zondag 17 oktober 2021

Uit de airfryer(s): kabeljauwpakketjes, spruitjesstamppot extra, verse worst; uit de slowcooker: Boeuf Bourguignon; verder gemarineerde tomaatjes, Turks toetje, moes van verschillend fruit, eten bij schoonzus en besteld bij LeToko.

Spruitjesstamppot met oesterzwammen.

De etentjes zijn tegenwoordig meestal vanaf ongeveer 16.00 uur. Dan wordt het niet zo heel laat zodat je niet met een volle maag naar bed hoeft :). Bijna altijd eerst de hapjes vooraf. Een soort van 'borreltijd'. Deze keer met o.a. paté, zwarte olijven, peppersweets, crackertjes, heerlijk vers in de airfryer afgebakken brood van De Verleiding. Maar ook met een potje Rillettes de Canard wat nog in de kast stond. Altijd een plezierig begin van een lange avond. Met een drankje naar smaak, kan ook gewoon een glaasje wijn zijn. 

Nog maar eens een keer de gemarineerde tomaatjes met burrata. Met verse oregano en geperste knoflook. En het werd weer zeer op prijs gesteld.

Als hoofdgerecht Boeuf Bourguignon. Ik had 670g rundvlees. Heb 200g spekjes gebakken. Daarna het vlees in de pan. Dan 400g sjalotten en 3 tenen knoflook in de jus. Vervolgens 4 koffielepels tomatenpuree en paar minuten en dan met 250ml rode wijn en 250ml water verwarmd, want nooit koude vloeistof op warm vlees. Alles verdeeld over 2 potten van de duo-slowcooker. Wortel, bouillonpoeder, bloem en verse laurier erbij. In iedere pot een flinke tak verse tijm en voor 8 uur op laag gezet. Geen champignons gebruikt aan het eind. Beide potten bij elkaar gedaan dus de heerlijke smaken waren goed gemengd. 

Ik maakte er spruitjesstamppot bij. Met 700g aardappel, 350g spruitjes (beiden al 'schoon') en 150g oesterzwammen. Melk en boter verwarmd, 200ml + 40g. Aardappelen gestampt en melk en boter erdoor met peper, zout en nootmuskaat. Dan voorzichtig de gekookte spruitjes en de gebakken zwammen erdoor. Afgedekt met 3 verkruimelde beschuiten, 50g boter in stukjes en 170g oude geraspte kaas. In de ochtend klaargezet, dus iets langer in de grote oven want vanaf koud gestart. Een kleinere hoeveelheid kan natuurlijk ook in de airfryer. Echt een aanrader dit recept.

Een beetje informatie over de voor mij nieuwe kaas, wel gewoon bij onze eigen prachtige kaaswinkel gekocht. Ook de Brebis meegebracht uit ons eigen dorp. Beiden heerlijke kazen.

Het Turks toetje is gemaakt met alles volgens recept maar met andere koekjes. Deze zijn wel wat dik, dus heb ik een kleiner schaaltje gekozen zodat het toch nog een paar laagjes werd. Heerlijke chocola geraspt voor bovenop. Leuke zoete afsluiting vóór de koffie.

Maandag moes gemaakt in een pan van 3 gerimpelde appeltjes, 3 overrijpe peren, 2 minder rijpe peren, 2 kiwi's, een rest ananas van de maaltijd van zaterdag, een banaan uit de diepvries en een flinke scheut witte wijn. Teveel voor de soepmachine. Ik was geïnspireerd door dit recept want zag dat de kabeljauw nodig op moest. Maar de appel, peer, banaan en kiwi waren zacht en de ananas nog stevig dus met de staafmixer voor moes gekozen. Wat ik uiteindelijk heb gedaan is de 2 stukken kabeljauw apart ingepakt in folie, bestrooid met peper en met in ieder pakketje 3 eetlepels moes. De pakketjes in de mand van de airfryerXL en inclusief voorverwarmen 17 minuten op 170°. Pan met inmiddels lauwe moes op tafel en licht volkorenbrood erbij. Na het diner van de dag ervoor een prima maaltijd met Turks toetje toe. 


De volgende dag de Boeuf Bourguignon opgewarmd in de magnetron. Uit de puree de stukjes paddestoel gevist want die worden taai na nog eens verwarmen. Vervolgens een beetje door elkaar gehusseld, een beetje geraspte kaas en flink wat plakjes jonge kaas erop en in de bakaccessoire van de airfryerXXL zo'n 15 minuten gebakken op 160°. Glaasje rode wijn erbij. Lekker hoor.


Op woensdag aten we nog een rest van het gehakt met ananas van vorige zaterdag. De rest boontjes van zondag in stukjes erdoor gedaan en samen opgewarmd in een pannetje. Erbij tzatziki van ½ komkommer, Griekse yoghurt, crème fraîche, zwarte peper, olie en verse dille. Met een klein beetje couscous, ik maak altijd voor 1 persoon, genoeg voor samen. 

De volgende dag aten we bij een schoonzusje die heerlijk kan koken. Toevallig wel opnieuw stoofvlees, maar deze keer rendang. Met een heerlijke gratin van zoete aardappelen, een bijzondere koolsalade en ook nog wat rijst. Vooraf koffie met een taartje, achteraf koffie met een chocoladetruffel. Heerlijk glas wijn erbij, goed gezelschap, wat wil een mens nog meer. 


Vrijdag was ik de hele dag in Rotterdam om op de kleinzoon-jongetjes te passen. Ik had wel kookplannen maar heb die maar even in de wacht gezet. We bestelden eten bij LeToko. Bami, BabiKetjap, SambalGorengTelor, OrakArik en kipsaté. Precies prima, maar we misten wel een beetje satésaus wat je dus extra moest bestellen. Maar heerlijk gegeten hoor. 


Op de laatste dagvaan deze blogweek bloemkool. Gewoon gekookt in een pan net als de aardappelen. Erbij kaassaus gemaakt van resten kaas. Ik had 83g occelli, 131g bebris en 36g camembert. Deze gesmolten en gemengd met 200ml room. Daarna een restje goed geprakte spruitjesstamp erdoor geroerd en door en door verwarmd. Ik bakte er 2 grote verse worsten bij van Brandt en Levie, eerst even voorgekookt en dan 6 minuten in de airfryerXL op de bakpan. Dat was samen met een rest boeuf teveel, maar ze moesten gebakken omdat ze ontdooid waren en de boeuf moest wel echt op nu. Geen zorgen, ik laat het dan zeker een minuut of 10 echt koken zodat er geen nare bacteriën over blijven. En mijn koelkast doet het prima, dat scheelt ook. 

Het prachtige jubileumpakket van Brandt en Levie kwam vandaag binnen. Met verse- en droge worsten, pancetta, deze keer ook een blik pastasaus en een tijdschrift. En naast de "gewone" braadworsten deze prachtige exemplaren.

En vandaag, zondag, eten we op een feestje. Daarover later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten