zondag 13 november 2022

Uit de airfryer(s): romanesco-gratin, witlof met ham en kaas; heerlijke pastasaus; uit de ecostoof en slowcooker: aardappelen, riblap met hutspot en aardappel met pastinaak; en lekker gegeten buiten de deur.

Moeizame dag, deze zondag, soort winterslaap leek het wel. We aten door partner gebakken spiegeleieren met brood en lekkere kleine tomaatjes. Ik bleef maar hoesten dus moe.

Maandag andijviestamppot. Met 300g andijvie en 600g in de ecostoof gekookte aardappelen. Erbij 100g gerookte spekjes uitgebakken. En eerst de spekjes en dan pas de andijvie bij de gestampte aardappel werkt prima. Van 250g halfomgehaktballen gemaakt. Deze keer eigenlijk niet zoals bedoeld want met wat minder paneermeel, ja, echt op, en zonder een half uurtje koelkast uiteindelijk alleen op een laag pitje met gezouten boter en zonder bouillon of fond. Ze waren heerlijk, maar vielen wel uit elkaar :-). En in een hoekje van het bord nog een schepje mascarpone. 

Met de 3e gehaktbal, een stukje verse worst van zaterdag, een doosje tomatensaus uit de vriezer en een klont mascarpone pastasaus gemaakt. Salade met tomaatjes, komkommer en apart een restje bietjes. Met macaroni. Lekker met verse gemalen kaas van de kaasboer.


Op woensdag romanesco, gratin met aardappel, gruyère en bosjes salie. Kruidenmelk gemaakt met 1 sjalot, 1 teen knoflook en verse salie in 250ml melk. Aardappel in plakjes, 375g, en romanesco, helemaal, even gekookt, bechamel gemaakt met 25g boter en 25g bloem. Nog 80g gruyère gemalen in de Onionchef met het zwarte mes.  Laagjes in het bakaccessoire van de airfryerXXL gemaakt en 15 minuten op 180° laten bakken. Dan verse blaadjes salie erop en nog even terug in de airfryer om ze te bakken. Wat een heerlijke ovenschotel zeg! Met een goed glas rode wijn.


Witlof met ham en kaas werd het de volgende dag. De witlof, 2 stronkjes, 2 minuten gekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Dan in rauwe ham en jonge kaas gerold en 10 minuten gebakken op 160° in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Ik heb daar de rest van de romanesco-gratin omheen gelegd met 2 extra plakjes kaas, daarom wat lagere temperatuur en langere baktijd. Apart de rest van de andijviestamppot gemengd met de niet gebruikte maar wel gekookte romanesco-roosjes en opgewarmd in de magnetron. Lekker kazig maaltje.

Vrijdag riblap uit de slowcooker. Bijna 400g riblap in stukken gesneden en gebakken in ruim zoute boter. In de pot. Daarop een paar stukjes gedroogd eekhoorntjesbrood. Dan 400 g gesneden hutspotgroente en 1 teen knoflook even aangefruit en wat meel erover gestrooid. Wijn en bouillon erbij naar wat nodig was en alles in de pot met een takje tijm en een blaadje laurier. Na 8 uur op laag een heerlijke hap met wel echt draadjesvlees maar niet te ver doorgeschoten.
Erbij in de andere pot bij elkaar 500g pastinaak en aardappel in stukjes met 30ml water en 30g zoute boter, 6 uur op laag. De laatste pot zo op tafel gezet en niet gestampt. Heerlijk, zo die stukjes in boter.


Op de laatste dag van deze blogweek flink wat appeltjes verwerkt in moes. Met schil zonder klokhuis in de pan en met de staafmixer afgemaakt. Ook nog soep gemaakt in de soepmachine van resten sla, stukjes komkommer, paar tomaatjes, 4 wortels, klein beetje stamppot en een rest aardappel/pastinaak.

We aten bij ons plaatselijk restaurant Gewoon. Dat was weer lekker en gezellig. Met natuurlijk een goed glas wijn.


En vandaag, zondag, nog geen echt plan. Daarover dus volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten