zondag 5 mei 2024

Uit de airfryer(s): hamburgers, afbakbroodjes, tarte tatin van bloemkool; rabarbermoes; soep van spitskool, tomaat en rode paprika; guacamole; visstoofpotje uit de slowcooker.

Zondag, de 2e dag van 4 dat de jongens mee-aten. Deze dag werd het pizza, maar dan gekocht, ontdooit en in de oven gebakken. Deze 1 x en deze 2 x. Rabarbermoes gemaakt. Stukjes rode paprika en tomaatjes op tafel. Als dessert gele vla met moes. Te druk om foto's te maken. 

Op maandag voor ieder een klassieke hamburger. Het vlees kant-en-klaar gekocht. Speciale afbakbroodjes. Op tafel de hamburgers (op de pizzaplaat 9 minuten op 170° in de airfryerXXL), broodjes (5 minuten in het mandje in de airfryerXL),  plakken coeur de boef tomaat, in plakjes gesneden cheddar, uiringen, mayonaise, ketchup en natuurlijk ook nog wat sla, komkommer, paprika en worteltjes. Wat een feest aan tafel. En wat aten de jongens geweldig goed. Voor de grootouders een glas wijn, voor de jongens een glas water (limonade is op een ander moment van de dag).


De volgende dag brachten we een bezoek aan De Mėkkerstee. Natuurlijk inclusief ijsje en lunch, een grote pannenkoek en voor mij een tosti. Heerlijke speeltuin en geweldig al die dieren en vooral de grote stal met melkgeiten. Moe maar zeer tevreden aan het eind van de middag weer thuis. Als avondeten was er voorde jongens nog een klein stukje pizza. Verder natuurlijk worteltjes, komkommer, tomaat, paprika. Ik roosterde volkorenbrood en dat aten we met een een plak jonge kaas met daarop tomaat en ketchup of komkommer en mayonaise. Appelmoes en rabarbermoes toe. Volle buikjes naar tevredenheid.

Op woensdag waren we weer samen. Soep gemaakt in de soepmachine van een flink stuk spitskool, een paar stukjes rode paprika en veel tomaat. Daarbij een restje van het kool en selderij gerecht met die heerlijke saus en water. Op het pureer-programma.

Als voorgerecht guacamole gemaakt van 2 avocado's die echt op moesten, 2 tenen knoflook, 2 droge gedroogde tomaten, limoensap naar smaak net als peper en zout. Een takje koriander erop. Was te laat om het erdoor te doen, dus dat op de cracker. 

Ui en tomaat opgebakken met stukjes knakworst uit een open potje. Een rest macaroni van zaterdag erbij. Apart een paar boontjes gekookt. Beetje kaas erover. Glas wijn. Lekker buiten gegeten. Eenvoudig maar smakelijk. 


Als hapje vooraf nog een crackertje met guacamole wat voor ging aan soep (die langer kan wachten dus).


Als maaltijd werd het een hartige taart maar dan anders. Een kleine bloemkool in roosjes 8 minuten gekookt. Twee grote aardappels in de schil 25 minuten gekookt en na afkoelen in plakken gesneden. Eén ei met 100g Hüttenkäse en zwarte peper gemengd. Ongeveer 60g kaas in stukjes en plakjes: cabrales, cheddar, gruyère en zachte geitenkaas. Aardappelen op de bodem van de ingevette bakpan van de airfryerXXL. Daarop het eimengsel, dan de bloemkool met daartussen de verschillende stukjes kaas. Afgedekt met een stuk quichedeeg ingesmeerd met wat koffiemelk, dus een tarte tatin van gemaakt. Het deeg onderin wordt nooit echt lekker tenzij met bakvulling voorgebakken en daar had ik geen zin in. Ongeveer 25 minuten gebakken op 160°. De smaak was prima maar het was een beetje droog. 

De bestelling van vrijdag was wat vertraagd, laat eten dus. Om 4 uur daarom een flinke kom soep gegeten met als extra vulling een restje klein gesneden boontjes en een klein beetje macaroni. Ik deed er ook nog een schepje Hüttenkäse in. Heerlijk.

Verse wilde spinazie kwam er mee, 500g. Laten slinken met aanhangend water. Aardappeltjes gegaard in de magnetron. Eieren gekookt. Wat niet vaak gebeurt, maar nu in verband met de komst van de kleinkinderen handig in de voorraad, kant-en-klaar gehaktballen. Ze waren eerder niet nodig. Ontdooid en opgewarmd in gesmolten boter. Ze smaakten best goed. En ja, die grove spinazie, wij vinden het heerlijk!

Op de laatste dag van deze blogweek een visstoofpotje uit de slowcooker. Met 1 prei, 2 stengels bleekselderij en 3 kleine uien. Een flinke theelepel kurkuma en peper in de pot. Omdat hofweb geen visbouillonblokjes had, heb ik deze no-fish gekocht en er 1 blokje van in de pot gedaan. Ongeveer 400ml water en een takje verse dille erin en dan 5½ uur op laag. Vervolgens 300g ontdooide kabeljauw erbij en nog ½ uur laten garen. Witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Zo'n vispotje is niet erg fotogeniek maar oh wat was het heerlijk. De witte korreltjes was een rest Hüttenkäse in plaats van kookroom. Was even vergeten dat dat niet smelt, ha. ha. 

En vandaag, zondag, gaan zeker de asperges op. Maar in welke gerecht? Daarover volgende week weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten