zondag 24 december 2023

Uit de airfryer(s): witlof/radicchio gratin, frietblokjes van zoete aardappel, frittata (uit de oven); uit de slowcooker: gevulde Chinese kool; varkenshaas met gebakken tomaatjes; een heerlijke kerst-thema-maaltijd van de zorgorganisatie.

Frittata vóór het bakken.

Salade van 1 stronkje witlof, de rest van de slowcooker-worteltjes, 2 kleine aardappeltjes in stukjes en een restje van de broccoli-guacamole gegeten als vooraf. Paste niet zo goed bij de andere keuze vond ik. Niet slecht maar ook niet overweldigend lekker. Maar ach, wel lekker veel groenten. 

Een varkenshaas van 240g ontdooid. Het kan in de airfryer, maar toch gekozen voor bakken in de pan. Scheutje olie en klontje zoute boter en lekker stevig aangebakken. Daarna tot 61° kerntemperatuur en laten rusten. Na het bakken een paar handjes tomaatjes met een fijngesneden sjalot en 2 tenen knoflook laten 'smelten' in de jus. Beetje verse oregano en selderij erop gestrooid. Penne gekookt. Heerlijk gegeten. 


Maandag pittige Chinese kool. Iets meer dan de helft van een flinke kool 2 kleine uien, ½ rode peper. Ui en peper eerst, daarna de kool eerbij in de pan van de tomaatjes van de dag ervoor met een heel klein beetje jus. Soja saus erdoor. Gemengde noten, kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes en sambal op tafel. Een paar eieren gekookt. Rijst gekookt in de rijstkoker en apart opgediend. Heerlijke vleesloze maaltijd.


Deze maand op dinsdag de themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. Een echt kerstdiner!


Aperitief, we kregen een glas champagne bij het afhalen.
De Vitello Tonnato was overheerlijk met leuke kleine dingetjes eromheen.


Wildbouillon met bospaddestoelen en croutons was vooral een lekker drinksoepje.
Dan de kiprollade met appel en demi glacé van kip, met een stoofpeer, mousse van knolselderij en een aardappeltaartje. Allemaal echt erg smakelijk.


De cake in laagjes met mascarpone-crème en bessendecoratie was vervangen door een ijsje. Er is ons niet verteld waarom, maar het was zeker heel lekker hoewel ik best het cakeje had willen proeven. En ook nog een kersenbonbon bij ons eigen kopje koffie. We dronken er natuurlijk een heerlijk glas wijn bij uit de eigen voorraad.

Woensdag onverwacht een paar uur naar de grote stad om op te passen. Ik kreeg oliebollen mee naar huis en we aten daarna brood met spiegelei, vleeswaren en kaas. 


De volgende dag maakte ik van 1 stronkje witlof en 1 kleine bol radicchio een gratin in de airfryerXXL. Uiteindelijk werd het toch anders. Beide groenten heel 15 minuten gekookt. Daarna laten afkoelen en in tweeën gesneden. Alle helften ingepakt in plakken rauwe ham en komijnekaas. Daarover wat geraspte kaas en in het bakschaaltje zo'n 15 minuten op 180°. Een rest penne gebakken in olie waarin eerst 1 kleine ui en 1 grote sjalot waren gefruit. 
We hebben genoten van de kaas en de ham en de witlof. De penne met uitjes smaakte ook prima. Maar van de radicchio is het meeste toch naar de compost gegaan want wat was dat bitter zeg. Niet voor herhaling vatbaar dus.


Op vrijdag gevulde Chinese kool uit de slowcooker. Het recept was alleen een aanleiding. Ik had een halve dwars doorgesneden kool liggen. Heb 2 gekruide hamburgers, samen 220g, ontdooid en daar met een ei en flink wat paneermeel 8 worstjes van gemaakt. Alle losse blaadjes een paar minuten in kokend water gelegd. Omdat het blad klein was niet echt ingepakt maar losjes het gehakt tussen blaadjes gelegd. Onderin de pot een uitje in stukjes. Acht pakjes in twee lagen met daartussen een tak rozemarijn, een tak tijm en 4 gehalveerde pruimtomaatjes. Rondom nog een paar kleine blaadjes, een lepeltje bouillonpoeder en 150ml water. Een grote zoete aardappel in blokjes gesneden, een lepel olie en een lepel frietkruiden erdoor en met het smart sensing programma voor friet gebakken in de airfryerXXL. Na een gezellige borrel bij de buren met heerlijke wijnen en niet gefotografeerde kaasjes, gemakkelijk en snel een heerlijke maaltijd op tafel. Niet alles op, een rest voor een soepje.



De laatste dag van deze blogweek maakte ik een late lunch voor een schoonzus die op visite was. Een soepje vooraf van verschillende restjes uit de diepvries en van de kool van de dag ervoor. In de soepmaker gemengd. In de pan opgewarmd en stukjes gehakt erin. Verder een frittata met worst en tomaat. Ik had als worst een droge worst met zwarte- en cubebe peper van Brandt en Levie in dunne plakjes gesneden. Verder 1 rode ui, 1 sjalot, 2 tomaten en 3 tenen knoflook in plakjes. Gekozen voor 5 eieren, geklopt met melk, zout, peper en zoete gerookte paprikapoeder. Uiteindelijk toch in de oven gebakken, want ik wilde een grotere schaal dan de bakpan van de airfryerXL.
Nog een schaaltje sla van little gem met olijven en balsamico-azijn en olijvenpasta.
Lekker en gezellig.

En vandaag, zondag, de eerste voorbereidingen voor een groot diner op 2e kerstdag met kinderen, hun partners, grote kleinkinderen al dan niet met partner en de achterkleinzoon, en de kleine kleinkinderen, de jongetjes van 4 en 6. Groot feest, maar daarover volgende week. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten