zondag 16 oktober 2022

Uit de airfryer(s): forellen, aardappelschijfjes en tomaten; uit de slowcooker: stoofvlees met bier; een soort paella; uit eten bij Restaurant Gewoon; verse worsten; heerlijke soep en ook nog een groenten-omelet.

Zaterdag gebakken tomaten met Italiaanse kruiden.

Er is teveel sla. Alweer sla? Tja, het moet toch echt ook worden gegeten. Maar best wel lekker met forel met kruiden, beetje tijm, rozemarijn en oregano uit de kruidentuin, gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma, ongeveer 20 minuten. In de rijstkoker wat witte basmatirijst gekookt die er vrijwel even lang over doet. Op 9 september 2020 heb ik avocadomousse gemaakt en ingevroren. Kwam het tegen in de vriezer en heb het nu als sausje bij de rijst en vis gebruikt. Ondanks zo lang bewaard toch gewoon heel lekker. Ook nog een beetje zoute boter laten bruisen om over de rijst en de vis te doen. Met een bijzonder glas witte wijn. Erg lekker allemaal.

Prachtige forellen, heerlijk van smaak.

Ik maakte met behulp van dit recept een soort paella. Er stond een doosje met een restje vis, een doosje rijst, een flinke rest avocado-mousse. Ik had 250g nog te bakken krielaardappeltjes, saffraan, sterk gerookt paprikapoeder, 2 tomaatjes, 100g gerookte spekjes, bouillonpoeder en een pot lupine. Eerst de spekjes gebakken in een scheutje olie en een heel klein beetje boter van de dag ervoor in een grote ijzeren pan. Die even uit de pan en de in plakjes gesneden aardappeltje daarin gebakken. Vervolgens de spekjes, de rijst, de vis, de tomaatjes, de kruiden en de lupine in de pan en lekker even laten stoven. Daar de avocado-mousse doorgeroerd. Allemaal wel iets teveel, maar echt erg lekker. Improviseren met wat er is, blijft leuk.

Dinsdag stoofvlees uit de slowcooker. Met 340g riblap, 1 heel erg grote ui, 2 aardappelen, 3 stengeltjes bleekselderij, 2 wortels, 1 kleine rode paprika, 1 klein tomaatje, 1 teen knoflook, 1 klein groen pepertje. De uien aangezweten in boter, hop in de pot. Dan het vlees zonder kruiden en bloem bruin gebakken in wat extra boter, zoute deze keer, gemengd met 1 flinke theelepel 5 kruiden poeder. Op de uien gelegd. Een klein tomaatje in de hete pan, hup in de pot. De rest van de groenten even aangefruit. In de pot met 3 kleine verse laurierblaadjes. Met het lichte bier, er was geen donker, de bakresten van de pan los geweekt waarmee dan gelijk het bier verwarmd werd (nooit koude vloeistof op warm vlees). Het tomaatje, de knoflook, de paprika, het pepertje en laurier heb ik extra gedaan omdat dat verwerkt zit in de Zwolse stoof die ik dus niet heb gebruikt. Wel bier zei het de verkeerde soort, maar geen chocola. Hadden we ooit gegeten, mar vonden we nu niet aantrekkelijk. Na 7 uur op laag gegeten met een vers b'rustiekbrood


Soms heb je gewoon een leuk excuus nodig om niet te koken. We waren beiden gestrikt om voor te lezen in het nieuwe dorpshuis vanwege Kinderboekenweek. Erg leuk om te doen. Tevoren niet zo nagedacht over een maaltijd, achteraf niet zo'n zin in om nog na te denken. Dus...., een lekkere, gezellige maaltijd in ons onvolprezen Restaurant Gewoon
Voor mij rundercarpaccio, een schnitzel en Irish coffee, voor de ander visbordje, biefburger en koffie met armagnac. Allemaal weer prima.

Donderdag heb ik van de resten stoofpot en paella met water en een bouillonblokje soep gemaakt in een pan met de staafmixer. De oudste zoon kwam een klus doen in de tuin en bleef natuurlijk eten. Lekker buiten onder het afdak een kom soep met een paar soepstengels laat in de middag. Voor 's avonds verse worsten ontdooid, bbq venkelzaad en eekhoorntjesbrood / rozemarijn. Bij de wekelijkse bestelling zat een red meat radijs. Had ik nog nooit van gehoord. In dunne plakjes gesneden. Verder een schaaltje sla van little gem en wat pruimtomaatjes. Een rode paprika een tijdje laten sudderen in wat jus uit de worsten-pan. Krielaardappeltjes geschild met de schilmachine, in plakjes gesneden en als friet gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. De heerlijke worsten deze keer weer gebakken in boter en olie in een grote pan.

Vrijdag was weer oppasdag in de stad. Ik maakte een groenten-omelet met 2 wortels, 1 stengel bleekselderij, 1 ten knoflook, 4 plakjes meat radijs en 1 sjalot. Dit alles fijngesneden en gebakken in wat olie. Daarna 4 eieren geklopt met peper en geraspte kaas en dit erover gedaan. Zo'n 10 minuten zachtjes laten verder garen. Opnieuw een klein beetje sla en een tomaatje en een stuk worst en een afgebakken kaas - maïsbroodje. Vóór de maaltijd een paar crackertjes met paté en kaas, dus bij elkaar weer prima.


De volgende dag, zaterdag, flink wat voorbereidingen voor een diner met vrienden op zondag. Maar er moest wel ook worden gegeten. Eerst laat in de middag de laatste kom stevige soep met nog een paar stukjes stoofvlees. Er lagen soeptomaten die echt op moesten. Die heb ik voor 'a avonds gegaard met een beetje olie en Italiaanse kruiden in het bakaccessoire van de airfryerXXL, 30 minuten op 120°. De 4 overige kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryerXL. Boter, een beetje paté en (franse) kaas erbij. En balsamico-crème heerlijk op de warme tomaten. 


En vandaag, zondag, diner met vrienden. Vegetarisch en glutenvrij. Leuk en altijd een beetje spannend in verband met het laatste. Daarover volgende week dan weer. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten