zondag 9 januari 2022

Uit de airfryer(s): hamburgers, opgebakken pasta met kaassaus, forellen, aubergine; uit de slowcooker: heerlijke prei in room; geroerbakte spruitjes; witte maaltijd; gedoe met granaatappel en heel lekkere gehaktbal.

Ik had in de ochtend maar vast 2 hamburgers uit de diepvries gehaald, zonder een idee wat verder te eten. Toen eerst maar een 'nieuwe' bouillonsoep gemaakt van een klein beetje preisoep, het nat van de geroosterde paprika's, het afgegoten vocht van de groentepuree en een rest runderbouillon met fijngesneden vlees. Lekker in de namiddag.

Voor de hamburger eerst kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryerXL op 200°. Direct daarna de hamburgers op de grillplaat voor 7 minuten op 180° er in. Intussen had ik de gepofte sjalotjes die naar mijn smaak te hard waren gebleven doorgesneden en laten sudderen in een pannetje met oude jus en saus. In een andere pan kaassaus gemaakt van resten mozzarella, burrata, feta en 2 verschillende geitenkaasjes. Heel langzaam gesmolten op laag vuur met ½ potje crème fraîche. Verder natuurlijk wat sla, een paar tomaatjes en mosterd, mayonaise en ketchup naar smaak.

Op maandag spruitjes, gekookte aardappelen, het laatste stukje van de picanha en de laatste sjalotten. Over dat stukje vlees natuurlijk wel even getwijfeld. Het zat goed ingepakt in de koelkast die behoorlijk koud staat. Er zat veel vet aan. Gekozen om het in smalle reepjes in een loeihete pan op te bakken met mosterd en de laatste sjalotjes. Er blijft dan van het oorspronkelijke rode vlees niets over. De spruitjes na het koken geroerbakt in het spek met mosterd mengsel. Heerlijke maaltijd samen met gekookte aardappels.

Een heerlijk toetje met de laatste stukjes van de Christmas pudding van vriendin, glaasje advocaat en koffie. Het leven is goed (voor ons). 

Dinsdag een 'witte' maaltijd. Bloemkool, kaassaus, pasta. Er zijn veel recepten te vinden waarbij de kaassaus nog gemaakt moet worden en de schotel uiteindelijk in de oven moet, maar dat wilde ik niet. Dus gewoon pasta en bloemkool gekookt. De kaassaus opgewarmd. Drie pannen en nootmuskaat en zwarte peper op tafel en genieten. 

Omdat ik 1 x per week boodschappen doe en soms de plannen gewijzigd worden, lagen er nog 4 preien. Gezocht op een slowcooker-recept en vond dit recept. Geen kip in huis maar wel verse worsten. Ik was eerst van plan deze in de pot te doen, maar heb uiteindelijk toch gekozen voor de 4 preien in ringen, 250ml gewone room, peper en zout en dit 6 uur op laag gezet. De worsten waren met de smaken calvados en gebakken appel. Prima ernaast, maar ik wilde dat liever niet mengen met de heerlijke romige preismaak en deze keer dus zelfs zonder mijn heel erg veel gebruikte knoflook. En dat bleek een heel goed idee. Wat een heerlijke prei op deze manier. Met een afgebakken kaas-maïsbroodje erbij een voortreffelijke maaltijd. En oh ja, ik gebruik niet graag maïzena dus heb de room gewoon dun gelaten om heerlijk met het broodje op te soppen.

We aten donderdag opgebakken eten in zowel de pan met een stukje worst, als wel in de airfryerXL, de bloemkoolpasta met kaassaus. Verdeeld, de een dit de ander dat. Als toetje appelmoes met pitjes uit de laatste geopende granaatappel. Ik denk dat ik dat niet snel weer zal kopen. Ik vind de smaak wel lekker, maar de pitjes erin toch wel wat lastig, partner eet ze helemaal niet. 

De forellen die we vrijdag aten heb ik ingesmeerd met zout, peper en olie en gevuld met verse kruiden, tijm, rozemarijn en oregano, en schijfjes limoen in de airfryerXXL in het mandje gelegd. Het smart chef programma ingesteld voor vis. Deed er 21 minuten over. Intussen in de airfryerXL de aubergine doormidden gesneden en ingesmeerd met olie met gedroogde oregano. Beetje zout erop en 20 minuten op 180° in het mandje. In de magnetron 2 grote stevige aardappelen gepoft in 9 minuten op 700Watt. Op tafel schaaltje olie met platte peterselie, schijfjes limoen, granaatappelpitjes (met moeite open gemaakt en niet gegeten trouwens) en zoute boter. Wat een voortreffelijke maaltijd. met heerlijk glas witte wijn. Twee aardappels was niet nodig, ¼ aubergine ook nog over. De vis natuurlijk echt helemaal op. 



Zaterdag, laatste dag al weer van deze blogweek, gewone standaard hutspot met 400g vooraf gesneden peen en uien en ongeveer 400g aardappel. Van 300g rundergehakt gehaktballen De Librije erbij gebakken in jus van ghee en een scheutje olie afgeblust met wat water met bouillonpoeder en een scheut rode wijn en lang laten sudderen. Heerlijk zo bij elkaar. 

En vandaag, zondag, misschien wat resten combineren. Maar daarover volgende week.

Extra mededeling: afgelopen blogpost is 1275 x geopend zegt de statistiek. Dat is zeer bijzonder voor mijn blog. Meestal tussen 300 en 600 met uitzonderingen naar 800.  Geen idee waarom ineens zoveel, maar natuurlijk erg leuk! Helemaal enthousiast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten