zondag 30 augustus 2015

Soepmaker, slowcooker, airfryer, heerlijke gerechten allemaal.

Zondagavond, een soepje uit de soepmaker. De rest van de gort en aubergine, een rode paprika en een tomaat er bij en aangevuld met water en wat teriyakisaus. De soep was erg dik, maar wel smakelijk. Door iets teveel gort een beetje plakkerig. Verder na de voetbaluitzending een wrap met paddenstoelen en roomkaas. Een lekker en eenvoudig receptje.
Maandag heerlijk gegeten in Restaurant Mevrouw Meijer in Rotterdam. Dinsdagochtend voor het ontbijt een broodje gebakken in de oven. Heb maar de helft van de ingrediënten gebruikt, want zulk brood is snel oud. Als experiment gekozen voor de heel eenvoudige variant, half bloem, half volkorenmeel, soda, zout en karnemelk. Heerlijk. Zou ook in de airfryer kunnen denk ik.

Omdat een open pak wraps niet lang goed blijft, voor de dinsdagavond wraps met spek, ui en kapucijners gemaakt. In plaats van prei bosui en in plaats van verse peper wat chilipeper. Iedere wrap eerst ingesmeerd met roomkaas en dan wat gemengde sla er op. Voor ieder 2 wraps met een salade van komkommer. En de volgende dag een eenvoudige spaghettimaaltijd want op donderdag was er weer een groot diner. Rundergehakt, 500 gr, geruld, in andere pan 3 gesnipperde uien, een groene paprika en een halve rode peper gebakken. Dit met een flinke scheut tomatenpassata en wat zout bij het gehakt gedaan. Een paar tenen (eerder zelf) gekonfijte knoflook er door. Apart 150 gr biologische spaghetti gekookt. Met wat stukjes komkommer en een glas rode wijn een goed maal. En een bakje saus over voor later, want ik wilde het pond gehakt uit de diepvries graag in z'n geheel verwerken.

Het diner met vrienden van deze week.
Wortelsoep met curry
Als eerste gerecht een warm soepje uit de soepmachine want bepaald geen zomerse temperaturen deze dag. Wortelsoep met curry; 350 gr wortel, 50 gr aardappel, 50 gr uien, 750 ml groentebouillon, peper en zout en 2 theelepels curry op het pureren-programma. Met een kloddertje crème fraïche en wat koriander mooi opgediend in grote glazen. Heerlijk pittige smaak.

Eierragout
Broodbolletjes
Het tweede voorgerecht: een romige eierragout. Met ui en onder andere tomatenpuree. Door het gebruik van kookroom (denk ik) vond ik het wat plakkerig, maar de smaak was wel goed. Omdat er nog meer te eten was, de hoeveelheden voor 2 personen aangehouden. Voor de er bij geserveerde broodbolletjes heb ik de hoeveelheden gehalveerd en 10 kleine bolletjes gebakken. Het deeg laten maken door de broodmachine en de broodjes gebakken in de oven.

Kip uit de crockpot. Recept voor parelhoen gebruikt en de groene kool vervangen door spitskool. Improviseren blijft nietwaar. De flinke kip heeft 8 uur in de pot gezeten en was heerlijk gaar.
Het aardappel - bacon - cheddar gerecht uit de dubbele slowcooker en haricots verts als bijgerechten smaakten prima.

Dadel-olijvenbrood
Dan gekozen voor kazen die goed samengaan met een mooie wijn uit de Bourgogne, een premier cru Pommard uit 2007. Dat werden na wat zoekwerk en overleg met de kaasboer een rauwmelkse boerenbrie, een beetje op brie gelijkende heel romige Fromage Affinois en een stuk Emmentaler. Daarbij een sodabrood, deze keer gevuld met zwarte olijven en stukjes zoete dadel. En omdat de gastvrouw dat zo heerlijk vind (en de gasten er ook van genoten gelukkig), een zeer smakelijke zoute boter.

upside down bananencake
Tenslotte een upside down cake gebakken in de andere pan van de dubbele slowcooker. Een leuk recept uit één van mijn inmiddels bijna 4000 gratis Engelstalige kookboekjes.


Snij 6 bananen in de lengte in repen. Smeer de slowcooker in met wat boter en doe wat van 120 gr bruine suiker op de bodem. Leg daar de bananenrepen op en besprenkel met 2 eetlepels bruine rum. Voor de cake: meng 130 gr cakemeel met 1 theelepel bakpoeder en en halve theelepel kaneel en een snufje zout. Mix in een andere kom 60 gr boter op kamertemperatuur met de rest van de suiker, daarna een voor een 2 eieren er bij en 2 eetlepels melk. Doe er dan het meelmengsel bij en giet het over de bananen. Op hoog zou het in 2 uur moeten kunnen, maar ik heb gekozen voor bijna 4 uur op laag. Serveer de plakken cake ondersteboven zodat de suikerlaag bovenop komt en de cakelaag onderop. Ik had het gemaakt met 4 bananen, lekker, maar wel een erg stevig nagerecht na een flink diner.

En natuurlijk dan nog koffie of thee met een snoepje en een drankje voor de liefhebbers.

Het was leuk om de grote en de dubbele slowcooker tegelijk te gebruiken. Daarnaast de broodmachine om het deeg te maken voor de bolletjes. Voor de soep moest ik wachten tot de bio-bestelling binnen was voor de wortels. Daarna de soepmachine gestart en de soep in een pan gedaan om later op te warmen. Ook de ragout heb ik tevoren klaargemaakt en voor het eten zachtjes opgewarmd. De slowcookergerechten zijn gewoon klaar als ze moeten worden opgediend. De haricots even koken. Brood vroeg in de ochtend gebakken. Eigenlijk een heel gevarieerd maar toch goed te doen diner waar de gasten gelukkig ook tevreden over waren.

De volgende morgen alleen de goede stukken en stukjes kip uit de pot gehaald en de botjes van de vorige avond er weer bijgedaan. Als ik groente kook giet ik die altijd af boven een pannetje. Dat kookvocht van de haricots aangevuld met water in de crockpot gedaan en 8 uur op low gezet. Niets toegevoegd, de smaken van de kip met kruiden, kool en bacon leek me genoeg. Om half 5 samen een heerlijke bouillon in een kopje en de rest in een invriespot voor later.

Later op de avond een hartige taart gebakken in de airfryer. Met kant en klaar plakjes deeg, bloemkool in plaats van broccoli en wilde tomaatjes in alle kleuren. De helft van de hoeveelheden in een springvorm van 17 cm. Op 180° na voorverwarmen na 20 minuten klaar.

De zaterdag bestond uit een zeer uitgebreide lunch in de stad van de ene jarige en daarna een avondfeest met hapjes bij een andere jarige. Allemaal heel lekker en gezellig en zo vermoeiend dat het eten vandaag, zondag, uit bij elkaar gezochte hapjes zal bestaan als avocado, sla, komkommer, tomaat, een restje kip en dat al dan niet met een er bij gezocht receptje. En toe een stukje bananencake :-).


zondag 23 augustus 2015

Een leuke week in de keuken, veel gedaan met verschillende machines en mogelijkheden.

Zo, de zondagavond wat betreft eten begonnen met een onvoorstelbaar heerlijke soep. De visbouillon van vrijdag, de roomsaus van de coquilles van de zaterdagse lunch en de kleingesneden stelen van een pond snijbiet die ik niet in de sformata van zaterdagavond wilde verwerken met 5 kleine aardappeltjes die over waren samen in de soepmaker, op de 23 minuten stand en geweldig geslaagd. Een volle, romige lichtgroene vissoep. Daarna de rest van de sformata opgewarmd in de magnetron.

Op maandag voorafgaand aan een groot diner met vrienden, de andere restjes opgegeten, met net een extra touch. De rucola-salade aangemaakt met stukjes grapefruit, gerookte sprot van de visboer als extraatje, beetje geroosterde groenten opgewarmd en een stukje brood. En een restje appelmoes en stukje crumble toe.


Het diner met visite op dinsdag begon met een andere garnalencocktail als vorige week. Mijn aanpak: met halve hoeveelheden saus gemaakt, één grapefruit geschild en de stukjes tussen de vliezen uitgehaald. Garnalen en grapefruit door de saus gedaan en in de koelkast gezet. Van het opgevangen sap, walnotenolie en mosterd een dressing gemaakt en apart gezet. In ieder glas een beetje veldsla gelegd, daarop de dressing gedruppeld, daarop de garnalen met saus en een heel klein beetje paprikapoeder erover gestoven.

Na het garnalenhapje een koud komkommer - avocadosoepje. Omdat ik een soepmaker heb is een soepje maken echt in een handomdraai gedaan. Gemaakt van 2 avocado's, 2 kleine kromkommers (350 gr, deels geschild en alles in kleine stukjes), 2 lepels verse munt en ook 2 koriander (staan hier in de kruidentuin), zout en peper, 380 cc vleesfond en 30 cc witte wijn en op de smoothie-stand. In een glazen kan een nacht in de koelkast en de volgende dag bij het opdienen er een blaadje munt en wat verkruimelde geitenkaas op gestrooid.

Het derde voorgerecht was een paddenstoelen-tompouce. Die was niet nieuw voor mij en is precies volgens recept gemaakt met halve hoeveelheden en alleen oesterzwammen en kastanjechampignons.
Het opzwellen van de halve plakjes bladerdeeg is een plezier op zich. Ze zijn trouwens ingesmeerd met koffiemelk en niet met ei en 2 van de 8 bleven eigenlijk te plat :-).
Zowel het bladerdeeg in de oven als de ragout zijn van tevoren klaargemaakt en voor het opdienen is alleen de ragout opgewarmd en heb ik er wat verse bieslook over gedaan. Een leuk gerechtje.



Als hoofdgerecht entrecote van het vuur. De 3 grote stukken vlees zijn de avond tevoren in een marinade gezet van fijngeknipte basilicum en oregano uit de kruidentuin, flink wat citroenrasp en -sap. Dat gemengd met olie uit een leeg potje ansjovis, ha, ha. Het grillen van het vlees is altijd weer een "op gevoel" ervaring. Was weer helemaal perfect! We aten er haricots verts bij.

En verder gecombineerd met een aardappelgerecht uit de slowcooker. Omdat het in het recept stond voor het eerst aluminiumfolie er in gedaan. Het is wel jammer dat je dan helemaal niets kan zien van hoe het er voor staat in de pan (voordeel: snel weer schoon :-)). De kruiderij voor de aardappels was natuurlijk niet als zodanig in huis en daarom een recept gezocht om het zelf samen te stellen. Zal vast niet zo perfect geweest zijn als de originele ranch-seasoning, maar het smaakte echt overheerlijk. Ook hier voor het opdienen nog wat fijngeknipte bieslook gebruikt.

Franse kazen deze keer, allemaal rauw-melks, roquefort, camembert, comté en een geitenkaasje. Met een stukje wit brood.

En als afsluiting sinaasappels uit de oven. Ook een gerecht wat ik wel eens eerder heb gemaakt. En toen kwam ik tot de conclusie dat bitterkoekjes in de keukenmachine niet zo'n goed idee was. Alles was aan elkaar gekleefd. Ik gebruikte deze keer mineola's (fout op het menu is mijn schuld en niet die van de maker Rien Kroon), voor ieder een halve, dus ook hier hoeveelheden gehalveerd. Op iedere helft een in kleine stukjes gesneden bitterkoekje en verder siroop volgens voorschrift. Al vast 's middags helemaal klaargezet. Warm en zoet, lekker met een kloddertje koude Griekse yoghurt.

De gasten waren tevreden, de wijnkeuze klopte goed, de wijn bij de kazen was nog lekkerder dan die bij het hoofdgerecht, prima dus :-).

En daarna natuurlijk restjesdag. Ieder nog een glaasje champagne, wat garnaaltjes in saus, een glas komkommersoep en een stukje vlees met een paar aardappeltjes en boontjes. Vlees apart en aardappeltjes en boontjes samen in de magnetron gewarmd en dat smaakte prima.


De volgende dag soep gemaakt van: rest nat uit potje mais, olie uit een potje mosselen, garnalensaus, veel bieslook, dressing van de garnalencocktail, rest vleesnat zonder vet, het binnenste en sap van de 3 net voor de salsa gesneden tomaten, een gele paprika en 2 ongekookte aardappels. Stand 1, 23 min. In de nawarmte nog wat heel klein gesneden stukjes entrecote er in. Met een scheutje room echt smakelijk. Ik blijf het geweldig vinden om de soepmaker op die manier te gebruiken. Wie niet waagt...

Daarna een mooi en lekker hapje met sprot, tomaat en guacamole, De kruiderij van de salsa bestond uit bieslook, basilicum, selderij en platte peterselie, allemaal uit de eigen kruidentuin. Het broodje er bij heb ik voor het feest van 25 juli gebakken voor een glutenvrije vriendin en nu uit de diepvries gehaald en gewarmd in de magnetron. Knapperig en lekker. Gegeten in de tuin, glas chablis er bij, zomer.

En nog een dag iets visachtigs, pasta met courgette en garnalen. Volkoren penne, een hele met de kaasschaaf gesneden courgette, 150 gr Hollandse garnalen, 1 dl biologische slagroom, verder volgens recept gemaakt. Gewoon op het gasstel. En weer een leuke buitenmaaltijd. Met een goede wijn (cadeautje van onze bezoekers dinsdag).


De laatste dag van deze blogweek, zaterdag, de airfryer weer eens gebruikt. Een gemarineerde en gekruide karbonade zo'n 8 minuten op 180°. Veel rook maar dat wist ik tevoren. Jammer, maar toch iets te droog. De smaak was prima, maar de sappigheid iets teveel verdwenen. Volgende keer dus iets lagere temperatuur of iets korter. Altijd maar zoeken. Geserveerd met een leuk gerecht met aubergine maar dan met Alkmaarse gort in plaats van rijst. De gort heb ik een flinke nacht geweekt in ruim water en 's morgens in een zeef boven een pannetje bewaard. Met iets meer water dan gort, gekookt in de rijstkoker, voor mijn verjaardag gekregen maar nog niet gebruikt, dus was het uitproberen. Tussendoor doorgeroerd en na afslaan, na ongeveer 20 minuten, even geproefd, nog wat extra water er bij gedaan en weer op koken gezet voor 10 minuten. Met het weken neemt het volume flink toe waardoor dat tijdens het koken nauwelijks meer gebeurt. En 1 op 4 blijkt ook niet nodig, misschien door het water wat al opgenomen is door het weken. Alles bij elkaar was een half uur koken genoeg. Even uitstomen op de warmhoud-stand, olie en verse oregano er door geroerd en prima van consistentie. Intussen de aubergine gebakken in een klein scheutje olie in een grote bakpan, want even geen grillpan in huis. Ieder zijn/haar deel in een eigen potje, leuk recept, leuke manier van opdienen. Lekker weer buiten gegeten met een goed glas rood er bij. Maaltijd afgemaakt met een paar stukjes Franse kaas die er nog waren.

Inmiddels ook de broodmachine aan het werk gezet om te zorgen voor ontbijt zondagmorgen. Eerst 1½ uur in de machine op stand deeg, dan flink door elkaar vouwen, bolletjes maken en 40 minuten laten rijzen, dan nog 20 minuten in de oven. En kijk nou, da's toch genieten?


En vandaag, zondag? Ik denk een soep van de rest van de gort en aubergine, misschien met wat paprika en sla? Een wrap misschien? Daarover volgende week meer.

zondag 16 augustus 2015

Ik ben er weer. Gepofte sjalotjes, dat is lekker! Maar coquilles met zeekraal ook. En een sformata, mmm.


Terug van vakantie, maar ook tijdens de vakantie nog een diner gemaakt.

We hebben een paar weken in Zuid Frankrijk doorgebracht bij onze Franse vrienden vlak bij de Pyreneeën. Over het algemeen zowel 's middags als 's avonds iets warms. En altijd een heerlijke bijpassende wijn. En zo nu en dan bij de koffie zoiets heerlijks als links en rechts.




In de laatste week heb ik een maal gemaakt voor de bewoners van het huis en 2 andere vrienden, 6 personen en een klein kindje.
Het overzicht is geschreven door Alain, zo'n mooi handschrift heb ik niet :-).

De gerechten:

een heerlijke zalm-avocado mousse die ik geserveerd heb op een paar blaadjes sla en er bij een paar rolletjes gerookte zalm. Hoeveelheden natuurlijk aangepast. Het bewaren van de mousse met een pit er in is echt belangrijk voor de kleur.
Een entrecote in plaats van rib-eye met mosterd-biersaus en gepofte sjalotjes. Die vlees-keuze had iets te maken met in een andere taal inkopen doen. Het was heerlijk. Zonder waterkers, want nergens gevonden. Vergezeld van een eenvoudige puree met melk en boter en veel peper en haricots verts. Met name de sjalotjes waren echt bijzonder.
Franse kazen, 5 verschillende soorten, met een gewone baguette, en daarna nog een appelcrumble met onder andere havermout. Extra had ik nog een appelcompote gemaakt van appels uit de boomgaard, wat jam en een overrijpe perzik. Samen met de crumble een leuk nagerecht.
De bijgeleverde wijn was door de huiseigenaar gekozen en paste heerlijk.

Op de thuisreisdagen eerst gelogeerd en gegeten bij de voortreffelijke kok van hotel en restaurant Auberge à la Tête de Lard en de 2e dag bij thuiskomst een gebakken eitje met brood.
Daarna voorafgaand aan uitgebreide maaltijden met bezoekers, op donderdag haring voor partner en eiersalade voor mezelf. Met brood en een heerlijk koel glas rosé.

En toen visite.

Vrijdag:
De eerste avond aten we een op het vuur in de keuken gegrilde dorade. Vier verse vissen laten schoonmaken door de visboer en heerlijk gevuld en bestreken met kruiden en olie. Gegeten samen met gegrilde groente, gekozen voor 1 aubergine, 1 courgette, 1 gele en 2 rode uien, 2 tomaten en 4 tenen knoflook in stukken en stukjes in de oven en bio-babyaardappeltjes uit de magnetron. Ik had kruidenboter van verse kruiden gemaakt, de nummer 8 van het rijtje en dan met ook nog wat fijngesneden dille en limoen- in plaats van citroensap.
Hollandse kazen van boerinnen uit de regio gekocht bij onze geweldige kaasboer waren de afsluiting.
De compote bij de appelcrumble die ik heb gemaakt met appels en ontvelde stukjes mineola, wat biologische rietsuiker en kaneel er bij tijdens het koken en wat extra suiker na het koken, en de crumble kwamen niet meer aan bod. Genoeg gegeten en moe. Alleen onze kleine bezoeker van 4 jaar wilde er nog wel wat van eten tijdens onze nazit voorafgaand aan de kaas en zijn bedtijd.

Zaterdag:
We brachten een leuk bezoek aan het sinds kort zo nu en dan toegankelijke Fort Buitensluis en hadden na een vroeg ontbijt wel weer trek in een lunchhapje. Ik maakte Sint Jakobsschelpen in een roomsaus met er bij heel kort in de vorige avond nog getrokken bouillon van de resten van de dorades, geblancheerde zeekraal. Een stukje olijven-breekbrood er bij en wat witte bonen uit een potje eventueel voor de kleine man (die er niet voor koos om die te eten, maar de rest van het gezelschap wel :-)). Voor de coquilles: kook 125 cc witte droge wijn in tot de helft, doe er 125 cc slagroom bij en kook opnieuw in tot ongeveer de helft. Daarna de coquilles meekoken, ik had er 20, voor ongeveer 1 minuut. Door eerdere ervaring heb ik gekozen voor zeker 3 minuten anders waren ze echt te rauw. Een heerlijke lunch.

Voor het avondmaal: voorgerecht, een garnalencocktail met grapefruit, hoofdgerecht: een ovengerecht, sformata uit het door mij eerder gerecenseerde boek Ei, de beste recepten. Zie foto van het recept.


Ik heb hem gemaakt met snijbiet, want even geen biologische spinazie beschikbaar. Met een stukje brood er bij, smakelijk maal. En na wat yoghurt-vruchtenijs.

Van 175 gram zacht fruit, blauwe bessen, aardbeien en frambozen, gepureerd met 80 gram oersuiker en gemengd met 250 cc Griekse yoghurt en 50 cc slagroom, ijs gedraaid in de ijsmachine. Maar...., de vriesbak was niet lang genoeg in de diepvriezer geweest (er uit gehaald omdat er veel nieuwe dingen in moesten en pas terug van vakantie er snel weer ingestopt). Tja, na ¾ uur draaien de koude vloeistof in de vriezer gezet in de hoop dat het nog net op tijd ijs zou zijn geworden. Wel iets te zacht, maar heel smakelijk licht zurig.

Bij het laatste ontbijt met elkaar vers brood uit de airfryer. 



En vanavond, zondag, de restjes bij elkaar zoeken om een maaltijd voor 2 van te maken :-).

zondag 26 juli 2015

Koken, bakken, stoven en verjaardag vieren. Heerlijke week.


De nieuwe week zijn we begonnen met een eenvoudig maal. Witlofsalade met gekookt ei, zelf gesneden verse frietjes uit de airfryer en voor de partner 2 haringen er bij. Ik eet wel vis, maar geen haring. De frieten gesneden met een apparaatje waardoor ze allemaal ongeveer gelijk zijn, 625 gram,  daarna ½ uur in het koude water gezet, goed gedroogd en toen in een plastic zak gedaan met een kleine eetlepel olie. De airfryer voorverwarmd op 200° en daarna zo'n 20 minuten op 180° met tussendoor een paar keer schudden en nog 5 minuten op 200°. Mooie frieten, maar te snel niet meer echt krokant. Maar met de salade en de eieren en haring toch een smakelijk maal.


De volgende dag hebben we eten meegenomen naar zwager in Middelburg die pas uit het ziekenhuis was gekomen. De pastasaus van vorige blog uit de vriezer gehaald en deze aangevuld met gebakken gerookte spekjes, ui, wortel en nog wat verse kruiden. Elleboogjesmacaroni gekookt. Alles gemengd met geraspte kaas en bij elkaar in een ovenschaal gedaan. Ter plekke in de oven gezet voor ongeveer 40 minuten op 200° waarvan de laatste 10 met een laagje geraspte kaas er op. Er bij een salade van Romaine en een desembrood. De vissoep van zaterdag is in een koeltas meegegaan als voorgerecht.  En er werd van gesmuld.

De dag daarna weer op reis, maar nu zonder eten mee te nemen :-). Na het bezoek aan een vriend in een revalidatiecentrum aan de late kant weer thuis en iets eenvoudigs gedaan. Twee kiploempia's van de poelier na voorverwarmen 10 minuten in de airfryer gestopt op 180°. Een paar tomaatjes er bij en O.K.

Op woensdag weer eters in huis. Een curry met aardappelen, wortelen en champignons was de basis. Daarbij een salade van Romainesla. Naast de curry en de salade gemarineerde stukjes hamlap. Van het laatste gerecht heb ik alleen de marinade gebruikt en dat zo'n 6 uur. Het was een pond vlees dus van alle ingrediënten iets extra genomen. Wat betreft de curry, geen kardemom in huis, iets meer aardappelen en wortelen en iets minder champignons, iets minder crème fraïche (geen zure room dus) en verder wel gedaan wat er in het recept stond. Ik had ook nog een pan Zeeuwse Vlegel gekookt, maar dat was niet echt nodig. Die dus maar in de diepvries gezet voor later. De curry en het vlees waren heel smakelijk.

Maïskolven uit de airfryerIk heb de keuze gemaakt voor de aluminiumvariant. Ik had nog wat zelfgemaakte kruidenboter in de diepvries staan. Met vooraf een avocado puur met een beetje peper en bij de kolf een aardappeltje over uit de curry en wat sla. En op deze manier klaargemaakt echt heerlijk sappig en naar kruidenboter smakend zo'n maïskolf. Inderdaad na 10 minuten even gedraaid, maar ik vraag me af of dat wel nodig was. Met een lekker glas wijn van de Nederlandse wijnboer in Frankrijk dhr. Ilja Gort.



Het grote feest deze week. Mijn verjaardag vierde ik op zaterdag samen met die van mijn (stief)kleindochter die op mijn dag is geboren inmiddels al weer 21 jaar geleden. We kookten vanuit 4 verschillende keukens. Mijn aandeel is o.a. een gehaktbrood en een Franse stoofschotel uit de crockpot. Daarnaast ook nog zorg voor de glutenvrije vriendin met een hartige taart en bijzondere glutenvrije broodjes uit de oven. En vanuit een ver verleden, toen we nog echt grote feesten organiseerden, bitterkoekjespudding. Toen een emmer, nu een flinke schaal :-). Er was geen spinazie bij de biowinkel, daarom heb ik verse andijvie gebruikt in de hartige glutenvrije taart. En bestrooid met o.a. zonnebloempitten in plaats van lijnzaad. Verder volgens recept gewerkt. De broodjes zien er helemaal niet uit als op het plaatje. Ze zijn gebakken in papieren muffin-vormpjes en die zijn niet erg stevig dus liep het beslag wat weg. De pudding heb ik gemaakt met volle melk, vanillesuiker, oersuiker en griesmeelpudding uit een pak; hoeveelheden volgens recept op het pak. Vlak voor het in de vorm gieten zijn er flink wat bitterkoekjes door geroerd en een paar er op voor de versiering. En daarna direct afgedekt met huishoudfolie om een dik vel te voorkomen.




Het gehaktbrood ook op vrijdag gemaakt en de saus van ketchup, mosterd, worcestershire-saus en een beetje suiker gekookt en er apart bij gegeven de volgende dag. Dus koud geserveerd.

Omdat een groot deel op vrijdag moest worden gemaakt, was er niet veel aandacht voor het dagelijks menu op die dag. Het werd rauwe-andijvie-stamppot met gebakken gerookte spekjes en geraspte kaas. Heerlijk hoor.

Op de feestdag zelf vanaf ongeveer 9.00 uur de beide slowcookers aan met 2 kilo hamlap in stukjes en alle andere ingrediënten wat verminderd naar verhouding. Paprika's van ieder 3, 6 uien, 6 teentjes knoflook, 2 preien. Ik heb gekozen voor alleen de witte wijn en en geen bouillon. Ik vind slowcooker-eten eigenlijk altijd te nat vandaar. Een warm gerecht dus voor 's avonds. En alle andere heerlijkheden kwamen vanuit nog eens zo'n 3 andere keukens. Taarten, salades, kippenvleugeltjes, wraps, fruit, brood, fudge, het kon niet op. Het was een bijzonder feest op de dag dat Nederland werd bezig gehouden met een zomerstorm. Maar vroeg in de avond ging de zon schijnen en konden de gasten een spelletje petanque spelen in de tuin. En met een vuur in de vuurkorf zijn de wat jongere gasten nog lang buiten gebleven.

En vandaag; opruim- en restjesdag. En genieten van de grote hoeveelheid cadeaus die ik kreeg waaronder een snijmachine en een rijstkoker. Het huis wordt te klein met al die machines :-).



zondag 19 juli 2015

Pastasaus uit de crockpot, makrelen uit de rookoven, zalige vissoep en brood uit de airfryer.

Op zondag heerlijk gegeten bij de jarige buurvrouw met wraps, gehaktballetjes, saté, spiesjes met tomaatjes, mozzarella en basilicum, en nog veel meer. En ja, we kregen koekjestaart s'middags bij de koffie of zoals ik prefereerde, bij de witte wijn.

Bloemkool, maar dan een beetje anders dan gewoon gekookt met een sausje. Dat was wat we de volgende dag aten. Met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron. Wat is bloemkool met kaas toch een heerlijke combinatie. Zeker als de bloemkool niet tot prut is gekookt. Gekozen voor de halve hoeveelheid, maar wel ruim 20 minuten in de oven en dan nog even onder de grill.

De verse tomaten moesten op, dus een tomatensaus gemaakt in de slowcookerDit recept als uitgangspunt en deze uitleg als ondersteuning en dan maar hopen dat het een mooie saus wordt. Wat ik heb gedaan: 100 gr Chorizo in stukjes met 2 verse bosuien gebakken in een restje jus, dan in de cooker, daarna een stukje rode en en hele groen paprika gebakken met 3 teentjes knoflook in zelfde pan, dan in de cooker, daarna 500 gr gehakt geruld in zelfde pan, ook in de cooker, daarna 800 gr verse tomaten in stukjes, niet van schil ontdaan, er bij gedaan in de cooker en een flink glas rode wijn. Alleen maar peper toegevoegd, 8 uur op laag en het laatste halfuur verse kruiden er bij, oregano, basilicum, tijm, marjolein en peterselie allemaal uit de kruidentuin. Ik heb ooit ergens gelezen dat gedroogde kruiden aanbevolen worden voor de slowcooker omdat verse kruiden smaak verliezen na zo lange tijd. Vandaar de keuze voor het laatste halfuur. En het was echt heerlijk. Een diepe smaak vergeleken bij een snelle tomaten- of pastasaus. Gegeten met penne en sugar snaps en een stukje brood voor het "soppen". Nog wat brood en brie achteraf. Met een heerlijke rode wijn was het echt weer genieten. Wat over was ingevroren voor een later moment.

Op woensdag, werd mijn recensie over het boek "Ei De beste recepten" geplaatst op Hebban Culinair. Bij deze ook hier het daarin opgenomen en door mij uitgevoerde recept maar dan gefotografeerd.


Ik vind het wel een soort wonder dat alles al bedacht is aan recepten. In de koelkast een flinke rest gekookte linzen en ik wilde gevulde portobello's eten. Gezocht op portobello en linzen. En ja hoor, verschillende leuke mogelijkheden. Dit receptje heb ik als uitgangspunt gekozen. En kerriepasta had ik nog nooit van gehoord. Ik heb een beetje kurkuma, beetje komijnzaad, 1 kruidnagel, koffielepel kerrie en ½ teen knoflook gemalen tot pasta in een vijzel en daar wat kneepjes limoen bij gedaan. De rest van de 3 tenen knoflook uitgeperst, verse blaadjes koriander plus een klein reepje limoen heb ik mee gewarmd met de al eerder gekookte linzen. In een apart pannetje 1 ui en 1 gele paprika gefruit en daarin de flinke koffielepel pasta mee gewarmd. Dit geheel toegevoegd aan het pannetje linzen. De portobello's even bruin gebakken en vervolgens in een ovenschaaltje gedaan overgoten door het linzenmengsel. Na 25 minuten in de oven op 190° samen met een paar gebakken aardappeltjes een aparte maar heerlijke maaltijd. Zonder spinazie.

In de blogpost van 21 juni '15 heb ik verteld over het roken van makrelen zonder pekelen. Dit recept heb ik opnieuw gebruikt met onze gast op donderdag. Nu met 2 (hors)makrelen die nog in de diepvries lagen. In de tafel-rookoven met wat meer rookmot zoals we toen hadden geconstateerd. Het recept van de komkommersalade bij de makreel mag ook best nog een keer. Maar Smokey John moet natuurlijk niet helemaal miskend worden, dus hier ook nog even goed naar gekeken. Geserveerd met een saus met verse kruiden en Zeeuwse Vlegel omdat dat destijds heel lekker was en nog steeds in de voorraad aanwezig. De kruidensaus heb ik gemaakt met 2 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels crème fraîche, 2 tenen knoflook uitgeperst, paar kneepjes limoensap en van verse bieslook, platte peterselie en basilicum ieder een fijngeknipte eetlepel. Flink wat versgemalen peper er door.
De makrelen, niet gepekeld en niets er op van zout en peper en 20 minuten in de rookpan met 1½ lepel houtmot, waren zo ontzettend lekker. Van de resten maar weer een visbouillon gemaakt.
Vooraf aten we trouwens een kleine kiploempia van de poelier, 10 minuten in de airfryer op 200°.

We aten de volgende dag een vissoep. In het recept staat o.a. een pakje 'pastasaus kruiden'. Wat zit daarin? Nou kijk, niet moeilijk om keuzes te maken zonder pakje dus. Ik heb gebruik gemaakt van de soupmaker. Wortel, prei en aardappel in kleine stukjes, 100 gr kabeljauw in stukjes, teentje knoflook en een sjalot in stukjes met een flinke scheut passata di pommodore en een ½ liter visbouillon (vers en deels uit de diepvries) in de soepmaker. Programma gepureerde soep, 23 minuten. Toen de soep klaar was de hete soep in een pan gedaan, de andere helft van de liter bouillon er bij gedaan en wat gescheurde blaadjes basilicum, een beetje selderijblad, nog 150 gr kabeljauw in stukjes, 100 gr Hollandse garnalen en 200 gr gekookte mosselen uit een potje en uit een ander recept nog gekozen om wat mineolarasp en -sap toe te voegen en toen 10 minuten gekookt.

De volgende keer maar de helft maken, want genoeg voor 2 keer voor ons.
Maar heel smakelijk, dat wel! Het in de airfryer gebakken broodje was lekker. Ik heb ook hier weer de helft van de ingrediënten gebruikt, want anders kon het zeker niet in de airfryer en bovendien genoeg voor samen. Goed gerezen na 4 uur maar het was een plakkerig gedoe. Ik heb gekozen voor een glazen ovenschaal die net in het apparaat paste en deze mee gewarmd met het voorverwarmen. Eerst 20 minuten met deksel er op, toen nog 20 minuten zonder deksel. Het werd een mooi en ook lekker broodje, maar de bodem bleef jammer genoeg aan de schaal plakken terwijl ik die toch wel met wat olie had ingesmeerd. Volgende keer meer olie dus.

Zaterdag buiten de deur gegeten met broer en schoonzus bij Proeverij 13 in Ooltgensplaat. Leuk, lekker en gezellig. Vandaag, zondag witlofsalade met ???? Even over nadenken.



zondag 12 juli 2015

Echte bbc buiten, mislukte cake?, heerlijk slowcookervlees, soepjes, kruidenbrood uit de airfryer.

Op de snikhete zondag heb ik als toetje na een barbecue met gasten, een kwarktaart gemaakt, maar dan anders. Griekse yoghurt, crème fraîche en zure room gemengd, honing naar smaak, rasp van een limoen, wat cranberry's en een flinke lepel chiazaad erdoor. In de bodem gedroogde abrikozen verwerkt. Ik heb de yoghurt niet laten uitlekken maar het werd toch best stevig. Zwarte bessen en frambozen uit de tuin maakten het mooi. Erg lekker.


Eerst even de echt Nederlandse etappe van de Tour de France gekeken! Voor de barbecue de avond er voor (door de biologische slager al gekruide) runderworsten, biefstukjes en lamskoteletjes uit de vriezer gehaald. Met olie en knoflook ingesmeerde koteletten en met alleen wat peper en zout en olie ingesmeerde biefstukjes. Salades: tomatensalade met geitenkaas en basilicum met groene olijfolie en peper, geschaafde komkommer met crème fraîche met veel verse knoflook, batavia-sla zonder iets met apart er bij een mengseltje van kleine stukjes chorizo, ringetjes lente-ui, groene olijfolie, zwarte peper en een paar korreltjes zout. Een pompoenpittenbreekbroodje en 2 stokbroodjes even in de oven afgebakken. Een schaaltje lichtgezouten roomboter op tafel is erg aantrekkelijk :-). Met curry uit een fles en zelf gemaakte pesto en in olie ingelegde knoflooktenen. En na een heerlijke regenbui wat erg fijn was voor de tuin, droog met wel wat veel wind, maar een aangename temperatuur in de tuin.

Twee dagen later vier extra eters in huis. De dag daarvoor heb ik alvast een zoet nagerecht gemaakt, een cake met chocola, banaan en wortel in de oven. Zag er mooi uit, maar wel erg stevig!!!


Op die dag resten van de salades deels opgegeten met brood en kaas en verder een verse soep van gemaakt in de soepmaker. Komkommer met knoflooksaus, tomaat met geitenkaas en basilicum, schone sla, de schaaltjes waarin bewaard werd omgespoeld en dit er als vocht bij gedaan, extra water en een eerder gekookte aardappel.
Citroenmelisse uit de tuin in een kan water gedaan en in de koelkast gezet. Een lekkere frisse drank voor de andere dag vooral voor de niet-wijndrinkers

Wat we aten met de visite.
Een soepje met brood, de verse dunne gemengd met een dikke uit de diepvries.
Runderlappen in de slowcooker (hoeveelheden aangepast want 850 gr vlees).
Er bij zilvervliesrijst, een salade van andijvie met een lekkere toevoeging en wat bataviasla met een ander smaakjeeen komkommer-avocadosalade en gemarineerde  kastanjechampignons.
Voor daarna eerst Franse kaas van de kaasboer en dan de cake, eventueel direct met koffie en een glaasje van het en of ander. De cake was een te zware massa met een bijzonder smaakje wat niet iedereen kon waarderen :-). Maar al de andere gerechten waren gelukkig goed gelukt. En de bijeenkomst was vooral bedoeld om een lijst te maken van eten en drinken en andere benodigdheden voor een gezamenlijk te vieren verjaardag over ruim 2½ week, maar daarover later.


Restjesdag. Van bijna alles nog een beetje over en daarmee voor samen een leuke maaltijd samengesteld voor de volgende dag. En daarna een dag laat thuis uit Rotterdam wegens afscheid van oud-collega met veel plezier en heerlijke hapjes. Weer een lekkere soep gemaakt in de soepmaker van rauwe andijvie, gekookte rijst en komkommer-avocadosalade die niet was opgegaan. Met wat vloeistof van de gemarineerde champignons en een beetje vocht van het vlees uit de slowcooker.

Een toezegging om weer eens een recensie te schrijven over een nieuw kookboek maakte dat ik daar ook een recept uit moest maken. Dat werd een linzencurry met hard gekookte eieren. Ik zal hier melden wanneer de recensie op Hebban is verschenen met het recept.

Het recept van het in de airfryer gebakken kruidenbrood bij de curry, kan ik wel alvast hier geven. Ik heb gekozen voor halve hoeveelheden en het brood gebakken op de grillplaat. Bij de laatste kneedbeurt heb ik er wat zachte verse kaas doorgemengd, want geen korrelige geitenkaas in huis. De 2e kneedbeurt was lastiger dan de eerste want het deeg bleef erg plakkerig tot ik de kaas er door deed. Het rijzen van het deeg heb ik niet in de oven gedaan (had weinig zin om dan daarna de airfryer te gebruiken nietwaar), maar goed afgedekt buiten in de warme zon en de hoeveelheid was inderdaad in ¾ uur verdubbeld. De 2e rijsbeurt op de plaat gedaan weer in de zon. De airfryer voorverwarmd op 200° en daarna op 180° op 10 minuten gezet. Daarna gekeken en er even met een satéprikker in geprikt. Nog 3 minuten er bij op 180° en daarna nog een keer 3 minuten op 200°. Een heerlijk luchtig broodje geworden.


De laatste dag van de blogweek, zaterdag, uit eten bij vrienden. Heerlijk krab-voorafje en een salade met gerookte kip en fruit, lekker en gezellig. En vandaag, zondag, al weer eten bij anderen want de buurvrouw is jarig en heeft behalve lekkere hapjes en slokjes en bijna altijd koekjestaart, haar specialiteit, ook eten voor de gasten.

Op Hebban Culinair is het even stil wat betreft mijn blogposts over kookboeken. Pas halverwege augustus ga ik daar weer door maar dan in column-vorm eens in de vier weken, afwisselend met iemand anders. Dus de column verschijnt eens in de 2 weken, maar de mijne eens in de 4. Wel over kookboeken die in de kast staan. De recensie gaat vandaag de deur uit, dus zal misschien volgende week wel zijn geplaatst.





zondag 5 juli 2015

Lamsvlees met salami, andijvie met kaas, kippendijen met tomaat, nieuwe slowcooker!

Ik zou graag wat meer willen gaan doen met eetbare bloemen vandaar deze startfoto, Oost-Indische Kers. Zowel bloemen als blad zijn eetbaar en smakelijk. In deze blogpost nog geen recepten maar dat komt er vast een keer van. Hier een mooie site om er van alles over te leren en ontdekken. En nog een met vooral ook veel informatie over welke je wel en welke je niet moet eten.

We zijn deze week op zondag begonnen met het eten van wat over was van het diner met de visite op zaterdag, een stuk lamsham en Mexicaanse salade met corn-chips.



De volgende dag bedacht ik een leuk idee om iets met het laatste restje ham te doen..
Ik heb eerst aardig wat stukjes salami stevig gebakken in de jus van het lamsvlees en toen het lamsvlees in plakken zachtjes mee gewarmd. Echt een leuke combinatie. Wat gewone fijne macaroni gekookt en daarin de pesto verwerkt die ook in het lam zat. En een salade van Romaine-sla met een saus geklopt van verse witte kaas, mayonaise, rode-wijnazijn en flink wat verse peper. Een onverwacht lekker en bijzonder maal.

Andijviestamppot met kaas was een gerecht uit de streekbox. Maar partner houdt er echt niet van dat er kaas in de stamppot zit. Dus er een balletje gehakt bij gemaakt. 2 Grote aardappelen gekookt, 375 gram andijvie gewassen en in smalle reepjes gesneden, 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden en glazig gebakken in een klontje boter en daar een flinke scheut room en peper en zout in gedaan. De aardappelen fijngestampt. Vervolgens de andijvie en de weer even opgewarmde lente-ui met de room en zout en peper door de puree gedaan en flink doorgewarmd. Balletjes gehakt intussen gebakken in het mandje van de airfryer.  Even voorverwarmd op 200° en daarna de een wat langer dan de ander gebakken op 170°. Grote bal voor de niet-kaas- en klein balletje voor de wel-kaas-keuze. Aan tafel mijn gewenste dosis geraspte kaas door de stamp gewerkt :-).

Daarna 2 dagen achter elkaar niet thuis. Wel lekker gegeten, onder andere een heerlijke lasagne. Elke keer als ik dat eet bij iemand realiseer ik me dat ik dat nog nooit van mijn leven heb klaargemaakt. Gek wel. Het komt er vast een keer van. Maar eerst Kippendijen in kruidige tomatensaus. Het derde gerecht uit de streekbox. Een stoofpotje met kikkererwten.





















Eerst 1 teen knoflook snipperen en goudgeel fruiten, dan 1 fijngesneden prei en kleingesneden steeltjes van 10 gram koriander toevoegen. Een grote wortel in kleine stukjes en een potje (400 gr) kikkererwten toevoegen en tenslotte nog een blikje van 200 gram tomatenblokjes met een halve dl water. In ongeveer 25 minuten gaar stoven. De kippendijen (200 gram) in blokjes gesneden goudbruin en krokant bakken in olijfolie en in de pan doen bij de groenten, braadvet wegdoen en de kippendijen pan even afblussen met wat water en dit bij de stoof doen. Serveren met gehakte korianderblaadjes als garnering. 

Ik heb gekozen voor 3 verse teentjes knoflook, 300 gram verse tomaten in stukjes en 250 gram wortelen. Bovendien de kikkererwten, maar 200 gram, uit de diepvries gehaald. Iets meer water toegevoegd omdat er geen extra vocht uit de blikjes was. Zo kunnen de blikjes nog even wachten tot later. Lekker met de rest van de cornchips. En afblussen met een scheut witte wijn die je ook drinkt bij je maaltijd is een goed idee :-).

En op de laatste dag van de weblogweek mijn nieuwe slowcooker in werking gesteld. Een recept voor barbecue pork-ribs toegepast op een ribeye van 300 gram. Heb deze morgen een dubbele slowcooker met kleine pannen aangeschaft en gelijk één pan daarvan in gebruik genomen. Met name omdat hij per pan veel kleiner is dan mijn crockpot en bovendien je er twee dingen tegelijk mee kan maken.

Een ui in plakken onderin gelegd. Daarop de ribeye in tweeën gesneden en daarop een mix van flinke scheuten Hoisinsaus en ketchup, 2 schepjes rietsuiker, een scheutje azijn, wat gedroogde oregano en een paar druppels Worcesthershiresaus. Voor de zekerheid een scheutje olie en een heel klein beetje water toegevoegd. En na 6½  uur op low een heerlijk resultaat. Zacht, sappig vlees en de saus was echt voortreffelijk!


Samen met een salade van Romainesla met een restje heel fijne macaroni van een paar dagen geleden, wat verse koriander en flink wat goede olijfolie, peper en lekker zout (d'il de ré) en een paar gekookte aardappeltjes nieuwe oogst.

En vandaag: barbecue met gasten. Vlees: rundersaucijs, lamskotelet, biefstuk; salades, sausjes, kaas en brood. En als het weer verandert kunnen we binnen in de keuken vuurtje stoken :-).

Jubileum! Een jaar geleden begonnen met dit weblog over koken en eten en nog steeds leuk om te doen iedere week.

Binnenkort weer een recensie over een nieuw kookboek op de Hebban site die behoorlijk op de schop is gegaan. Mijn blogpostjes over kookboeken zijn niet meer zichtbaar dus moeten speciaal gezocht worden. Jammer wel. Maar even afwachten hoe het zich verder zal ontwikkelen.