zondag 20 november 2022

Uit de airfryer(s): drumsticks en omelet; uit de slowcooker(s) en ecostoof: aardappelen, stoofperen met alcoholvrije wijn; veel zomaar tussendoor op het gas deze week en pizza's besteld.

De omelet van zaterdag.

Wat zullen we eten deze zondag. Aardappelen geschild met de machine, paar minuten. In 1 minuut aan de kook gebracht, 1 minuut goed doorgekookt en daarna 30 à 40 minuten in de ecostoof. Bespaart gas en elektriciteit. We aten de rest van de riblap-stoof van vrijdag opgewarmd in de magnetron. Verder sla, even eerder in de magnetron gekookte stukjes wortel. Tomaatjes en komkommer op tafel. Extra appelmoes voor erbij.

Ik blijf maar zo moe en hoesten, en daardoor niet echt geïnspireerd om te koken. Deze maandag weer gekozen voor bestellen van pizza's. Marinara en Gorgonzola. Lekker met een glas rode wijn. En bij de koffie een glaasje cognac met een lekker zoetje.

Spruitjes gekookt, aardappeltjes gebakken met gerookte spekjes, beetje sla en beetje appelmoes. Dat was het op dinsdag.

Geïnspireerd op dit gado gado recept een maaltijd samengesteld woensdag. Eerst 200g savooiekool gesneden en even gekookt. Daarna de rest aardappel, spruit en spekjes en nog een rest van de riblap-stoof opgewarmd in de magnetron. Dit allemaal wat laten afkoelen en bij elkaar in één schaal. Omdat ik drumsticks heb gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma (duurde 16 minuten), maar 2 eieren hard gekookt. In een pannetje kant-en-klaar satésaus opgewarmd met water. Wat basmatirijst in de rijstkoker (voor 1½ persoon, duurde ongeveer 15 minuten). Heerlijke maaltijd met kroepoek, seroendeng, sambal en uitjes op tafel. 


Met de donderdag-bestelling kwamen er Gieser Wildeman stoofperen mee. Ooit had ik gelezen dat zonder schillen ook een optie is. Dat gedaan, luie stoofperen. In iedere pot van de duo-slowcooker ruim 700g peer, 1 steranijs, 1 kaneelstokje en ½ fles alcoholvrije wijn. De peertjes kunnen dan eventueel ook door de kleinkindjes worden gegeten. Ik had ooit in een overmoedige bui een paar flessen gekocht, maar vond het echt niet lekker. Zo wordt het toch gebruikt. Af laten koelen in de potten tot de volgende morgen want pas om ongeveer 17.00 uur aangezet voor 5½ uur. Grotendeels ingevroren ondanks dat ik niet de schillen en de klokhuizen heb verwijderd. Er lagen nog peren van een ander merk van de week ervoor, die zijn dus in stukken gesneden. 

Voor 's avonds prachtige verse grove biologische spinazie, na 3 x wassen laten slinken met aanhangend water. Hamburgers gebakken in wat zoute boter omdat ik jus wilde. Aardappelen gekookt in de ecostoof. Heerlijk!

Dan alweer vrijdag. Ik had van resten Gado Gado met een beetje rijst met de staafmixer een groente-pasta gemaakt. Deze met water en gemalen Gruyere aangelengd en door de gekookte penne geroerd. Erbij 3 grote kastanjechampignons met 4 tenen knoflook gebakken in wat oude jus. Een schaal ijsbergsla met stukjes komkommer en een paar tomaatjes en een beetje gemalen kaas van de kaasboer op tafel. Als toetje een paar stoofpeertjes, erg lekker. 

Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik een omelet met 3 eieren, gemalen kaas, stukjes gekookte aardappel, fijngesneden ui en 2 tenen knoflook. Het bakaccessoire van de airfryerXXL eerst even opgewarmd, dan een klein beetje olie erin en dan het ei-mengsel 8 minuten op 180°. Met brood, sla en tomaat.

En vandaag, zondag, hutspot denk ik. Daarover volgende week meer.

zondag 13 november 2022

Uit de airfryer(s): romanesco-gratin, witlof met ham en kaas; heerlijke pastasaus; uit de ecostoof en slowcooker: aardappelen, riblap met hutspot en aardappel met pastinaak; en lekker gegeten buiten de deur.

Moeizame dag, deze zondag, soort winterslaap leek het wel. We aten door partner gebakken spiegeleieren met brood en lekkere kleine tomaatjes. Ik bleef maar hoesten dus moe.

Maandag andijviestamppot. Met 300g andijvie en 600g in de ecostoof gekookte aardappelen. Erbij 100g gerookte spekjes uitgebakken. En eerst de spekjes en dan pas de andijvie bij de gestampte aardappel werkt prima. Van 250g halfomgehaktballen gemaakt. Deze keer eigenlijk niet zoals bedoeld want met wat minder paneermeel, ja, echt op, en zonder een half uurtje koelkast uiteindelijk alleen op een laag pitje met gezouten boter en zonder bouillon of fond. Ze waren heerlijk, maar vielen wel uit elkaar :-). En in een hoekje van het bord nog een schepje mascarpone. 

Met de 3e gehaktbal, een stukje verse worst van zaterdag, een doosje tomatensaus uit de vriezer en een klont mascarpone pastasaus gemaakt. Salade met tomaatjes, komkommer en apart een restje bietjes. Met macaroni. Lekker met verse gemalen kaas van de kaasboer.


Op woensdag romanesco, gratin met aardappel, gruyère en bosjes salie. Kruidenmelk gemaakt met 1 sjalot, 1 teen knoflook en verse salie in 250ml melk. Aardappel in plakjes, 375g, en romanesco, helemaal, even gekookt, bechamel gemaakt met 25g boter en 25g bloem. Nog 80g gruyère gemalen in de Onionchef met het zwarte mes.  Laagjes in het bakaccessoire van de airfryerXXL gemaakt en 15 minuten op 180° laten bakken. Dan verse blaadjes salie erop en nog even terug in de airfryer om ze te bakken. Wat een heerlijke ovenschotel zeg! Met een goed glas rode wijn.


Witlof met ham en kaas werd het de volgende dag. De witlof, 2 stronkjes, 2 minuten gekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Dan in rauwe ham en jonge kaas gerold en 10 minuten gebakken op 160° in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Ik heb daar de rest van de romanesco-gratin omheen gelegd met 2 extra plakjes kaas, daarom wat lagere temperatuur en langere baktijd. Apart de rest van de andijviestamppot gemengd met de niet gebruikte maar wel gekookte romanesco-roosjes en opgewarmd in de magnetron. Lekker kazig maaltje.

Vrijdag riblap uit de slowcooker. Bijna 400g riblap in stukken gesneden en gebakken in ruim zoute boter. In de pot. Daarop een paar stukjes gedroogd eekhoorntjesbrood. Dan 400 g gesneden hutspotgroente en 1 teen knoflook even aangefruit en wat meel erover gestrooid. Wijn en bouillon erbij naar wat nodig was en alles in de pot met een takje tijm en een blaadje laurier. Na 8 uur op laag een heerlijke hap met wel echt draadjesvlees maar niet te ver doorgeschoten.
Erbij in de andere pot bij elkaar 500g pastinaak en aardappel in stukjes met 30ml water en 30g zoute boter, 6 uur op laag. De laatste pot zo op tafel gezet en niet gestampt. Heerlijk, zo die stukjes in boter.


Op de laatste dag van deze blogweek flink wat appeltjes verwerkt in moes. Met schil zonder klokhuis in de pan en met de staafmixer afgemaakt. Ook nog soep gemaakt in de soepmachine van resten sla, stukjes komkommer, paar tomaatjes, 4 wortels, klein beetje stamppot en een rest aardappel/pastinaak.

We aten bij ons plaatselijk restaurant Gewoon. Dat was weer lekker en gezellig. Met natuurlijk een goed glas wijn.


En vandaag, zondag, nog geen echt plan. Daarover dus volgende week.

zondag 6 november 2022

Uit de airfryer(s): groente-visburger, coquilles, pies, verse worsten; veel magnetron deze week; mooi menu als "catering" voor speciale vriendin; mousse van coquille en zeekraal; advocaat-mousse; bietjes uit de slowcooker.

Er waren deze zondag nog 3 haringen voor de lunch van partner.

Als voorafje 's avonds eerst nog wat crackertjes met paté.

Er waren nog 8 coquilles en een doosje zeekraal. Voor de coquilles gekozen voor deze manier van bereiden. Niet het recept, maar wel eerst boter in het bakaccessoire van de airfryerXXL, dan de coquilles en zeekraal er in en dan 3 minuten gebakken op 200°. Heerlijk die boterige smaak, maar voor mij wel 2 teveel. De extra zeekraal gebakken in een pannetje in een klontje boter want daar was geen plaats meer voor in het bakpannetje. Met de paté vooraf was het een voldoende maaltijd.

Van de viswinkel lag er nog een groenteburger in de koelkast. De winkel geeft jammer genoeg geen adviezen over klaar maken, maar gekozen voor 10 minuten op de bakplaat in de airfryerXL op 170°. Iets langer had gemogen of de laatste minuten een hogere temperatuur misschien. Erg lekker maar niet door en door heet. Vooraf maakte ik van de rest zeekraal, de 2 coquilles, een stukje witbrood en een scheut room een heerlijke mousse in de Onionchef met het zwarte mes. Lekker met crackertjes.


Op dinsdag maakte ik eten voor een vriendin deels thuis en deels bij haar in huis. 

Voor de garnalencocktail 125ml crème fraîche gemengd met 100ml mayonaise, 2 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels whisky en een snufje paprikapoeder. Mee in een pot samen met 300g Hollandse garnalen van de viswinkel. 

Voor de bloemkool-broccoliterrine had ik 200g broccoli en 300g bloemkool. De feta-laag gemaakt met 150g kaas. Een echt magnetron-gerecht. Thuis gemaakt en koud meegenomen. 

Het vogelnestjes-gerecht komt ook uit een magnetron-kookboekje. Ik gebruikte een ronde magnetronpan. Eerst 3 eieren hard gekookt. Dan 70g wit desembrood geweekt, 2 uien, 100g, gesnipperd, brood, ui, 500g halfom gehakt en 2 rauwe eieren met zout, peper en paprikapoeder gekneed. Dit in de met boter ingevette pan gedaan en de 3 harde gepelde eieren erin gedrukt. Zo meegenomen en ter plekke de schaal zonder deksel in de magnetron gezet op 600W en 16 minuten laten garen. Nog even laten rusten voor het aansnijden. 

De tomatenrisotto heb ik anders aangepakt dan in het recept. De afgewogen risottorijst (300g) in de rijstkoker meegenomen. De vulling thuis klaargemaakt met 400g tomatenblokjes, 1 ui, 2 tenen knoflook en peper en zout. Dit flink laten inkoken. Ter plekke de rijstkoker aangezet met een beetje gesmolten boter, witte wijn en bouillon van blokjes en als het klaar was het tomatenmengsel er door geroerd en afgemaakt met Parmezaan en burrata. Een flink stuk Parmezaan eerst geraspt in de Onionchef. 

Voor de salade met gedroogde vijgen de vijgen een dag tevoren in de port laten weken en zo, in het pannetje meegenomen. De dressing thuis gemaakt in een potje. In plaats van honing had ik gembersiroop. Een struikje little gem mee. 

Gekozen voor maar één kaas, morbier met dadels.

Dan nog advocaat mousse met mascarpone. Volgens recept gemaakt. Ter plekke nog wat extra slagen gemaakt, met extra advocaat. Echt een heerlijk nagerecht.


Foto's tussendoor is natuurlijk niet van gekomen, maar de ontvangster vond het allemaal erg lekker en was zeer vereerd met dit 'thuis-diner'. Ook erg leuk om te doen hoor. Resten van een en ander zijn met plezier achtergelaten (behalve de terrine), hoefde mevrouw de volgende dag niet te koken.

Maar dat laatste betekende wel dat ik na een lange middag oma-oppas geweest te zijn geen zin meer had in koken woensdag en er dus ook geen resten waren om mee te rommelen. Het werd een boterham maar wel met een lekker glas witte wijn.


Donderdag werd er weer niet gekookt want we waren op visite bij de verjaardag van kleinzoon die al weer 5 werd. We aten natuurlijk de prachtigste taart die je maar kunt bedenken voor zo'n jongetje in deze tijd. 


En later, na natuurlijk nog nootjes en hapjes, werden er pizza's besteld in soorten en maten. Dus lekker en gezellig gedoe aan tafel met het delen van salades en smaakjes pizza. Ik at vooral een heerlijke pizza met kaassoorten. 

Op vrijdag 2 steak pies ontdooid. In de oven 20 minuten op 180° zegt de site, de airfryerXL op 180° gezet en na voorverwarmen 15 minuten gebakken op de grillplaat. De rest terrine van dinsdag aangevuld met even apart in de magnetron gekookte bloemkool en opnieuw verwarmd in de magnetron. Aardappelen 1 minuut doorgekookt en daarna 30 minuten in de ecostoof. Beetje zoute boter gesmolten als jus. 

Hier leerde ik dat rauwe bietjes prima in de slowcooker kunnen en daarna zijn ze heel gemakkelijk te schillen. Ik heb alleen de standen laag en hoog en denk dat 2 hoog betekent. Heb daarom de 265g biet die ik had lekker 7 uur op laag laten pruttelen. Waren prima gaar en niet te zacht geworden. Van de 250g biet maakte ik na het afkoelen en schillen een bietjessalade. Gemengd met 1 augurk, flink wat verse knoflook-bieslook uit de kruidentuin en wat peper en zout. De 2 hardgekookte eieren erop gelegd. Verder 2 verse worsten, majoraan en knoflook, na wellen 10 minuten op 180° op de grillpan in de airfryerXL. De rest van de gekookte aardappelen van vrijdag even gebakken in wat jus. Lekker eten hoor, met een glas rode wijn.

En vandaag, zondag, nog geen idee. Zal zich wel weer wijzen. 


zondag 30 oktober 2022

Lekkere groentesaus! Uit de airfryer(s): opgebakken pizza, slavinken, pastaschotel, visfrietjes en een kant-en-klaar visstoofpotje; spruitjes uit de grote oven; Indonesische snijbonen; groentesaus uit de slowcooker.

Heerlijke groentesaus (zie zaterdag).

Beroerd van het hoesten. Geen koorts maar wel snot. Na het publiceren van mijn wekelijkse stukje ging ik deze zondag weer naar bed. Uiteindelijk wel opgestaan om resten in de vriezer te doen en geen moed om eten te maken. Dus maar pizza's besteld. Een paar stukjes over van mijn pizza gorgonzola die me overigens wel goed beviel. De frutti di mare was op. 


We hadden bij de koffie baklava mee laten komen met de pizza's. Zowel zondag als maandag een stukje. Heerlijk.


Op maandag ietsje beter. Sla, tomaat, komkommer, wortel, allemaal van die groenten die goed te combineren zijn met een slavinkje en een paar in de magnetron gekookte aardappels. Er was nog jus dus de vinken zo'n 15 minuten op de bakpan op 180° in de airfryerXL. Eenvoudige doch lekkere maaltijd.


In de middag van dinsdag bakte ik als hapje vooraf de 2 stukken pizza die over waren in het mandje van de airfryerXL, 6 minuten op 160°. Heerlijk heet en krokant.

We aten 's avonds Indonesische snijbonen. Rijst maak ik altijd met het eetmaatje van het voedingscentrum. Voor ons is dat voor 1½ persoon basmatirijst en dubbel water in de rijstkoker. Verder 250g snijbonen in heel smalle reepjes gesneden, 2 gedroogde rode pepertjes fijngesneden en deels de pitjes verwijderd, 240g rookworst in stukjes. In de wok 1 flinke sjalot en 2 tenen knoflook, de saus van rode peper, ketjap manis, kurkuma, limoensap en een puntje suiker erbij. De snijbonen eerst en daarna de rookworst toegevoegd. In totaal zeker 10 minuten inclusief de pinda's. Op tafel kroepoek en gebakken uitjes. Ik had geen gehakt ontdooid en de rookworst moest op. Leek me wel een goed alternatief. Smaakte prima. 


De volgende dag pasta met witlof. Drie stronken witlof, 1 witte ui, 2 tenen knoflook. Verse walnoten gekraakt, 6 zongedroogde tomaten uit de olie fijngesneden. Iets minder dan 200ml slagroom vond ik genoeg. Voor ons is 150g penne altijd prima. Heerlijk die romige smaak. Ook de over het algemeen echte vleeseter vond dit heerlijk.

Onverwacht een extra eter op donderdag. Ik maakte spruitjes in de oven. Met 500g spruiten, 1 heel grote rode ui, 3 tenen knoflook en verse rozemarijn. Ik had maar 2 worsten, peterselie-parmezaan, maar dat was ook goed. Deze even geweld in heet water om barsten te voorkomen. Met de Onionchef 2 sneden desem meegranen brood fijngemaakt. Alles verder gedaan volgens recept en in de grote oven afgebakken. We aten er met de aardappelschilmachine schoongemaakte gekookte krielaardappelen bij die ik na het koken nog even heb gebakken. 

In de namiddag van vrijdag hadden we crackers met een heerlijke paté gegeten.


De resten van de Indonesische snijbonen en de pasta met witlof werden beiden opgewarmd als maaltijd. De snijbonen in de magnetron, de pasta met extra geraspte kaas in de airfryerXXL, dun laagje dus 8 minuten op 180°. 

En toen was er nog steeds een klein beetje over van de snijbonen en van de spruitjes met 2 kleine aardappeltjes. Die heb ik op de laatste dag van deze blogweek samen met ruim 550g tomaat en 1 klein struikje witlof in de slowcooker gedaan. Takjes tijm, rozemarijn, peterselie en oregano er in en een vers blaadje laurier. Klein beetje water en na 7 uur op laag de kruiden eruit en de staafmixer erdoor. Vanwege de stukjes worst in de snijbonen niet vegetarisch dus, wel erg lekker! In porties in te vriezen voor pasta of soep.

Er kwam een bestelling binnen van de viswinkel met o.a. haringen voor meneer in de middag. Verder als hapje vooraf echt heel lekkere visfrietjes die ik even heb opgebakken in de airfryerXL en als maaltijd een schaaltje met een visstoofpotje wat ongeveer 12 minuten in de airfryerXXL stond. 


Was een heerlijk gerechtje maar wel wat weinig dus kaas met crackers en een glas rode wijn toe.


En vandaag, zondag, nog steeds aan het hoesten waardoor het een 'langzame' week werd in de keuken. Weinig creatief, maar toch wel goed gegeten. Nog wat vishapjes in de koelkast en misschien iets met de groentesaus maar daarover volgende week. 












zondag 23 oktober 2022

Mooi vegetarisch glutenvrij diner; een lunch-diner met o.a. bloemkool-broccoliterrine; uit de airfryer(s): schouderkarbonade, verse worst en frietblokjes; uit de römertopf en slowcooker: Jackfruit-ovenschotel, entrecote en groentestoof. De magnetron, de soepmachine en de Onionchef kwamen ook te pas.

Een zondags diner met vrienden. Vegetarisch en glutenvrij. Dat laatste is altijd spannend want natuurlijk geen speciale glutenvrije keuken. En gelukkig weer helemaal 100% glutenvrij bleek de volgende dag.

De bietentartaar heb ik gemaakt met gekookte bietjes. Daarom het opgevangen bietensap ingekookt met balsamico-azijn en 2 verse takjes rozemarijn. Dit sausje door de bietjes gehusseld. Kappertjes gefrituurd in zonnebloemolie en zonder erg alvast door de bietjes gedaan. Beetje vers gevijzelde zwarte peper en een snufje zout. De kappertjes kwamen voor de zekerheid van de glutenvrije webshop. Opgediend met een takje dille, takje peterselie en Egmondse bollen

Soep gemaakt met 'schone' ratatouille en aspergebouillon uit de diepvries en bewerkt met de staafmixer. Met een soepstengel erbij.

Voor de jackfruit ovenschotel ½ groene pompoen en ½ knolselderij in stukjes gesneden. De inhoud van een blik jackfruit afgespoeld. Een hele grote en een kleine sjalot in stukken gesneden. Dit in een scheutje olie gebakken met een paar verse takjes tijm en wat Provençaalse kruiden. Alles in de natte Römertopf, kidneybonen erbij. Omdat er geen wildfond in mocht gebruikte ik veggie paté verdund met water. Voor 2 uur in de koude oven op 160°. Goed op smaak.

Als salade sperziebonen in tomaten-knoflooksaus. Met 400g verse bonen, gekookt met 2 tenen knoflook en na 2 minuten 40 minuten in de ecostoof gezet. Daarna gemengd met de tomaten-groentesaus uit de diepvries om af te koelen. Met een speciaal broodje van dezelfde site als de kappertjes, soepstengels en crackers.

Ik maakte aardappel-knolselderijpuree in de slowcooker. Ongeveer 700g aardappel en 100g knolselderij, 50g zoute boter en 50ml water. Dan 7 uur op laag. Even licht gestampt met wat room.

Bij De Kaashoeve in ons dorp kocht ik cabrales, heerlijk met verse dadels. Natuurlijk met een crackertje en wat zoute boter. 

Voor de taart van witte chocola met sinaasappelroom kocht ik deze chocola. Dan denk je toch dat er wit tevoorschijn komt. Maar nee hoor, heel licht bruin was het. Natuurlijk toch maar gebruikt. Voor de maizena kocht ik Kuzu. Volgens recept gewerkt verder. Ik had de taart vast op zaterdag gebakken in de grote oven. Voor de room twee grote sinaasappelen geperst, waarvan van 1 de schil geraspt. Het was veel sap dus iets meer kardemom en kaneel in het pannetje gedaan. Duurde lang voor het goed was ingekookt. De room was behoorlijk dik geworden en ik heb gekozen om het uit te smeren over de taart en niet meer verder te bewerken met de mixer. En het geheel was echt heerlijk. Ook het hele menu trouwens en het gezelschap

De volgende dag al weer voorbereidingen voor een lunch met een vriendin op dinsdag. Nieuwe pan soep gemaakt van een restje soep van zondag, de rest van de jackfruit ovenschotel, een paar gebakken tomaatjes, het nat van de gekookte boontjes, een restje aspergebouillon en wat tomatensaus. Staafmixer erdoor en weer een heerlijk soepje. 

Ook op maandag maakte ik een bloemkool-broccoliterrine. Ik verwijs hier naar april 2016 toen gebruik maken van een foto van een heel recept nog niet bezwaarlijk was (of leek). Het gaat om laagjes, kaaspuree van 100g feta en 1 ei, een laagje broccilipuree van 250g met 1 ei en 50ml slagroom en een laagje bloemkoolpuree van 250g met 1 ei en 50ml slagroom. Naar smaak zout, peper en nootmuskaat. De groenten apart 5 minuten afgedekt in de magnetron met 2 eetlepels water en daarna pureren. Dan als geheel nog 6 minuten op 700W. Rustig laten nagaren met een keukenpapier tussen terrine en deksel om vocht op te vangen. Storten of vanuit de schaal scheppen. 

We aten 's avonds soep met brood en koude omelet want soep genoeg voor de lunch op dinsdag. 

Dan dinsdag een lunch met vriendin. Door omstandigheden moest het eten allemaal 'zacht' zijn.

Eerst koffietijd met taart die gekocht was. Yoghurt-aardbeienschnit. Met marsepein. Heerlijk

Dan voor de lunch een lekkere kom soep, zie boven, met een soepstengel die gedoopt kon worden in de warme soep.

Naast de terrine, koud opgediend, maakte ik een gerecht met 250g geruld gehakt, een doosje met aardappel-knolselderijpuree en 2 in de Onionchef met het zwarte mes fijngemaakte bietjes.

Als kaas had ik chevre crottin en nog een stukje cabrales. Met wat zoute boter en een heel licht crackertje. Het mascarpone-ijs stond nog in de vriezer en de sinaasappelroom die over was, paste er goed bij. Leuke maaltijd die eigenlijk lunch-diner genoemd kan worden. En weer fijn gezelschap.

Er moest veel groenten worden weggewerkt daarom woensdag vast in het vooruit een vega-stoofschotel gemaakt in de slowcooker. Met ½ groene pompoen, ¼ stuk knolselderij, ½ meat radijs, een paar stengels bleekselderij, 1 prei, 1 ui, 1 teen knoflook, verse takjes tijm, rozemarijn, oregano en peterselie. Verder een theelepel gerookt paprikapoeder, een theelepel zwarte peper en 250ml water met daarin opgelost bouillonpoeder. Dat 5 uur op laag gezet. Na 4½ uur was het al goed. Niet te ver doorgekookt want het moest opnieuw opgewarmd worden later. 

Ook op woensdag om 16.30u de laatste soep opgemaakt. We zaten ons af te vragen wat doordat ik samengestelde soepen maak, precies de ingrediënten waren in deze laatste 2 kommen :-). 

(aubergine, tomaten, rode paprika's, ui, knoflook, tomatenpuree, basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, aspergebouillon, jackfruit, pompoen, knolselderij, sjalot, Provinciale kruiden, veggie paté, tomatensaus)

Na een paar dagen zonder een stuk vlees was het voor partner wel fijn om weer eens wel vlees te krijgen. Ik bakte voor het avondeten schouderkarbonades in de airfryerXL op de grillplaat. Dat is eigenlijk 1 teveel maar ze zijn per 2 verpakt dus toch maar. Ik eet daar zelf dan een klein stukje van. Heerlijk mals na 2 x 4 minuten op 180°. De terrine was nog niet op en een klein beetje puree met bietjes en gehakt was er ook nog. Het laatste even opgewarmd in de magnetron. En ook nog een rest boontje in tomatensaus.

Donderdag de ½ bloemkool en ¾ broccoli samen in roosjes 1 minuut doorgekookt en daarna in de ecostoof voor 35 minuten. Apart 2 grote aardappelen gegaard in de magnetron, 8 minuten op 700W met een speciaal apparaatje met een paar druppels water aan iedere kant. Twee verse worsten gebakken 10 minuten op 180° gebakken op de grillplaat in de airfryerXL want er was genoeg jus over van eerder. Deze laatste even verwarmd in een pannetje met de stukjes karbonade die over waren. Heerlijk zo'n aardappel-groente-vlees-maaltijd met lekkere jus. 

Vrijdag eters. De hele dag de jongetjes en bij het avondeten ook de ouders in huis. Bij de lunch wit desembrood met speculaasjes als bijzondere uitzondering.

Altijd rozijntjes en gedroogde mango en deze keer ook blauwe bessen in de middag. 

Voor de volwassenen maakte ik entrecote op Duitse wijze in de römertopf. Ben op zoek geweest naar het oorspronkelijke recept, maar dat heb ik niet gevonden. Dan deze keer toch maar een verwijzing naar deze site. Ik had 2 entrecotes van ieder 280g. Omdat ik zelf nauwelijks vlees eet en er bier in zat (dus niet geschikt voor de kindjes) leek me dat genoeg. Verder natuurlijk 3 grote uien, verse laurier, peperkorrels, een flesje Gulpener IJsbock en een klein scheutje water met wat bouillonpoeder. We aten het met de opgewarmde groentestoof uit de slowcooker. 

Op tafel verder tomaatjes, stukjes komkommer, stukjes rode paprika, snackworteltjes en kleine worstjes uit een pot. Verder in de airfryerXXL met het smart sensing programma gemaakte frietblokjes. Bijna 800g, duurt ongeveer 15 minuten. En verse appel/perenmoes van 2 grote en 2 kleine appels en 2 peren, klein scheutje limoensap en klein scheutje water. Vergeten op tafel te zetten. De ouders waren heel laat door verkeersproblemen, de kindjes aten vast een stukje wit desembrood, wat kaas en wat er verder op tafel stond. De volwassenen hadden gemeld hoe laat ze er ongeveer zouden zijn. Voor de frietblokjes was het nog te regelen, de entrecote bleef te lang in de pan, beetje droog. Chaotische maaltijd dus, heel gezellig en met lekkere wijn en goede appelsap en na afloop meegebrachte oliebollen als dessert! 


Ik was al 2 dagen flink aan het hoesten, dus de laatste dag van deze blogweek kalm aan en er kwam niet veel uit mijn handen. In de soepmachine soep gemixt maar niet gekookt vanwege aanbranden. Er zat in: resten bloemkool en broccoli, een schaaltje terrine, een paar frietblokjes en aardig wat rode paprika. Aangevuld met water tot de bovenste streep en 2 X handmatig laten mixen. In de pan overgedaan en 15 minuten doorgekookt i.v.m. de rauwe paprika.  Zelf niet (van) gegeten. Verder stond er nog een pannetje met een verse worst. Een paar stukjes vlees uit de römertopf hier bij gedaan en heeft partner opgewarmd en gegeten met wat brood en worteltjes en tomaat. Even opgestaan om naar zoon bij Matthijs gaat door te kijken. 

En vandaag, zondag, weet ik echt nog niet. Soep in de middag is wel waarschijnlijk.