donderdag 6 augustus 2020

Uit de airfryer(s): opgebakken stamppot, hamburgers, aardappelpuree en soufflé; in de grote oven: bloemkoolsoufflé, roodbaarsfilet en papillotte; in de slowcooker: puree en courgette met kaas; een heerlijke bal gehakt en ook nog groene gazpacho en champignons op toast.


Andijviestamppot uit de diepvries en Boeuf Bourguignon uit de slowcooker. Een beetje gekke, maar ook prima combinatie voor een gemakkelijke maaltijd op zondag. De stamppot opgebakken in het kleine bakaccessoire in de airfryerXL, een scheutje olie en een druppeltje sojasaus op de bodem en wat geraspte kaas boven op. Op 180° na 10 minuten gekeken of het warm was. Wel even de vlamverdeler er op om 'vliegen' van de kaas tegen te gaan.  De boeuf opgewarmd in de magnetron. Je gelooft het niet maar echt een heerlijke combinatie.

Snijbiet moet altijd snel worden gegeten vandaar maandag een stamppotje met deze groente. Een grote gepofte aardappel en wat romanesco van vrijdag toegevoegd aan de gekookte aardappelen, samen 500g. De stelen en het blad versneden, 250g bij elkaar. De stukjes steel samen met 1 ui even aangebakken. Daarna het snijbietblad. Aardappelen en snijbietblad met 2 koffielepels mosterd gestampt. Steeltjes en ui bovenop. Intussen in de airfryerXL voor ieder een kant-en-klaar hamburgertje gebakken op de grillplaat, 7 minuten op 180°. Heerlijke maaltijd.

Druk met de volgende dag dus dinsdag alleen een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken en een paar boterhammen met kaas en vleeswaren.

Woensdag een zomerse maaltijd met alle kinderen en nog thuis wonende kleinkinderen en een extra gast. We waren met 9 volwassenen, 1 puber en 2 kleintjes. Beetje zoeken naar een corona-veilige opstelling, maar mooi weer en grote tuin hielpen mee. Het prachtige menu is getekend door partner.


Te laat ontdekte ik dat een papadum iets anders is dan een peppadew, wat ik bedoelde. Niet de moeite om het menu opnieuw te maken. Nou ja, ze smaakten goed als hapje vooraf samen met wat olijven, pittige gehaktballetjes (gekocht) en voor ieder een bloemkoolsoufflétje. Tot aan het kloppen van de eiwitten klaar gezet op dinsdag, want vanwege de kleintjes begon het diner al om 15.00, dus niet erg veel tijd om voor te bereiden op de dag zelf. In plaats van voor 4 personen alles vermenigvuldigd voor 10 personen. Vanwege de hoeveelheid in de voorverwarmde grote oven 25 minuten gebakken. Voor de kleine souflébakjes die ik heb was het veel te veel. Al wel afgemaakt met het geklopte eiwit, maar toch 2 x opnieuw soufflé van gemaakt.

Daarna als voorgerecht eiersalade. Ik maakte 2 varianten, één met avocado en Hollandse garnalen en één met groene asperges en hamblokjes. Op dinsdag met alle 10 eieren de basis gemaakt volgens recept maar dan zonder kerrie. Ui, fijn gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes (een soort ui-moes), en eieren (geprakt met een vork) gemengd met 3 lepels mayonaise en 2 lepels Griekse yoghurt, snuf peper en scheutje worcestershiresaus. Bij het afmaken twee in blokjes gesneden avocado met 200g garnalen in de ene helft en 10 voorgekookte en afgekoelde groene asperges en 200g ham in de andere helft. Schoon op beiden.

Bij Schmidtzeevis had ik roodbaarsfilet besteld. In totaal 10 pakjes gemaakt met dus in ieder pakje een stuk vis, 4 tomaatjes, 5 olijfjes, ½ citroen, ½ sjalotje en ½ teen knoflook en 1 lepel olie. Veel werk dus, maar de moeite waard. In de grote oven gegaard. Onuitgepakt uitgedeeld dus ieder kreeg een eigen pakketje op het bord. Nog 2 ons zeekraal gesmoord in wat boter als extra groente bij de vis. 

Het recept voor courgette met kaas kan niet meer worden opgevraagd op internet. Voor 10 personen: 2 kilo courgettes, geel en / of groen, in plakjes snijden, 1 grote ui snipperen (in de Onionchef maar dan met het roze mes gedaan), dit samen voorzichtig koken zonder roeren (ongeveer 10 minuten). In laagjes in de slowcooker met er tussen verdeeld 70 g boter en 125g smelt- of smeerkaas. Ongeveer een uur op laag, niet roeren, wat ik aan het eind wel heb gedaan. Ik had het verdeeld over de 2 potten van de duo.  Lekker maar veel te veel.

Vóór het verder garen in de slowcooker.
Omdat de courgettes in de slowcooker moesten, heb ik de puree vast een dag eerder gemaakt en deze in 2 bakaccessoires bestrooid met een beetje geraspte kaas gemengd met paneermeel in de beide airfryers opgebakken, ongeveer 10 minuten op 180°. Ik had 1½ kilo aardappel verdeeld over de 2 potten van de duo-slowcooker, per pot 45g boter en 45ml bouillon en dan 6 uur op laag. Natuurlijk even geproefd, goed gelukt weer. Maar na het opwarmen in de airfryer iets te droog en hard geworden. Was beter geweest in de magnetron. Wel deels bewaard in de diepvries om later met wat extra melk of room "nieuwe" puree mee te maken.

Heerlijke kazen gekregen, Breblou des Pyrenees, Neufchatel, Tomme de Savoie en County Huntsman (blue stilton en double gloucester). Keuze voor de gasten: met een echt mooie rode wijn of een glas Port.

Bij OpStroopwafel had ik verschillende smaken grote stroopwafels besteld. Even opgewarmd en met vers geklopte slagroom en heerlijke dessertwijn, een mooi einde. Op de koffie na dan. Met een lekker chocolaatje en een slokje cognac. Ouders met kindjes wat vroeger naar huis dan de rest. Een leuke, lekkere, gezellige maaltijd. 

Na toch wel een paar vermoeiende dagen moest echt het gehakt worden weggewerkt vanwege de houdbaarheidsdatum. De marinade van de worstjes heb ik daar donderdag voor gebruikt. Ik had 300g gehakt, gemengd met een klein beetje saus van de gekochte gehaktballetjes, een paar lepels havermoutmeel en een ei. De 3 ballen gebraden in een pan in de marinade verdund met wat met water. Een schaaltje bloemkoolsoufflé gemaakt in de airfryerXXL, 20 minuten op 180°. Goed gelukt ondanks een dag na het klaar zetten van het mengsel. Wat courgette met kaas opgewarmd in de magnetron.  Prima hapje.

Op vrijdag een goede vriend en oud-collega op de lunch. We aten eerst een kop groene gazpacho en daarna champignons op geroosterde casino boterhammetjes. De gazpacho helemaal gemaakt volgens recept maar dan met Griekse yoghurt. En zonder de asperges geserveerd.

Ook de champignons volgens recept gemaakt maar met zoute boter in plaats van kruidenboter dus zonder toevoeging van zout en wel lekker veel peper. Op geroosterde casinoboterhammetjes met zoute boter. Een heerlijk lunch-hapje. Recept voor 2 maar genoeg voor 3 personen.

Zaterdag, de laatste blogdag al weer van deze drukke week in de keuken aten we weer met het gezin met de kleintjes. Vrijdagmiddag een verse groentesoep gemaakt in de soepmachine. Twee stronkjes witlof, 150g spinazie, stukje bloemkool, doosje uienmoes, een sjalot, doosje gesneden komkommer, klein beetje zeekraal, water en een lepeltje bouillonpoeder. Mooie groene soep, maar wel een beetje bitter. Bij het opwarmen wat room en mosterd er bij gedaan.

In de ochtend de schoondochter met kindjes opgehaald. Aardbeien op de lunch-boterham. In de middag ijs gemaakt van al lang eerder ingevroren bananen. Puur en lekker.

Een leuk uitgangspunt voor de avondmaaltijd was salade met watermeloen en feta. Geen munt in de tuin jammer genoeg. De iets te harde puree van woensdag heb ik eerst opgewarmd in de magnetron en toen verzacht met boter en room en extra gestampt. Was heel lekker nu. Het mengsel voor de bloemkoolsoufflé in ovenschaaltjes gebakken op de bakplaat 10 minuten op 180° in de airfryer.
Verder sla, komkommer, tomaatjes, ½ watermeloen, feta, 1 gehaktbal in saus en 4 saucijsjes gebakken. Alles apart op tafel met witte-wijnazijn en balsamico-azijn zodat gekozen kon worden wat te eten. Vooral voor de kleintjes erg handig. Een heerlijke erg warme dag met een lekkere maaltijd aan het eind.

En vandaag, zondag, rustig aan want opnieuw warm en maar eens kijken wat er nog in de koelkast staat en ligt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten