zondag 25 september 2022

Uit de airfryer: pastaschotel met witlof en kaassaus; uit de slowcooker(s): zuurkool, aardappelpuree en bloemkool uit de ecostoof; verschillende salades; 2 x soepmachine; de onionchef uit de kast en ook nog een maaltijd van buiten.

Pastaschotel met witlof en kaassaus. 

Niet veel inspiratie deze zondag, beetje kil in huis. Een schaal romanasla met een beetje dressing. Ik had op internet gezocht op de combinatie komkommer-vijg en vond o.a. dit recept salade met geitenkaas en vijgen. Ik maakte het met alleen maar ½ komkommer in stukjes, 3 gedroogde vijgen in stukjes en 70g feta. Biefstuk gebakken in een beetje oude jus (klein reepje voor mij). Couscous laten wellen in kokend water en een klontje zoute boter en wat gebakken uitjes erdoor. Lekker maaltje.


Maandag pastaschotel met witlof en kaassaus. Twee stronkjes witlof, 1 flinke sjalot en 2 tenen knoflook fijngesneden. De laatste twee aangebakken in een klontje boter. Daarbij 1 eetlepel bloem even laten garen, dan 150ml melk erbij en laten pruttelen tot het dikker werd. Dan 70g geraspte oude kaas, wat peterselie, 100g rauwe ham (even gebakken) en de witlof in de pan bij de kaassaus. Als laatste de 150g gekookte penne erdoor en in de ovenschaal. Deze op de bakpan van de airfryerXL geplaatst. Vanaf koud, eerst gekozen voor 20 minuten op 160° maar dat ging voor bovenop te hard dus temperatuur verlaagd naar 150° en nog 15 minuten verder heet laten worden. Overigens na 10 minuten nog wat kaas bovenop gestrooid. Heerlijk smeuïge hap en helemaal op.


Eerst dinsdag soep gemaakt in de soepmachine van rauwe sla, spitskool en komkommer met water tot net onder laagste streepje. Direct daarna een ¼ rest van de broodtaart met spitskool erbij gedaan en dit handmatig 2 x gemixt. Gelijk een heerlijke kom soep in de middag en goed idee om het zo te doen want 'gare' dingen met kaas branden vrijwel altijd aan op de bodem van de soepmaker en nu geen probleem. Het nat van de boterbonen na het eten bij de soep gedaan. 


We aten verder een rest couscous in jus van zondag opgewarmd in de magnetron. Een blikje sardines en een blik opgewarmde boterbonen. Met tomaatjes en augurken een leuke maaltijd.


Woensdag aten we bloemkool met eiersaus. Een hele bloemkool in roosjes gesneden. Dat was 450g en dat met 450ml water aan de kook gebracht en 1 minuut doorgekookt. Daarna in de ecostoof voor 40 minuten. Dat bespaart maar een minuut of 8 gas, maar ja, ook kleine beetjes moeten helpen de komende tijd. Intussen de saus gemaakt met een potje bevroren room, langzaam in een klein pannetje opgewarmd, 2 in de magnetron hard gekookte eieren, 5 minuten op 800w, een beetje bouillonpoeder en wat peper. Een paar aardappeltjes geschrapt met de nieuwe (elektrische, dat dan weer wel) schilmachine (heerlijk) en zo'n 6 minuten gekookt in de magnetron in een voor de magnetron geschikt doosje. Twee verse worsten met truffel even geweld in heet water en deze keer in licht gezouten boter 12 minuten gebakken op het gasfornuis i.v.m. het maken van lekkere jus. Heerlijke gewone maaltijd. Omdat ik een heel potje room van 200ml had, was de saus wel erg dun met maar 2 eieren. Wel prima gelukt ondanks dat de room uit de diepvries kwam.

En ik weet nog steeds niet wat beter is, besparen op gas of op elektrisch. Natuurlijk beiden, maar ja, er moet toch gegeten worden. 

Ik was donderdagochtend naar de bakker geweest en bracht o.a. dit mee. In jaren niet geproefd. Lekker opgepeuzeld in de zon. 

Dan donderdagmiddag weer een kom soep, pannetje leeg, en 's avonds salade als maaltijd, met een ciabatta-broodje van de warme bakker. Er lag nog een struikje romana-sla. Verder noten, pitten, witlof, de rest gekookte bloemkool en een blikje rillettes van wilde gans. De eiersaus als vinaigrette gebruikt. Los op tafel nog tomaatjes en radijsjes. Van 3 wortels in de Onionchef met het zwarte mes apart een wortelsalade gemaakt met een handje rozijnen en een dressing van mayonaise en crème fraîche met een lepeltje peper. Zonder appel want geen zin in. Van teveel appels in de voorraad 'schone' moes gemaakt (dus geschikt voor de kleintjes t.z.t.) voor de diepvries. In een grote pan want het was veel. 


De groene salade was erg veel. Van de rest maar gelijk weer een licht drinksoepje gemaakt in de soepmachine samen met een paar stukjes brood, wat bouillonpoeder en water tot het onderste streepje. Romige soep.

Vrijdag-oppasdag. Na thuiskomst een lekker drankje samen en dan geen zin meer in koken. Bestelling gedaan bij Portofino. Voor mij een schotel met shoarma en sucuk, voor de ander een vispizza. En voor bij de koffie baklava besteld. Mmmmm. 

Op de laatste dag van deze blogweek in de middag de helft van de soep van donderdag verdeeld over 2 kommen met de rest van de shoarma mee opgewarmd. 
We aten zuurkool uit de slowcooker. Een pakje zuurkool van 500g, ½ grote rode paprika, 1 appeltje, 1 flinke sjalot, 3 tenen knoflook, een lepeltje garam masala en een lepeltje gerookte paprikapoeder. Met een glaasje witte wijn en een klontje boter. Tegelijkertijd in de andere pot van de duo 500g aardappel met 30ml water en 30g licht gezouten boter opgezet voor een puree. Beiden 6 uur op laag. 
De al ontdooide schnitzels voor vrijdag, moesten nu wel worden gegeten. Heel kort gebakken in de jus van de worsten. Paste prima bij de heerlijke zuurkool en ik hou van een beetje grof gestampte aardappelen uit de slowcooker. Daar gaat verder geen melk meer bij. De boter in het recept vind ik genoeg.


En vandaag, zondag, de rest van de friet van vrijdag opbakken en verder maar eens zien. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten