zondag 19 april 2020

Het was Pasen; Friet en bloemkool uit de airfryer; Prei uit de slowcooker; Groene asperges; Witlofsalade; Gebakken oesterzwammen; Chinese kool stamppot en ook nog Dorade van het vuur.


Pasen. Ooit met jong kind in huis deden we nog wel iets met eieren verven en een paastak met leuke dingetjes eraan. Daarna jaren eigenlijk nauwelijks behalve iets uitgebreider ontbijt en wel vaak kinderen aan diner. Dit jaar is alles anders. Geen diner met anderen. Geen kleinkinderen om iets mee te doen. Besloten als verrassing voor partner een paasbrunchbox te bestellen. Deels laat ontbijt, deels lekkers bij de koffie, deels bij het diner.

Een gemakkelijk dinertje want vrij veel was al gemaakt door anderen. De paté kwam van Brandt en Levie. Lekker met een crackertje en piccalilly. De asperges heb ik gewoon gekookt want de graved lax en eiersalade brachten al genoeg toegevoegde smaakjes mee. De biefstuk gebakken in de pan in een klontje boter. Friet zelf gesneden met een hulpstuk van de magimix. Volgens voorschrift 3 minuten in warm water van 40°. Goed gedroogd. Ik had 500g en 1 lepel olie. Gebakken met het Smart Chef programma van de nieuwe airfryer XXL met sensing technologie. Smakelijk maar toch iets te weinig knapperig. Blauwe kaas van onze webwinkel, ook de l'amour rouge. De triple uit de brunchbox en de paasbonbons bij de koffie van de webwinkel.


Op de 2e paasdag aten we een witlofsalade met fruit. Eén stronkje witlof, 1 sinaasappel, 1 banaan en 1 kiwi. Aan tafel naar behoefte balsamicocrème met sinaasappel en mayonaise. Daar had ik gekonfijte eendeboutjes bij ontdooid. Die hoefden alleen in de verpakking te worden opgewarmd in heet water. Verder een paar aardappels gekookt en de jus gebruikt van de biefstuk van de dag er voor. Met opnieuw een goed glas wijn. Daarna nog wat kaas en koffie met bonbons en een heerlijk glas cognac.

Dinsdag een maaltijd zonder vlees. Komkommer gemengd met Griekse yoghurt met knoflook en peper, avocado met een paar stukjes tomaat, een kommetje eikenbladsla.
In oude jus gebakken oesterzwammen met een sjalotje, verse tijm en geitenkaas. Een heerlijke combinatie. We aten er geroosterd desembrood bij.

De dag er na prei met rijst uit de slowcooker. Behoorlijk aangepast.
Er lag nog 1 echt hele dikke prei. Verder 120g tomaat en 1 grote ui. Daarbij heb ik 75g zilvervliesrijst en 75ml olie gedaan en water tot net alles onder stond. Beetje zout en peper en 3 uur op laag gezet en daarna nog ½ uur er bij. Met gerookte meerval, naanbrood afgebakken in de magnetron, feta en zwarte olijven. Sommige stukjes prei waren nog wel erg stevig, dus iets kleiner gesneden was beter geweest. Maar de rijst was goed gaar. En het was erg lekker, ook met de gekozen vis er bij. En ook wel weer iets teveel :-).

Donderdag aten we Chinese kool stamppot. Van alles de helft maar wel met 100g spekjes en 100g hamblokjes. Ik had nog wat nasikruiden staan ooit zelf samengesteld. De puree gemaakt met een klontje boter en wat room. Nergens zout in gedaan. Precies genoeg voor samen. Een erg lekker recept. Als dessert buiten Irish koffie. Schoondochter had met de post heerlijke koekjes gestuurd die ze samen met het kleine jongetje had gebakken. Lief.


Een bloemkoolschotel uit de airfryer. Een kleine bloemkool gekookt, ½ rode peper, 1 ui, 2 tenen knoflook, verse kruiden gemengd (tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, maggiplant, knoflookbieslook) lekker gebakken. Een beetje bouillonpoeder in water en crème fraiche er bij en geraspte kaas er op. In de nieuwe XXL airfryer op 180°, ongeveer 15 minuten waarvan de laatste minuten op 160°. Een paar verse worsten piment d' Espelette gebakken in wat boter. Penne gekookt.


En de laatste dag van deze blogweek een verse dorade van de barbecue maar dan in huis gebakken in de schouw in de keuken. In de buik van de vis heb ik naast rozemarijn en knoflook ook wat tijm en oregano gestopt. Verder volgens recept. En hij smaakte perfect.

Ik wilde er met de 's morgens binnengekomen waterkers een salade bij maken. Heb met de Onionchef 4 vastkokende aardappelen fijn gemaakt. Dat was fijner dan de brunoise uit het recept. De massa niet afgespoeld maar direct in een pan met water aan de kook gebracht. En dat was dus een vergissing. Het was te fijn maar vooral was er teveel zetmeel dus werd het meer brei en neigde tot aanbranden. Met goed losroeren wel gaar geworden, maar het was niet meer goed af te gieten. Vervolgens de dressing van mosterd, olie, azijn, peper en zout, met de staafmixer gepureerd met de steeltjes van de waterkers en door de aardappelbrei gedaan.
Toen omdat het toch al "anders" werd, ook gelijk de waterkers, 100g, er door gehusseld. Het smaakte heerlijk... En dit is het originele recept. Nog het tweede stuk naanbrood afgebakken in de airfryer. Geweldige maaltijd.

En vandaag, zondag, iets met witte asperges. Maar daarover volgende week.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten