zondag 8 april 2018

Grieks diner met o.a. heerlijk stoofvlees uit de slowcooker, tomatensoep en compote uit de soepmachine, heerlijk haantje en chipolataworstjes uit de airfryer.

Voor zondag, 1e paasdag, maakte ik een diner voor 6 personen vanuit een Grieks kookboek.
Deels gemaakt op zaterdag.

Als hapje vooraf skordalia. Hier gemaakt met 4 sneden witbrood geweekt in water en goed uitgeknepen. Dan 10 tenen knoflook erboven uitgeperst en 1½ dl goede olijfolie er door geklopt. Beetje zout en wat peper er bij. Gekoeld tot opdienen.
Als 2e hapje auberginesalade. Het recept achter deze link lijkt het meest op wat ik heb gemaakt. Ik heb gebruikt: 3 aubergines, 2 eetlepels fijngehakte ui, 2 eetlepels citroensap, 2 tomaten, 1 dl olijfolie, 1 tl wijnazijn, ½ theelepel oregano en natuurlijk een beetje peper en zout. Aubergines in de oven, ui zacht gestampt in een vijzel, tomaten geschild en ontpit. Alle ingrediënten bij de auberginemoes en als laatste de azijn. Ook dit gerecht goed gekoeld.
Opgediend samen met schijfjes komkommer, dun gesneden reepjes rode paprika, een schaaltje olijven, crackers en brood.

Voor het voorgerecht heb ik geen goed passend recept gevonden op internet. Bij deze de foto:


Wel 6 tomaten, maar de helft van de aardappelen en de rest daarop naar smaak aangepast. Geen vulling in het midden van de schaal, wel eieren, sardientjes, ansjovis en kappertjes.

Voor het hoofdgerechtGrieks stoofvlees, heb ik een recept gebruik van het internet. Alle ingrediënten 9 uur in de kleine slowcooker. Het was iets meer vlees dus de rest ook allemaal net ietsje meer behalve de knoflook deze keer. En gekozen voor de gedroogde abrikozen. Heel goed gelukt, erg lekker.
Daarbij sperziebonen gegaard in olijfolie. Eerst een ui en een teen knoflook gebakken in 1 dl. olie, dan de bonen, ik had 500g, 4 eetlepels peterselie, een puntje suiker en zout en peper toegevoegd en dat 25 minuten laten pruttelen in de wok. Zo nu en dan voorzichtig schudden om een en ander goed te vermengen. Moesten echt langer dan 25 minuten. Een bijzondere smaak maar wel lekker.
Mijn pilaf bestond uit 2 koppen gewassen basmatirijst in 700cc bouillon met 120g boter en een snufje zout en wat peper ongeveer 20 minuten laten koken tot al het vocht was geabsorbeerd. Dan nog 60g boter laten bruisen en dit vlak voor het opdienen toevoegen en de rijst even doorroeren.

De kaastaartjes zijn heel eenvoudig te maken. Voor ieder een plakje bladerdeeg, 300g feta vermengd met een ei en flink wat fijngeknipte peterselie en wat peper. Op ieder plakje deeg een volle lepel kaasmengsel, pakjes dichtvouwen naar een hoek (driehoekjes maken dus), goed vastdrukken, bestrijken met ei of koffiemelk en 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220°. En 50g per plakje is eigenlijk net iets teveel vond ik.

Als dessert een Yoghurttaart. Het recept op de foto heb ik een beetje aangepast want een kleine springvorm gebruikt voor de airfryer. Maar de taart bleek toch teveel te rijzen dus na 7 minuten uit de airfryer gehaald en in de oven verder gebakken.



Taart gemaakt met 190cc Griekse yoghurt, 270g zelfrijzend meel, 90g boter, maar 250g basterdsuiker, 4 flinke eieren, scheut citroensap. Na experiment in de airfryer nog 55 minuten in de oven gezet op 175°. Zeker zoet genoeg met deze hoeveelheid suiker. Geserveerd met een schaal Griekse yoghurt.

Ik ben een liefhebber van wijn, ben redelijk op de hoogte van Franse wijn, maar wilde graag Grieks bij dit diner. Aan de late kant speciaal wijn besteld bij het Grieks Wijnhuis die zeer klantvriendelijk ruim op tijd voor de paasdagen werd gebracht. Retsina paste erg goed bij met name de skordalia met z'n rijke hoeveelheid knoflook. En de Mantineia, een witte wijn na de rode bij het hoofdgerecht, was een perfecte keuze bij het kaastaartje met feta. De andere wijnen bevielen ook goed.

En heel jammer, uiteindelijk waren we maar met vijven want één schoondochter was ziek. En de Rokus op het menu is een baby trouwens :-).

Op paasmaandag weer samen. Een soep gemaakt in de soepmachine van een rest quinoa en het nat wat uit de aardappelpreipuree gekomen was van vorige week en een beetje auberginesalade en bodem en binnenste van de 6 grote vleestomaten. Een kom soep, een beetje pilaf met een paar boontjes opgebakken, het stoofvlees wat over was opgewarmd, een gevulde tomaat door de midden en ieder een eitje. En nog wat koolsalade van vorige woensdag.

Dinsdag na een kom van die heerlijke 'tomaten'soep, de vulling van de tomaten die over was van het diner gegeten als aardappelsalade met verse fijngesneden Chinese kool. Een rest "jus" van het stoofvlees, een paar gekookte sperziebonen en een in de pan gebakken saucijsje er bij.

In de soepmaker een compote gemaakt van 3 appels, 1 banaan en 1 sinaasappel met 200cc Retsina. Heerlijk bij het laatste stukje van de Yoghurttaart.

We aten woensdag een ovenschotel met bloemkool en broccoli. Altijd laat ik me verleiden tot teveel maken, ¾ was genoeg geweest. In het recept staat achter de 1 onder Ei niets. Ik heb maar besloten dat daar 1 lepel havervlokken moest staan. Heb zelf maïsvlokken gebruikt. Bovenop de feta met peper en peterselie verdeeld die over was van zondag van het kaastaartje. En 200g hamblokjes gebruikt in plaats van rundertartaar. Verder volgens recept en 40 minuten in de grote oven gehad want de schaal was te groot voor de airfryer.

Dan de volgende dag een hele kip in de airfryer. Ik had een boerenhaantje, wel wat kleiner dan een hele kip dus. Gevuld met 3 even geweekte gedroogde vijgen, ½ rode paprika en 1 rode ui fijngesneden en 2 erg volle eetlepels skordalia. Het haantje ingesmeerd met een mengsel van honing, citroensap, olie en zout. Dan 45 minuten in het mandje in een voorverwarmde airfryer op 150°. Perfect gaar en heerlijk krokant vel.
We aten er sperziebonen, compote en na de kip in de airfryer afgebakken stokbrood bij. Een feestmaal.


Vrijdag bietjessalade. De verpakking van de al gekookte bietjes was stuk, dus moesten ze worden opgemaakt. Eerst 400g bietjes in stukjes gesneden, hou niet zo van geraspt, en gemengd met 1 lepel witte wijnazijn, 1 lepel balsamicoazijn en 2 lepels olijfolie en een appel in stukjes en dit een paar uur weggezet om lekker in te trekken. Feta, zilveruitjes en wat peterselie over de bietjes gestrooid. In de voorverwarmde airfryer chipolataworstjes gebakken, eerst 5 minuten op 180°, daarna nog 5 minuten op 150°.

Opnieuw op zondag gasten, dus vast op zaterdag een en ander voorbereid. Compote gemaakt in de soepmaker van 2 flinke appels, 2 bananen, 1 sinaasappel, scheut vlierbessenlikeur en een scheutje oranjebloesemwater. Ook opnieuw een yoghurttaartje gemaakt. En vanwege deze 'drukte', en met een extra gast op deze laatste dag van de blogweek, eten gehaald bij onze afhaalchinees. Ook wel weer eens lekker.

En vandaag, zondag, gasten voor een uitgebreide late warme lunch. Met o.a verse pasta. Maar daarover volgende week.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten