zaterdag 16 augustus 2014

Gasten, altijd welkom.

Ja ja, het was me het weekje wel. Van zondag tot dinsdag gasten en daarna voorbereiding voor de gasten van dit weekend. Ik vind het heerlijk om na te denken over wat mensen te eten krijgen. De eerste gasten waren een moeder en zoon, waarvan de zoon erg van ei houdt. Ik heb daarom gekozen voor de Indische runderstoofpot in de crockpot, zie 24 juli, met een flinke lap heel dun gebakken ei in stukjes en verder mihoen, roerbak-groenten en natuurlijk toegevoegde zaken als kroepoek, seroendeng etc. De tweede dag werd het vlees van het vuur en een Spaanse tortilla met chorizo met geroosterde groenten uit de oven. Gebruik maken van de verschillende mogelijkheden in de keuken is bij wat grotere diners heel handig. Iets op het gas, iets op het vuur, iets in de oven, iets in de crockpot. En wel zorgen dat alles ongeveer gelijk klaar is :-). Voor- en nagerechten probeer ik altijd van tevoren klaar te hebben of zonodig af te maken direct voor het opdienen. De geitenkaasballetjes en het ijs maken, het bakken van de cake van amandelmeel en het plukken van verse vruchten zijn gedaan, liefst voor de gasten arriveren. Ik heb de cake overigens gebakken zonder de appel er in.

Ik weet niet hoe dat bij anderen is, maar hier eten we eigenlijk altijd resten op de dag of soms dagen na diners met vrienden. Een rest stoofpot met een heerlijk stuk brood en een verse salade er bij, een soep gemaakt van de geroosterde groenten met een stuk tortilla er in en wat er verder nodig is om op smaak te maken. Even de staafmixer er door heen en smullen maar.

En dan is het al weer tijd voor het volgende diner. Salade van gerookte zalm met geitenkaas, kip uit de crockpotaubergine en courgette uit de oven met mozzarella en opnieuw een Spaanse tortilla. Verder heb ik wat heerlijke rauwmelkse Franse kazen ingekocht en als toetje nog een appelcrumble gebakken. Beetje slagroom er bij en de buikjes zijn weer gevuld.

Over het algemeen lukken de gerechten gelukkig wel goed, maar soms... Dan blijft de smaak in orde, maar is bijvoorbeeld de structuur niet O.K., valt de boel uit elkaar, komt de cake niet heel uit de vorm en dergelijke. Toch blijf ik altijd ook wel nieuwe gerechten uitproberen voor bijeenkomsten met vrienden en kinderen.

Een etentje gaat altijd gepaard met drinken van lekkere wijnen. Ik ben inmiddels aardig thuis in het kiezen van een wijn bij een gerecht. Maar daarover een andere keer. En mensen die mijn dagelijkse foto volgen op Flickr of via Facebook of Twitter, weten dat heel vaak Rien een mooi menu tekent. Deze keer kwam daar niet van en dus..., zie foto. Word werkt.


vrijdag 8 augustus 2014

De nieuwe bakpannen en ik word geen planteneter.

De blogpost van vorige week is 50 keer bekeken. Dat vind ik heel veel! Bedankt allemaal.

De afgelopen week heb ik voor het eerst varkensvlees klaargemaakt in de crockpot. We hadden onverhoopt nogal wat venkel in huis en partner houdt daar puur niet zo van. Dus een recept gezocht met venkel, varkensvlees-bonenschotel. Toevallig geen spekjes in huis, maar wel chorizo. Die heb ik eerst uitgebakken en daar het vlees bij gedaan. En een potje bruine in plaats van witte bonen leek me ook geen bezwaar. Ik ben er nog niet goed achter of het eerst aanbraden van vlees nou echt nodig is. Heb het maar wel gedaan. Samen met een witlofsalade en stukken desembrood een heerlijk maal.
Wat voegt de slowcooker nou echt toe vergeleken bij een paar uur braden op het vuur. Wat ik erg fijn vind is dat je er echt helemaal niet meer naar hoeft te kijken als alles er in zit en is opgestart. Niet doorroeren, kan niet aanbranden (als je genoeg vocht er in hebt gedaan natuurlijk), geeft pas de laatste uren een heerlijke geur in de keuken en de smaken trekken echt meer door elkaar door het zo langzaam te laten garen.

Verder deze week voor het eerst de nieuwe bakpannen in gebruik genomen. Ik weet natuurlijk niet hoelang dat goed gaat, maar wat een heerlijkheid die keramische coating. Zo glad en licht en heel gemakkelijk schoon te maken. Voorlopig heel blij mee dus.

Aanstaande zondag komen er gasten voor een paar dagen. In de loop van de tijd maak ik dan een overzicht waar de lunches en diners uit gaan bestaan, want de boodschappen worden deels gebracht door de biowebwinkel en daarvoor moet op tijd besteld worden. De eerste dag wordt het echt weer crockpot, maar de tweede dag gaan we vlees roosteren op het vuur. We hebben een grote schouw in de keuken met een verhoogde vuurbak waar we zelf houtskool in maken en de mooie stevige entrecotes en ribeys van de biologische slager op roosteren. Barbecue binnen dus. Met alleen maar schoon hout uit de eigen tuin en verse kruiden uit de kruidentuin smaakt dat altijd heerlijk.
Voorgerechten maken, cake bakken, ijs maken in de ijsmachine, fruit plukken, ik houd me wel bezig.

In het kader van mijn voedingsontdekkingsreis heb ik afgelopen week de 7-daagse gratis cursus van De Planteneter ontvangen in mijn mailbox. Ik heb een en ander met interesse gelezen, maar zal niet doorgaan met deze manier van eten en leven. Ik geloof wel dat het voor een aantal problemen van deze tijd en van het lastige lijf goed zal zijn, maar ik geloof niet in een eenzijdige keuze voor een patroon wat me niet past. Maar doorgaan met veelzijdig maar zo gezond mogelijk dus :-).

Bij mijn afscheid van het werk heb ik veel cadeaus ontvangen en één daarvan is De Smaakbijbel van Niki Segnit. Wat een prachtig werk. Uren kan ik er doorheen bladeren en hier en daar ineens iets oppikken wat net nu zinnig is om te weten. Dat kappertjes en vis zo goed samengaan, dat salie erg goed past bij blauwe kaas, dat ei en dille een heerlijke combinatie is, wist jij het wist ik het. En ook wist ik niet dat je kaviaar met een plastic of parelmoeren lepel moet eten trouwens :-).

Bij deze een foto van het boek (overigens ook al eerder op Mijn Flickr gepubliceerd), want ik ben vergeten een foto te maken van het heerlijke gerecht van vandaag, kippenpoten in kokosmelk uit de oven.


vrijdag 1 augustus 2014

Herinrichten keuken, leuk om te doen.

Vandaag werd mij door de orthopedisch chirurg verteld dat een bepaalde nieuwe pijn die na de laatste herstel-heupoperatie is ontstaan, waarschijnlijk niet meer weg zal gaan. Dat is jammer, maar tegelijkertijd was ik blij dat hij direct wist wat er aan de hand was. Ik was er al een paar weken behoorlijk onrustig over, heb maar liever duidelijkheid. Het is daarom wel echt heel fijn om met pensioen te zijn en te weten dat ik niet over een paar weken weer aan de slag hoef. Luxe!

De laatste week hebben we tijd besteed aan het herinrichten van keuken en bijkeuken om een en ander wat gemakkelijker toegankelijk te maken. Twee eenvoudige stellingkasten van Ikea doen het helemaal. Machines die ik regelmatig gebruik staan nu op een goede plek. Mijn oude Magimix, nog steeds onontbeerlijk, is zwaar om mee heen en weer te sjouwen, staat dus nu gebruiksklaar dichtbij. De nieuwe Crockpot is geweldig. Over een paar weken wordt de stroom verlegd zodat die ook op een vaste plaats kan staan en niet meer tijdelijk op het aanrecht hoeft. De broodbakmachine weer terug op vertrouwde plek. Kleine dingen als tosti-apparaat, broodrooster, Magic Bullet met toebehoren, mixer en staafmixer voor het grijpen en niet langer allemaal apart in dozen. Heerlijk.

Wat oude, echt opgebruikte bakpannen weggedaan en nieuwe gekocht met keramische coating. Heb ik niet eerder gebruikt, ben benieuwd. Ik heb nog wel een paar wensen voor de keuken. Maar ik weet nog niet of ik er echt toe zal overgaan sommige dingen aan te schaffen. Boeiend vind ik de Voedseldroger. Een Airfryer had ik nog nooit van gehoord. Lijkt me wel wat. En een snelkookpan wil ik zeker een keer kopen naast de slowcooker.

Deze week heb ik eens wat specifieker gekeken naar 'Paleo' en 'Planteneter'. Ik ben niet erg geneigd te kiezen voor een bepaald soort "dieet", eigenlijk meer een voedingspatroon, maar wil best weten wat een en ander inhoudt en waarom mensen er voor kiezen. Ooit in een heel ver verleden heb ik binnen de opleiding tot verpleegkundige natuurlijk voedings-en dieetleer gehad en tijdens mijn lange jaren als docent verpleegkunde ben ik altijd geïnteresseerd gebleven in voeding. Het is leuk om daar nu weer wat meer in te duiken.

Nog even over vandaag. We aten witlof met geitenkaas en honing uit de oven, recept van Jumbo (kernen hoeven er van mij niet uit en vloeibare margarine heb ik niet in huis, beetje echte boter maakt de smaak wel zo lekker) met daarbij een overheerlijke varkensoester (van de biologische varkensboer) en wat pasta. Lekker glas wit er bij, feest compleet. Ja, ja, de witlof is voorbereid maar moet nog in de oven en de pasta en het vlees moeten nog worden klaargemaakt terwijl het glas wijn al is ingeschonken :-).




donderdag 24 juli 2014

Morgen jarig, hoera.

In verband met het verjaarsfeest morgen van mezelf en stief-kleindochter, samen 85 jaar, maak ik vandaag vast een gerecht in de slowcooker. Het is nog geen dagelijks werk om die te gebruiken. Mijn conditie is nog niet geweldig en soms is het moed verzamelen om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken. Ik ervaar het wel als een leuke uitdaging om met materiaal en recepten bezig te zijn maar alles op zijn tijd nietwaar.

Gehaktbrood uit de slowcooker Het gehaktbrood heeft na 5 uur veel vocht achtergelaten in de cooker. Heb er maar voor gekozen dat eruit te doen voor ik de grote gehaktbal heb ingesmeerd met het ketchup-extraatje zoals dat in het recept staat en weer terug heb gedaan in de cooker voor 15 minuten.

Het resultaat:


Ik maak verder morgen nog Indische rundvleesstoofpot ook in de slowcooker en in de oven voor de vegetariërs en andere liefhebbers hartige taart met broccoli en brie

Omdat deze verjaardag samen wordt gevierd, we zijn zelden beiden tegelijk in het land op onze verjaardag maar deze keer dus wel, wordt er ook gekookt door anderen. Te verwachten: tortilla's, cheesecakes, kaashapjes. Natuurlijk is er taart, deels gekocht, deels gebakken door kleindochter en als nagerecht verschillende soorten fudge met een bolletje roomijs.

Naast eerder genoemde links om aan gratis kookboekjes te komen, heb ik inmiddels een nieuwe link ontdekt, Life.Food.Happiness. Elke dag even kijken en mijn digitale bibliotheek in de Kindleboekenkast groeit en groeit. Overigens ook een site waar leuke recepten te vinden zijn. In de Kindle Mac-app heb ik mappen gemaakt om gemakkelijker toegang te hebben tot wat er is, maar tot nu toe heb ik niet ontdekt dat dat ook in de cloud zou kunnen zodat ik de ordening ook op de iPad kan zien. Synchroniseren gebeurt natuurlijk op cloud niveau en niet per device. Toch moet ik nog maar eens verder zoeken naar of het toch niet kan op een of andere manier. Ik gebruik tot nu toe geen betaald iCoud en misschien is dat toch een oplossing.

Wat ik ook doe is binnen apps op de iPad nagaan wat er aan gratis apps in de aanbieding is. Eén daarvan is bijvoorbeeld AppZapp Pro. Een gratis applicatie waarin vele applicaties worden aangeboden en Food and Drink en FREE zijn keuzes binnen de app. Ik bedenk ineens dat ik eigenlijk niet zeker weet of de app zelf gratis is want dat kan ik niet zien nu die eenmaal is geïnstalleerd toch?

En dan nu maar koken voor vandaag. Pasta, sinaasappelsaus, ribeye, rode krulsla met wilde tomaatjes. Eenvoudig maar smakelijk.


dinsdag 15 juli 2014

Aangepaste recepten, wat is er in huis.

Ik had vandaag mijn dagfoto gemaakt van ingrediënten voor de avondmaaltijd.


Ik plaats mijn dagfoto's altijd op Flickr en publiceer ze vandaar op Twitter en Facebook. Op Facebook werd gevraagd naar de recepten. Maar eigenlijk was dat niet zo relevant. Hoewel, het is natuurlijk ook wel leuk om een recept te hebben, maar dat volledig aan te passen aan wat er in huis is.
We aten een stamppotje van zoete aardappel met een kippenpoot.

Stamppotje van bataat.
Maar, geen rode paprika en geen mozzarella in huis en zeker geen kruiden van dr. Vogel :-)
Ik heb gekozen voor het samen met de lenteuitjes bakken van een handje gedroogde tomaatjes en een flinke dot Mascarpone in de puree voor ik het in de oven heb gezet.

Het andere recept was Franse kip in wijn
Geen champignons in huis, maar verder alle benodigde ingrediënten. Wel biologische gerookte spekkies in plaats van bakbacon. De kippenpoten komen van onze biologische slager die zo nu en dan ook een heerlijke kip slacht. Stevig vlees. Ik kwam op het idee er een gerecht met rode wijn van te maken omdat de (gekregen) fles wijn die we gisteren open hadden gemaakt niet was waar we op hadden gehoopt en ik er wel voor kies om goede, maar geen uitmuntende wijn, te gebruiken in de maaltijd in plaats van bij de maaltijd. Peterselie, tijm en laurier groeien in de kruidentuin, maïzena houd ik niet van, liever de saus indikken door koken. En samen eten doen wij hier gewoon uit de pan hoor.

De combinatie van de zoete aardappelpuree met de franse kip was heerlijk. Natuurlijk een goed glas rode wijn er bij. De mededeling onderaan het kiprecept over de gezonde flavonoïden is inmiddels geloof ik achterhaalt. Jammer wel :-) Ik kan de link naar waar ik dat deze week heb gelezen nu niet vinden.

Ik blijf er voorlopig maar voorstander van om zo goed mogelijke producten te gebruiken, liefst biologisch vanwege minder pesticiden, en een goed glas wijn te drinken. Er bij stil staan dat heel veel voedsel eigenlijk niet deugt en dat gebruik van alcohol uiteindelijk zelfs niet goed is voor je hart, is best O.K. maar moet niet leiden tot onder voortdurende stress leven over eten en drinken en niet meer genieten. Dat lijkt mij ook niet echt goed voor je hart toch?

maandag 7 juli 2014

Over Symbaloo, eten en drinken.

Ik gebruik Symbaloo als startpagina op mijn MacBook Pro, http://www.symbaloo.com en heb o.a. een privé-pagina m.b.t. eten aangemaakt. Je hebt een account nodig om zelf pagina's te kunnen maken, maar dat is dan verder ook heel eenvoudig. Je zet je cursor op een vakje en krijgt te zien "nieuw blokje toevoegen". Zodra je daar op klikt ga je naar een schermpje 'zelf een blokje maken' en 'een blokje zoeken'. Door 'zelf een blokje maken' te kiezen krijg je de mogelijkheid een url in te vullen. Je moet dus wel tevoren een site hebben gevonden die je als blokje op je pagina wilt hebben. Een kind kan de was doen. En ik vind het heerlijk werken, want kan direct even naar de site waar ik een recept van iets lekkers eerder heb gezien of alleen maar om geïnspireerd te worden. Een paar voorbeelden: Delicious magazine,  Foodelicious,  Wessalicious,  buitengewone varkens en zo is er natuurlijk nog heel verschrikkelijk erg veel meer.

Nu ik met meer aandacht begonnen ben met zoeken naar en lezen over voeding zie ik pas echt hoe ontzettend veel mensen zich daar mee bezig houden via weblogs en social sites als Facebook en Twitter. Ook kun je van vrijwel iedereen een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief ontvangen in de mail. Dagwerk dus :-). Foodlog vind ik belangrijk want is een site waar je vooral kunt lezen over wat er zoal in de wereld van voedsel gaande is. Veel onderwerpen, soms grappige, soms bozige, vaak boeiende discussies over nieuws in kranten, tijdschriften en op sites.

Naast voeding was al heel lang wijn een echte passie van mij. Tot voor kort hield ik het met name bij Franse wijn. Vooral vanuit het idee dat je niet over alles veel kunt weten. Bijna alles over wijn leerde ik van een Franse vriend Alain. Maar sinds kort kies ik ook wel eens voor Spaans, Italiaans, of een heel enkele keer voor wijn uit 'de nieuwe wereld'. Ik weet dat er ook voor het kopen van wijn natuurlijk vele vele wegen zijn die naar Rome leiden, maar toch koop ik nog steeds het meest bij de Wijnbeurs, groot assortiment, prachtige aanbiedingen van heerlijke wijnen tegen niet al te hoge kosten, tja, verleidelijk dus. Maar, het is ook erg leuk om naar bijvoorbeeld een wijnproeverij te gaan van Guus van Otterloo in Rotterdam.  Ook voor mijn wijnsites heb ik natuurlijk een pagina aangemaakt op Symbaloo.

En als toetje vandaag; achter in onze tuin staat een boom die deze leuke kleine pruimpjes voortbrengt. Een heel hoge boom, dus vooral elke dag rapen vóór de vogels, slakken of ander klein gespuis ze hebben aangevreten.

woensdag 2 juli 2014

Nu officieel geen docent meer :-)

Per 1 juli, gisteren dus, sta ik op straat. Nou ja, gewoon met functioneel leeftijdsontslag. En op straat kom ik nauwelijks, want ben nog hard aan het revalideren na de laatste grote operatie op 28 mei.

Waar houd ik me intussen mee bezig. Zoals ik van plan was heb ik me gestort op alles wat met voeding te maken heeft. Voorlopig alleen nog maar via internet, want met de auto er op uit kan pas weer over een maand.

Om te beginnen wil ik even laten zien hoe ik aan heel veel toegankelijke gratis receptenboekjes kom op Amazon. Ik heb al jaar en dag een account bij Amazon US en lees de boeken voor Kindle in Kindle voor iPad. De Kindle-app is gratis te downloaden en alles staat in de cloud tot ik een boek echt wil inzien. En ook op mijn MacBookPro heb ik Kindle geïnstalleerd zodat ik eventueel ook daar de boeken kan inkijken. Via deze site en daarbij behorende nieuwsbrief ontvang ik elke dag een overzicht van wat gratis is http://www.freeebooksdaily.com Veel niet erg aantrekkelijk leesvoer, maar ook elke dag wel een paar zinnige kookboekjes. Omdat ik als afscheidscadeau een Crockpot slowcooker heb gekregen, verzamel ik op het moment vooral boekjes met recepten voor dit apparaat.

Verder verzamel ik recepten in mijn GoodReader app op iPad. Na een crash tijdje geleden alles weg, maar weer opnieuw begonnen en beter ingedeeld nu. Elk nadeel etc. Ik gebruik de iPad in de keuken op de mooie houten standaard die ik ooit via Martijn Aslander https://twitter.com/resourcerer en http://www.martijnaslander.nl op Twitter heb gevonden.

Vandaag is de cooker voor het eerst in gebruik genomen. Ja, ja, heeft even geduurd, maar dat komt dus door, ja, dat revalideren. Dat kost me toch een tijd :-). Ik probeer vandaag http://www.lekkersnelpaleo.nl/category/slowcooker/ het recept Ropa vieja. Maar dan wel zonder de bloemkoolrijst. Daarvoor in de plaats kook ik snelkooktarwe van Zeeuwse Vlegel http://www.zeeuwsevlegel.nl

Een paar olijfjes en een crackertje met iets lekkers uit een Frans potje vooraf, lekker glas wijn er bij en de gasten zijn vast weer tevreden.




Sinds een paar maanden doe ik veel inkopen bij de webwinkel http://www.biologischgoed.nl Nu is dat natuurlijk extra handig, maar wonende in een dorp waar niet alles gemakkelijk te verkrijgen is, geniet ik ook wel erg van alle mooie biologische producten die geleverd kunnen worden. Ik ben niet fanatiek wat betreft biologisch of paleo, kom ik later op terug, of vegetarisch of wat dan ook. Wel let ik op wat er in de wereld van voeding gaande is. We kopen sinds langere tijd ons vlees bij de boer die de koeien zelf naar de slachter brengt en het vlees zelf verkoopt op zijn boerderij
http://www.natuurfreak.com Erg leuk om naar toe te gaan en ook fijn dat hij het thuis brengt in deze periode.

Al met al, ik houd me wel bezig zo aan huis en tuin gebonden. Wie weet ga ik wel door met zo nu en dan iets schrijven over eten, drinken, voeding, kruidentuin, apparatuur voor de keuken enzovoort.