zondag 12 mei 2024

Uit de airfryer(s): witte asperges, gebakken aard., vegan kipstukjes, pastaschotel broccoli; uit de slowcooker: stoofvlees met bier en chocola; 2 x soep: van bloemkool en vispotje en van broccolisteel, bleekselderij en aard.; courgettetaart bij schoonzus en heerlijke worsten.

Een tijd geleden een pot met kruidige pruimen met rum en honing gekregen van schoondochter. Omdat witte asperges veel kunnen hebben als combinatie, wilde ik de pot deze zondag maar eens openen. De 500g asperges met olie, zout en peper gemarineerd en in de airfryerXXL op de pizzaplaat 8 minuten geroosterd op 200°, een minuutje langer was beter geweest voor de dikkere stukjes, maar toch erg lekker. Pruim/calvados worsten ontdooid en 12 minuten gebakken in de jus van vorige vrijdag. De gekookte krielaardappeltjes die over waren gehalveerd en met een beetje olie 8 minuten gebakken op 180° op de grillpan van de airfryerXL. Wat een bijzondere en vooral ook heerlijke zondags-maaltijd. De keuze voor de pruimen was echt een goed idee. De worst was alleen voor de ander :-).

Maandag 3 soorten moes bij elkaar gedaan, appel, rabarber en pruim. Heerlijk in een kommetje kwark als toetje. Soep gemaakt in de soepmachine van de rest van de tarte tatin bloemkool (paar stukjes deeg weggedaan) en het vispotje

We aten een salade met witlof, krulsla, wortel en walnoten. Een dressing gemaakt van mayonaise, kwark, verse peterselie, zwarte peper en een beetje paprikapoeder. De witlof was al bedruppeld met citroensap. De 2e braadworst en ½ gehaktbal opgewarmd in de jus. Ook een rest rijst opgebakken in een beetje jus. 



De volgende dag pasta met broccoli. Geen bonen en saus uit een zak, wel 250g broccoli, 1 stengel bleekselderij, 3 verse tomaten. Broccoli en penne gekookt. Bleekselderij en tomaat met een restje witlof en wortel laten pruttelen in de pan op het gas in wat heerlijke oude jus. Broccoli, pasta en kipstukjes erbij. Mozzarellabolletjes en walnoten op tafel. 

In plaats van kipfilet maakte ik vegan kipstukjes volgens recept maar dan met 30g en de rest van de hoeveelheden ook gehalveerd en in plaats van uienpoeder een beetje nasikruiden gebruikt. In de voorverwarmde airfryerXL, in het mandje 7 minuten op 180°. Ze kwamen wel krokant uit de airfryer, maar waren direct daarna in de maaltijd al weer erg zacht. Smaakte natuurlijk niet slecht, maar is toch ook nog niet echt 'mijn ding'. Blijft een beetje 'niksig'. Volgende keer misschien zwaarder marineren. 

Al met al wel een lekkere maaltijd hoor, en natuurlijk wel weer teveel toch. En zoals op de foto te zien de broccoli apart geserveerd want als het niet op zou gaan beter te bewaren. 

Woensdag stoofvlees met bier en chocola uit de slowcooker. Ik had 350g stoofvlees. Verder 1 ui, 1 stengels bleekselderij, 3 wortels, 3 aardappels, 1 teen knoflook, 1 tomaat, 1 flesje boekweitbier. Als kruiderij verse laurier, takje tijm, kruidnagel, gemalen komijn, paprikapoeder, zwarte peper en een snufje zout. Al bezig zijnde bedacht ik dat we ooit stoofvlees met chocola niet echt lekker vonden. Misschien was er toen teveel chocola in gedaan, nu besloten om er 2 kleine overgebleven pure chocolade eitjes in te laten smelten. Kommetje sla met wat olie en walnoten en een wit broodje erbij. Ik weet natuurlijk niet wat de chocola ertoe heeft bijgedragen, maar het was echt erg lekker. 

Dan weer eens een lunch bij schoonzus. Eerst koffie met een leuk en erg lekker hapje. Daarna een heerlijke hartige courgettetaart, broodjes, beleg, een lekker glas witte wijn en heel veel gezelligheid. 


Vrijdag soep gemaakt in de soepmachine van 2 stelen van de broccoli, 3 stengels bleekselderij en 1 aardappel. Water en bouillonpoeder erin en op de pureerstand. Na dat het klaar alsnog besloten een zakje soepgroenten wat nodig op moest erin te doen en een kwartiertje laten koken. 

Met de pasta van dinsdag, beetje oude en vers gekookte broccoli, een pastaschotel gemaakt in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Een restje kwark voorzien van verse kruiden, peterselie, selderie en knoflookbieslook, erdoor. Een bolletje burrata erover, wat vers gekraakte walnoten en nog wat geraspte kaas. Gekozen voor 30 minuten op 160°. Heerlijk! Vleesloos dus. 

Op de laatste dag van deze blogweek aten schoondochter en de jongetjes mee. Ik bakte braadworsten met knoflook en peterselie en knakworsten deels van vlees en deels van rode biet gemaakt door de Amsterdamse worstmakers. Beiden erg lekker. Verder een potje lupine, veel rauwkost zoals tomaat, wortel, paprika, komkommer en een beetje spinazie. In de namiddag eerst lekker crackertjes met leverworst en oude geitenkaas. Heerlijke middag, lekker buiten.


En vandaag, zondag, van alles in de koelkast. Daarover volgende week maar weer. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten