zondag 20 december 2015

Kaasfondue bij vrienden, ovenschotel uit de airfryer, rundvlees uit de slowcooker, soep uit de diepvries en uit eten....


Op zondag werd het een ovenschoteltje met Chinese kool. De 2 gehaktballen die over waren uit de crockpot fijngemaakt. 275 g Chinese kool gebakken in een beetje olie. Apart 1 ui en 2 tenen knoflook gebakken. Gehakt en uimengsel door de kool gedaan en een flinke kneep tomatenketchup, bijna-niet-meer-te-gebruiken zachte mozzerella en 2 theelepels kerrie doorgeroerd en in de schaal bestrooid met geraspte oude kaas. 12 minuten op 180° in de airfryer. Heerlijk. Wel wat vochtig, dus lekker met een stuk brood en een glas rode wijn. En voor de airfryer-fans, zo dus gebakken.


De volgende dag aten we bij en met vrienden, Bert Nicodem, pianist en Waldin Roes, zangeres en violiste. Kaasfondue. Genieten!!! Vooral omdat ik dat zelf nooit maak, maar wel erg lekker vind. Het is leuk om een soort standaardafspraken te hebben, ieder jaar minstens één keer kaasfondue (als het er van komt dan hè) :-). Voorgerecht met paté, een caquelon met kaas, heerlijke salades, en dan ook nog een toetje van warme crêpe met ijs en chocoladebolletjes overgoten met drank. En zo gezellig!

Dan gewoon hutspot, 200 g wortel, 200 g ui beiden redelijk grof gesneden, 500 g rode aardappels met schil in stukjes samen gekookt, een biologische runderrookworst en jus van boter en eendevet met een scheutje worcestershire sausce. Met nog een kloddertje dragonmosterd op het bord en een goed glas witte wijn. Eenvoudig doch zeer smakelijk.

Omdat we een flink deel van de dag op bezoek gingen bij een vriend in een verpleeghuis uren verderop zocht ik voor een slowcookermaaltijd een recept met rundvlees, kikkererwten en zoete aardappel of bataat. Ik vond 2 enigszins bruikbare recepten, tajine met rundvlees en pompoen en Marokkaanse rundvleestajine maar beiden pasten niet echt. Een nieuwe combinatie dus.

Na inspectie van de diepvriezer werd het de volgende inhoud in de pot:
2 verse grof gesneden uien en 3 alleen even ingekerfde tenen knoflook kort gebakken, samen met 175g al gekookte kikkererwten en 185g al gestoofde paprika en prei onderin de slowcooker. Daarop 500g in plakjes gesneden rauwe zoete aardappel (of eigenlijk bataat). Dan met wat rash el hanout ingesmeerde lapjes stoofvlees, bij elkaar 800g, even bruin gebakken in wat boter, bovenop het groentemengsel gelegd. Zo'n 50g rozijnen en 70g in stukjes gesneden gedroogde abrikozen erbij. Met een scheut bouillon van rendang en asperges uit de diepvriezer de bakpan even laten bruisen en al het aanbaksel met de rest van de bouillon, 700 cc, in de pan gedaan.
Een mooie maaltijd na 8½ uur op laag. En fijn om thuis te komen na een reis inclusief file en een heerlijke geur je tegemoet komt. Het probleem van altijd teveel vocht blijft me wel intrigeren. Nu lagen de stukken vlees niet helemaal onder wat een heerlijk krokante bovenkant maakte, maar met nog minder vocht misschien toch een probleem. Met maïsbrood erbij wel goed op te lossen :-). Natuurlijk genoeg voor een 2e keer eten, maar kon niet de helft van het ontdooide stoofvlees laten liggen, dus dan maar extra voor een volgende maaltijd.

Een pompoensoepje (toen uit de soepmaker) uit de vriezer, moeten toch ook allemaal een keer gegeten worden, en een opgebakken prakje hutspot besloegen de avondmaaltijd op donderdag.

New Cool Collective
En vrijdag aten we in het restaurant van Lantarenvenster in Rotterdam, voorafgaand aan een bezoek aan New Cool Collective met Mark Reilly van Matt Bianco. De drummer is de zoon van de blogschrijfster :-).
Maaltijd afgesloten met een kaasplankje.

Zaterdag moest vroeg gegeten worden en van de slowcooker-maaltijd was nog genoeg over voor een tweede keer. Opgewarmd in een gewone pan, want mijn slowcookerpan kan niet op het gas. Lekker met brood.

En vandaag, zondag? Lamskotelet. Ik denk uit de airfryer. Met een salade.

Afgelopen week veel reuring op Hebban Culinair met mijn naam.
Mijn recensie over het boek Whisky was net na het publiceren van de vorige blogpost verschenen. Hier de link. En over een leuk boekje met Pasta recepten ook een recensie op Hebban Culinair. En inmiddels is mijn maandelijkse column over een oud(er) kookboek ook gepubliceerd. Over de Griekse keuken. Zo druk als een klein baasje dus. Blijft leuk om mee bezig te zijn. En er liggen al weer nieuwe boeken om recensies over te schrijven.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten