zondag 10 april 2016

Salades, een pittig airfryerhapje, soepen, bezoek aan plaatselijk restaurant en koken in de magnetron.

We zijn de week begonnen met het eten van wat resten van het diner van zaterdag. Lekker kommetje courgettesoep, beetje opgebakken puree, wat in de magnetron verwarmde romanesco en natuurlijk de in de heerlijke saus opgewarmde stukken lamsbout. De saus was, zoals vrijwel altijd met slowcooker-eten, zoveel dat ik die heb ingevroren. Komt wel weer een keer van pas.

Op maandag een salade. Meestal neem ik een recept als uitgangspunt, maar regelmatig wordt het dan heel iets anders. Een handje rucola en wat blaadjes van de Romainesla onderin de schaal. Een flinke sjalot gesnipperd er overheen. Een klein restje van de gekookte Romanesco fijn gesneden er op. Twee eieren hard gekookt. Eén avocado in stukjes gesneden. En omdat ik een ander plan had voor de lamsbout van zaterdag, lagen er 4 mooie plakken katenspek. Daarvan 2 even gebakken. De dressing gemaakt volgens recept. En de van de bakker gekregen voorgebakken desem-olijfbroodjes afgebakken in de airfryer. Heerlijke lichte maaltijd.


Zoekend op Paksoi en Oesterzwammen dit recept gevonden. Voor 2 personen past het in de ovenschaal voor de airfryer. Geen eieren toegevoegd, die hadden we maandag al gegeten. Voor de tamari een lepel ketjap gebruikt. Tahin heb ik wel altijd in huis. Nergens melk aan toegevoegd. Van 3 kleine rode aardappelen en 2 bataten puree gemaakt. Zonder nootmuskaat. Sesamolie gebruikt, ook voor het invetten van de schaal.
Vergeten de saus te verwarmen waardoor het slecht smeerbaar was op de toplaag :-). Maar wel lekker krokant. Op 200° zo'n 10 minuten in de airfryer. Mooie vegetarisch maaltijd.

De volgende dag weer een gerecht met vlees. De andere romanesco was aan de beurt. Weer in z'n geheel gekookt omdat ik dat zo leuk vind voor het opdienen. Wij aten het met in de pan in de jus gebakken saucijzen van onze onvolprezen vleesleverancier. Met bio-babyaardappelen uit de magnetron. Een gewoon huis-, tuin- en keukenprakje.

Daarna de soepmaker even aan het werk gezet met de rauwe stam van de  romanesco, de gekookte rest, 2 kleine aardappeltjes en 3 kleine stukjes olijvenbrood. Dit aangevuld met afgietsel van de paksoi van de dag ervoor + een veel eerder gemaakte lekkere tapenade van niet-smakende zeewierchips. En natuurlijk nog wat water voorzover nodig. Een bijzondere soep, even geproefd, in de diepvries gedaan.

Op donderdag werd het Restaurant Gewoon in eigen dorp. Een salade als voorgerecht, een leuke schnitzel Hawai en een kopje koffie. Niet uit eigen keuken, ook wel weer eens lekker. En vooral ook gezellig met een goed glas rode wijn!

Op vrijdag koken in de magnetron voor vrienden waarvan hij in een kamer bij een verpleeghuis woont. Thuis heb ik het voor- en nagerecht gemaakt, ter plekke het hoofdgerecht. Van de magnetronrecepten (voor- en hoofdgerecht) foto's gemaakt, want te uitgebreid om helemaal te beschrijven (als foto's na aanklikken met rechtermuisknop op een nieuw tabblad worden geopend zijn ze te vergroten). Koken bij een ander, ook al is het maar in de magnetron, is toch altijd weer even lastig. Uiteindelijk 400 g champignons en 185 cc crème fraîche gebruikt en omdat ik biefstuk in stukjes bij me had deze eerst even 2 min. in een aparte schaal gedaan en daarna pas gemengd met de rest. Het smaakte prima.

Na het hoofdgerecht wat meegebrachte Franse en Italiaanse kaas met een stukje brood en een crackertje. Het nagerecht was amandel-yoghurtcake een dag van tevoren gebakken. In de kleine springvorm, halve hoeveelheden (2 kleine eieren) en 20 minuten in de voorverwarmde airfryer op 165°. Ik heb amandelmeel gebruikt in plaats van griesmeel. Het goed plooien van het bakpapier in zo'n kleine vorm blijft lastig. Het moet niet gaan branden natuurlijk. De cake viel een beetje uit elkaar, maar was wel erg lekker. Alle eters heel tevreden.
Wat hadden we nog in huis. Twee saucijzen, al gebakken. Een rest Romaine en een paar blaadjes Paksoi. Wat ongebakken al gesneden kastanjechampignons. Een paar ongekookte roosjes broccoli en bloemkool. Wat gekookte aardappeltjes. Een restje jus. Een beetje saus van de Boeuf Stroganov. Een rauwe wortel.

De bloemkool en broccoli even kort gekookt in de magnetron. De champignonschijfjes in een restje jus gebakken ook in de magnetron en vervolgens toegevoegd aan de Boeuf-saus. Sla en aardappeltjes fijn gemaakt, bloemkool en broccoli toegevoegd. Een wortel in kleine stukjes gesneden. Een paar blaadjes salie een paar seconden in een klein beetje jus gebakken in de magnetron. Een volle salade, worst en een heerlijke champignonsaus. En een stukje Franse en Italiaanse kaas toe. Goed maal voor de zaterdag.

Een beetje salade plus het sausrestje met wat water en de wortel-appel-gemberresten van een sapcentrifuge-actie in de soepmaker gedaan met peper en zout en een heerlijk soepje van gemaakt voor de zondagslunch. Die sapcentrifuge is een verhaal apart. Het ding staat al jaren ongebruikt in de kast, maar voor de recensie van een kookboek moest ik een recept kiezen. Dat werd naast amandelpuree wortel-appel-gemberwortel-sap uit de sapcentrifuge. Lekker, maar wat te doen met die grote hoeveelheid rest met die gezonde vezels die dan achter blijft in het apparaat. In de soepmaker dus :-). Als de recensie op Hebban is geplaatst zal ik die hier weergeven.

En een naar mijn idee belangrijk nieuwtje: Voedingsmythes Martijn Katan, een boek waard om gelezen te worden tegenover heel veel goeroe-hypes denk ik.

En vandaag, zondag. Iets met katenspek wat er nog ligt en prei die wel op moet. Maar daarover later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten