zondag 10 april 2022

Uit de airfryer(s): aardappelblokjes, samengestelde maaltijd met kaas, ovenpasta met postelein; zowel biefstuk als gehaktballen gebakken in de boter; flammkuchen uit de oven; aardbeienijs uit de ijsmachine; zuurkool en aardappelpuree uit de duo-slowcooker.

Maaltijd van oud naar nieuw maandag.

IJsbergsla en komkommer. Dat was wat zeker gegeten moest worden deze zondag. Van een hele komkommer, een sjalotje en een appel een salade gemaakt met Griekse yoghurt gemengd met slagroom als dressing en met peper, peterselie en dille als kruiderij. Ook nog sla erbij was echt teveel voor één maaltijd samen dus moest wachten. 


Een biefstuk van 150g ontdooid en gebakken in licht gezouten boter in een pan, verdeeld in ⅔ - ⅓ :) In de airfryerXXL met het smart sensing programma verse aardappelblokjes gebakken. Eerst gesneden met het speciale hulpapparaat van de Magimix, daarna een uur in het water. Afgedroogd en gehusseld met een beetje olie en Italiaanse kruiden. Ik maak graag kleine blokjes omdat die langer knapperig blijven. Een heerlijke zondagse maaltijd.

Maandag maakte ik een nieuwe maaltijd uit oud. Onderin het bakaccessoire van de airfryerXXL 7 reepjes ontbijtspek. Daarop een rest samengestelde puree gemengd met een rest kool en prei, nog een lepel hummus die echt op moest en een heel klein beetje boter van de biefstuk. Daarop een laagje in de Onionchef gemalen Kamper Terp jonge kaas. De laatste helft van een chorizoworstje in stukjes gesneden en uitgebakken. Dit in de de laag kaas geduwd. Op 160° zo'n 25 minuten laten bakken.

Ee tijdje geleden maakte ik kaassaus waar spruitjespuree doorheen was geroerd. Dit voor de maaltijd van dinsdag ontdooid. Er lag nog 1 plak flammkuchen. De plak eerst vroeg in de middag ingesmeerd met crème fraîche om iets zachter te maken. Dan de saus-puree er dik opgesmeerd en belegd met plakjes pancetta. De grote oven op 250° gezet en na 15 minuten gekeken. Erbij een salade van ijsbergsla met een rest komkommersalade van zondag. 

Voor dinsdag had ik uit de diepvries koolraap uit de slowcooker met wat puree erdoor gehaald. En ook  jambalaya omdat ik twijfelde aan of het genoeg was. Beiden heerlijk.

Rechts jambalaya, links koolraap.

Van 250g half om half gehaktballen gemaakt en deze gebraden in boter en verder laten garen in bouillon. Met aanhangend water 500g grove spinazie laten slinken. Aardappels gekookt. Partner spiegeleieren gebakken. Wat een heerlijke maaltijd. 


Een beetje postelein bij de geleverde groenten moest natuurlijk snel op. Ik maakte er vrijdag een ovenpasta mee. Ik kwam het recept tegen in een oude blogpost waar ik het dus ook met postelein had gemaakt. Ook deze keer met 200g macaroni, een grote rode ui door de helft, grote teen knoflook, 100g postelein in stukjes gesneden, ook de steeltjes, de 3e gehaktbal van de dag ervoor in stukjes, verse oregano uit de kruidentuin, 3 eetlepels mascarpone, peper en zout. Alles na koken en bakken in de bakaccessoire van de airfryerXXL. Dan de eieren in kuiltjes gebroken en de kaas erover. Airfryer op 165°, na ongeveer 6 minuten gekeken, toen nog 3 minuten erbij. De XXL hoeft niet voorverwarmd maar doet er soms wel iets langer over. Was een heerlijk hapje. 



Biologische aardbeien gekocht uit Spanje wat natuurlijk eigenlijk niet moet, maar ik wilde graag het overheerlijke aardbeienijs maken voor zondag. Dus toch maar gedaan. Ik heb een ijsmachine die zelf bevriest dus het werk valt wel mee. 

Op de laatste dag van deze blogweek zuurkool uit de slowcooker. In de pot: 500g zuurkool, ½ grote rode ui, 1 witte ui, 2 kruidnagels, klein laurierblad, 3 jeneverbessen, flinke theelepel karwijzaad, 200ml water met bouillonpoeder, 25g boter en 150g in blokjes gesneden rookspek. Deze 7½  uur op laag.


In de andere pot: 500g aardappel in blokjes, 30ml water, 30g boter, peper en snufje zout. Deze 6½ uur op laag. Het laatste uur een rookworst erop gelegd. Ik heb al langere tijd geen grote slowcooker meer. Dat is soms wel jammer, maar ik gebruik daardoor vaker de römertopfen. En voor zo'n maaltijd als dit voor samen is de duo-slowcooker (niet meer te koop geloof ik) wel heel erg fijn. Een heerlijke diepe smaak door de langdurige garing van zowel de zuurkool als de aardappels. Geen van beiden afgegoten en ook niet gestampt. Meer of minder nat op het bord was te kiezen. 


En vandaag, zondag, eters aan tafel. Daarover volgende week verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten