zondag 30 januari 2022

Uit de airfreyer(s): pasta roomtaart, quiche Chinese kool, gegratineerde kabeljauw; heerlijke gehaktballen, bloemkool, komkommersalade; maaltijd van de zorgorganisatie; zuurkool de luxe uit de slowcooker.

Lekker zondagmorgen-ontbijt. Met een zacht gekookt eitje, afgebakken croissants, lekker roggebrood en een geroosterde spelt-desem boterham. Op zaterdag was er veel vlees, deze zondag vleesloos avondeten. 

Ik maakte een pasta roomtaart. Met 150g kaas, schapen, geit en gewoon belegen en 125g crème fraîche. Een flinke rest van de pasta met gegrilde paprika en burrata, beetje penne erbij gekookt. Met 2 grote eieren alles losgeklopt en in het met boter ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Vrijwel koud dus gekozen voor 30 minuten op 160° maar na 20 minuten naar 145° gezet. Perfect. Ik maakte er een salade bij met tomaat, geitenkaas bladpeterselie en gedroogde olijven van Fattoria La Vialla met een scheutje heerlijke olijfolie en balsamico-azijn. Natuurlijk met een zondags lekker glas rode wijn.


Ik had voor de 2e keer in vrij korte tijd een artrose-ontsteking in mijn voet. Pijnlijk en moeilijk staan en lopen. Partner zorgde dat er een en ander op tafel kwam. We aten soep, geroosterd brood, gemalen kaas voor mij zowel in de soep als op warm brood met boter. En gerookte makreel voor partner.


Maar de volgende dag alweer aardig wat minder pijn dus lekker gekookt. 
Ik maakte een quiche met Chinese kool
Ik had een rol vers bladerdeeg liggen. Een groot deel hiervan blind gebakken in de airfryerXXL in de vorm die ik voor de quiche, of eigenlijk meer hartige taart, wilde gebruiken, het bakaccessoire voor deze airfryer. Eerst afgedekt en met vulling (ongekookte bruine bonen gebruik ik daar al jaren voor) 7 minuten op 200°, daarna zonder vulling en bakpapier nog 8 minuten op 200°. Zonder blind bakken heb ik altijd een veel te natte en niet goed gebakken bodem. Dit is wel even wat extra werk, maar de moeite waard vind ik.


Deze mooie bladerdeegbak gevuld met een kleine kool, 380g, gestoofd in boter met zout en peper. Er was 100g ham, plakjes in stukjes gesneden. De rest van de Graviera Naxos opgemaakt, ruim 120g. Voor de vloeistof 100ml slagroom gemengd met 2 eieren, peper, nootmuskaat en kurkuma. Bovenop nog 4 gedroogde tomaatjes uit olie, want geen tomaatjes in huis. Na 30 minuten, vanaf koud want alles in etappes voorbereid, op 180° en daarna nog 10 minuten op 150° want nog niet echt heet vanbinnen, een mooie en heerlijke taart. Volgende keer ga ik na het voorbakken ook het bakpapier onderin weghalen want de bodem was toch nog weer iets te kleverig geworden. Misschien een keer met een bakmatje met gaatjes onderin proberen. 


De volgende dag bloemkool, gehaktballen en gekookte aardappel. Voor de gehaktballen had ik 300g rundergehakt. Vier ballen gemaakt met 1 groot ei, 1½ lepel mosterd, 1½ lepel ketjap, 60g paneermeel en ¾ theelepel cayennepeper. Gehaktballen na het kneden laten rusten is echt een goed idee. Ze blijven steviger bij het braden. Gehaktballen kunnen in de airfryer worden gebakken, maar ik heb het gedaan in oude jus met wat bouillonpoeder en water erbij. 
Er lag een erg grote bloemkool. Teveel om in één keer op te eten samen. Maar invriezen vind ik niet echt fijn voor bloemkool, dus de helft gekookt en de andere helft in grote rozen bewaard in een doos in de koelkast voor bij de vis vrijdag. Dat was een heerlijke oerhollandse maaltijd.


Donderdag was er weer een themamaaltijd van de zorgorganisatie. 

Het was echt weer heerlijk. Een kom erwtensoep met een klein stukje roggebrood met spek, een hap boeuf Bourguignon met 2 stamppotjes, aardappel en rode kool. Ook nog rabarbercompote maar die bewaard voor een andere keer. En een erg lekker toetje.



Vrijdag was het oppasdag. Maar de kabeljauw moest wel op dus op donderdag vast een en ander klaargezet. Gegratineerde visfilet200g kabeljauw ingesmeerd met peper, zout en citroensap weggezet. Saus vast gemaakt met een scheutje olie, 2 kleine uitjes, 100ml slagroom, flink wat verse dille uit de kruidentuin, peper en een snufje zout

Ook een kleine komkommersalade vast in de koelkast. Een halve komkommer in plakjes geschaafd met de kaasschaaf, naar verhouding mayonaise, Griekse yoghurt, peper en citroensap. In plaats van dille wat verse bladpeterselie erdoor geknipt. Na thuiskomst de saus op de vis gedaan, wat kaas met paneermeel gemengd en bovenop gedaan. Na 20 minuten in de airfryerXXL in een passend ovenschaaltje, gaar en heerlijk. Intussen ook nog wat bloemkool en rijst gekookt. Lekkere maaltijd met een lekker glas rode wijn. 

Op de laatste dag van deze blogweek zuurkool in de slowcooker. Heel pak zuurkool, beetje afgespoeld, 1 rode paprika, 3 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 appel. In plaats van spekblokjes een paar restjes rauwe en gekookte ham. Een glas Rieslinger, een theelepel zelf samengestelde garam masala en wat klontjes boter. Gekozen voor 6 uur op laag. Helemaal perfect. Er lagen nog 2 gehaktballen in jus. Een paar aardappels erbij gekookt. Een heerlijke variant op de klassieke zuurkoolmaaltijd. Met een glas Riesling erbij. 


En vandaag, zondag, de koelkast controleren op resten en zien wat passend te krijgen is bij elkaar. Maar daarover volgende week. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten