zondag 23 januari 2022

Salades, stamppot boerenkool, opgebakken groente-nasi; geroosterde puntpaprika en entrecote uit de airfryer(s); een restsoepje uit de soepmachine; pizza's laten brengen en ook nog hutspot uit de slowcooker.

Na een dagje kleine kindjes en koken is er vaak even iets van "wat nu weer". Dan is de koelkast met resten natuurlijk behulpzaam. Ik maakte een salade van de rest ijsbergsla met ei, wat boontjes, ½ pie die er nog lag, de 2e slavink die niet was opgegaan, een plakje ham, een paar plakjes schapenkaas en op tafel mayonaise, tomatenketchup en een vijgen-granaatappeldressing. Heerlijke zondagavond maaltijd met een in de airfryer afgebakken 2e stokbroodje uit de verpakking. 

Boerenkoolstamppot werd het op dinsdag. Ik had 200g voorgesneden boerenkool en heb gekozen voor 400g aardappel erbij. Dat was precies genoeg voor samen. Na 15 minuten koken klaar, gestampt met een klontje zoute boter en vers gevijzelde peper. De rookworst in verpakking in heet water laten wellen. Op tafel de rookworst, een pannetje jus van zoute boter met een scheut water, een pot piccalilly en een rest overheerlijke paté die er prima bij paste. Piccalilly was overigens niet helemaal mijn ding. Vond het in deze combinatie iets te zuur.

Hoofdpijn, iets wat me zelden overkomt. Erg vervelend. Niet gedronken, wel verkouden. Nou ja, lastig. Gebruik gemaakt van een paar resten in de koelkast. De groentenasi van donderdag gemengd met een rest sperziebonen en de halve rookworst samen opgewarmd. Nog een rest kroepoek, een halve komkommer in stukjes en seroendeng op tafel. 

De volgende dag de ribeye van zaterdag opgewarmd. Aardappels gekookt. En als bijgerechten salade met ijsbergsla, schapenkaas, tomaatjes, kappertjes en sjalot en ansjovis en pickles. Koelkast helemaal opgeruimd. Een restje om een beetje soep van te maken.

Een soepje gemaakt in de soepmachine van wat saus met vooral ui van de ribeye, 3 tomaatjes, paar kappertjes, ijsbergsla, sjalotten, een wortel en een paar stukjes aardappel. Aangevuld met nat uit een potje augurken en wat water. Altijd wel spannend of het lekker zal zijn, maar deze keer weer helemaal geslaagd. Vooral met een scheutje room erin. 

We aten pasta met gegrilde paprika en burrata. Een puntpaprika geroosterd in de airfryerXXL in het mandje precies 10 minuten op 200°.  Penne gekookt. Natte paprika in stukjes, peper en zout erdoor, burrata boven de schaal open geknipt dus ook daarvan nog wat nat. Heerlijk eten, maar door de koude kaas wel een snel koude maaltijd. Geen bezwaar vonden wij trouwens. Voor partner ook nog gerookte haring wat er volgens hem prima bij smaakte.

Vrijdag was weer oppassen in de grote stad dus niet veel tijd en wel wat moe. Pizza's besteld. Wel heel lekker (niet te vet en zout) maar niet warm, jammer genoeg. 

Quattro formaggi voor mij. 

Voor de ander een vispizza waar we van ontdekten dat het woord Marinara niets met vis heeft te maken, ha, ha. Wel met een heerlijk glas rode wijn uit de eigen voorraad. 


Op de laatste dag van deze blogweek hutspot uit de slowcooker. Ik had buiten 400g kant-en-klaar nog 3 wortels liggen die op moesten en nog 1 ui erbij gedaan. Bij elkaar 700g groente en 400g aardappel in de pot. Met 250ml water en een schepje bouillonpoeder en een laurierblaadje op laag gezet. Als je zoekt op de verhouding tussen hoeveelheden aardappel en groenten bij hutspot vind je alle mogelijkheden die je maar kunt bedenken. Ik heb dus maar gekozen voor verhouding meer groenten dan aardappelen. Na 8 uur afgegoten (was niet veel), overgedaan in een pan, grof gestampt, een heerlijke maaltijd met deels oude jus en nieuwe zoute boter erbij. De kleur is bepaald doordat er een paarse wortel bij zat van de regenboogpenen. 
We aten er een flinke entrecote bij. Even ingesmeerd met Worcestershire saus en olie, beetje peper en heel klein beetje zout en 2 x 3 minuten in het mandje van de voorverwarmde airfryerXL op 200°. Precies goed. Klein stukje voor mij, groot stuk voor de vleeseter in huis.


En vandaag, zondag, ik denk iets met geitenkaas die aan de beurt is. Daarover volgende week verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten