zondag 26 april 2015

Menu met bronvermelding gerechten, gratineren in de airfryer en gezond roerbakken.

Bij mijn vriendin Liesbeth kregen we zondag een geweldig diner van 5 gangen, met bij elk gerecht de bron vermeld. Wat een leuk idee. De Ottolenghi is "Plenty".



Normaal thuis eten we geen echte lunch, maar wel een hapje zo rond 16.00 uur. Een avocado, een crackertje met hummus, een kopje bouillon of soep of gewoon een boterham. En nu de keukendeur weer vaak de hele dag open stond is dat vaak even buiten op de bank in het zonnetje.

In de koelkast lagen nog twee bollen mozzarella waarvan één wel echt op moest. Ik heb voor maandag een recept gezocht waarin mozzarella en broccoli voorkwamen. Dit pastagerecht kwam er uit. Alle hoeveelheden gehalveerd behalve de mozzarella en in plaats van kookroom gewone room gebruikt. De cherrytomaatjes waren op, maar met twee grote tomaten smaakte het ook prima. Deze heb ik wel gebakken als hele tomaten, maar uiteindelijk in stukje door de groenten gedaan in plaats van apart op het gerecht geserveerd.

In de vriezer stond een bak met koolraap/bataatpuree. Deze is in een ovenschaaltje met flink wat kaas er op in de airfryer gewarmd en gegratineerd. Lekker met een met de kaasschaaf gesneden oerkomkommertje van de biowebwinkel en een schaaltje tomaat met een heerlijk scherpe geitenkaas bij een flinke biefstuk. Ik weet het, biefstuk kan ook in de airfryer, maar ik blijf die toch liever kort bakken in een beetje echte boter :-).



Al weer lang geleden kocht ik een doosje gekookte kastanjes, vacuüm verpakt. Ze waren nog lang houdbaar, maar ik wilde er graag iets mee doen. Ik geloof dat ik gezocht heb op de combinatie bacon en kastanjes en vond dit recept, gebakken groenten met bacon en kastanjes.
Er lag nog een halve struik bleekselderij, een restje spitskool en wat stukjes komkommer. Mij leek dat het daar ook wel mee zou gaan. Met wel de vier voorgeschreven plakken bakbacon en verder een beetje aangepaste hoeveelheden volgens recept klaar gemaakt. Bleekselderij is wat harder dan spruitjes, dus heb ik de baktijd van de groenten wat verlengd. We aten er met een uitje opgebakken couscous bij. Kastanjes vullen wel flink, dat wist ik eigenlijk niet.



Witlof eet ik graag als salade en dan het liefst met een zacht ei of wat verse eiersalade die de kaasboer soms maakt. Maar het bakje eiersalade van AH gemaakt van scharreleieren komt ook wel in huis zo nu en dan. Zowel van de pasta als van de gebakken groenten was nog wat over en daar is zo'n flinke salade dan een goede keuze bij. Toe nog een crackertje met de rest van de scherpe geitenkaas, een gemakkelijke dag in de keuken.

Ook maar weer eens een keer aardappels. Omdat de witlof en de paddestoelen op moesten heb ik dit gerecht gemaakt maar dan met runderroerbakreepjes. Met iets minder en niet nieuwe, dus geschilde,  aardappels en twee struikjes witlof was het nog steeds ruim genoeg voor twee personen. Voor wat extra smaak heb ik zonnebloemolie met zongedroogde tomaat en salie van Fair Trade gebruikt. En de roerbakreepjes zijn tegelijkertijd in een andere pan gebakken in een restje heerlijk bruine jus van de biefstuk afgeblust met rode port. Witlof kan op veel manieren worden gegeten, heel kort roerbakken is daar één van en geeft een lekker knapperig resultaat.

We zijn de week begonnen met eten bij een vriendin en gaan hem vandaag, zondag, eindigen met eten bij jarige dochter en schoonzoon. En dan was er ook nog een leuke aanbieding van een restaurant in de buurt die we niet voorbij konden laten gaan en waar we op vrijdag van hebben genoten.

Mijn laatste blog op Hebban Culinair gaat trouwens over Koken in de magnetron. Was leuk om daar ook weer eens over na te denken. En de recensie over Power Foods is inmiddels ook geplaatst.






zondag 19 april 2015

Diepvrieskast legen, gezond eten, appelmoestaart uit de airfryer, een aparte week weer.

Zuinig alle restjes bewaren of er eerst soep van maken en dan invriezen, leidt uiteindelijk wel tot een overvolle diepvrieskast. Door een inventarisatie te maken van wat er allemaal in zit, ben ik aangestuurd op langzaamaan de dozen met heerlijk eten er uit te halen en op te maken. Zondag was dat Provençaals vlees uit de slowcooker. Met een pakketje in de magnetron gegaarde biobaby-aardappeltjes er bij smaakte dat prima.

Maandag geen kook-zin. Dat komt zelden voor, maar zo nu en dan PIZZA!! En altijd weer vind ik de door een vriendelijke jongeman aan huis geleverde waar eigenlijk te vet en te zout, maar toch... De andere dagen wordt er naar mijn idee redelijk gezond gegeten, dus het mag maar zo nu en dan :-).

Een soep uit de vriezer met brood was een goed diner voor de volgende dag.

Voor woensdag heb ik een doos geruld gehakt tevoorschijn getoverd uit de vriezer. Daarmee gevulde paprika's gemaakt. Bij de paprika hebben we  een salade van spitskool en couscous gegeten.
In de koelkast stond nog een restje groenten uit de crockpot. Door de gekozen groenten had dat een zoetige smaak. Ik heb het koud gereserveerd met een dotje crème fraîche als voorgerecht. Wat een goed idee.



Op zoek naar een recept voor het opmaken van de zilte aardappels die een beetje aan het uitlopen waren. En het laatste stukje vlees in de vriezer was een stevige, door de slager zelfgemaakte biologische rookworst. Puree is dan altijd goed. Wat ik vond was een leuk recept, appel- en bleekselderijstamppot met nootjes en rookworst. Wel altijd verschillende soorten noten in huis, en wel bleekselderij maar geen appels. Maar..., wel een doos appelcompote in de vriezer. Die ontdooid en in plaats van appels een paar scheppen ooit zelfgemaakte appelcompote er doorheen gedaan. Leuk hoor, de vriesdozen legen.

De volgende dag een broer en schoonzus te eten. Niet voor een groot diner, maar wel met voor-, hoofd- en nagerecht. Voorgerecht: dadels, macadamianoten, hummus, eendemousse van de poelier en crackers. Met een glas witte wijn of whiskey, mmm. De hummus had ik eerder gemaakt in verband met een te schrijven recensie voor de site Hebban Culinair. Zie ook mijn blog van vorige week.
Op de foto het recept, echt een heerlijke Hummus.


Hoofdgerecht: ja hoor, weer een doos uit de vriezer: Goulash. Met biologische lange zilvervliesrijst en Romaanse sla met gekruide olie en wilde mix cherrytomaatjes.
En dan het toetje. Er moet iets zoets worden gemaakt met de appelcompote die niet opgegaan is. En wat ik vond was erg grappig: een appelmoes rozijnentaart. Nooit bedacht dat je met appelmoes een taart zou kunnen bakken. Ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt, wel voor drie eieren gekozen, en heb het taartje in een kleine springvorm in de airfryer gebakken. Eerst 10 minuten op 180 graden daarna nog 20 minuten op 160. Een heel licht, luchtig en smakelijk geheel. Gebakken met oersuiker trouwens.



Zaterdag hebben we de vriezer weer behoorlijk gevuld met heerlijk vlees van de boerderijwinkel van Freek en Marleen. En de restjes opgegeten uit de koelkast. Een beetje goulash met rijst, een beetje couscous met hummus, een beetje puree, je kunt er een soepje van maken, maar je kunt het ook allemaal als aparte hapjes opwarmen en er een hapjesmaal van maken. De slakom van de dag er voor leeg gemaakt. En een kommetje appelcompote en een stukje kaas na.
We zijn best gauw tevreden :-).

Vandaag, zondag, gaan we eten bij vrienden.
Ook altijd fijn, van de kookkunsten van anderen genieten.

Mijn laatste blog op Hebban gaat over het kookboek Stamppotten. Komende week zal ik al weer een nieuw stukje schrijven daar. Heb nog niet gekozen welk kookboek het moet worden. Er staan er genoeg in de kast, dus het zal geen probleem zijn. En de recensie met betrekking tot Power Foods is nog niet geplaatst, maar dat zal ook komende week zijn denk ik. En intussen heb ik al weer een nieuw te recenseren boek toegestuurd gekregen: Fin de siėcle patisserie. Ben benieuwd. Het ziet er al heel mooi uit in ieder geval.


zondag 12 april 2015

Voedselfotografie, een vak apart. En over crockpot, airfryer en superfoods.


Deze week een blog met veel foto's. Partner heeft me gezegd dat ik meer attent moet zijn op de manier waarop de gerechten worden gefotografeerd. Hij heeft gelijk. Daar zal ik dus voortaan beter mijn best op doen :-).

We aten zondag een Coquelet uit de airfryer. Op 160 graden, ongeveer 25 minuten. Kerntemperatuur 75. Toch ietsje te kort. Wel heel smakelijk. En met een gekookt aardappeltje en wat coq-au-vinsaus uit de diepvries is één zo'n klein haantje hier genoeg voor twee personen. En de botjes en iets te rode stukjes bij de botjes werden een heerlijke bouillon. Met de rest van de coq-au-vinsaus, waar ook nog heel wat kip in zat, een mooi gevulde soep voor de volgende dag (zonder soepmachine).

Voor 2e Paasdag Paleo gehaktballen in de crockpot. Ik heb het met de helft van de ingrediënten gemaakt voor vier personen. Met biologisch rundergehakt, één blik blokjes tomaat en een paar flinke scheuten passata di pomodoro in plaats van tomatenpuree. Er was geen bleekselderij dus wat extra wortel er in. Gegeten met rode quinoa en een salade van Romainesla met olie uit een potje van gedroogde tomaatjes.


Voor toe een taartje gebakken in de airfryer in een springvorm van 18cm. Ook hier weer de helft van de hoeveelheden aangehouden. Met gewone room en moes van kroosjes, kleine pruimpjes. De kroosjesmoes stond al heel lang in de diepvries. Dit bleek geen enkel probleem te zijn, het smaakte heerlijk. Alleen, het duurde erg lang voor de room en het ei goed waren gestold. En ook heb ik de temperatuur iets verhoogd van 170 naar 180 graden voor zo'n extra 10 minuten. Daardoor werd de bovenkant wel wat erg donker. Maar het donkere bleek vooral heerlijk gekarameliseerde appel. Kiezen voor bakpapier is wel verstandig vanwege het lekken van de natte gedeelten in dit taartje. Na het afkoelen was het vooral stroperig en niet te nat.


Een andere maaltijd bestond uit een puree van pompoen, wortel en bataat, een rundvleessaucijs van de biologische boer en een komkommersalade met atjar en kleine zilveruitjes. We vonden de combinatie van de zoetige puree met het zure van de komkommersalade lekker.


En dan over power foods of superfood. Zoals ik vorige week al opmerkte ga ik een recensie schrijven over een kookboekje met betrekking tot powerfoods. Op onderstaande foto zie je wat ik aan voor mij bijzondere ingrediënten heb besteld bij de superfood-webwinkel. De honing was alleen maar om net aan het bedrag te komen dat de bestelling gratis werd geleverd :-).


Omdat de recensie pas later wordt gepubliceerd zet ik hier nog niet de recepten neer. Wel kan ik meedelen dat ik Hummus en Chutney heb gemaakt. In mijn keuken nieuw in de hummus waren Kombu en Tahin en in de chutney Agavesiroop (waar ik dan weer dit onderliggende artikel bij vond, lees vooral ook de commentaren) en Acerolapoeder.
Beide maaksels smaakten prima. We zijn er niet acuut gezonder door geworden, maar dat was ook niet te verwachten. We aten ze met een restje koude quinoa, wat gesneden spitskool en een warm broodje met zonnepitten. En dat was op die ene echte lentedag een goede keuze.


De rode quinoa is in huis in verband met het maken van een diner voor een vriendin met een echte glutonintolerantie, een mens met coeliakie dus. Voor ons is het niet nodig. Maar we gebruiken het natuurlijk wel op. En gekookt en daarna gewokt als rijst met een paar gesneden sjalotjes, roerbakgroente en sesampasta, chilipoeder en een scheutje sojasaus is het een prima bijgerecht bij de kiploempia van de poelier die nog in de vriezer lag te wachten en heerlijk krokant gebakken is in de airfryer.

En vandaag eten we opnieuw uit de vriezer. Wie wat bewaart heeft wat nietwaar. Misschien ietsje minder van smaak dan toen het werd gemaakt, maar nog steeds O.K. denk ik en proefde ik koud. Een Provencaals stoofpotje nu in de gewone zwarte juspan opgewarmd. Ben benieuwd.







zondag 5 april 2015

Orzotto, cake met olijfolie in de Airfryer, Rookoven gekocht en iets over Superfoods.

Het restaurant in Rotterdam, kantine Walhalla, serveerde zondag een "kroten" voorgerecht. Ik weet natuurlijk niet wat er precies mee was gedaan, maar het was overheerlijk. Ik was weer gecharmeerd van de rode bietjes en wat je er allemaal mee kunt doen. Overigens was mijn hoofdgerecht, steak met spinazie, ook prima.

Sla met tomaten aangemaakt met olie van gekochte olijven. Ik koop olijven bij onze kaasboer en die gaan dan met wat olie in een bakje. Als de olijven op zijn is er altijd nog wat van de olie over die ik 'bewaar voor later'. Heerlijk gekruide olie. Deze keer met een kaasburgertje en puree met ui en tomaten. In de puree heb ik de tomaten weg gelaten want die zaten al in de sla :-).

Wat ik altijd weer heerlijk vind is knoflook-komkommer-yoghurt. Op de Griekse manier ongeschilde dunne schijfjes komkommer, ik doe dat met de kaasschaaf, met veel geperste knoflook en zwarte peper gemengd met Griekse yoghurt. Schoondochter bracht eerder een bakje met parelgortrisotto mee. Orzotto is het Italiaanse begrip voor deze 'risotto anders'. Het recept achter de link is wat lijkt op wat wij kregen, maar ik heb het niet nagevraagd. Heb het zelf nooit gemaakt, maar het was erg lekker. Omdat we met meer personen aten, was het een samengestelde maaltijd met orzotto, wat puree, komkommeryoghurt en kroketten uit de airfryer met brood en boter.

Het was tijd voor weer eens een stukje vlees. Dat werden hamlappen klaargemaakt in de oven in een combinatie met een heerlijke ovenschotel van pompoen, bataat en wortel. Ik heb gekozen voor een halve pompoen, een hele bataat en twee wortelen. Het laatste kwartier bij de hamlappen in de oven gezet en daarna nog een paar minuten onder de grill. Zowel van de hamlappen als de ovenschotel was over dus de volgende dag, restjesdag.


Met de helft van de ingrediënten heb ik in de airfryer deze mooie cake gemaakt in een bakvorm van 18 cm. Met oersuiker en biologische, op molenstenen gemalen bloem, 25 minuten op 180 graden. Heerlijk luchtig en droog, maar voor mij iets teveel oliesmaak. Volgende keer nog wat minder olie en meer sap of misschien een notenolie. Hoewel de 2e dag de smaak toch meer sinaasappel dan olie was.


Vrijdag aten we een tartiflette met Reblochon en kruidige spitskool met rozijnen. De combinatie was prima. De tartiflette had iets minder nat gemogen, maar de smaak was prima. Hoewel, één van de tafelgenoten vond de smaak van de witte wijn iets te overheersend. De spitskool was precies wat het wezen moest. Met een stukje van de cake toe bij de koffie, toch weer een aparte maaltijd.

En intussen kwam deze week de bestelde rookoven binnen! Nou ja, meer een rookpan eigenlijk. Al langere tijd wilde ik weer de mogelijkheid hebben om voedsel te gaan roken en beginnen op een betaalbare manier leek me het beste. In onze keuken is een schouw met een rookschot op zolder met stangen om groot vlees aan te hangen om te roken. Jaren geleden deden we dat als ons varken na een leuk leven in voorjaar en zomer, een lekkere voorraad vlees opbracht voor najaar en winter. Hammen en worsten roken, heerlijk. Nu maar weer klein beginnen. Het materiaal is binnen, binnenkort maar eens proberen.

Omdat ik een recensie ga schrijven over een kookboekje met powerfood-recepten, moest ik een paar voor mij bijzondere dingen inslaan om minstens één recept te kunnen uitproberen. In ons dorp is niet zo veel te koop op dit gebied, dus heb ik een webwinkel gezocht en gevonden. De pakjesmeneer kwam jammer genoeg op zaterdag zo vroeg dat ik het pakje niet heb kunnen aannemen. Wachten op de dinsdag na Pasen dan maar. Dingen als Kombu, Acerola-fruitpoeder en Spirulinapoeder zijn volkomen onbekend in mijn keuken. Spannend.

Zaterdag, paddestoelendag. Een gevulde portobello, 2 stuks, gebakken in de airfryer op de grillplaat zo'n 8 minuten op 170 graden (ik had een stukje aluminiumfolie onderin gelegd om het lekken wat op te vangen). Lekker gecombineerd met spaghetti met oesterzwammen voor 2 personen, zonder champignons. Op de portobello heb ik plakjes camembert gebruikt in plaats van geitenkaas en dat was prima. Nog een stukje comté toe bij het nog halfvolle glas rode wijn, heerlijk.

Vandaag 1e Paasdag. Ontbijt met lekker brood en eieren en als diner een paaskippetje, een coquelet.
Ik heb eindelijk in Evernote eens een lijstje gemaakt van wat er allemaal in het vriesdeel van de grote Amerikaanse koelkast zit en vond onder andere een saus van coq au vin. Die ga ik maar gebruiken bij het haantje vandaag. En voor een late lunch, in de soepmaker een soepje van de restjes tartifllette en spitskool van vrijdag en aspergebouillon uit de vriezer.

En volgende week weer crockpot. En wie weet, rookoventje. En dan ook nog Superfoods....


zondag 29 maart 2015

Koken, er over praten, schrijven, lezen, genieten van kookkunst van anderen. Heerlijk!

Ja, alweer een nieuwe blogpost. Zondagavond inderdaad niet gekookt na de warme lunch in de stad.
Maandag heb ik een pasta-recept gemaakt uit een nieuw kookboek, De lente op tafel, waar ik een recensie over heb geschreven voor de site Hebban Culinair. De tafelgenoten vonden het een beetje een saai recept. Maar met een salade van groene kool met een dressing van crème fraîche er bij vond ik dat wel meevallen.

Dinsdag aten we met vier personen. Ik had mooie grote biologische biefstukken langzaam ontdooit en zocht een recept waarin de groenten die nog in huis waren, verwerkt konden worden. Dat werd een maaltijd met kastanjechampignons, haricots verts en aardappelgratin. De katenspekmousse moest achterwege blijven, niet in huis, maar verder was het een leuk en lekker recept.
Het flamberen van de champignons vond ik wel grappig en het lukte prima, maar ik twijfel wel aan wat er door werd toegevoegd. Partner zegt dat er toch iets was veranderd, gewoon gebakken champignons zijn saaier :-). Toevallig was er ook een stuk over flamberen op Foodlog.
Leuk om te weten.

De volgende keer kies ik er toch weer voor om de gratin te maken op de manier zoals die beschreven staat in het kookboek "De originele recepten van Fredy Girardot". Echt véél lekkerder.


Verder weer een heerlijke gewone stevige gehaktbal met wat salade en gekookte zilte aardappeltjes. De rest van de aardappels de volgende dag alleen voor mezelf gebakken in de airfryer. Omdat ze al gekookt waren, heel snel lekker bruin met maar een druppeltje olie.
De airfryer wordt verder consequent gebruikt om zonodig brood af te bakken.

Een soepje vooraf uit de soepmaker.
Een soep van paprika en tomaat. Ondanks dat het wat meer werk is, heb ik de ui, knoflook, tomaten en paprika (1½ groen en ½ rood) en nog een prei die ook op moest, wel eerst even gebakken. Met name voor de smaak van paprika is dat misschien belangrijk. Aan de andere kant, ik heb tot nu toe geen soep in de soepmaker gemaakt van rauwe paprika. Wie weet hoe lekker dat ook is. Even alle smaken 'los' gebakken en hup in de soepmaker met wat bouillon uit de voorraad en water waarmee de aanbaksels in de pan waren losgeweekt en een beetje paprikapoeder (had geen zin in de kerriesmaak). En er is al weer verse knoflookbieslook in de kruidentuin! Heerlijk. En de rest in een diepvriesbakje.


Vrijdag in een restaurant gegeten. De tournedos en het lamsrack waren zo groot dat we gevraagd hebben om het vlees mee naar huis te mogen nemen. Zowel omdat het heerlijk was als ook om voedselverspilling te voorkomen. Lekker voor de andere dag, heel kort even opgewarmd in de airfryer, met een stamppot van paksoi met ui en ei en zonder de slavink dus. Er waren zowaar geen rode uien in huis, wel bosuitjes. Deze heb ik na het bakken direct in de stamppot gedaan. En twee eieren per persoon vond ik wel wat veel naast het vlees.

Deze week is de crockpot niet gebruikt. Wel heb ik een link naar een site met een geweldig alfabetisch overzicht van een eindeloze stroom recepten. Weliswaar in het Engels, maar zo'n recept als dit voor vlees en broccoli is bijvoorbeeld best goed te volgen. Een andere leuke site voor slowcookergebruikers zag ik op de Facebookpagina De slowcookers. En om de hoeveelheden te "vertalen" is er bijvoorbeeld deze handige website Uit Paulines Keuken. Een prachtige site met gelijk ook nog een grandioos overzicht van recepten op alfabetische volgorde.

Afgelopen week heb ik ook nog mijn twee-wekelijkse blogpost op Hebban Culinair geschreven over een kookboek wat bij mij in de kast staat. Deze keer over Echt buiten koken. Dat doet verlangen naar zomer.

Zondag, weer restaurant! Eerst naar de voorstelling van Niki Romijn, Bird en daarna uit eten met cast en crew omdat de voorstelling geregisseerd is door partner Rien Kroon. Dit is de laatste keer dat deze wordt gespeeld. Als je dit op tijd leest, zeer de moeite waard om nog te gaan kijken!

zondag 22 maart 2015

Alle hens aan dek, feest. Soepmaker, snelkookpan, airfryer, oven, magnetron en slowcooker.


Na een wat groter diner zoals van zaterdag vorige week is er de volgende dag meestal een resten-maaltijd. Dus zondag was snel voorzien.
De dag er na een heerlijke spitskoolsalade, wat zachter gemaakt met een geurige olijfolie en stukjes gebakken rode paprika er in. Met een rookworst en gebakken stukjes chorizo en een puree van rode aardappelen als begeleiding.
Dinsdag een soep gemaakt in de soupmaker van ½ bloemkool, ½ komkommer, 125 gram taugé, een klein restje van de spitskoolsalade en bouillon. Met lekker brood en goede ham en een avocado vooraf een prima maal. De soep uit de soepmaker is zo heerlijk zacht als je de stand kiest voor pureren.

En toen kwam het feestje van deze week. Woensdag waren er 15 mensen bij elkaar om te eten. Soms is dat wat olijven, paté's, brood en kaas e.d., maar deze keer had ik besloten verschillende warme gerechten te serveren.

In de snelkookpan goulash gemaakt. Perfect op smaak, de zoete ui vervangen door een paar rode uien en geen aardappelen toegevoegd. Het afmaken met maizena ben ik geen groot voorstander van, maar in deze context van veel verschillende gerechten vond ik dat al helemaal niet nodig.
In de crockpot een coq au vin van kippendijen. De 10 frozen pearl onions, ik ken ze niet, heb ik vervangen door een 30-tal kleine zilveruitjes. En ook hier niet de saus ingedikt. Omdat kluiven op zo'n feestje wat lastig is heb ik de kip een uurtje langer laten stoven op laag, de botjes lagen los in de pan. Ik had voor het marineren veel minder wijn nodig omdat de kip perfect paste in een bepaalde schaal en dat was voor het klaarmaken ook wel fijn; er bleef niet veel marinade over.
De dag er voor had ik alvast een crockpot-groentenschotel gemaakt want ik heb maar één slowcooker. Deze groenten-crockpot bestond uit 1 bataat, 1 pastinaak, 2 rode-, 1 groene- en 1 gele paprika, 5 sjalotjes, 4 bosuitjes, 1 prei, beetje bouillon en een lepel gemengde kruiden van Sergio. Na 7 uur een heerlijke schotel. De volgende dag zachtjes opgewarmd.


Verder een schaal met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron geserveerd met knoflooksaus. Twee verschillende pasta schotels uit de oven, die met de paddenstoelen met spekjes in plaats van kip, en twee ijsbergsalades, met danish blue en met zalm.

Omdat de gasten op wat verschillende tijden arriveerden en het warme eten zoals ik wilde, allemaal tegelijk op een bepaalde tijd werd geserveerd, had ik als starter pakjes met diepvrieskroketten gekocht speciaal voor oven en airfryer. Wat een geweldig succes! Je maakt ze klaar in de hoeveelheid die op dat moment uitkomt, geen frituurlucht in huis, iedereen zijn eigen versgebakken heerlijke kroketje, echt heel erg leuk. Natuurlijk behoor ik als "echte kok" eens te beginnen aan zelf kroketten maken, maar ja... :-)

Even reclame maken voor de airfryer gebruikers, deze zijn echt heerlijk vinden mijn gasten en ik :-).


Verder had ik in de oven nog een klassieke appeltaart gebakken met rietsuiker en rozijnen uit de cointreau, maar te weinig appels in huis voor een tweede dus werden het wel 12 erg kleine stukjes en zelf niet geproefd. Maar degenen die het wel gekregen hebben vonden het erg lekker, dat dan weer wel. Ik ben geen kei in taarten bakken e.d. maar deze zag er ook best nog wel aardig uit.


En dan de dagen na een feestje waar veel eten voor is gemaakt. Een dag pasta, een dag kip en de rest in de diepvries zodat we daar later gebruik van kunnen maken. Door mijn jarenlange kookhobby is er een grote Amerikaanse koelkast-diepvriezer (met ijsblokjes en ijswater), dus zelden gebrek aan ruimte.

Zaterdag hutspot met een gewone gebraden gehaktbal. Zondag? Uitgebreid geluncht in de grote stad en vanavond maar wat aanklooien. Want koken is leuk en lekker, maar een keer niet koken is ook wel O.K. :-).

zondag 15 maart 2015

Het gemak van de airfryer; een Oosterse touch met vrienden.

Zondag eerst heerlijk gegeten bij dochter en schoonzoon. Hij kookte en goed!
Tussendoor in een restaurant gegeten vanwege restaurantweek.
Een keer eenvoudige pasta gemaakt met paddenstoelen en spekjes, een recept wat ik eerder heb gebruikt voor een lunch met vrienden.

Dit witlofreceptje heb ik met rauwe ham klaargemaakt in de airfryer in een kleine bakvorm die paste in het mandje. Het was opvallend dat in dit geval de tijd juist langer was dan ik normaal in de oven er aan besteedde. Misschien een te hoge bakvorm of misschien is ander materiaal beter. Uiteindelijk werd het wel heerlijk gekleurd en het smaakte goed. Ik had een haaskarbonade er bij gebakken in de pan. Ik wilde een beetje een zoetige smaak omdat er een puree van bataat en wortel bij was. Op zoek naar karbonade met zoet kwam ik deze grappige site tegen. Gekozen voor de karbonade met honing natuurlijk :-).

De paddenstoelen en de Hollandse garnalen moesten op. Deze heerlijke combinatie heb ik behoorlijk aangepast aan wat er verder in huis was. Kastanjechampignons en oesterzwammen gebakken in boter met alleen wat peper en een heel klein beetje zout. Het stoofpotje was zonder zalm maar met flink meer garnalen. Ik heb minder vocht gebruikt dan in het recept staat, room en wijn en een heel klein beetje water en een stukje van een visbouilllon-blokje. En de mosterd was Dragonmosterd. Uiteindelijk had het met nog iets minder vocht gemogen, hoewel de saus echt heerlijk was. Een frisse komkommersalade aangemaakt met wat zonnebloemolie met zongedroogde tomaat en salie en peper paste er goed bij. Vers maisbrood van de biowinkel was lekker om in de saus te soppen.

Een salade van rauwe witlof en gemengde sla van de biowinkel met blokjes ham en kaas aangemaakt met wat olie was lekker eenvoudig met haring en brood op vrijdag want zaterdag was etentje-met-vrienden-dag. Het etentje had een Oosters tintje.

Als voorgerecht hadden we kleine kiploempia's van de poelier in 10 minuten gebakken in de airfryer.

Voor de Sajur Lodeh heb ik twee verschillende recepten gecombineerd en vervolgens er ook nog een eigen draai aan gegeven. Ik maak graag zoveel mogelijk van tevoren klaar zodat er als het bezoek er is niet zo heel veel meer hoeft te worden gedaan in de keuken. Een ½ bloemkool, ⅓ groene kool, 2 flinke wortelen, ongeveer 1 ons haricots vers en ½ rode paprika heb ik met een vers laurierblad en een paar schijfjes verse gember kort gekookt in parelhoenbouillon, die vond ik in de diepvries :-). Direct na het koken de bouillon afgegoten om doorkoken te voorkomen. Ui, prei en knoflook daarna gefruit met 2 theelepels korianderpoeder en 1 theelepel sambal en vervolgens de kokoscrėme er in laten smelten. Direct voor het eten alles bij elkaar in de grote pan gedaan en bamboescheuten en taugé toegevoegd en langzaam opgewarmd zodat de groenten niet te ver zouden doorkoken.

Voor het rijstgerecht er bij is veel aangepast omdat we er een op het vuur gegrilde in ketjap, sambal en gembersiroop gemarineerde entrecote bij aten en dus de extra kip of ander vlees in de nasi niet nodig was. De rijst heb ik van tevoren gekookt en de ui, knoflook en een ½ ansjovisfiletje uit de olie klaargezet. In mijn dorp was geen trassi te vinden. Na opzoeken wat dat eigenlijk is, dacht ik dat een ansjovis misschien ook wel zou kunnen. Prei, selderie en ontbijtspek gesneden. Direct voor het eten de ui met knoflook en ansjovis in een grote pan gebakken, dan de rijst er bij. Apart heb ik de stukjes ontbijtspek gebakken. Nadat het rijst met uimengsel goed heet was zijn er de selderie, prei en stukjes ontbijtspek doorgeroerd.

Met al eerder zelfgemaakte pindasaus, ketjap, sambal, gebakken uitjes, seroendeng, atjar en kroepoek een uitnodigende tafel. Die had best op de foto gemogen, maar ja, druk en gezellig, dus vergeten :-).

Voor het toetje waren bananen nodig. De banaan in bladerdeeg is klaargemaakt in de airfryer, zie blog van 15 februari en daarbij bananenijs gemaakt in de ijsmachine.
200 gram banaan pureren met sap van ½ citroen en 75 gram suiker. Daarna goed roeren door 150 cc melk en 50 cc slagroom. Ongeveer 30 minuten in de ijsmachine.


Een leuke afsluiter van een lekker etentje. En de gasten bleven slapen dus was er uren later ook nog een gezellige en uitgebreide zondagsbrunch waarbij het op te bakken brood weer snel op tafel stond door die heerlijke airfryer aan het werk te zetten. Echt een aanwinst, dat apparaat.