zondag 20 oktober 2024

Uit de airfreyr(s): aubergineblokjes geroosterd, bloemkool met burrata-saus, ovenschotel spitskool, vissticks; Flammkuchen uit de grote oven; uit de slowcooker: eieren in portobello's, ratatouille; ook nog een heerlijke soep van resten.

Bloemkool met burrata-saus.

Kon niet erg op gang komen deze zondag. Ik maakte een Flammkuchen met kant-en-klaar deeg in de grote oven. Een potje van 125g crème fraîche gemengd met peper en zout en uitgesmeerd, 1 grote roze en 1 kleine rode ui in dunne reepjes gesneden. Daarop 200g gerookte spekblokjes. Volgens de verpakking 12 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220°. Dat was al 18 minuten. De kanten prima, maar in het midden toch iets tekort gebakken. Volgende keer zeker nog 5 minuten erbij in deze oven en ik denk ook wat minder spekjes. Erbij een beetje sla en komkommer. Wat fruit toe. 


Maandag kwamen dochter en schoonzoon langs voor een lunch met haring, witbrood en voor mij een kaashapje (hou niet van haring). 


Voor 's avonds maakte ik voor samen een kleine hoeveelheid aubergine curry. Met 1 aubergine, blokjes geroosterd op de bakplaat in de airfryerXL. Voorverwarmd op 200°, daarna 15 minuten op 180°. Dan 1 ui, 2 tenen knoflook en 3 cm gember (altijd op voorraad in de diepvries dus gemakkelijk te snijden) gebakken in olie. Garam massala, pikante paprikapoeder, beetje sambal en beetje knoflooksaus erbij. Dan een deel van een potje sugo ai peperoni en een deel van een blikje coconut milk naar smaak want beiden iets teveel in pot en blik. Daar de geroosterde aubergine bij. Vers geknipte koriander erover. Er lag nog een klein zakje studentenhaver. Hier alleen de noten van mee gewarmd. We aten er het meegebrachte witbrood van de haring bij. Heel smakelijk, precies genoeg na de vis-lunch.


Dinsdag in de namiddag een kopje aspergesoep uit de box van no waste army. Iets te zout naar onze smaak. Zout erbij kan door de mensen thuis worden gedaan, dus iets maken voor de gezondheid van iedereen is beter met minder zout. 
Bloemkool verwerkt in een romige ovenschotel. Een ½ bloemkool in roosjes even gekookt (bijna 400g). In een klontje lichtzoute boter 3 tenen knoflook even gefruit en daar een hele burrata zachtjes doorgeroerd. Peper en verse tijm erbij. Bloemkool in ovenschaal, saus erover, geraspte kaas erop. In de airfryerXL de schaal op de bakplaat, 15 minuten op 160°. Intussen een blik pastasaus met venkelworst verwarmd en penne gekookt. Met burrata was het erg lekker, maar wel wat nat onderin. Vonden we geen bezwaar. Heerlijke combinatie van smaken zo. 

De volgende dag een klein stukje Flammkuchen een paar minuten opgebakken op 180° in de airfryerXL als hapje vooraf bij een borrel. Lekker!

Ik maakte eieren in portobello's in de slowcooker. Eerst onderin de pot een kleine rode paprika, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, 2 zakje gesneden uitjes die meekwamen met de haringen en de rest uit de pot suga van maandag. Een takje verse tijm, zwarte peper en een snuf zout. Alles gehusseld. Er lagen 2 grote en 1 kleine portobello die echt op moesten. Daarom 1 grote en 1 kleine geschikt voor een ei en de andere doormidden aan de zijkanten want een kleine pot. Na 5 uur op laag de eieren erin en dan nog zo'n 10 minuten laten borrelen. Rijst erbij uit de rijstkoker. En omdat partner niet echt heel erg van paddestoelen houdt, en pinot noir past bij paddestoelen, een bijzondere lekkere wijn erbij geschonken. Ook hij helemaal tevreden, ook over het recept trouwens, heerlijk! Was weer blij met het uitproberen. 


In de soepmachine penne, bloemkool-kaassaus, rijst, venkelsaus en aubergine-curry. Heet water erbij en alleen maar 3 x handmatig gemixt. Ik vind dat handiger dan in een pan met de staafmixer omdat het niet spettert en erg fijn mixt. Even laten doorkoken, heerlijk soepje.

Voor de avond een ovenschotel spitskool. Een ½ spitskool in reepjes, ½ paprika en kleine ui in stukjes. Aardappeltjes in de schrapmachine, 1 minuut gekookt en daarna in de ecostoof. Ui, kool en paprika gebakken en peper en ketjap erdoor. Aardappelen gestampt en gemengd met peper en mosterd. Apart 140g gerookte spekjes gebakken. Kool en spekjes op de bodem van het bakaccessoire, puree daarop, paneermeel en boter erop. Op 180°, 25 minuten gebakken in de airfryerXXL want bijna koud gestart. Met smaak gegeten. Helemaal op.


Op vrijdag ratatouille in de slowcooker. Eén aubergine, 1 roze ui, ½ rode paprika, 1 courgette, 1 blik tomaten, peper, snufje zout, takjes tijm, rozemarijn en een paar blaadjes basilicum. Had bijna 5½ uur op laag nodig. Met een wit bolletje brood en een mini-brie als tegenhanger voor de heerlijke zachte groenten. 


Op de laatste dag van deze blogweek aten de kleinzoons weer eens mee. Ik had een pakje vissticks. Deze 12 minuten gebakken in een voorverwarmde airfryerXXL in het mandje op 180°. Heerlijk. Op tafel verder tomaatjes, komkommer, waterkers, pasta, geraspte kaas, een saus van mayonaise met mosterd en een scheutje olie, lekker op de vissticks en de waterkers,  en opgewarmde ratatouille. Als toetje volle kwark met honing en een beetje hagelslag. 

En vandaag, zondag, een maaltijd samen met de ouders die de jongetjes komen ophalen. Daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten