zondag 29 augustus 2021

Gasten met o.a. gevulde appel op het menu en gele eitjes; de onionchef gebruikt; uit de airfryer(s): dorade, geroosterde pompoen; lekkere soep van resten uit de soepmachine; eten van Alerimus; pannenkoeken en ook nog aubergine uit de slowcooker.

We begonnen de week weer met gasten aan tafel. Wat vind ik het toch heerlijk dat we dat weer durven. 


Op zaterdag maakte ik al vast gele eitjes. Eerst 8 eieren hard gekookt. Precies volgens recept gemaakt. Vooraf dacht ik nog iets anders te doen met de eieren, maar de hoeveelheid nat was genoeg om ze allemaal in te bewaren. Een iets grotere pot was handig geweest. Nu 6 in een grote en 2 in een kleine pot.




De salade met wortel en prei iets aangepast. Gemaakt met 2 grote wortels, 1 prei, ½ ui, gekookt en warm gemengd met olie en verse pesto. Een heerlijk receptje. Minder was beter geweest.

Ook op zaterdag de gemarineerde tomaatjes klaar gezet. Ik maakte 300g tomaatjes en gebruikte verse oregano en knoflook. Deze keer met mozzarella want de burrata werd niet geleverd. 

De pilaf of Turkse of Libanese rijst, kwam uit de diepvries. Heel langzaam opgewarmd in een pan met wat boter. Er werd vrijwel niet van gegeten, teveel op tafel, maar smaakte prima.

Van het mascarpone-ijs was nog genoeg in de diepvries dus niet opnieuw gemaakt. Een schaal met fruit gemaakt van verse aardbeien, blauwe-, rode- en witte bessen, bramen en frambozen. Scheutje witte wijn en een kneusje limoensap erin. Heerlijk met het ijs.

De vulling voor de gevulde appels bestond uit 2 sjalotten fijngemaakt in de onionchef, met tijm en 2 kleine tenen geperste knoflook gebakken in boter. Daarna gemengd met ½ appel eveneens uit de onionchef, broodkruim ongeveer 40g denk ik, 75g domschinken. Dat was aardig teveel vulling voor de 4 appels. De appels in de broodbakvorm geen met op ieder een klontje boter en afgedekt met folie. De rest van de vulling in een schaaltje ook met wat boter en afgedekt. Zo in de voorverwarmde oven op 190° en na ½ uur de folie verwijderd. Een heerlijk hapje en natuurlijk waren de wortel- en tomaatjessalade dan wel wat teveel. 

Zomaar ineens leerde ik een tijdje geleden dat je braadworsten of verse worsten eerst moet koken voor je ze braadt. Ze waren van Brandt en Levie, 2 met chorizo en 2 met amandel-paprika. Na het koken met 7 minuten in het mandje in de airfryerXL helemaal perfect.

Op maandag natuurlijk wat resten zoals pilaf, worteltjes en worst. Opgewarmd op het gas, in de magnetron en in de airfryer. En altijd een vers tomaatje erbij. Toe nog wat fruit met ijs. 


De volgende dag de rest van de resten in een soep verwerkt. In de soepmachine: 1 gekookte aardappel, een beetje marinade, een doosje gemarineerde tomaatjes, een restje wortel-preisalade, wat appelvulling die was meegebakken maar niet gebruikt, een paar restjes vlees van de maaltijd met oudste zoon en een flinke hand rauwe cherrytomaatjes. Natuurlijk aangevuld met water en op de mixstand. Lekker kopje in de namiddag. 

We aten eerst in de schil gekookte en daarna in vet van de confit de canard gebakken krieltjes (gelezen dat dat heel lekker zou zijn en dat was ook zo), de laatste gele eitjes en gemengde sla.

Dan al weer woensdag. De wortels die er lagen moesten echt op. Vast voor vrijdag hutspot gemaakt. Met 250g wortel, 190g ui, 100g pompoen en 500g aardappel. Allemaal samen gekookt, gestampt en met een klontje zoute boter, een scheutje melk en wat zwarte peper na afkoelen weggezet in een magnetronpan in de koelkast. Was ook handig omdat als de jongetjes er zijn het iets lastiger is om aan het werk te zijn in de keuken.

Hutspot

We aten 's avonds een ontdooide dorade uit de airfryerXXL gebakken met de smart sensing technologie. De vis gedroogd en gevuld met takjes oregano, rozemarijn, tijm en paar plakjes citroen. Een beetje grof zout op de vis. Het duurde zo'n 20 minuten. Erbij opnieuw geroosterde pompoen uit de airfryerXL in het mandje, 2 x 5 minuten. De nog steeds aanwezige pilaf met boter moest toch opgegeten dus die maar weer opgewarmd in een pannetje en nog steeds erg lekker en goed passend bij de maaltijd. 


De volgende dag was het weer themamaaltijd van de zorgorganisatie Alerimus. Ook deze keer weer zeer smakelijk. Alles met kip behalve het toetje :).



Beschadiging ontstaan bij het openen.

Vrijdag kwamen de kleine kleinzoontjes logeren dus die aten mee. De hutspot verwarmd in de magnetron. Een rookworst ontdooid en verwarmd op de klassieke wijze, in een pan met heet water. Mosterd op tafel voor de liefhebbers. Een van de jongetjes was niet erg lekker en at nauwelijks, de andere prima. Flinke kom yoghurt toe met honing. Veel fruit tussendoor.

Op de laatste dag van deze blogweek bleek ook de mama niet erg lekker dus bleven de kindjes iets langer. Opa bakte pannenkoeken. Door de een gewaardeerd, door de ander nauwelijks. Ach ja, ik leerde dat kinderen altijd wel weer gaan eten als ze trek hebben en zich goed voelen. Genoeg drinken is belangrijk en ook deze dag weer flink wat fruit. En in de namiddag een ijsje met aardbeien en slagroom op het mooie terras van Restaurant Gewoon.

Tussendoor maakte ik nog een auberginerecept in de slowcooker. Letterlijk 's avonds even tussendoor. En volledig aangepast en vooral om de groenten op tijd te gebruiken. Ik had 1 aubergine in plakken gesneden. Verder een handvol cherrytomaatjes in reepjes, 1 grote sjalot in stukjes, 1 grote teen knoflook in stukjes, verse oreganotakjes, verse basilicumblaadjes, 1 schaaltje salade van de themamaaltijd, handje belegen geraspte kaas, 2 lepels dinsdag gemaakte soep(saus) en paar flinke scheuten tomatenketchup. Niets vooraf gebakken, alles zo in de pot en wel aardig verdeeld in laagjes. En deze keer eerst 1 uur op hoog gezet. 

Vóór het slowcooken.

En vandaag, zondag, liggen er nog verschillende groenten om uit te kiezen. Geen gasten, geen drukte. Wat het geworden is, daarover volgende week.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten