zondag 23 oktober 2022

Mooi vegetarisch glutenvrij diner; een lunch-diner met o.a. bloemkool-broccoliterrine; uit de airfryer(s): schouderkarbonade, verse worst en frietblokjes; uit de römertopf en slowcooker: Jackfruit-ovenschotel, entrecote en groentestoof. De magnetron, de soepmachine en de Onionchef kwamen ook te pas.

Een zondags diner met vrienden. Vegetarisch en glutenvrij. Dat laatste is altijd spannend want natuurlijk geen speciale glutenvrije keuken. En gelukkig weer helemaal 100% glutenvrij bleek de volgende dag.

De bietentartaar heb ik gemaakt met gekookte bietjes. Daarom het opgevangen bietensap ingekookt met balsamico-azijn en 2 verse takjes rozemarijn. Dit sausje door de bietjes gehusseld. Kappertjes gefrituurd in zonnebloemolie en zonder erg alvast door de bietjes gedaan. Beetje vers gevijzelde zwarte peper en een snufje zout. De kappertjes kwamen voor de zekerheid van de glutenvrije webshop. Opgediend met een takje dille, takje peterselie en Egmondse bollen

Soep gemaakt met 'schone' ratatouille en aspergebouillon uit de diepvries en bewerkt met de staafmixer. Met een soepstengel erbij.

Voor de jackfruit ovenschotel ½ groene pompoen en ½ knolselderij in stukjes gesneden. De inhoud van een blik jackfruit afgespoeld. Een hele grote en een kleine sjalot in stukken gesneden. Dit in een scheutje olie gebakken met een paar verse takjes tijm en wat Provençaalse kruiden. Alles in de natte Römertopf, kidneybonen erbij. Omdat er geen wildfond in mocht gebruikte ik veggie paté verdund met water. Voor 2 uur in de koude oven op 160°. Goed op smaak.

Als salade sperziebonen in tomaten-knoflooksaus. Met 400g verse bonen, gekookt met 2 tenen knoflook en na 2 minuten 40 minuten in de ecostoof gezet. Daarna gemengd met de tomaten-groentesaus uit de diepvries om af te koelen. Met een speciaal broodje van dezelfde site als de kappertjes, soepstengels en crackers.

Ik maakte aardappel-knolselderijpuree in de slowcooker. Ongeveer 700g aardappel en 100g knolselderij, 50g zoute boter en 50ml water. Dan 7 uur op laag. Even licht gestampt met wat room.

Bij De Kaashoeve in ons dorp kocht ik cabrales, heerlijk met verse dadels. Natuurlijk met een crackertje en wat zoute boter. 

Voor de taart van witte chocola met sinaasappelroom kocht ik deze chocola. Dan denk je toch dat er wit tevoorschijn komt. Maar nee hoor, heel licht bruin was het. Natuurlijk toch maar gebruikt. Voor de maizena kocht ik Kuzu. Volgens recept gewerkt verder. Ik had de taart vast op zaterdag gebakken in de grote oven. Voor de room twee grote sinaasappelen geperst, waarvan van 1 de schil geraspt. Het was veel sap dus iets meer kardemom en kaneel in het pannetje gedaan. Duurde lang voor het goed was ingekookt. De room was behoorlijk dik geworden en ik heb gekozen om het uit te smeren over de taart en niet meer verder te bewerken met de mixer. En het geheel was echt heerlijk. Ook het hele menu trouwens en het gezelschap

De volgende dag al weer voorbereidingen voor een lunch met een vriendin op dinsdag. Nieuwe pan soep gemaakt van een restje soep van zondag, de rest van de jackfruit ovenschotel, een paar gebakken tomaatjes, het nat van de gekookte boontjes, een restje aspergebouillon en wat tomatensaus. Staafmixer erdoor en weer een heerlijk soepje. 

Ook op maandag maakte ik een bloemkool-broccoliterrine. Ik verwijs hier naar april 2016 toen gebruik maken van een foto van een heel recept nog niet bezwaarlijk was (of leek). Het gaat om laagjes, kaaspuree van 100g feta en 1 ei, een laagje broccilipuree van 250g met 1 ei en 50ml slagroom en een laagje bloemkoolpuree van 250g met 1 ei en 50ml slagroom. Naar smaak zout, peper en nootmuskaat. De groenten apart 5 minuten afgedekt in de magnetron met 2 eetlepels water en daarna pureren. Dan als geheel nog 6 minuten op 700W. Rustig laten nagaren met een keukenpapier tussen terrine en deksel om vocht op te vangen. Storten of vanuit de schaal scheppen. 

We aten 's avonds soep met brood en koude omelet want soep genoeg voor de lunch op dinsdag. 

Dan dinsdag een lunch met vriendin. Door omstandigheden moest het eten allemaal 'zacht' zijn.

Eerst koffietijd met taart die gekocht was. Yoghurt-aardbeienschnit. Met marsepein. Heerlijk

Dan voor de lunch een lekkere kom soep, zie boven, met een soepstengel die gedoopt kon worden in de warme soep.

Naast de terrine, koud opgediend, maakte ik een gerecht met 250g geruld gehakt, een doosje met aardappel-knolselderijpuree en 2 in de Onionchef met het zwarte mes fijngemaakte bietjes.

Als kaas had ik chevre crottin en nog een stukje cabrales. Met wat zoute boter en een heel licht crackertje. Het mascarpone-ijs stond nog in de vriezer en de sinaasappelroom die over was, paste er goed bij. Leuke maaltijd die eigenlijk lunch-diner genoemd kan worden. En weer fijn gezelschap.

Er moest veel groenten worden weggewerkt daarom woensdag vast in het vooruit een vega-stoofschotel gemaakt in de slowcooker. Met ½ groene pompoen, ¼ stuk knolselderij, ½ meat radijs, een paar stengels bleekselderij, 1 prei, 1 ui, 1 teen knoflook, verse takjes tijm, rozemarijn, oregano en peterselie. Verder een theelepel gerookt paprikapoeder, een theelepel zwarte peper en 250ml water met daarin opgelost bouillonpoeder. Dat 5 uur op laag gezet. Na 4½ uur was het al goed. Niet te ver doorgekookt want het moest opnieuw opgewarmd worden later. 

Ook op woensdag om 16.30u de laatste soep opgemaakt. We zaten ons af te vragen wat doordat ik samengestelde soepen maak, precies de ingrediënten waren in deze laatste 2 kommen :-). 

(aubergine, tomaten, rode paprika's, ui, knoflook, tomatenpuree, basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, aspergebouillon, jackfruit, pompoen, knolselderij, sjalot, Provinciale kruiden, veggie paté, tomatensaus)

Na een paar dagen zonder een stuk vlees was het voor partner wel fijn om weer eens wel vlees te krijgen. Ik bakte voor het avondeten schouderkarbonades in de airfryerXL op de grillplaat. Dat is eigenlijk 1 teveel maar ze zijn per 2 verpakt dus toch maar. Ik eet daar zelf dan een klein stukje van. Heerlijk mals na 2 x 4 minuten op 180°. De terrine was nog niet op en een klein beetje puree met bietjes en gehakt was er ook nog. Het laatste even opgewarmd in de magnetron. En ook nog een rest boontje in tomatensaus.

Donderdag de ½ bloemkool en ¾ broccoli samen in roosjes 1 minuut doorgekookt en daarna in de ecostoof voor 35 minuten. Apart 2 grote aardappelen gegaard in de magnetron, 8 minuten op 700W met een speciaal apparaatje met een paar druppels water aan iedere kant. Twee verse worsten gebakken 10 minuten op 180° gebakken op de grillplaat in de airfryerXL want er was genoeg jus over van eerder. Deze laatste even verwarmd in een pannetje met de stukjes karbonade die over waren. Heerlijk zo'n aardappel-groente-vlees-maaltijd met lekkere jus. 

Vrijdag eters. De hele dag de jongetjes en bij het avondeten ook de ouders in huis. Bij de lunch wit desembrood met speculaasjes als bijzondere uitzondering.

Altijd rozijntjes en gedroogde mango en deze keer ook blauwe bessen in de middag. 

Voor de volwassenen maakte ik entrecote op Duitse wijze in de römertopf. Ben op zoek geweest naar het oorspronkelijke recept, maar dat heb ik niet gevonden. Dan deze keer toch maar een verwijzing naar deze site. Ik had 2 entrecotes van ieder 280g. Omdat ik zelf nauwelijks vlees eet en er bier in zat (dus niet geschikt voor de kindjes) leek me dat genoeg. Verder natuurlijk 3 grote uien, verse laurier, peperkorrels, een flesje Gulpener IJsbock en een klein scheutje water met wat bouillonpoeder. We aten het met de opgewarmde groentestoof uit de slowcooker. 

Op tafel verder tomaatjes, stukjes komkommer, stukjes rode paprika, snackworteltjes en kleine worstjes uit een pot. Verder in de airfryerXXL met het smart sensing programma gemaakte frietblokjes. Bijna 800g, duurt ongeveer 15 minuten. En verse appel/perenmoes van 2 grote en 2 kleine appels en 2 peren, klein scheutje limoensap en klein scheutje water. Vergeten op tafel te zetten. De ouders waren heel laat door verkeersproblemen, de kindjes aten vast een stukje wit desembrood, wat kaas en wat er verder op tafel stond. De volwassenen hadden gemeld hoe laat ze er ongeveer zouden zijn. Voor de frietblokjes was het nog te regelen, de entrecote bleef te lang in de pan, beetje droog. Chaotische maaltijd dus, heel gezellig en met lekkere wijn en goede appelsap en na afloop meegebrachte oliebollen als dessert! 


Ik was al 2 dagen flink aan het hoesten, dus de laatste dag van deze blogweek kalm aan en er kwam niet veel uit mijn handen. In de soepmachine soep gemixt maar niet gekookt vanwege aanbranden. Er zat in: resten bloemkool en broccoli, een schaaltje terrine, een paar frietblokjes en aardig wat rode paprika. Aangevuld met water tot de bovenste streep en 2 X handmatig laten mixen. In de pan overgedaan en 15 minuten doorgekookt i.v.m. de rauwe paprika.  Zelf niet (van) gegeten. Verder stond er nog een pannetje met een verse worst. Een paar stukjes vlees uit de römertopf hier bij gedaan en heeft partner opgewarmd en gegeten met wat brood en worteltjes en tomaat. Even opgestaan om naar zoon bij Matthijs gaat door te kijken. 

En vandaag, zondag, weet ik echt nog niet. Soep in de middag is wel waarschijnlijk.

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat je ziek werd Sia. Knap snel weer op aub.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij zo'n reactie zou je willen weten wie het schrijft. Bedankt!

      Verwijderen