zondag 24 januari 2016

Veel airfryer deze week, maar ook zelf pizza gemaakt en parelhoen uit de slowcooker.

Op zondagmorgen kleine broodjes afgebakken in de airfryer en verder werd het inderdaad een combinatie van verschillende opgebakken hapjes uit de koelkast en terwijl genieten van Podium Witteman, waar jongste zoon even drumde. De stukjes Noorse kaas waren nu opnieuw gebakken in een pannetje met wat jus, nog lekkerder dan de dag ervoor.

Maandagmiddag gekregen, dus niet zelf gemaakt. Iets met bloem, suikerstroop en voedingskleurstof en gefrituurd. Zoet maar lekker. En bijzonder. Ik denk dat het Jalebi heet, en het kan ook deze zijn Jilebi. De maakster vertelde inderdaad wel over het deeg een paar dagen laten staan.


Op maandag eters. We aten bloemkool met kerriesaus. Geen crème fraîche, maar wel room in huis. Ik heb daarom kerrieroomsaus gemaakt en peterselie en geplopte mosterdzaadjes toegevoegd. Gebakken spekjes en stukjes gebakken chorizo apart geserveerd. Met rijst uit de rijstkoker. Vooraf Kwekkeboom-kaashapjes gebakken in de airfryer. Je wil overigens niet weten wat daar allemaal inzit in die kaashapjes maar ik had ze nu eenmaal ooit gekocht om een keer te proberen en dan moet het ook wel gebruikt worden. Hebben we dat ook weer gehad en ach, het is geen vergif, nee ze waren zelfs lekker. Als dessert of bij de koffie een blauwebessen-amandeltaartje 's middags gebakken in de airfryer. Deze keer met rietsuiker en 2 gewone eieren maar verder alles 100g. Goed gelukt en lekker.


Zelf een volledige pizza maken had ik nog nooit gedaan. In het verleden aten we wel eens broodpizza's, boterhammen belegd met kaas, salami, ham, tomaten of wat er in huis was en dan een tijdje in de oven. Maar nu een poging gewaagd om ook de pizzabodem zelf te maken. Er is natuurlijk, net als voor alles wat je zoekt via Google, heel veel informatie. Deze en deze zijn de twee sites die ik het leukst of informatiefst vond. Ik heb voor de bodem de helft van de aanbevolen hoeveelheden gebruikt voor maar 2 pizza's (bloem, water, instant gist, suiker, zout, olie).
Dat 'niet zoveel werk' ben ik het niet helemaal mee eens, maar, het had natuurlijk iets eenvoudiger gekund. Nu een hele paprika eerst geroosterd in de airfryer (schoongemaakt en door de helft, zowel de grillplaat als de paprikahelften ingesmeerd met een beetje olie, bolle kant naar boven, 10 minuten op 160° na voorwarmen). Daarna even in plastic zakje en dan velletje eraf en in reepjes gesneden, 2 gesneden tomaten, stukjes harde worst in heel dunne schijfjes, zwarte olijfjes gehalveerd, een rode ui in schijfjes gesneden, een teen knoflook per pizza uitgeperst, een bol mozzarella in plakjes gesneden. Eerst een beetje passata op de bodem, daarna bedekt met alle ingrediënten en bij één pizza 5 ansjovisjes uit de olie erop gedaan. Uiteindelijk nog bestrooid met een handvol geraspte oude kaas. En toen ongeveer 20 minuten in de oven op 250°C. De bodem van de ene was te dun en daardoor vastgebakken aan de ovenplaat. De randjes hadden iets hoger gemogen om uitloop te voorkomen. En rond waren ze nou ook niet bepaald, maar de smaak...., echt heerlijk! Aardig wat werk, maar wel echt heel veel lekkerder dan uit een bestel-pizzadoos.

Op woensdag weer een extra gast aan tafel. Ik heb een paar wafels gebakken volgens het al eerder gebruikte recept. Ontdekte eigenlijk nu pas goed dat deze hoeveelheden op de grote platen maar 6 wafels opleveren. Genoeg voor vandaag als dessert, maar volgende keer toch maar gelijk wat meer maken. Het is eigenlijk zo gebeurd.

Verder aten we als voorgerecht een bladerdeegpakketje met roomkaas met basilicum, geroosterde paprikareepjes en verse peterselie geïnspireerd op dit recept. Per persoon een plakje bladerdeeg gevuld, goed 'dichtgeplakt' en in de airfryer 10 minuten gebakken op 180°C. De airfryer eerst gebruikt om de paprika's (er lagen nog 2 puntpaprika's die op moesten) te roosteren en daarna te ontvellen.

Vervolgens bieflapjes 10 minuten gebakken in boter. Een grote ui en een prei gebakken in 'oude donkere jus' en apart opgediend. Met penne, dragonsaus die nog in de diepvries stond (gebruikt als 'kruidenboter op het vlees) en een salade van eikenbladsla met grote groene olijven in stukjes, feta en een lekkere vinaigrette van olie van de olijven, peper, snufje zeezout en een scheutje balsamico-azijn. Bij de wafels diepgevroren frambozen (uit eigen tuin) en slagroom geserveerd. De wijn kwam uit Spanje en paste er wonderwel bij. Stevig rood bij lichtrood vlees.


En de volgende dag weer gasten, nu voor een uitgebreide warme lunch. Vroeg opgestaan, nou ja voor mijn doen dan. Een parelhoen ingesmeerd met zout en peper en wat takjes tijm in de buikholte gestopt. Op de bodem van de grote slowcooker 4 dikke plakken katenspek. Van een Chinese kool de bladeren losgemaakt, afgespoeld en hiermee eerst de plakken spek bedekt, dan de parelhoen erop en daarna de hoen helemaal ingepakt met bladeren. Een glas water en 50 g boter in stukjes erbij en 6 uur op laag. 
De hoen wordt dan niet bruin, maar wel heel smakelijk en zacht, maar toch stevig. Bij de parelhoen de koolbladeren en de stukjes katenspek apart op een schaaltje gegeven. Verder stukken Turks brood en een salade van blaadjes Romaine, minitomaatjes en het laatste restje van de dragonsaus als dressing. De boterige bouillon heb ik bewaard voor een soepje.

Als voorgerecht avocado met gerookte zalm. Ik heb 2 pakjes van 100g gerookte zalm gebruikt. Geserveerd op bordjes met mooie kleine blaadjes van de Chinese kool. Een heerlijk receptje. Met een goed glas Chablis.

Voor het dessert had ik weer een cakeje gebakken in de airfryer. Met 100g bloem, 70g rietsuiker, 70g amandelen en 30g walnoten gemalen in de keukenmachine, 100g gesmolten boter, 2 eieren en 90g cranberries en 4 grote dadels in stukjes. Beslag gemaakt in de mixer, notenmengsel erdoorheen geschept, helft in de springvorm, cranberry's en dadels erop en andere helft eroverheen. 25 minuten op 165° en daarna nog 5 minuten op 150° voor de zekerheid. Helemaal perfect.
Lekker met een kloddertje crème fraîche en bevroren bramen uit eigen tuin, die als kleine ijsbommetjes smelten in je mond.

Koffie met (gekregen) bonbons en koekjes als afsluiting.

En met verschillende resten heb ik op vrijdag een heerlijke soep gemaakt in de soepmaker. Ik at alleen, lekker met een paar stukken Turks brood.
Voor de grap ga ik eens even opsommen wat ik in de pot heb gedaan.
Het vocht uit een kartonnetje van een bol mozzarella, het vocht uit de crockpot van de parelhoen, bouillon getrokken van de botjes van de parelhoen. Een restje bloemkool van maandag, een restje sla van woensdag, 2 bladen Chinese kool en een stukje katenspek uit de crockpot, 5 mini gekookte bioaardappeltjes, een paar rauwe kleinste blaadjes van de Chinese kool en een paar rauwe kleinste blaadjes van de Romainesla. Een beetje dun, maar onvoorstelbaar romig en tegelijk pittig. Wat een heerlijke machine is het toch.

Op de laatste blogweekdag een ovenschoteltje met de overgebleven penne van woensdag. Een ui en een flinke prei gebakken en 3 tenen knoflook en een in stukjes gesneden harde worst erdoor gedaan voor een paar minuten. Daarna de penne erin en goed verwarmd. In een schaal die paste in de airfryer, bestrooid met flink wat gemalen kaas 15 minuten op 180°C. Om rondvliegen van de kaas te voorkomen afgedekt met het in airfryerkringen beroemde spatreksel :-).

De recensie van het boek waar het recept van vorige week, Kipnuggets met mango-avocadosalsa, in staat beschreven, is gepubliceerd op Hebban. Hebban Culinair stopt met mijn maandelijkse columns over een oud(er) kookboek. Misschien ga ik zo nu en dan iets over een kookboek schrijven op dit blog.

En vandaag, zondag, witlof met ??? Wordt vast ook weer lekker.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten