zondag 26 april 2020

Heerlijke soep uit de soepmachine; zalmhapjes, aspergequiche en verse worst uit de airfryer; risotto uit de rijstkoker; prachtige karbonade met groene stamppot; aspergemousse; witlof uit de slowcooker; garnalencocktails, pasta, pannenkoeken en bijzondere kaasjes.


Zondag was het restjesdag. Eerst in de namiddag een kom soep. 's Avonds penne met de geroosterde bloemkool van vorige vrijdag opgebakken. Eenvoudig maar lekker.

Maandag met de zaterdag getrokken visbouillon en een rest prei met rijst en tomaat, paar stukjes komkommer met knoflook en een beetje waterkerssalade een soep gemaakt in de soepmachine. Deels in de vriezer bewaard, de rest voor een andere dag.

Hapje vooraf: rolletjes zalm in bladerdeeg. Ook op Facebook gevonden speciaal voor de airfryer. Ik had 3 plakjes bladerdeeg, roomkaas, 100g gerookte zalm en verse dille uit de kruidentuin. In de breedte opgerold en in 6 stukjes gesneden. Bewaard in de koelkast tot het tijd was om ze te bakken. Toen ingesmeerd met wat koffiemelk (gebruik ik vaak in plaats van ei). In het mandje van de airfryerXXL op een stukje bakpapier, iets kleiner dan de bodem zodat de lucht er langs kon. Ongeveer 10 minuten op 180°.

Voor de avondmaaltijd risotto met spinazie en geitenkaas. Maar ik heb de risotto gemaakt in de rijstkoker. In de pan 150g Arboriorijst, 2 eetlepels gesmolten boter, ½ dl witte wijn, ½ liter bouillon goed doorgeroerd en koker aangezet. Intussen een sjalotje gefruit en 200g spinazie er bij laten slinken. Deze had ik eerst wat fijner gesneden want erg grote bladeren, wel met steeltjes trouwens. Dit samen met de geitenkaas en peper bij de rijst gedaan toen die klaar was. De risotto doet er in mijn rijstkoker een kleine ¾ uur over.

We aten dinsdag witte asperges, maar niet op de klassieke manier. Ik verwerkte ze in een lentequiche, die eigenlijk een hartige taart werd. Met een deel van een rol bladerdeeg, 2 hele dikke asperges in vieren gesneden, bijna 100g hamplakjes op de bodem en 3 eieren geklutst met 100ml slagroom, nootmuskaat en witte peper. Dit in de airfryer XXL in een ovenschaal in het mandje ongeveer 20 minuten op 180°. Goed geslaagd.

Als hapje vooraf had ik wat blaadjes waterkers in een schaaltje gedaan met een beetje olie met kruiden en daarop een heel klein stukje gekochte zalmpaté. Ook heel lekker.

Voor de maaltijd op woensdag wilde ik wat spinazie, waterkers, spitskool en bladselderij wegwerken om weggooien te voorkomen. Ik dacht aan een lekkere stamppot. De gevonden pagina over stoemp gaf inspiratie en ik heb ook nog even gekeken naar het recept voor spinaziepuree. Toevallig waren de kruimige aardappelen op dus met vastkokende gemaakt. Ongeveer evenveel aardappelen als groenten. De fijngesneden kool even in een klontje boter gebakken en bij bijna gaar de andere groenten er bij laten slinken. Puree gemaakt met een scheutje room, pietsie zout en peper. Alles door elkaar en eten maar. Een mooie karbonade van chicks and pics gebakken in oude jus. Voor de duur van het bakken van een karbonade kom je tijden tegen van 3 minuten per kant tot 4 minuten per kant en dan nog 30 minuten in een oven van 200° tot 15 minuten om en om in de pan. Iets minder dan die 15 minuten was precies goed. En ook de stamppot was prima.

Van de laatste dikke witte asperge had ik mousse gemaakt als hapje vooraf, lekker buiten in de zon. Room toegevoegd op het gezicht. Beetje peper en nootmuskaat. Gemaakt met de staafmixer. Heerlijk met verse Hollandse garnalen en wat bieslook.

De volgende dag aten we witlof uit de slowcooker. Eén grote en 1 kleine stronk witlof fijngesneden samen met 1 stengel lente-ui, 350g aardappel eerst gekookt, 75ml crème fraîche gemengd met wat mosterd, paprikapoeder, peper en zout, het geheel in de pot gemengd met 100g hamblokjes en 75g geraspte kaas. Ik heb gekozen voor 5 uur op laag. Heerlijk van smaak hoewel het er nooit zo aantrekkelijk uitziet.

Voorafgaand aan de vrijdagmaaltijd aten we een klassieke garnalencocktail. Zonder sla, wel een beetje knoflookbieslook op de bodem van het glas gedaan en een spriet ter versiering. Met een klein glaasje whisky buiten in de zon.

We maakten een leuke maaltijd met salades en pannenkoeken. Op tafel een kom met komkommer met dille, een kom met fijngesneden witlof met een beetje citroensap, een kom met mini-tomaatjes met wat lente-ui, een kom met tonijn uit een blikje en een kommetje met pecannoten. Een potje mosterd-dilledip, mayonaise en een potje pruimenchutney, gemaakt door een vriendin, om uit te kiezen. De pannenkoeken gebakken door partner en de noten even gebrand in de hete pan na de laatste pannenkoek.


Op de laatste dag van deze blogweek een pasta met tomaatjes. Ik had 250g minitomaatjes liggen. Dat leek me wel genoeg. Eén sjalot, 2 tenen knoflook, verse oregano, 4 zongedroogde tomaatjes uit de olie, wat kappertjes, balsamico, peper en chilipoeder. Een en ander gebakken in de olie van de zongedroogde tomaatjes. Leuk om de mini-tomaatjes er zomaar heel in te doen en ze langzaam zien verpulveren tot saus. Heerlijk met spaghetti met nog wat basilicum. We aten er een in de airfryer in het mandje gebakken verse worst bij. Ongeveer 15 minuten op 180°. Daarna nog wat kaas van een bijzondere kaasmakerij, Oudwijker. Ik had een proefpakket besteld met 6 verschillende stukjes kaas. Erg lekker met een glas wijn uit de fles die we open hadden bij de pasta van biologische wijnmaker Neleman. Die maken echt heel erg lekkere biologische wijnen.

En omdat de Hollandse garnaaltjes echt op moesten nog een keer een garnalencocktail maar deze keer met Campari en crème fraîche. Ooit een gelijkend recept gevonden, maar dat is niet meer te vinden op het internet.
Gemaakt met 85g Hollandse garnalen, ½ sinaasappel, ½ appel, 50 cl Campari, paar druppels citroensap, 1 eetlepel crème fraîche, beetje witte peper, snufje gedroogde dragon.
Appel en sinaasappel in kleine stukjes gesneden. Alles met elkaar vermengd en de garnalen er doorheen geschept. Een paar uur in de koelkast de smaken laten intrekken. Opgediend met een takje peterselie (vers uit de kruidentuin). Met een klein slokje Campari lekker in de zon.


En vandaag, zondag, ik denk wat resten combineren. Maar daarover volgende week.








2 opmerkingen:

  1. Dag Sia,
    Ik kom zomaar even goedemorgen zeggen. Goed te lezen dat je weer een heerlijke eet-week had. Voorzover ik tussen de regels doorlees ben je nog gezond w.b. corona en dat maakt mij blij. Je receptje van de tomaatjes-saus die je bij de spaghetti maakte, heeft me voor vandaag alvast op een idee gebracht. Voor de middag straks, want ik heb al geracefietst en mijn lijf heeft dan de rest van de dag wat herstel nodig.
    Ik wens je alle goeds samen met je familie en blijf je hier volgen. (oOk hier in familie en vriendenkring gezond, maar het waart hier nu stevig rond in Molenlanden/Vijfheerenlanden. We waren al uiterst voorzichtig en nu nog meer, ook al laten veel mensen 'de teugels vieren' nu berichten van RIVM minder ernstig worden. Hoe gevaarlijk!!)
    Liefs Florina.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Florina. Leuk dat je weer reageert. We zijn echt bizar voorzichtig want niet zo gezondheid en ook vooral partner zeer op leeftijd hè. Ik bestel alles en dat betekent wel een beetje vooruit plannen om te zien wat ik in een komende week nodig heb. Leuk om te doen hoor. Jij en de mensen om je heen ook alle goeds. En wees inderdaad maar goed voorzichtig. Groetjes, Sia

      Verwijderen