zondag 9 oktober 2022

Uit de airfryer: karbonade, omelet, witlof en pastaschoteltje; een diner; uit de slowcooker: aardappeltjes, kip met appel en room, maïs en de ecostoof voor een aspergebouillon en witlof; lekker soepje uit de soepmachine; en het mascarpone-ijs was ook weer erg lekker.

Gehakt in heerlijke saus.

Een rustige zondag na de toch wel hectische dagen met de kleinzoontjes, maar eten ging natuurlijk weer gewoon door. En in de hele week veel 'eten in de herkansing'. We gooien niets weg :).

Ik maakte vast voor dinsdag waterkerssoep. De waterkers moest op tijd verwerkt want kwam vorige donderdag al binnen. Het recept een beetje aangepast. Eén grote zoete aardappel, 2 sjalotten en 2 tenen knoflook in olie aangezet. Dan bijna 1 liter bouillon van blokjes erbij en even laten koken. Vervolgens 200g waterkers in de hete soep gedaan en dat na 10 minuten met de staafmixer bewerkt. De steeltjes apart vond ik teveel werk en het leek me ook echt niet nodig om die eerst mee te laten koken want de soep moest toch later opnieuw opgewarmd. 

De ecostoof was al bezet met een aspergebouillon in de maak. Er lagen een paar pakjes aspergeschillen in de diepvries. Aan de kook gebracht met alleen water, een minuut laten doorkoken en ¾ uur in de ecostoof gezet. Bouillon voor een glutenvrije soep later in de maand maar de ruimte in de vriezer was nodig.

We aten ijsbergsla met de beide sausjes van de dag ervoor gemengd. Een klein beetje saus van het stoofvlees van de themamaaltijd mee opgewarmd met de laatste gehaktbal van zaterdag samen met wat fijngesneden rode paprika. De 2 bollen groentestamppot van de themamaaltijd verwarmd in de magnetron 8 minuten op 600W. Al met al weer prima gegeten. Met een glas rood uit een open fles.


Het zal voor de meeste mensen niet nodig zijn maar ik vind dit zo'n leuk filmpje voor de stamppot rauwe andijvie. Dat aten we maandag. Met spekjes maar ook met een karbonade. Eerst 500g aardappel in de ecostoof. Intussen 300g andijvie gesneden. Dan 100g spekjes gebakken. Aardappelen afgegoten, spekjes met vet erdoor en dan de andijvie toegevoegd. Intussen de airfryerXL met de grillplaat opgewarmd op 180°, 2 karbonades erop en eerst 8, uiteindelijk 10 minuten gebakken. Nog 1 minuut erbij had ook gekund maar goed sappig in ieder geval.


Gasten op dinsdag, kleindochter met man en kindje van ruim 4 maanden op bezoek, bij de overgrootouders dus :).

De gemarineerde tomaatjes op maandag klaargezet in de koelkast. Met 300g tomaatjes gehalveerd, verse oregano en knoflook. De basilicum en burrata erop vlak voor het serveren.


De waterkerssoep was al gemaakt op zondag om te voorkomen dat de waterkers zou verleppen.

De kip met appel en room helemaal klaar gezet in de ochtend omdat het pas in de Römertopf kan na dat deze in het water heeft gestaan. Ik was vergeten prei te kopen dus met 7 bosuitjes gedaan. Verder 4 blaadjes verse laurier van de struik, verse tijm, 5 tenen knoflook, 250g kastanjechampignons, 2 kleine appels en 9 drumsticks. Nadat alles in de topf zat de slagroom erover en in de oven. De saus zag er een beetje geschift uit, maar smaakte prima.


Voor de sperziebonensalade had ik 400g bonen op maandag gekookt. De bosui was inmiddels op dus een grote en kleine sjalot fijngesneden. Olie en citroensap in de schaal op de sjalot, sperziebonen erbij, lekker.


Ik had 750g rode krielaardappeltjes. Deze met de schilmachine bewerkt, gehalveerd  en in de slowcooker gedaan met 45ml water en 45g boter. Na 7 uur op laag geserveerd zoals ze uit de pot kwamen dus geen puree van gemaakt. 
Bij het schaaltje sla maakte ik een sausje van crème fraîche, mayonaise en balsamico-crème. 
Het mascarpone-ijs gemaakt in de ijsmachine, de warme kersen kwamen uit een potje.
Leuk om weer eens zo'n baby op schoot te hebben. Lekker eten en goed gezelschap, wat wil een mens nog meer.

De volgende dag de heerlijke soep opgemaakt met een flinke scheut room die op moest. 


Verder de kip, nog 2 drumsticks, in saus opgewarmd in de magnetron. De rest aardappeltjes uit de slowcooker opgebakken in de eigen aanhangende boter. Een beetje ijsbergsla gemengd met de sla en het sausje van dinsdag.

Voor donderdag stond er nog een doos schone penne van zaterdag en een schaal sperziebonensalade met feta. In de gemengde saus van de gehaktballen 2 ontdooide verse worsten met chorizo leeg geknepen en gebakken. Daar de fijner gesneden bonen, de penne en een ⅓ doosje mascarpone door geroerd. Eenvoudige maar heerlijke pastamaaltijd. 


Op vrijdag was ik weer in de stad om voor de kleinste kleinzoon te zorgen van 3 jaar. Daarom donderdagavond vast een maïskolf doorgesneden en ingepakt voor de slowcooker. Aan thuisblijvende partner gevraagd de cooker op tijd aan te zetten. Deze keer ingesmeerd met boter en Marokkaanse kruiden, gekregen dus geen idee wat daar allemaal in zit, maar rook heerlijk en smaakte prima na 4 uur op laag.

Daarbij een beetje kropsla met het sausje van de sla van dinsdag, de champignons uit de saus van de drumsticks opgebakken met wat boter en veel verse knoflook, een beetje andijviestamppot opgewarmd in de magnetron en een omelet gebakken van 3 eieren met veel bladselderij en wat zwarte peper en een lepeltje Griekse yoghurt op de bakplaat van de airfryerXL. Na 8 minuten op 180° prima. De sla was teveel van het goede dus terug in de koelkast.  Verder een leuke maaltijd met lekker verschillende smaakjes.

Op de laatste dag van deze blogweek soep gemaakt in de soepmachine van kropsla, selderij, een paar in knoflook gebakken champignons, een heel klein beetje van de andijviestamppot, een stuk rode paprika en een tomaat. En de saus van de kip van dinsdag. Eerst de sla en selderij met de saus handmatig gemixt om het volume wat kleiner te maken. Daarna de rest erin en op de pureerstand gezet. Zowaar zonder aanbranden gelukt. Sla en selderij maken het een beetje bitter en niet volledig glad, maar dat is voor ons geen probleem. Lekker met een scheutje room.

Na een kom soep in de namiddag aten we 's avonds witlof met rauwe ham en kaas uit de airfryerXL. De witlof gekookt in de ecostoof, 1 minuut hoog na aan de kook brengen, daarna 40 minuten in de stoof. Ingerold met rauwe ham, plakken kaas erover en nog wat extra geraspte kaas na een paar minuten zodat die direct smelt en niet gaat dwarrelen. Vanaf koud dus 8 minuten op 180°. In de andere airfryerXXL de rest van de pasta van donderdag  opgebakken in het bakaccessoire, bestrooid met geraspte kaas en 25 minuten op 160°. Beiden afgedekt met een vlamverdeler als spatscherm, beiden heerlijk. Volgens mijn energieleverancier kan ik beter besparen op gas dan op elektriciteit (als er al bespaard kan worden) dus vandaag weer maar 2 minuten gas en verder de elektrische mogelijkheden in de keuken gebruikt.


En vandaag, zondag, een visje denk ik. Maar daarover later. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten