zondag 23 juli 2023

Uit de airfryer(s): romige bloemkoolschotel, pitabroodjes, stukken bladerdeeg, blokjes tempeh; uit de slowcooker: tomatensaus; verder een spinazie-ricottataart; snijbiet-stamppot en een heerlijke soep uit de soepmachine en ook nog buiten de deur.


Werk van vrijdagavond, saus en soep.

Op zondag een romige bloemkoolschotel. Eerst 400g bloemkool roosjes gekookt. Dan 2 tenen knoflook fijngehakt. Saus gemaakt met boter, knoflook, 200 ml kookroom, geraspte Pecorino en peper en verse tijm. Bloemkool en saus in het bakaccessoire voor de airfryerXXL, op 180° zo'n 10 minuten laten bakken. Na een paar minuten nog de geraspte kaas erover gedaan. We aten het met in oude jus 10 minuten gebakken braadworsten en nieuwe aardappelen even gekookt en daarna in de ecostoof voor 50 minuten. Een echt heerlijke maaltijd. Vandaag wel weer met een glas rode wijn. 

Maandagmiddag voor de volgende dag vast appelmoes gemaakt van 4 grote appels en 2 perziken die op moesten. In een pan met bodempje water want teveel voor de soepmaker. We aten wat gekookte sperziebonen en een opgebakken prakje van een paar stukjes aardappel, wat bloemkool met kaas en een stukje verse worst. Lekker broodje erbij afgebakken.

Op dinsdag waren de kleinzoons een dag bij ons. De ouders kwamen ze ophalen en aten een hapje mee. Niet veel meer in huis dus een beetje een geïmproviseerde maaltijd. 

Een spinazie-ricottataart gemaakt met 400g diepvriesspinazie, 250g ricotta, 4 eieren, 100g Pecorino fijngemaakt in de Onionchef. Ook nog 2 bolbosuien en 2 tenen knoflook even gebakken in wat jus. De diepvriesspinazie bleek te moeten worden gekookt. Wist ik niet. Alles met elkaar gemengd en in een platte ovenschaal. Ik maakte er een tarte tatin van dus het deeg van 6 aan elkaar geplakte plakjes bladerdeeg uit de diepvries bovenop gelegd en goed ingestopt. Gaatjes erin geprikt en in de grote oven. Na 35 minuten een heerlijke taart met krokante bovenkant. 

Vulling spinazietaart voor het bakken.

Een schaal met 3 soorten sla, saus van mayonaise, yoghurt en ketchup met zwarte peper, de appelmoes, broodbolletjes, pitabroodjes, tomaatjes, crackers, mayonaise, ketchup, doosje gepelde walnoten, doosje met gemalen Pecorino, worstjes en water en bubbeltjeswater. De wijn stond al op tafel. Een bolderkar gekocht vorig jaar omdat achter het huis eten veel gesjouw was. Ideaal om zoveel mogelijk in een keer mee te kunnen nemen. De hete dingen zoals de pan worstjes en de spinazietaart die heel lekker werd gevonden, apart aan tafel gebracht. Omdat de kinderen vakantie hadden werd het wat later dan normaal. Ze aten heel goed en bleven heerlijk spelen. Na het eten kregen we nog een "voorstelling" waarbij de liefhebbers nog een lekker glas rode wijn konden drinken. Echt een vakantiefeestje.

Voor de kindjes na hun 'voorstelling' nog een toetje van yoghurt met een rest gecondenseerde melk en een marshmallow als versiering. De rest van de snoepjes gingen natuurlijk ook gewoon op.

Op woensdag een aparte maaltijd van resten. De stukken afgesneden bladerdeeg die over waren van de spinazie-ricotta taart heb ik in de airfryerXL op de grillplaat op 180° 8 minuten gebakken, afgedekt met het speciale deksel. Op het bord hierop het in een pan opgewarmde spinaziemengsel wat over was. Dus, eigenlijk een echt spinazietaartje gemaakt :-). Verder ook nog sla, een paar worstjes en wat extra mayonaise en ketchup voor de andere eter. Dat afbakken van bladerdeeg ga ik misschien vaker doen want dan ontloop je het weke gedoe onder of op wat je eten wil. Het smaakte heerlijk zo.

Verse snijbiet bij de wekelijkse boodschappen op donderdag. Ik maakte de stamppot onder 3.6, recept 5, dus met de stelen. De aardappelen even aan de kook en daarna in de ecostoof. Een klein laagje water aan de kook en daar de stukjes steel in gegaard, na een minuut of 5 het gesneden blad erbij zo'n 3 minuten. Daarna afgegoten en door de gestampte aardappelen gehusseld met 100g uitgebakken spekjes en wat bij de spekjes gesmolten zoute boter. Apart een rookworst gewarmd in heet water. Een (h)eerlijke eenvoudige maaltijd.

Ik had een kilo 2e keus soeptomaten en een halve kilo 2e keus rode paprika's besteld. Daarvan met 2 van de paprika's, 1 verse witte ui, 1 rode ui, 6 tenen knoflook, 3 blaadjes verse laurier en takjes rozemarijn en tijm in de slowcooker een tomatensaus gemaakt om in te vriezen. Na 8 uur op laag met de staafmixer bewerkt en in kleine bakjes ingevroren. Voor weinig geld weer heerlijke saus als het nodig is in de keuken.

We aten een halve bloemkool in roosjes net gaar gekookt. Ongeveer 200g tempeh in kleine blokjes gesneden. Even gemarineerd met een lepel olie en wat Provençaalse kruiden. In het bakaccessoire van de airfryerXXL 12 minuten gebakken op 180° en zelfs even op 200°, tussendoor even geschud. Inmiddels 345g in blokjes gesneden zoete aardappel even gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof gezet. Van een pakje smeerkaas met room en kruiden (verse oregano, peper en nootmuskaat), een eenvoudige kaassaus gemaakt. Die was erg lekker. De bloemkool en aardappel waren prima en de saus paste er goed bij. De tempeh is denk ik niet ons ding hoewel het ook aan mijn onervarenheid kan liggen natuurlijk. Smaakte niet slecht, maar niet echt knapperig en toch ook wat weinig smaak op deze manier.


Van de resten van de aardappelen, bloemkool en tempeh samen met veel verse kruiden uit de kruidentuin, water en bouillonpoeder nog een heerlijk soepje gemaakt in de soepmachine voor later. 


Op de laatste dag van deze blogweek gingen we met het gezin met de kindjes naar World of Dino's. Erg genoten vooral van hoe de jongens er mee bezig waren.
Daarna heerlijk gegeten bij La Cabana de Fabian. Eerst een mooie borrelplank, daarna nog voor mij een truffel-omelet, voor zoon een roerei met tonijn en voor schoondochter en mijn partner spaghetti met mosselen. De jongens aten hapjes mee en een broodje Ferrari, zie kaart. Een fijne lange middag.


En vandaag, zondag, beetje moe en veel hoesten dus zie nog wel. Daarover in de volgende blogpost.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten