zondag 15 december 2024

Uit de airfryer(s): ovenschotel pasta, bloemkool met kaassaus, verse worst; hapjes van schoondochter; uit de slowcooker: witlof met aardappel en sjalot; rijst met spinazie; stamppot ijsbergsla met gebakken paprika; en ook nog een pittig boerenkoolmengsel.


Op zondag begon aan het begin van de middag eindelijk het Sinterklaasfeestje met en bij de kleinkinderen en hun ouders. Naast feestelijk veel cadeaus kregen we natuurlijk speculaas, kruidnoten, chocola etc. bij de koffie. Toen wel even eerst de pakjes en daarna een lekkere lunch met een soepje van aardpeer, broodjes gerookte zalm en ook nog brood met kroketten. Erg fijn en gezellig. 'sAvonds alleen nog een paar boterhammen. 


Maandag eerste restjesdag. Pasta. Tomatensaus. Een rundervink in stukjes. Erwtjes. Prei in roomsaus (zonder kip). Dit alles met elkaar gemengd, in het pannetje van de airfryerXXL, geraspte kaas erop en 20 minuten op 160°. Erbij sla, tomaatjes en komkommer. 

De volgende dag moest eerst de spinazie worden gegeten. Wilde spinazie, 400g, even een beetje fijner gesneden. Een rode ui en 2 tenen knoflook gebakken in wat olie. Daar de spinazie bij gedaan met de stukjes kip van nog 2 stokjes saté. Dan snel de rijst van zaterdag erbij want koud. De rest van de pindasaus opgewarmd. Eieren gekookt. Avocado's van hun pit ontdaan (zelden in huis, maar waren niet gebruikt voor een recept, dus nu opgemaakt). Op tafel verder gebakken uitjes, seroendeng, sojasaus, sambal en casavekroepoek. Behoorlijk anders dan het recept, maar echt erg lekker. Avocado en pindasaus gaan goed samen en die saus met ei helemaal. 


Woensdag witlof met aardappel, sjalot en spekjes uit de slowcooker. Aardappelen geschild en 5 minuten gekookt in de magnetron. Drie kleine stronkjes witlof, kontje eraf en gehalveerd, 1 grote sjalot in stukjes, 100g gerookte spekjes en zeker 100g geraspte oude kaas en mozzarella. Ik gebruikte 125g crème fraîche met een flinke lepel mosterd, snufje zout, snufje paprikapoeder en aardig wat peper. Voorzichtig gehusseld. Iets te laat begonnen dus deze keer eerst 1 uur op hoog en daarna nog 3 uur op laag gezet. Oh mensen, ziet er niet uit maar zo ontzettend lekker! 


De volgende dag stamppot ijsbergsla. Ongeveer 450g aardappel, een flinke ½ krop ijsbergsla, 1 gele en ½ rode paprika. Even naar de ingrediënten gekeken van de genoemde tacosaus. Het restje rode saus wat er nog stond van vrijdag versterkt met flink wat zwarte peper en wat knoflookpoeder. Paprika 10 minuten gebakken in olie en boter, in een schaal en dan de rode saus gewarmd in de jus. Stamppot gemaakt. Een rookworst geweld in heet water. Stamppot, paprika, saus en worst apart opgediend. Een erg leuke en lekkere combinatie. 

Vrijdag bloemkool met kaassaus. Ik had gelezen over wat te doen met korstjes parmezaan. Die had ik eerder bewaard. Nu een paar stukjes 10 minuten mee gekookt met de bloemkoolroosjes van een kleine hele bloemkool. Kaassaus gemaakt met deels geraspte jonge kaas en deels mozzarella. De hoeveelheden aangehouden van het recept, dus lekker veel saus. Dat bij elkaar in een ovenschaal met extra kaas en paneermeel en een paar klontjes boter en 13 minuten in de voorverwarmde airfryerXL op 180°. De bloemkool afgegoten in een pannetje om de penne te koken. Bijna alle bloemkool op dus heerlijk!


Op de laatste dag van deze blogweek verse worst met rozemarijn en porcini gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 7 minuten op 170°. We aten boerenkool anders. Ik had te weinig gesneden boerenkool en en daarom een zakje nasi/bamigroenten uit de diepvries gehaald en laten ontdooien. De kool eerst 15 minuten gekookt want met wokken vind ik het niet gaar genoeg en mis ik de typische boerenkool smaak. Dan 1 roze ui en 2 tenen knoflook gefruit in olie en boter, de nasigroenten erbij, droge nasikruiden erdoor, de gekookte kool erbij en het in stukjes gesneden restje van de rookworst van woensdag. Toen een lepel pindakaas erdoor geroerd en wat extra boter. Intussen aardappels gekookt en geprakt met wat boter, peper en een snufje zout. Aardappels, groentemix en worsten apart opgediend. Lekkere maaltijd weer.


En vandaag, zondag, snijbonen. Daarover volgende keer maar weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten