zaterdag 27 september 2014

Over recepten en apparatuur.

Dinsdag 23 september heb ik weer een stukje geschreven voor Hebban Culinair. Over het prachtige boek De Smaakbijbel. Omdat ik daar altijd over een boek schrijf, zal ik hier vooral  ingaan op recepten en apparatuur voor de keuken.

Ik geniet van Evernote onder anderen om lijstjes te maken van allerlei zaken die met koken en eten te maken hebben in mijn noteboek "Alles over eten en wijn". Een van die lijstjes is bedoeld om te noteren wat we gegeten hebben of vooruit te kijken naar de voorraad om alvast te besluiten wat we morgen en/of overmorgen zullen eten. Dat geeft dan ook weer lekker houvast voor het bijhouden van dit weblog.

Een heerlijk recept afgelopen week was zeebaars met citroen en knoflook. Sommigen hebben de foto misschien gezien die ik op Flickr heb gepubliceerd voor het gerecht de oven in ging. Ik had er een puree bij gemaakt van courgette, aardappel, ui, (al eerder gekookte) kikkererwten en vijgenmosterd.

De Airfryer is ook weer een keer gebruikt, maar alleen om aardappeltjes in te bakken als een soort friet. Iets meer ervaring opdoen is nodig. Ze waren wel lekker, maar ietsje krokanter zou beter geweest zijn.

De crockpot was aan de beurt om een heerlijk vleesgerecht te maken, maar dat recept heb ik misschien eerder gegeven. Daging Rendang is erg lekker. Wij aten het met Zeeuwse vlegel en komkommersalade met knoflookyochurt en rode ui.

Vanwege de afwisseling maakte ik ook een keer een gewoon in de pan gebakken omelet waarbij de hoeveelheden een beetje zijn aangepast. We hebben nog steeds tomaten van de eigen plant, dus de kerstomaatjes waren niet nodig. Couscous met in eigen vet gebakken stukjes chorizo en fijngesneden uit smaakte er goed bij.

Inmiddels heb ik eindelijk een snelkookpan gekocht. Dat was ik al jaren van plan, maar was er nooit van gekomen. Ik moet wel grinniken als ik op een rijtje zet waarmee ik nu allemaal eten kan maken. Natuurlijk gewoon de oven en het gas, met bijbehorend gerei. De magnetron, slowcooker, römertopf, airfryer, grillpan (moet overigens nog eens een betere voor komen :-)), het open vuur om te barbecueën in huis en dan ook nog een gewone frituurpan. Die laatste zal waarschijnlijk niet meer worden gebruikt. Maar ja, is zo goed als nieuw dus zomaar wegdoen?

In september hebben we voor ons doen erg veel buiten de deur gegeten. Dan schiet het natuurlijk helemaal niet op om al die mogelijkheden in de keuken te benutten. Dat moet maar weer een beetje minderen, al die restaurants. Hoewel het natuurlijk ook heel leuk is om geïnspireerd te worden dingen zelf uit te proberen. Zo heeft het laatste restaurant me wel weer aangespoord meer te doen met mooie amuses.

De snelkookpan met bijbehorende mandjes met en zonder gaatjes, staat overigens nog helemaal maagdelijk te wachten. Ik ben heel benieuwd wat het gebruik daarvan gaat opleveren.

Op de foto: een deel van de ingrediënten voor de maaltijd van vandaag :-).






zondag 21 september 2014

Lekker eten uit en thuis.

Afgelopen week aten we een keer capriola, een door onze vleesboer zelf uitgevonden voorgerecht.

"hebben we het vlees koud gerookt. Dus na het marineren (ruim een week) is het een aantal uur gerookt bij een temperatuur van 23 graden. Daarna kan het vlees gesneden worden zoals je carpacio snijdt; in heel dunne plakjes. Het vlees is ook nog -net als bij carpacio- rauw, maar wel met een bijzondere smaak."


Het was inderdaad heel lekker en had een bijzondere smaak. Het heeft me geïnspireerd om na te denken over zelf roken. Er is een naar men zegt heel goed boek verschenen, Over rook. Weliswaar niet digitaal, en mijn kookboekenkast puilt uit, maar toch... Ik heb het nog niet gekocht. Misschien is me bezig gaan houden met roken iets voor na de winter. 


Wat ik wel heb gedaan is het aanschaffen van een Airfryer. Een apparaat waarin je in ieder geval friet kunt bakken vrijwel zonder olie en daarnaast nog heel veel andere dingen kunt klaarmaken. De poelier verkoopt naast allerlei overheerlijke zaken ook grote kiploempia's. Na installatie van het nieuwe zwarte monster heb ik die als eerste erin klaargemaakt. Tijd en temperatuur zijn natuurlijk nooit 100% aan te geven, dat was dus even zoeken en uitproberen, maar het resultaat was prima. Met een salade van Chinese kool met heel fijngesneden rode paprika, stukjes zoete gember en een vinaigrette van gembersiroop en worcestershire sauce. 


De oven heb ik deze week gebruikt voor een heerlijk ovenrecept met bataat en courgette en aubergine. De paprika heb ik niet in de oven gedaan. Een opengesneden hamlapje gevuld met feta en heel fijn gesneden rode paprika er bij gebakken was heerlijk. Alleen het dichtmaken van gevuld vlees blijft tobben bij mij. De prikkers laten los en de kaas loopt er uit :-). Moet nodig zoiets als dit, keukentouw, kopen


Gisteren waren we op een feestje met een geweldige barbecue. Helemaal niets zelf aan gedaan, maar ik vind de, wel zelfgemaakte, foto zo heerlijk aantrekkelijk. 



Verder waren we deze week twee keer in een restaurant. In Rotterdam op het Deliplein Bistrot Du Bac. Heerlijk gegeten en zeer vriendelijk en deskundig personeel. Later nog in Amersfoort Restaurant 't Lieve Vrouwtje waar het concept 3 gangen van ieder 3 kleine gerechten heel leuk is. Steeds keuze uit 3 vegetarische-, 3 vlees- en 3 visgerechten. het was wonderlijk heerlijk weer voor half september en het plein met vele terrassen zat dan ook heel vol. Ook wij vonden een plekje op de wiebelende steentjes. Leuk en lekker.


Vandaag gegrilde zeebaars met een tomatensausje, meer daarover later.

zaterdag 13 september 2014

Weer eens naar de stal en andere bezigheden zoals de opening van het hogeschooljaar.

Vandaag zijn we voor het eerst sinds half maart weer eens zelf naar de boer geweest om vlees in te kopen. Intussen is er een paar keer thuis bezorgd, maar het is zo leuk om even bij ze langs te gaan. Sinds kort is er een melkkoe met een kalfje omdat de oudste zoon dat al heel lang wilde. Er wordt nu dus ook gemolken en yoghurt en vla gemaakt. Maar, voorlopig mag het kalf ook meedrinken bij de moeder, is goed voor de stimulatie van het uier zegt Freek en bovendien komt de melktijd dan niet op een uurtje aan. Ik begrijp best dat het met een stal vol met melkkoeien natuurlijk anders gaat, maar wat is het leuk om te zien gebeuren! Behalve een paar stieren voor "de biefstuk van morgen" zijn de koeien verder nog buiten.

Na twee weken Frankrijk is het heerlijk om weer thuis te zijn. Hoewel we door omstandigheden een paar keer buiten de deur hebben gegeten en ook een keer gekozen hebben voor de thuisbrengbrigade, ben ik toch ook wel weer actief met koken, verzamelen van gratis boeken via de mail van Free eBooks Daily van Amazon ( Gratis dus ) en ben ik begonnen met het schrijven van een 2-wekelijks weblog op Hebban Culinair, een site die bedoeld is om met elkaar van gedachten te wisselen over boeken, in dit geval dus kookboeken en alles wat daarmee samenhangt. Ik heb daar pas één stukje geschreven, je vind het hier.

Inmiddels heb ik ook weer wat spulletjes aangeschaft voor de keuken en heb ik zeer geaarzeld bij dit aanbod, een slowjuicer, maar heb het (nog) niet gedaan. Toch denk ik dat het er een keer van zal komen. Steeds weer lees ik over sapjes en smoothies en steeds vaker denk ik dat ik dat toch echt ook wil :-). Wel heb ik op marktplaats.nl een uitgebreide keramische pannen- en bakset gekocht waar ik heel blij mee ben. Werkt heel gemakkelijk en ze zijn heerlijk licht. Zo nu en dan valt hier de brochure van Huis en Comfort in de bus. En een heel enkele keer laat ik me ook verleiden er iets uit te bestellen (dan blijven de nieuwe boekjes natuurlijk ook komen :-)). Deze keer was dat onder andere een stoompannetje voor de magnetron. Nog niet uitgeprobeerd, maar koken in de magnetron is heel goed mogelijk en vaak ook heel snel, gemakkelijk en lekker. Ooit heb ik het boekje 'Doe meer met de magnetron' aangeschaft van het Nederlands Zuivelbureau (ISBN 90 6611 438 X) en dat heeft zeer geholpen om te ontdekken wat je met de magnetron allemaal meer kunt doen dan een prakje opwarmen.

Vandaag aten we een ovenschotel met aardappelen en broccoli waarbij ik de spekjes heb vervangen door stukjes chorizo. Daarnaast nog wel een varkensoester want partner is wel erg gesteld op een stukje vlees zo nu en dan. En dat alles gelardeerd met een zonnig glas rosé.



Als je boft in het leven zoals wij, is het goed vertoeven thuis. Naast de foto's die ik hier plaats zijn er soms ook foto's die met de tekst te maken hebben te vinden op mijn Flickr account zoals foto 255 en 256.


O ja, en ik heb deze week ook erg genoten van het bekijken van de opening van het hogeschooljaar van "mijn hogeschool". Was volledig hier op You Tube te zien. Het is goed om niet meer te werken, maar ook leuk om nog even contact te houden met wat daar gaande is :-).

zaterdag 6 september 2014

Een bezoek aan Frankrijk.

Zo, vakantie voorbij. Ik was 2 weken in Zuid Frankrijk op bezoek bij vrienden. Halverwege de reis zowel heen als terug overnacht in een hotel met een geweldige kok-eigenaar. Ik was daar jaren geleden aangeland op advies en inmiddels verblijf ik er elk jaar als ik naar het zuiden rijdt en word verwelkomd met een kus op beide wangen. Soms ben ik er alleen, soms samen met partner. Deze reis waren we samen. De sfeer is ouderwets plezierig, maar eigenlijk kom ik er toch vooral voor het betaalbare en echt heerlijke eten. Gerechten deels van producten uit de regio, goede wijnadviezen. Het deed me opnieuw beseffen dat het maken van echt goede sauzen met een wat ik maar noem diepe smaak, misschien nog wel het meest belangrijke is aan goed koken.

Bij de vrienden probeer ik ook altijd wel een keer te koken. Een daar eten verzorgen is warm voor zowel de lunch als het avondeten. Voor de lunch wordt uitgebreider gekookt dan voor de avond. Deze keer was het een hapje vooraf van een heerlijke gerookte ham samen van die heel erg kleine fijne cornichons en wat olijven. Daarna gebakken aardappelen met spek, ui en knoflook, een recept uit de Allerhande. Daarbij een krokant gebakken karbonade met champignons in knoflook roomsaus en haricots verts. Kaas en brood zijn gewoon altijd aanwezig voor de liefhebbers. Als zoet nagerecht had ik een erg lekker taartje gekocht bij de warme bakker, gemak dient soms de mens nietwaar.
Voor de avond een soepje van resten, een salade van gerookte zalm met verkruimelde zachte geitenkaas en sinaasappelroomsaus. Een beetje toevallig had ik een stuk dadelbrood meegebracht van onze eigen kaasboer in het dorp thuis en dat paste heerlijk als nagerecht met opnieuw een stukje franse kaas.

Even over het maken en eten van soepen van resten. In de loop van de jaren heb ik geleerd dat je van vrijwel alles een heerlijk soepje kunt maken. Niet alleen restjes groenten, maar ook stukjes van een hartige taart, een rest aardappel, een rest pasta, sauzen, zelfs sla die is aangemaakt met een heerlijke dressing. Het blijft goed uitkijken welke smaken je combineert, maar er kan eigenlijk niet veel fout gaan. Het enige wat soms tot enige hilariteit aan tafel leidt is de kleur die de soep krijgt en als je een dikke soep wil kan behalve de kleur ook de consistentie wel eens niet erg aantrekkelijk zijn voor het oog :-). Maar..., dan nog is de smaak over het algemeen prima. Even alles goed met elkaar doorkoken, de staafmixer er door en klaar is een lekker gemakkelijk voorgerecht.


In de buurt van het huis waar ik verbleef, zie foto, zijn 2 flinke dorpen met een intermarché. Een middelgrote supermarkt met een prachtige afdeling verse vis, vers vlees en verse groenten. Toch ga ik daarnaast graag naar de markt en naar de bakker en slager in het dorp. Natuurlijk is de supermarkt handig, maar wat is het toch leuk om in een klein bakkerswinkeltje in de rij te staan voor brood en af te rekenen met geld, ja, ja, geld. Niks geen pinpas-gedoe. Ook thuis doe ik graag boodschappen bij de "losse" winkels en waar nodig bestel ik bij de biologische winkel die geen winkelruimte heeft, maar alleen via internet en afhaalpunten is te gebruiken. En zoals eerder gemeld, vlees halen we bij de boer zelf. Maar tomaten zoals deze heb ik bij ons nog niet gezien. Coeur de boeuf, hart van het rund, noemden mijn vrienden daar deze kanjers.


zaterdag 16 augustus 2014

Gasten, altijd welkom.

Ja ja, het was me het weekje wel. Van zondag tot dinsdag gasten en daarna voorbereiding voor de gasten van dit weekend. Ik vind het heerlijk om na te denken over wat mensen te eten krijgen. De eerste gasten waren een moeder en zoon, waarvan de zoon erg van ei houdt. Ik heb daarom gekozen voor de Indische runderstoofpot in de crockpot, zie 24 juli, met een flinke lap heel dun gebakken ei in stukjes en verder mihoen, roerbak-groenten en natuurlijk toegevoegde zaken als kroepoek, seroendeng etc. De tweede dag werd het vlees van het vuur en een Spaanse tortilla met chorizo met geroosterde groenten uit de oven. Gebruik maken van de verschillende mogelijkheden in de keuken is bij wat grotere diners heel handig. Iets op het gas, iets op het vuur, iets in de oven, iets in de crockpot. En wel zorgen dat alles ongeveer gelijk klaar is :-). Voor- en nagerechten probeer ik altijd van tevoren klaar te hebben of zonodig af te maken direct voor het opdienen. De geitenkaasballetjes en het ijs maken, het bakken van de cake van amandelmeel en het plukken van verse vruchten zijn gedaan, liefst voor de gasten arriveren. Ik heb de cake overigens gebakken zonder de appel er in.

Ik weet niet hoe dat bij anderen is, maar hier eten we eigenlijk altijd resten op de dag of soms dagen na diners met vrienden. Een rest stoofpot met een heerlijk stuk brood en een verse salade er bij, een soep gemaakt van de geroosterde groenten met een stuk tortilla er in en wat er verder nodig is om op smaak te maken. Even de staafmixer er door heen en smullen maar.

En dan is het al weer tijd voor het volgende diner. Salade van gerookte zalm met geitenkaas, kip uit de crockpotaubergine en courgette uit de oven met mozzarella en opnieuw een Spaanse tortilla. Verder heb ik wat heerlijke rauwmelkse Franse kazen ingekocht en als toetje nog een appelcrumble gebakken. Beetje slagroom er bij en de buikjes zijn weer gevuld.

Over het algemeen lukken de gerechten gelukkig wel goed, maar soms... Dan blijft de smaak in orde, maar is bijvoorbeeld de structuur niet O.K., valt de boel uit elkaar, komt de cake niet heel uit de vorm en dergelijke. Toch blijf ik altijd ook wel nieuwe gerechten uitproberen voor bijeenkomsten met vrienden en kinderen.

Een etentje gaat altijd gepaard met drinken van lekkere wijnen. Ik ben inmiddels aardig thuis in het kiezen van een wijn bij een gerecht. Maar daarover een andere keer. En mensen die mijn dagelijkse foto volgen op Flickr of via Facebook of Twitter, weten dat heel vaak Rien een mooi menu tekent. Deze keer kwam daar niet van en dus..., zie foto. Word werkt.


vrijdag 8 augustus 2014

De nieuwe bakpannen en ik word geen planteneter.

De blogpost van vorige week is 50 keer bekeken. Dat vind ik heel veel! Bedankt allemaal.

De afgelopen week heb ik voor het eerst varkensvlees klaargemaakt in de crockpot. We hadden onverhoopt nogal wat venkel in huis en partner houdt daar puur niet zo van. Dus een recept gezocht met venkel, varkensvlees-bonenschotel. Toevallig geen spekjes in huis, maar wel chorizo. Die heb ik eerst uitgebakken en daar het vlees bij gedaan. En een potje bruine in plaats van witte bonen leek me ook geen bezwaar. Ik ben er nog niet goed achter of het eerst aanbraden van vlees nou echt nodig is. Heb het maar wel gedaan. Samen met een witlofsalade en stukken desembrood een heerlijk maal.
Wat voegt de slowcooker nou echt toe vergeleken bij een paar uur braden op het vuur. Wat ik erg fijn vind is dat je er echt helemaal niet meer naar hoeft te kijken als alles er in zit en is opgestart. Niet doorroeren, kan niet aanbranden (als je genoeg vocht er in hebt gedaan natuurlijk), geeft pas de laatste uren een heerlijke geur in de keuken en de smaken trekken echt meer door elkaar door het zo langzaam te laten garen.

Verder deze week voor het eerst de nieuwe bakpannen in gebruik genomen. Ik weet natuurlijk niet hoelang dat goed gaat, maar wat een heerlijkheid die keramische coating. Zo glad en licht en heel gemakkelijk schoon te maken. Voorlopig heel blij mee dus.

Aanstaande zondag komen er gasten voor een paar dagen. In de loop van de tijd maak ik dan een overzicht waar de lunches en diners uit gaan bestaan, want de boodschappen worden deels gebracht door de biowebwinkel en daarvoor moet op tijd besteld worden. De eerste dag wordt het echt weer crockpot, maar de tweede dag gaan we vlees roosteren op het vuur. We hebben een grote schouw in de keuken met een verhoogde vuurbak waar we zelf houtskool in maken en de mooie stevige entrecotes en ribeys van de biologische slager op roosteren. Barbecue binnen dus. Met alleen maar schoon hout uit de eigen tuin en verse kruiden uit de kruidentuin smaakt dat altijd heerlijk.
Voorgerechten maken, cake bakken, ijs maken in de ijsmachine, fruit plukken, ik houd me wel bezig.

In het kader van mijn voedingsontdekkingsreis heb ik afgelopen week de 7-daagse gratis cursus van De Planteneter ontvangen in mijn mailbox. Ik heb een en ander met interesse gelezen, maar zal niet doorgaan met deze manier van eten en leven. Ik geloof wel dat het voor een aantal problemen van deze tijd en van het lastige lijf goed zal zijn, maar ik geloof niet in een eenzijdige keuze voor een patroon wat me niet past. Maar doorgaan met veelzijdig maar zo gezond mogelijk dus :-).

Bij mijn afscheid van het werk heb ik veel cadeaus ontvangen en één daarvan is De Smaakbijbel van Niki Segnit. Wat een prachtig werk. Uren kan ik er doorheen bladeren en hier en daar ineens iets oppikken wat net nu zinnig is om te weten. Dat kappertjes en vis zo goed samengaan, dat salie erg goed past bij blauwe kaas, dat ei en dille een heerlijke combinatie is, wist jij het wist ik het. En ook wist ik niet dat je kaviaar met een plastic of parelmoeren lepel moet eten trouwens :-).

Bij deze een foto van het boek (overigens ook al eerder op Mijn Flickr gepubliceerd), want ik ben vergeten een foto te maken van het heerlijke gerecht van vandaag, kippenpoten in kokosmelk uit de oven.


vrijdag 1 augustus 2014

Herinrichten keuken, leuk om te doen.

Vandaag werd mij door de orthopedisch chirurg verteld dat een bepaalde nieuwe pijn die na de laatste herstel-heupoperatie is ontstaan, waarschijnlijk niet meer weg zal gaan. Dat is jammer, maar tegelijkertijd was ik blij dat hij direct wist wat er aan de hand was. Ik was er al een paar weken behoorlijk onrustig over, heb maar liever duidelijkheid. Het is daarom wel echt heel fijn om met pensioen te zijn en te weten dat ik niet over een paar weken weer aan de slag hoef. Luxe!

De laatste week hebben we tijd besteed aan het herinrichten van keuken en bijkeuken om een en ander wat gemakkelijker toegankelijk te maken. Twee eenvoudige stellingkasten van Ikea doen het helemaal. Machines die ik regelmatig gebruik staan nu op een goede plek. Mijn oude Magimix, nog steeds onontbeerlijk, is zwaar om mee heen en weer te sjouwen, staat dus nu gebruiksklaar dichtbij. De nieuwe Crockpot is geweldig. Over een paar weken wordt de stroom verlegd zodat die ook op een vaste plaats kan staan en niet meer tijdelijk op het aanrecht hoeft. De broodbakmachine weer terug op vertrouwde plek. Kleine dingen als tosti-apparaat, broodrooster, Magic Bullet met toebehoren, mixer en staafmixer voor het grijpen en niet langer allemaal apart in dozen. Heerlijk.

Wat oude, echt opgebruikte bakpannen weggedaan en nieuwe gekocht met keramische coating. Heb ik niet eerder gebruikt, ben benieuwd. Ik heb nog wel een paar wensen voor de keuken. Maar ik weet nog niet of ik er echt toe zal overgaan sommige dingen aan te schaffen. Boeiend vind ik de Voedseldroger. Een Airfryer had ik nog nooit van gehoord. Lijkt me wel wat. En een snelkookpan wil ik zeker een keer kopen naast de slowcooker.

Deze week heb ik eens wat specifieker gekeken naar 'Paleo' en 'Planteneter'. Ik ben niet erg geneigd te kiezen voor een bepaald soort "dieet", eigenlijk meer een voedingspatroon, maar wil best weten wat een en ander inhoudt en waarom mensen er voor kiezen. Ooit in een heel ver verleden heb ik binnen de opleiding tot verpleegkundige natuurlijk voedings-en dieetleer gehad en tijdens mijn lange jaren als docent verpleegkunde ben ik altijd geïnteresseerd gebleven in voeding. Het is leuk om daar nu weer wat meer in te duiken.

Nog even over vandaag. We aten witlof met geitenkaas en honing uit de oven, recept van Jumbo (kernen hoeven er van mij niet uit en vloeibare margarine heb ik niet in huis, beetje echte boter maakt de smaak wel zo lekker) met daarbij een overheerlijke varkensoester (van de biologische varkensboer) en wat pasta. Lekker glas wit er bij, feest compleet. Ja, ja, de witlof is voorbereid maar moet nog in de oven en de pasta en het vlees moeten nog worden klaargemaakt terwijl het glas wijn al is ingeschonken :-).