zondag 16 januari 2022

Uit de slowcooker en römertopf: witlof en ribeye; uit de airfryer(s): opgebakken gehaktbrood, gebakken eieren, afgebakken pies en slavinken; heerlijke traktaties van de Bakkende Brabanders; en ja hoor..., uit eten bij Restaurant Gewoon!

Maaltijd van donderdag met 2 x airfryer.

De week begonnen met een 'rommeldag' in de keuken. Wat verse witlofsalade gemaakt met partjes mandarijn en de zachte inhoud van de halve gebakken aubergine die er nog lag die bewaard was in olie met peterselie. Macaroni gekookt en na het koken gemengd met de rest prei in room. De gehaktballen opgewarmd. Vers-gemalen kaas erbij van de kaasboer. Heerlijke maaltijd. Weliswaar resten, maar wel met een goed glas rode wijn. 

Op maandag werd het brood met gebakken ei. Niets bijzonders, maar gewoon even geen zin.

Voor de maaltijd op dinsdag heb ik alles uit de diepvries verzameld. Daar komt eigenlijk te weinig van. Een stuk gehaktbrood opgebakken op de grillplaat van de airfryerXL, 10 minuten op 175°. Een beetje bloemkoolsoufflé heb ik samen met een rest hutspot uit de koelkast, opgebakken in wat oude jus. De ratatouille opgewarmd in een pannetje. De smaak is niet echt slecht, maar er blijft toch weinig van over vergeleken bij als je het vers maakt. De rest heb ik verwerkt in een soepje voor samen.


Woensdag aten we witlof met spek en kaas uit de slowcooker. Met 420g voorgekookte aardappel, 4 kleine witlofstronkjes, 2 sjalotten, 180g spekblokjes, 100g gemalen kaas en 110 ml crème fraîche met mosterd en kruiden. Ik heb gekozen voor 6 uur op laag. Na 5 uur was het helemaal klaar dus vroeg gegeten. Ziet er niet uit, maar zo ontzettend heerlijk. Een heel klein beetje over om op te bakken.

Vóór het 'koken'.

Na het 'koken'.

De volgende dag een aangepaste nasi goreng met pies. Eerst in de middag bruine basmatirijst gekookt. De pies met Guinness ontdooit. Eén grote puntpaprika in stukjes gesneden, 160g. Uit de diepvries nog 80g Italiaanse roerbakgroente, 1 ui van 180g, 1 rode wortel van 125g, 1 sjalot en 3 tenen knoflook en een cm verse gember. Behalve de roerbakgroente alles fijngemaakt met de Onionchef met het roze mes. Verder gebakken volgens recept. Intussen 4 eieren gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL en zo zie je maar, verschil moet er zijn. Ik heb gekozen voor voorverwarmen en dan 7 minuten bakken op 180°. Maar, 6 minuten zou genoeg geweest zijn. De pies 15 minuten op 180° op de grillplaat in de airfryerXL. Kroepoek, komkommer en seroendeng op tafel.



Vrijdag was oppasdag in de stad. Op weg naar huis zou ik eten afhalen bij Restaurant Gewoon. Maar per telefoon werd duidelijk dat het restaurant meedeed met de "demonstratie" met toestemming en tot 20.00 uur open was. Natuurlijk toen gezellig daar gegeten. Voor beiden zalmsalade, daarna kip piri piri voor partner en varkenshaaspuntjes met satésaus voor mij. Nog een heerlijke Irish Coffee voor mij en een bakkie met een mooie calvados voor de ander. Oergezellig en weer lekker gegeten. 


Op de laatste dag van deze blogweek zoon, schoondochter en de kleine jongetjes te eten.

In de middag bij de koffie mooie Bosche bollen. Later een crackertje met heerlijke paté en plakjes schapenkaas.
Als hoofdgerecht ribeye uit de römertopf. Het was 500g ribeye. Daarbij 2 grofgesneden uien, 2 heel erg grote tomaten, 2 tenen knoflook, 150g paddenstoelenmixin plaats van de frito, mijn eigen tomatensauspersillade gemaakt van 15g peterselie, 2 tenen knoflook en een scheutje olijfolie in de Onionchef met het zwarte mes. Ruim genoeg vlees met saus en het werd erg lekker gevonden. Met 2 soorten afgebakken brood en gekookte sperziebonen.
Voor de jongetjes twee slavinken gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 12 minuten op 180°.
Ook nog salade van ijsbergsla met ei en naar wens met mayonaise en een schaaltje moes uit de diepvries.
Na het eten appelbollen als dessert. De hectiek maakte dat ik vergat om op tijd foto's te maken. Tja.


En vandaag, zondag, een rustige dag. Kijken wat de koelkast oplevert aan goed eten. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten