het garen eerst afgegoten, de jus apart erbij. Mosterd, peper en zout op tafel en smullen maar. 

Op vrijdag ging ik even een paar boodschappen doen en vond het sombere natte weer een excuus voor een heerlijk gebakje. 

Voor de avondmaaltijd maakte ik een pastaschotel (recept als inspiratie) in de airfryerXXL. Uit de diepvries geblancheerde sperziebonen, - broccoli en gekookte pasta. Beetje gesjoemeld met hoeveelheden maar het werd een volle pan. Eerst 100g spekjes gebakken en onderin het bakpannetje gedaan. En 100ml room gemengd met peper, geraspte kaas, mosterd en Provençaalse kruiden. De groenten, klein gesneden, en pasta gemengd. Op de spekjes in de pan. Daarover het roommengsel. En omdat het ietsje spannender mocht, afgedekt met knapperig bladerdeeg. Alles koud hoewel dus wel al redelijk gaar. Om het echt warm te krijgen maar niet te verbranden toch zeker 30 minuten op 160°. En toen nog 5 minuten erbij even op 180°. Een heerlijke hap. Dat grijze is van de room waarmee ik het deeg had bevochtigd.

Op de laatste dag van deze blogweek in de namiddag een kop ontdooide soep. We aten 2 stukken echte Surinaamse roti pannenkoek gemaakt door vriendin. Ik had ze tijdelijk ingevroren en ze konden volgens haar prima ontdooid en opgewarmd in de magnetron. Erbij maakte ik met de staafmixer een scherpe saus van de rest van de inhoud van de pastaschotel met wat water, honing, bouillonpoeder, 5-kruidenpoeder, spicy currypasta en een klein beetje zout. Op gevoel en tussendoor proeven helpt. En even op deze site gekeken voor ideeën. Een paar eieren hard gekookt en een schaaltje sla erbij. De pannenkoeken heerlijk gekruid. Verder niet gevuld en geen echte roti van gemaakt dus. Maar met de zelf bedachte scherp saus toch een lekkere maaltijd. 

En vandaag, zondag, nog geen idee. Eens inventariseren wat er allemaal is. Daarover volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten