zondag 3 december 2023

Uit de airfryer(s): hartige kliekjestaart en verse worst; aardappelsalade met bietjes en geitenkaas; bloemkool met knoflooksaus; maaltijd van de zorgorganisatie; boerenkool uit de slowcooker.

Aardappelsalade met bietjes.

De winter kwam dichterbij deze week. Een koude zondag. Ik maakte mie met paksoi van ½ struik paksoi, 125g kastanjechampignons, 2 tenen knoflook en ruim 1 cm gember. De gember ooit vers ingevroren in de diepvries, dat snijdt veel gemakkelijker dan niet bevroren. Ketjap, witte wijnazijn en zoete chilisaus door elkaar geroerd. De 120g eiermie gekookt. Alles in volgorde gebakken. In plaats van cashews wat gemengde smokey sunset noten. De 2 verse worsten na even in heet water zo'n 10 minuten op 180° gebakken in de airfryerXL, deze keer in het mandje. Heerlijke maaltijd. Lekker die verse gember erin.


Op maandag aardappelsalade met bietjes. De 400g bietjes van vorige week (die niet waren ingevroren), fijngesneden, 40g cuisse de poulet uitjes, moesten op, 100g spekjes uitgebakken in droge pan, laten afkoelen en met vet in de schaal gedaan, 3 grote bladeren van de paksoi in reepjes, 100g Griekse geitenkaas, 375 g aardappelblokjes na koken laten afkoelen, een handje hazelnoten gestampt in de houten vijzel. Dressing van olie, balsamico-azijn en peper. Witte sneden tarwe maïsbrood erbij. Lekker...


De volgende dag een kleine bloemkool in een pasta gerecht. Bloemkool in roosjes gekookt, 150g penne gekookt, de 2 stukken Griekse harde kaas uit de voorraad met de onionchef fijn gemaakt. Twee tenen knoflook fijngesneden en met de bloemkool even gebakken in wat olijfolie. Daar 125ml crème fraîche door geroerd en flink wat van de Griekse kaas. Beetje peper erdoor en de penne apart opgediend, vindt partner fijner. Vleesloze en kleurloze erg lekkere maaltijd :).


Woensdag kip met spruitjes. Met 160g verse- en 300g diepvriesspruiten, 2 kipdijen samen 370g, 1 uitje en 1 grote sjalot en 3 tenen knoflook. De kipdijen met botje ingesmeerd met de kruiden, als geheel in de pan in de olie, ui en knoflook erbij en dan de rest van de genoemde ingrediënten. Lekker 30 minuten laten sudderen. Perfecte saus. Rijst gekookt in de rijstkoker. De kip met saus en de spruitjes apart opgediend. Op tafel kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng en scherpe saus . Prima gelukt. 


Donderdag in de middag weer eens een glaasje gezond.


Er was weer een maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie met het thema Scandinavië. 

Bloemkoolsoep. Komkommersalade. Zweedse balletjes in romige saus. Gesmoorde spitskool. Krieltjes in room. Deense pudding met bessensap. Allemaal weer even lekker... 



Vrijdag een hartige kliekjestaart. Ik had eerder in de onionchef fijngemaakt paneermeel-achtig spul van harde Griekse broodjes en havervlokken gemaakt. Dit met gesmolten boter gemengd en onderin een kleine springvorm gedaan (alleen ingevet met boter, geen bakpapier). Daarop: spruitjes, aardappelstukjes, spitskoolrest, Zweeds balletje, beetje witte rijst met Indische saus. Met 3 eieren en een scheut melk met Griekse gemalen kaas een mengsel gemaakt en erover gedaan. Daarop 2 plakjes bladerdeeg ingesmeerd met een restje eimengsel. Zo'n 20 minuten in de airfryerXXL op 180 en deels 160°. Echt heel lekker maar weer een beetje over, dus opnieuw restjes :-).

Op de laatste dag van deze blogweek boerenkool uit de slowcooker. Ik was een beetje laat dus eerst 1½  uur op hoog gezet en daarna nog 3 uur op laag. Het laatste uur de rookworst erbij gedaan. Ik had 150g voorgesneden boerenkool en 400g aardappel. Hierbij een lepeltje groentebouillonpoeder en water. Beetje zoute boter gesmolten als jus en aangelengd met de bouillon uit de slowcooker. Heerlijk en precies op.


En vandaag, zondag, iets met tomaat en champignons denk ik, maar daarover volgende week weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten