Voor de terrine uit de magnetron zie het recept in een eerdere blogpost. Ook deze keer kwam hij weer niet als mooi geheel uit de schaal, maar wel goed van smaak.
De pompoensoep is, op de pureerstand, gemaakt volgens het receptenboekje bij de soepmaker; 350g pompoen, 100g aardappel, 50g ui allemaal in stukjes, ½ theelepel gemalen komijn, peper en zout naar smaak en met 700 cc groentebouillon afvullen tot het bovenste streepje. Opgediend met een beetje verkruimelde feta en gesnipperde bladselderij. Erg lekker.
De sperzieboontjes met pistachepesto precies volgens recept gemaakt. Goed geslaagd. Leuk recept.
Heerlijke Gratin de pommes de terre uit de oven uit het boek van Fredy Girardet. Het niet wassen van de aardappelen is belangrijk, dus als er klei aan zit gewoon even wassen vóór het schillen. Ik heb 600 gram gemaakt, dus alles wat vermeerderd.
En ons 'beroemde' vlees van het vuur was zoals altijd heerlijk met dank aan onze leverancier van uitstekend vlees en mijn partner in de keuken.
De kazen waren gewoon lekkere kazen van de bijzondere kaasboer in ons dorp. Met een stukje brood of een cracker en een goed glas port.
Bij het nagerecht had ik wafeltjes gebakken in de wafelbakmachine zoals in het stukje "moderne bewerking van het recept" voorgeschreven, met halve hoeveelheden van de ingrediënten, maar het werd niet wat ik hoopte. Veel uitgelopen boter en ook toen ze nog loeiheet waren niet goed op te rollen. Kreeg van één van de gasten het advies om ze ergens omheen te rollen. Volgende keer maar eens proberen. De peren waren al gekookt en kwamen uit de diepvries. De gewone slagroom geklopt met beetje suiker en kaneel er door geroerd. Geen noten toegevoegd. Al met al wel een mooi dessert.
Maandag klein kopje soep, aardappelgratin en boontjes opgewarmd in de magnetron, klein stukje kaas en koffie met kaneelroom; prima restjesdag.
Dinsdag de al op zondag op het vuur kort geroosterde stukken entrecote die over waren, gebruikt voor een recept in de slowcooker. Altijd spannend om iets uit te proberen. Vlees wat eigenlijk al klaar is om te eten, opnieuw bewerken. Het was 500g vlees in stukjes, 2 uien, 2 tenen knoflook, wat bouillon en tomatenpassata gemengd tot ongeveer 275cc, ½ eetlepel paprikapoeder en 1 eetlepel mosterd. Na 7 uur was het een goed-smakende hap met aardappeltjes uit de magnetron en een salade. Geen echte Stroganof van gemaakt, zonder champignons en crème fraîche dus.
Vooraf een, naar men zegt, gezonde avocado met wat peper. Ik weet niet wat Prof. dr. Martijn B. Katan erover zegt. Ik wil het boek heel graag digitaal, dus heb het nog niet gekocht (onderaan wel een paar recensies).
Van de saus van het vlees, stukjes stengel van broccoli, stukjes bloemkool en een rest sla aangevuld met wat water in de soepmaker op de pureerstand soep gemaakt. De stukjes vlees er na afloop weer ingedaan. Soep voor later.
Koningsdag wordt door ons niet gevierd. Gewoon thuis dus. En met die kou was een zuurkoolschoteltje geen gek idee. Ik had nog nooit zuurkool met kaas gecombineerd. Natuurlijk met de helft van de hoeveelheden en na voorverwarming 15 minuten in de airfryer op 180°. Met ganzenworst in stukjes en verse ananas. Nog een paar overgebleven aardappeltjes apart gepureerd met wat room en peper. Altijd is alles wat voor 2 personen bedoeld is, hier teveel. Nou ja, later maar weer iets mee doen :-). Was wel erg lekker.
En dan een tweede diner in één week.
Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar ja...
Deze keer met vijf gasten, oud-collega's die vrienden geworden zijn.
Als voorgerecht komkommercarpaccio met aardbeien. Een gerecht wat goed bij deze tijd van het jaar zou moeten passen :-). Na dit zachte gerecht een stevigsmakend, al eerder gemaakt soepje: tomaten-kokossoep uit de soepmaker opgediend met wat gemalen kokos en fijngesneden koriander.
Dan een aspergemaaltijd. Met een keuze aan bijgerechten zoals dikke plakken boerenachterham, ardennerham, Zeeuws spek, garnalen, gerookte zalm, kwarteleitjes, aïoli, botersaus met ei en peterselie en natuurlijk gekookte krielaardappeltjes.
Op woensdag vast wat dingen klaargemaakt zoals de aïoli. Had ik nooit gedaan en me niet gerealiseerd hoeveel dat ineens zou zijn, beetje dom dus. Maar, intussen gevonden dat je zelfgemaakte wel kunt invriezen. Dit stukje komt uit het boekje Asperges, het witte goud.
Nodig: 50 ml azijn, 5 draadjes saffraan, 2 eidooiers, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel knoflookpuree, 4 dl olie, peper en zout. De knoflookpuree heb ik zelf gemaakt van knoflooktenen in het zuur wat ik nog in een potje had staan. Daarom ietsje minder azijn gebruikt.
De volgende dag natuurlijk wat er over was: beetje puree gemaakt, paar plakjes ham, een salade met wat ei-peterseliesaus en een kommetje komkommer (alle asperges waren op).
Op de laatste blogdag van deze week als lunch een kom soep van dinsdag. 's Avonds als voorgerecht een soort guacamole (of gewoon een mousse van avocado) gemaakt van 2 avocado's, een flinke kneep vers citroensap, 2 tenen knoflook en 1 cm heel fijn gesneden rode peper zonder zaadjes. Een rest zuurkoolschotel opgewarmd in de magnetron en wat extra ham er bij van de aspergemaaltijd. En na een stukje Franse kaas als toetje nog wat hemelse modder.
Hierbij wel recensies met betrekking tot het boek Voedingsmythes van Prof. Katan ook al heb ik het boek zelf nog niet ingezien.
De menu's worden trouwens altijd getekend en geschreven door Rien Kroon.
Het was een drukke week in de keuken, maar ik word er altijd weer blij van als het lukt en de mensen aan tafel genieten. En vandaag, zondag? Iets met pompoen waarschijnlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten