zondag 28 juni 2020

Een heerlijke borrelbox; soep uit de soepmachine; plaattaartje, omelet, drumsticks uit de airfryer; gebakken sliptongen; aardappelsalade; voor het eerst weer buiten de deur gegeten; ook nog prei met rijst uit de slowcooker.

Soep van resten met room.
De week begonnen met het maken van een restensoep in de soepmachine. Ik had de visbouillon van zaterdag ingevroren omdat er nog een restje soep stond. Daarbij een klein beetje gesneden witlof, een doosje uitjes van de viswinkel geleverd bij de haring, een rest gestoofde komkommer, het nat van de mozzarella van vrijdag en nog een restje van de meireepjesmaaltijd. Water er bij en even later weer een lekkere pan soep. 

Maar...., toen kwam toch nog heel onverwacht de borrelbox binnen die ik weken geleden wel besteld had, maar niets meer van gehoord. Grote verrassing en de bedoelde lunch met soep en avondmaaltijd konden vervallen :-). Heerlijke hapjes, mooi verzorgd, echt erg leuk en lekker.


Een kom soep aten we maandag als lunch buiten, heerlijk met een scheutje room.
Voor 's avonds maakte ik een klein plaattaartje. Ik had nog wat bladerdeeg liggen. Ook 80g salami die nodig op moest. Het deeg uitgerold. In gesmeerd met crème fraîche gemengd met korianderpesto uit de diepvries. Daarop de salami, verder belegd met 2 tomaten, 1 rode ui, takjes verse tijm en zwarte peper. Op de pizzaplaat in de airfryer XXL, 160°, 10 minuten. Toen was het deeg nog niet gaar dus nog 5 minuten op 180°. Dat hielp niet genoeg. De kanten waren lekker krokant, de vulling heerlijk, maar de bodem echt mislukt. Ik weet niet goed waarom. We aten er gerookte meervalfilet bij en even in wat boter gestoofde zeekraal. Alles bij elkaar een prima maal hoor. 

De volgende dag aten de zoon en schoondochter met de 2 kleine jongetjes mee. Een gerookte makreel, 3 sliptongetjes gebakken in wat boter, een kleine omelet gemaakt in de airfryer, salade van 3 soorten sla met dressing, tomaten, een beetje vers gemaakte appelmoes, een paar aardappels gekookt, wat brood afgebakken in de airfryer. Een tafel vol met verschillende hapjes lekker buiten.
Veel heel gezellig gedoe dus geen foto'a behalve één na afloop.

En dan voor het eerst sinds de corona-lockdown weer buiten de deur gegeten. Begonnen bij het ons zeer vertrouwde Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Die hebben een geweldig terras, dus goed toeven. Ik at een stukje gebakken camembert als voorgerecht en partner een visbordje. Daarna een schnitzel gordon bleu voor mij en een diamanthaas-spies voor de ander. Als dessert een dame blanche voor partner en voor mij amandel-chocoladetaart met een bolletje ijs en wat room. Tenslotte nog een Irish koffie voor mij en koffie met een drankje voor de ander. Het was echt heerlijk om even "uit" te zijn. Lekker en heel gezellig.
We waren blij er even uit te zijn. Nu we weer contact hebben met kinderen en kleinkinderen was dit wel de beetje griezelige volgende stap. 

Op donderdag kwamen dochter en schoonzoon lunchen. Een lekkere aardappelsalade paste wel bij de warmte buiten in de schaduw. Ongeveer 600g vastkokende aardappels, 3 stengeluitjes, 1 rode ui, veel verse bieslook, peterselie en maggiplant en een paar zilveruitjes. Het 'sausje' gemaakt van 3 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels mayonaise en 2 theelepels piccalilly. Voor versiering 2 eieren hard gekookt. Woensdagmiddag gemaakt zodat de smaken goed konden mengen. Verder gemakkelijk, een blikje gerookte mosselen en een blikje makreelfilet open gemaakt. Ook nog een grillworst en boter op tafel. En een bordje met geitenkaas en camembert. Lekker vers afgebakken kaas-maïsbroodjes er bij en een heerlijk meegebracht zoetje. Hier nog een site met leuke tips voor aardappelsalade en een aantal recepten.

Om de grote flespompoen van de ondergang te redden, maakte ik een pompoentaart. Met gemberkoek want geen parel-kandijkoek in huis en een flesje gimber in plaats van gembersiroop maar verder volgens recept. In de grote springvorm, dus in de grote oven.

Er was veel prei in huis. Voor vrijdag maakte ik voor ons en de grote kleinzoon van 2½ pasta met prei en spekjes. Wetend dat hij de pasta graag apart eet spekjes en prei gebakken en daar een ei door geroerd. Pasta gekookt. Verse worstjes gebakken in jus en die als saus gebruikt. Yoghurt met honing en aardbeien toe. Lekker gegeten hoor.

Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, aten de ouders en de kleinste ook weer mee. Er waren twee keuzes,  prei met rijst in de slowcooker. Met 3 preien, 1 ui, 75g rijst en 1 tomaat. Smaakte prima. En pittige Chinese kool. Iets meer rijst gekookt om door de gebakken ui te doen. Verder volgens recept. Erg lekker. In de Airfryer XXL met het speciale programma 6 kipdrumsticks gebakken. Meegebrachte haringen als late lunch. Als dessert schapenyoghurt gemengd met mascarpone, beiden 250ml, 100g aardbeien erdoor en lekker laten inwerken in de koelkast. En de pompoentaart tussendoor.
De gasten brachten een rode wijn mee, natuurwijn, nooit eerder geproefd. Apart, anders dan we gewend zijn maar zeker niet slecht.

Inmiddels tot mijn grote verdriet vrijdag mijn MacBook gesneuveld doordat er water in kwam. Startte wel maar letters deden het niet. Uit gedaan, dom dus, want kan nu niet meer opstarten omdat de toegangscode niet klopt omdat sommige letters het niet doen. Ik kan op mijn iPad lang niet alles gemakkelijk regelen voor de wekelijkse  blogpost. Maar goed, met frisse moed maar door tot er mogelijk een oplossing is via een computerwinkel of desnoods een nieuwe kopen.

En vandaag, zondag, beetje uitrusten en de resten combineren met elkaar. Daarover volgende week weer. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten