Op maandag voorafgaand aan een groot diner met vrienden, de andere restjes opgegeten, met net een extra touch. De rucola-salade aangemaakt met stukjes grapefruit, gerookte sprot van de visboer als extraatje, beetje geroosterde groenten opgewarmd en een stukje brood. En een restje appelmoes en stukje crumble toe.
Het diner met visite op dinsdag begon met een andere garnalencocktail als vorige week. Mijn aanpak: met halve hoeveelheden saus gemaakt, één grapefruit geschild en de stukjes tussen de vliezen uitgehaald. Garnalen en grapefruit door de saus gedaan en in de koelkast gezet. Van het opgevangen sap, walnotenolie en mosterd een dressing gemaakt en apart gezet. In ieder glas een beetje veldsla gelegd, daarop de dressing gedruppeld, daarop de garnalen met saus en een heel klein beetje paprikapoeder erover gestoven.
Na het garnalenhapje een koud komkommer - avocadosoepje. Omdat ik een soepmaker heb is een soepje maken echt in een handomdraai gedaan. Gemaakt van 2 avocado's, 2 kleine kromkommers (350 gr, deels geschild en alles in kleine stukjes), 2 lepels verse munt en ook 2 koriander (staan hier in de kruidentuin), zout en peper, 380 cc vleesfond en 30 cc witte wijn en op de smoothie-stand. In een glazen kan een nacht in de koelkast en de volgende dag bij het opdienen er een blaadje munt en wat verkruimelde geitenkaas op gestrooid.
Het derde voorgerecht was een paddenstoelen-tompouce. Die was niet nieuw voor mij en is precies volgens recept gemaakt met halve hoeveelheden en alleen oesterzwammen en kastanjechampignons.
Het opzwellen van de halve plakjes bladerdeeg is een plezier op zich. Ze zijn trouwens ingesmeerd met koffiemelk en niet met ei en 2 van de 8 bleven eigenlijk te plat :-).
Zowel het bladerdeeg in de oven als de ragout zijn van tevoren klaargemaakt en voor het opdienen is alleen de ragout opgewarmd en heb ik er wat verse bieslook over gedaan. Een leuk gerechtje.
Als hoofdgerecht entrecote van het vuur. De 3 grote stukken vlees zijn de avond tevoren in een marinade gezet van fijngeknipte basilicum en oregano uit de kruidentuin, flink wat citroenrasp en -sap. Dat gemengd met olie uit een leeg potje ansjovis, ha, ha. Het grillen van het vlees is altijd weer een "op gevoel" ervaring. Was weer helemaal perfect! We aten er haricots verts bij.
En verder gecombineerd met een aardappelgerecht uit de slowcooker. Omdat het in het recept stond voor het eerst aluminiumfolie er in gedaan. Het is wel jammer dat je dan helemaal niets kan zien van hoe het er voor staat in de pan (voordeel: snel weer schoon :-)). De kruiderij voor de aardappels was natuurlijk niet als zodanig in huis en daarom een recept gezocht om het zelf samen te stellen. Zal vast niet zo perfect geweest zijn als de originele ranch-seasoning, maar het smaakte echt overheerlijk. Ook hier voor het opdienen nog wat fijngeknipte bieslook gebruikt.
Franse kazen deze keer, allemaal rauw-melks, roquefort, camembert, comté en een geitenkaasje. Met een stukje wit brood.
En als afsluiting sinaasappels uit de oven. Ook een gerecht wat ik wel eens eerder heb gemaakt. En toen kwam ik tot de conclusie dat bitterkoekjes in de keukenmachine niet zo'n goed idee was. Alles was aan elkaar gekleefd. Ik gebruikte deze keer mineola's (fout op het menu is mijn schuld en niet die van de maker Rien Kroon), voor ieder een halve, dus ook hier hoeveelheden gehalveerd. Op iedere helft een in kleine stukjes gesneden bitterkoekje en verder siroop volgens voorschrift. Al vast 's middags helemaal klaargezet. Warm en zoet, lekker met een kloddertje koude Griekse yoghurt.
De gasten waren tevreden, de wijnkeuze klopte goed, de wijn bij de kazen was nog lekkerder dan die bij het hoofdgerecht, prima dus :-).
En daarna natuurlijk restjesdag. Ieder nog een glaasje champagne, wat garnaaltjes in saus, een glas komkommersoep en een stukje vlees met een paar aardappeltjes en boontjes. Vlees apart en aardappeltjes en boontjes samen in de magnetron gewarmd en dat smaakte prima.
De volgende dag soep gemaakt van: rest nat uit potje mais, olie uit een potje mosselen, garnalensaus, veel bieslook, dressing van de garnalencocktail, rest vleesnat zonder vet, het binnenste en sap van de 3 net voor de salsa gesneden tomaten, een gele paprika en 2 ongekookte aardappels. Stand 1, 23 min. In de nawarmte nog wat heel klein gesneden stukjes entrecote er in. Met een scheutje room echt smakelijk. Ik blijf het geweldig vinden om de soepmaker op die manier te gebruiken. Wie niet waagt...
Daarna een mooi en lekker hapje met sprot, tomaat en guacamole, De kruiderij van de salsa bestond uit bieslook, basilicum, selderij en platte peterselie, allemaal uit de eigen kruidentuin. Het broodje er bij heb ik voor het feest van 25 juli gebakken voor een glutenvrije vriendin en nu uit de diepvries gehaald en gewarmd in de magnetron. Knapperig en lekker. Gegeten in de tuin, glas chablis er bij, zomer.
En nog een dag iets visachtigs, pasta met courgette en garnalen. Volkoren penne, een hele met de kaasschaaf gesneden courgette, 150 gr Hollandse garnalen, 1 dl biologische slagroom, verder volgens recept gemaakt. Gewoon op het gasstel. En weer een leuke buitenmaaltijd. Met een goede wijn (cadeautje van onze bezoekers dinsdag).
De laatste dag van deze blogweek, zaterdag, de airfryer weer eens gebruikt. Een gemarineerde en gekruide karbonade zo'n 8 minuten op 180°. Veel rook maar dat wist ik tevoren. Jammer, maar toch iets te droog. De smaak was prima, maar de sappigheid iets teveel verdwenen. Volgende keer dus iets lagere temperatuur of iets korter. Altijd maar zoeken. Geserveerd met een leuk gerecht met aubergine maar dan met Alkmaarse gort in plaats van rijst. De gort heb ik een flinke nacht geweekt in ruim water en 's morgens in een zeef boven een pannetje bewaard. Met iets meer water dan gort, gekookt in de rijstkoker, voor mijn verjaardag gekregen maar nog niet gebruikt, dus was het uitproberen. Tussendoor doorgeroerd en na afslaan, na ongeveer 20 minuten, even geproefd, nog wat extra water er bij gedaan en weer op koken gezet voor 10 minuten. Met het weken neemt het volume flink toe waardoor dat tijdens het koken nauwelijks meer gebeurt. En 1 op 4 blijkt ook niet nodig, misschien door het water wat al opgenomen is door het weken. Alles bij elkaar was een half uur koken genoeg. Even uitstomen op de warmhoud-stand, olie en verse oregano er door geroerd en prima van consistentie. Intussen de aubergine gebakken in een klein scheutje olie in een grote bakpan, want even geen grillpan in huis. Ieder zijn/haar deel in een eigen potje, leuk recept, leuke manier van opdienen. Lekker weer buiten gegeten met een goed glas rood er bij. Maaltijd afgemaakt met een paar stukjes Franse kaas die er nog waren.
Inmiddels ook de broodmachine aan het werk gezet om te zorgen voor ontbijt zondagmorgen. Eerst 1½ uur in de machine op stand deeg, dan flink door elkaar vouwen, bolletjes maken en 40 minuten laten rijzen, dan nog 20 minuten in de oven. En kijk nou, da's toch genieten?
En vandaag, zondag? Ik denk een soep van de rest van de gort en aubergine, misschien met wat paprika en sla? Een wrap misschien? Daarover volgende week meer.
Inmiddels ook de broodmachine aan het werk gezet om te zorgen voor ontbijt zondagmorgen. Eerst 1½ uur in de machine op stand deeg, dan flink door elkaar vouwen, bolletjes maken en 40 minuten laten rijzen, dan nog 20 minuten in de oven. En kijk nou, da's toch genieten?
En vandaag, zondag? Ik denk een soep van de rest van de gort en aubergine, misschien met wat paprika en sla? Een wrap misschien? Daarover volgende week meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten